Yusuf Davaz 28 Ekim 2019 Paylaş 28 Ekim 2019 Merhaba arkadaşlar. 2005 benzin/lpg li mondeo aracımda araç ilk çalıştıgında ve ara ara al ver şeklinde rolanti dalgalanması oluyor. Bu sorun için herkes farklı çözümlerle sorunu halletmiş veya halledemeden öyle kullanmaya devem ediyor. Benim aracımda gözlemledigim bir olay sırasında bu sorun olmuyor. şöyle anlatayım durumu. düz yolda ilerliyoruz 1. veya 2. vitesde gaz vermeden araç stop etmeden kendi kendine hafif bir gaz vererek stop etmesini engelliyor ve araç hafifde olsa ilerliyor.bu durum oldugunda araçda sorun olmuyor. ama yine aynı şekilde 1. ve 2. vitesde iken gaz vermeden araç stop ediyor yada iyice devir düştügü zaman ise araçda rolanti dalgalanması oluyor. şimdi bu durumda hangi parçada sorun oluyor. Bu görevi rolanti valfi mi saglıyor. iş yerindeki sembol de ilk belirttigim olay var. araç vitesde 1. 2. iken bile araç hafifden gaz vererek aracın stop etmesini engelleyerek , hafif bir şekilde ilerlemesini saglıyor. aracımın rolanti valfini söküp temizledim. ama daha önceden bu üzerindeki kapak sökülerek manuel olarak ayar yapılmış. hatta bu al ver sorunu için ustada orayla oynamıştı ve rolanti düzenini iyice bozup bu degişecek demişti. kendim obd yardımı ile deviri okuyarak rolanti motor üzerinden ince ince ayar yaparak rolantiyi düzeltmiştim. araç ilk çalışmada rolanti yüksek olarak çalışıyor ama al ver yapıyor. motor ısındıkca rolanti 800 lere gelerek al ver bitiyor. Ben bu rolanti valfini degiştirsem sorun gidermi. Bir ara forumda fazla rolanti motoru vardı. ama hangi arkadaşdaydı tam hatırlamıyorum. sorunun kesin o parçadan olup olmadıgını kontrol etmem için o parçaya ulaşabilirmiyim. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 28 Ekim 2019 Paylaş 28 Ekim 2019 1. oradaki ayar vidası fabrikasyon bir ayar, başka bir arızayı valfi ayarlayarak örtmek sonuçta esas arızaya ulaşmayı da engeller. 2. anlatımınız kontrolsüz hava alışı veya vakum kaçağı veya emme manifoldu arızası gibi. Yorum bağlantısı
İrfan Aşcıoğlu 28 Ekim 2019 Paylaş 28 Ekim 2019 1. oradaki ayar vidası fabrikasyon bir ayar, başka bir arızayı valfi ayarlayarak örtmek sonuçta esas arızaya ulaşmayı da engeller. 2. anlatımınız kontrolsüz hava alışı veya vakum kaçağı veya emme manifoldu arızası gibi.Çağlar abi pekii bi sorum olacak. Madem o bir fabrikasyon ayar. Neden böyle bir vidaya ihtiyaç duyulmuş? Yani oranın kurcalanmamasi gerekliyse neden sabit değilde vida ayarlı? Sadece merak amaçlı soruyorum. Çünkü ben çok oynadım o vidayla. Pek bi değişiklik göremedim rolantinin yükselmesinden başka. Şu an en sonda duruyor. Hiç dokunmuyor kelebeğin koluna 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 28 Ekim 2019 Paylaş 28 Ekim 2019 aynısını ben de merak ediyorum, düşüncem: üretimsel bir tasarım, yani her valfi topladıktan sonra bir şekilde ayara ihtiyaç duymuşlar kusursuz çalışması için her nerede üretilmişse, veya gövde ortak soketi değişik olarak farklı motorlarda kullanılması için ortak üretim dolayısı ile motor hacmine göre ayarı yapıp satışa sunuyorlar. Yorum bağlantısı
