İçeriğe Yönlendir

Egzoz Emisyondan Aracım Kaldı

Abdulkadir Civaş

Recommended Posts

Abdulkadir Civaş

Merhaba,

Bir süredir forumdan faydalanıyorum ve bir konuda yardıma ihtiyacım var. 

Bilmeyenler için amcama ait Dizel otomatik 2.0 mondeo mk3 araç kullanıyorum. Araç 2-3 yıldır hiç bakım görmemiş. 1 yıldır bende ufak ufak sorunlarını hallediyorum. Bakım yaptırım 10 bin km kullandım ve şimdi ikinci bakımı yaptım.

Muayene öncesi bir egzoz emisyon ölçtüreyim elimde hazır bulunsun dedim. Neme lazım trafikte falan çevirme olur gol yemeyelim diye. Egzoz emisyoncu aracın km bilgilerini aldı, fotografları çekti ve gaza bastığında yer yer siyah duman çıktı. Araç emisyon değerleri yüksek çıktı ve araç emisyon testinden kaldı. Enjektörleri kontrol ettirip tekrar gelmemi tavsiye etti.

Yolda giderken gaza yüklendiğimde siyah duman çıktığını görürdüm ara sıra. Forumda da okuduğum kadarıyla normal olduğunu düşünürdüm çünkü aracı rutin kullanırım çok basmam. Gaza yüklendiğimde biriken kurumları atıyor falan sanırdım.

Aranızda buna benzer bir sorun yaşayan var mı? Gebze civarında oturuyorum ve tanıdığım usta yok. Ümraniye'de bir ustam var o da uzak. Enjektör temizleyici kullansam sizce sorun kendiliğinden çözülür mü? buna benzer sorunlar yaşamış bazı arkadaşlar ama onlarda turboya hava kaçması sebebiyle siyah duman oluşmuş. Benim araçta yüksek devirde güçten kesilme falan yok. Araba hızlanıyor ama siyah duman çıkıyor. Yakıt karma 6.9 lt/100 km gösteriyor ki forum genelinde ortalama bir değer. Salı günü yağ, hava, yakıt filtreleri vs değişti. Konuyla ilgili tecrübelerinizi ve fikirlerini aktarırsanız müteşekkir olurum.

Saygılar

Yorum bağlantısı
Serkan Karakoca

Maf ve map sensörleri emem manifoldu ve egryi temizletin bir ...

Yorum bağlantısı
Abdulkadir Civaş
Harun Kocaçalışkan yazdı:

Bu başlığı okudum fakat bazı arkadaşların da yakıt katkısı ile ilgili olumsuz deneyimi olmuş. Araç 250.000 km'de ve uzun zamandır bakımsız. Daha önce 1 kere yakıt katkısı doldurdum fakat şu an emin olamıyorum. 

Serkan Karakoca yazdı:

EGR sökülmesi ve temizlemesi ile ilgili bir video buldum. Uygun bir zamanda denemeyi düşünüyorum. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erkan Işık

Duman işi sakat iş egr den  yapmaz maf map sensöründen yapabılır pompa ve enjektör yapabılır  turbo nuzdan yapar , ucu açık konu maf map fişi çekik egzoz emısyona girseniz deneme mahıyetınde resmı bılgıler gırmeden , sizi üzmeyecek işi bilen usta bulmanız lazım duman yuzunden  ford focusda ellenmedık degişim yapılmadık yeri kalmayan fakat sonuc alamayan fordcu gördüm 

Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen

Bir önceki muayenede TUV de yaptırdım şans eseri geçtim. İlk gaza bas dediğinde bastım çektim, devir max olmadı, eleman tam gaz ver dedi ve 2. 3. ölçümlerde max devir yaptırdım. yanlış hatırlamıyorsam 0,5  3,5  3,7 gibi değerler çıktı ve ortalama üçün altında kalarak geçtim. Hepsinde aynı şekilde bassam kalırdı. Geçen sene normal bir yerde yaptırdım ve gaza bile basmadılar epey düşük bir değer ile geçtim. Bu yüksek emisyonun nedenini çözmüyor tabi ama martta yine dışarıda yaptırıp giderim sanırım :) 

Yorum bağlantısı
Abdulkadir Civaş
Erkan Işık yazdı:

Duman işi sakat iş egr den  yapmaz maf map sensöründen yapabılır pompa ve enjektör yapabılır  turbo nuzdan yapar , ucu açık konu maf map fişi çekik egzoz emısyona girseniz deneme mahıyetınde resmı bılgıler gırmeden , sizi üzmeyecek işi bilen usta bulmanız lazım duman yuzunden  ford focusda ellenmedık degişim yapılmadık yeri kalmayan fakat sonuc alamayan fordcu gördüm 

Bir usta ile görüştüm biraz önce. Arabayı düşük devirde kullanmışsın egzoz kurum bağlamış dedi. Yarım depo mazot alıp moly temizleyici kullanarak uzun yolda devirli kullanacaksın dedi. 

Serkan Karakoca yazdı:

İlave olarak sizin önerilerinizle temizlik de yapacağım. Faydalı olacağını düşünüyorum.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Yılmaz Can Aktaş

Merhaba, ne kadar etki eder bilmiyorum ancak esnaf olduğum için galericilerin yaptığı bir taktik aklıma geldi. Böyle durumlarda Würth enjektör temizliyici kullanip öyle tekrar muayeneye giriyorlardı. Sadece bu yeterli olur mu araştırın. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Abdulkadir Civaş

Tekrar merhaba,

Bugün dün görüştüğüm ustadan "TUNAP 984 microflex" enjektör temizleyici aldım 100 TL'ye. Daha sonra OPET'ten 100 TL mazot alıp kendimi uzun yola vurdum. 90 km kadar 3000 devir civarı kullandım arabayı. Daha sonra kontağı bile kapatmadan egzoz ölçümüne girdim. Egzozda kara duman oldukça azalmıştı. Bu sefer araç emisyondan geçti. Usta ile konuştum 1-2 defa bu katkıdan kullanmam durumunda tüm sistem oldukça temizlenir dedi. Alternatif markaları önermedi. Direk bu ürünü kullan dedi. 

EGR ve sensör temizliklerinden bahsettim. 150 TL işçilik alırız dedi. Daha sonra bu yakıt katkısını kullanırsan gerek kalmaz endişe etme diyip gönderdi. 2 depo daha bu ürünü kullanıp sonuçlarını buradan bildiririm. 

EGR valfi uygun bir zamanda sökeceğim. Dizel motor için MAP, MAF seösörleri ve emme manifoldu yeri ve sökümü ile ilgili görsel paylaşabilecek var mı?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yılmaz Can Aktaş

Sakın üst üste kullanma o ürünü. Tunap markasını bilmiyorum ancak daha önce dunlop markasının hortumları çatlattığını görmüştüm. ( Sanayide esnafım ) Yıl içinde her 5bin km de kullanmanı tavsiye ederim. Ve ben kendi aracımda Würth kullanıyorum.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...