Halil ibrahim Oruc 29 Ekim 2019 Paylaş 29 Ekim 2019 bu al ver olayi senkron bir sekildemi oluyor? Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya 29 Ekim 2019 Paylaş 29 Ekim 2019 Arkadaşımda böyle bir sorun vardı.Tornavida ile orayı kurcalamış.Düzeldi sorunum diyor bende pek kurcalamamaktan tarafım. Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz 29 Ekim 2019 Yazar Paylaş 29 Ekim 2019 Çağlar Bayur yazdı: 1. oradaki ayar vidası fabrikasyon bir ayar, başka bir arızayı valfi ayarlayarak örtmek sonuçta esas arızaya ulaşmayı da engeller. 2. anlatımınız kontrolsüz hava alışı veya vakum kaçağı veya emme manifoldu arızası gibi. 1. Zamaninda o parca ile oynanmis zaten. Ama ne icin oynadilar bilmiyorum. Arac 9 yildir bende. Gecen sene usta aracdaki al ver sorunu icin bi daha oynamisti iyice karistirmisti. Hatta vida kismi yalama olmustu. Ben tekrar japonla felan ayar yeri olusturup tekrardan rolantiyi 800e sabitlemistim. 2. Bu sorunu her zman yapmiyor ama. Al ver genelde arac ilk calistiginda yada zaman zaman benzine ilk geciste yapiyor. Hava alma , vakum kacagi gibi durumda her zaman yapmaz mi bu sorunu. Emme manifoldu kelebeklerinden yapacaginida pek sanmiyorum. Al ve sorunu devemli yok Halil ibrahim Oruc yazdı: bu al ver olayi senkron bir sekildemi oluyor? Yarin uygun olursam video olarak atacagim. Fatih Sarıkaya yazdı: Arkadaşımda böyle bir sorun vardı.Tornavida ile orayı kurcalamış.Düzeldi sorunum diyor bende pek kurcalamamaktan tarafım. Bende kurcaladim.rolantiyi eskisine gore iyi bir sekilde sabitledim. Hatta sokup temizledim iyice. Sorunun tam o parcadan oldugunu anlasam hic ugrasmicam alacam bitane. Denemek icin aliyim diyorum ama parcada 300 350 civari. Ya ondan deilse diyorum. Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya 30 Ekim 2019 Paylaş 30 Ekim 2019 Yusuf Davaz yazdı: Ya ondan deilse diyorum. Burda çok haklısın. Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz 30 Ekim 2019 Yazar Paylaş 30 Ekim 2019 (düzenlendi) Halil ibrahim Oruc yazdı: bu al ver olayi senkron bir sekildemi oluyor? Aracı çalıştırıp hemen video kaydetmeye başladım. araç ilk çalışmada daha fazla al ver yapıyor. rolanti valfinin fişini çekince al ver kesiliyor, fişi takınca yine degişik bir ses ile al ver yapıyor. videonun sonuna dogruda normale dönüyor. @Çağlar Bayur yukarda dedigin sorunlar bu videoda görülüyormu abi 30 Ekim 2019 tarihinde Yusuf Davaz tarafından düzenlendi ekleme Yorum bağlantısı
Halil ibrahim Oruc 30 Ekim 2019 Paylaş 30 Ekim 2019 multimetre ile aku voltajini olcme imkanin varmi alip verdiginde ve videodaki islemi yaptigindada ayrica Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz 30 Ekim 2019 Yazar Paylaş 30 Ekim 2019 (düzenlendi) Halil ibrahim Oruc yazdı: multimetre ile aku voltajini olcme imkanin varmi alip verdiginde ve videodaki islemi yaptigindada ayrica voltaj kaynaklı oldugunumu düşünüyorsunuz. bu sorunu ama her kontak aç kapa yaptıgım zaman oluyor. tabi motorun soguk oldugu zaman ısınana kadar biraz daha fazla oluyor al ver yapma süresi. evde multimetre var. profesyonel bişi deil ama yinede bir bilgi verecektir. 30 Ekim 2019 tarihinde Yusuf Davaz tarafından düzenlendi ekleme Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 30 Ekim 2019 Paylaş 30 Ekim 2019 Araç lpg'li sanırım. Subaplar ne durumdadır acaba... 1 Yorum bağlantısı
Halil ibrahim Oruc 30 Ekim 2019 Paylaş 30 Ekim 2019 Yusuf Davaz yazdı: voltaj kaynaklı oldugunumu düşünüyorsunuz. bu sorunu ama her kontak aç kapa yaptıgım zaman oluyor. tabi motorun soguk oldugu zaman ısınana kadar biraz daha fazla oluyor al ver yapma süresi. evde multimetre var. profesyonel bişi deil ama yinede bir bilgi verecektir. sanki dinamo buna sebeb gibi hissediyorum bilye sesi gibi bir ses hissettim sayet dinamo zorlarsa eger rolanti valfine biraz daha devir yukseltmesi icin sinyal gidecek. dinamo sıkismasi gibi birseyden kastediyorum Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz 30 Ekim 2019 Yazar Paylaş 30 Ekim 2019 (düzenlendi) Sani Gerşon yazdı: Araç lpg'li sanırım. Subaplar ne durumdadır acaba... Evet araç lpg li. Subaplara hic baktirmadim. Aracin cekisinde bi sorun yok ama. Arac calisinca al ver yapiyor. Bunu birazda benzinde daha cok yapiyor. Lpg de iken ve arac sicakken al ver fazla yok. Halil ibrahim Oruc yazdı: sanki dinamo buna sebeb gibi hissediyorum bilye sesi gibi bir ses hissettim sayet dinamo zorlarsa eger rolanti valfine biraz daha devir yukseltmesi icin sinyal gidecek. dinamo sıkismasi gibi birseyden kastediyorum Biraz once aku degerlerini olctum. Kontak kapali iken 12.7. Marsa basinca 10.97 lere dustu. Sonra 12.0 - 12.80 - 13.30 - 13.80 - ve motor stabile gecince 14.20 14.40 arasinda gidip geldi. Bu degerleri alirken arac sicakdi ama. Lpg ye bile kisa surede gecti. Yarin arac sogukken birdaha olcum yapicam. Dinamoda sorun var zaten. Arac 9 yildir bende aldim alali lambalar pirpir ediyor ama masallah sarj yapmama vs. sorunla karsilasmadim. Gecen hafta tamir icin 3 4 yere baktim ama ustalar bile sorunsuz olabilir demiyor. Kiminde sorun olmuyor kiminde eski halini bile yakalayamiyoruz yenisini almak gerekiyor diyorlar. Suanda o sorunu gittigi yere kadar erteledim. Cunku ortalama malzeme ve iscilikle 1100 1200 civari bir fiyat cikiyor. 30 Ekim 2019 tarihinde Yusuf Davaz tarafından düzenlendi duzeltme Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 30 Ekim 2019 Paylaş 30 Ekim 2019 Yusuf Davaz yazdı: Lpg de iken ve arac sicakken al ver fazla yok. Isınınca geçmesi zaten subapları düşündürüyor. 1 Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz 30 Ekim 2019 Yazar Paylaş 30 Ekim 2019 Sani Gerşon yazdı: Isınınca geçmesi zaten subapları düşündürüyor. Arac sicak. Stop edip tekrar araci calistiriyim yine al ver yapiyor. Ama tabi sogukken yaptigi kadar yapmiyor. Her kontak ac kapada al ver olayi var. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 30 Ekim 2019 Paylaş 30 Ekim 2019 Bence bir kompresyon testi yapalım, öyle konuşalım derim. Çağlar abi'nin dediği kontrolsüz hava alışa da bi bakının derim. Karter havalandırma hortumu ne durumda mesela? Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz 30 Ekim 2019 Yazar Paylaş 30 Ekim 2019 Sani Gerşon yazdı: Bence bir kompresyon testi yapalım, öyle konuşalım derim. Çağlar abi'nin dediği kontrolsüz hava alışa da bi bakının derim. Karter havalandırma hortumu ne durumda mesela? Kompresyon testini bi ara kontrol icin yaptirmak istedim. Usta gerek yok . cekisi felan normal yag yakma duman atma felan da yok dedi kaldiydi ole. Bu testi kimler yapiyor. Uygun bir vakitte yaptiriyim. Karter havalandirma hortumu 10000 km once degisti. Ama hortum ucundaki pcv valfe bakilmadi. Onada bakmak lazimmis. Zamanla ozelligini yitiriyormus.manifoldu sokturdugum zaman o pcv valfede bakacam. Hatta bu hafta sonu ustamla manifold icin gorustum ama sokmek icin pek sicak bakmadi. Kelebekleri degistirsek bile icindeki mil ve yataklardaki en ufak bir sorun yine problem acar dedi. Ama kelebekleri alinca mecbur degistirecek Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 30 Ekim 2019 Paylaş 30 Ekim 2019 Valla sizin usta neyden para kazanmak istiyor? Sorunu nasıl bulmayı planlıyor? Ne öneri ile gitseniz yok demiş. Biliyorsa çözümü niye yapmıyor Bence bir usta değişikliği gözüküyor size 1 vakte kadar. Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz 30 Ekim 2019 Yazar Paylaş 30 Ekim 2019 Sani Gerşon yazdı: Valla sizin usta neyden para kazanmak istiyor? Sorunu nasıl bulmayı planlıyor? Ne öneri ile gitseniz yok demiş. Biliyorsa çözümü niye yapmıyor Bence bir usta değişikliği gözüküyor size 1 vakte kadar. Kompresyon testini yapalim dedigim usta farkli. Araci aldigimiz kisi onermisti ben oraya goturdum arabayi biliyor goturebilirsin diye. Kendi ustamin biraz yogun olusu o ustada kalmama neden oldu ama o ustada tamir ve olur tarafi yok gibi birseydi. Hemen al malzemeyi takalim dusuncesindeydi. Bize baya masraf ettirdi bu konuda. Aracin agir bakimlarini felanda onda yaptirdim ama manifolddan hava alma vardi. sorununu hallettim demesine karsin sorunun halen devam etmesi sonucunda karter havalandirma hortumu degisimi ve manifoldu one alip kontrol etmesine 10/2018 de 250 tl aldi ve manifoldda hava alma yok dedi cikti ama arac manifold ve enjektor diplerinden hava aliyordu. orda tartistik kendisiyle ve bir daha kapisindan gecmedim. Hakkimida helal etmiyorum o adama. Sonra yine kendi ustama dondum. Manifold sorununu anlattigim kisi. Bu ustaya guvenim tam. Ama biraz yogunlugu nedeniyle bastirmak gerekiyor yapilacak islerde. Gereksiz masraf yapmamida istemez. Olacaklari pesin pesin soyler. Piyasada cok art niyetli usta var. Tanidik olmasi cok onemli. Suanda ustamla devem ediyorum. Ama bazi konularda gereksiz masrafda etmek istemiyorum. Bu dalgalanma icin rolanti valfini degistirmemiz lazim dedi ama forumda cogu arkadasdada valf degisimi soruna cozum olmamis. Afr ayarindan sonra stop etme sorunum ortaya cikmisti. Rolanti valfi dedi herkes. Hafta sonu eski lpg ayarimi yuklettim sorun gitti mesela. 1 Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 30 Ekim 2019 Paylaş 30 Ekim 2019 Yakıt haritası bozulmuş olabilir mi? Akü sök tak yaptınız mı mesela haritayı sıfırlamak için? Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz 30 Ekim 2019 Yazar Paylaş 30 Ekim 2019 Sani Gerşon yazdı: Yakıt haritası bozulmuş olabilir mi? Akü sök tak yaptınız mı mesela haritayı sıfırlamak için? Evet akuyu sokup haritayi sifirladigim zamanda bu al ver sorunu oluyor. Lpg ayari cok bozukken arac zaten calisinca asiri duzensiz oluyordu. Lpg ye gecince duzeliyordu. Sonra ben akuyu sokup haritayi sifirliyordum. Ama su anda harita fazla bozuk deildir. Zengin & fakir karisim hatasi yok. Ariza lambasida yanmiyor. Yakin zamanda emme manifoldunun tetikleyici selenoid valfini siparis verip taktim. Manifold calismiyormus calismaya basladi. Uzun zamandir arizali bir sekilde kullaniyormusum. Hic kimse dikkat etmedi. Onuda forumdan edimdigim bilgiler dogrultusunda kendim hallettim. Manifold kelebeklerinin son 1 veya 2 sinde sonrun oldugu ortaya cikti. Sesden anlasiliyor. Aracima baktigim halde fazla yakiti ve bu al ver sorunu cok gicik ediyor beni. Yorum bağlantısı
Halil ibrahim Oruc 30 Ekim 2019 Paylaş 30 Ekim 2019 Yusuf Davaz yazdı: Evet araç lpg li. Subaplara hic baktirmadim. Aracin cekisinde bi sorun yok ama. Arac calisinca al ver yapiyor. Bunu birazda benzinde daha cok yapiyor. Lpg de iken ve arac sicakken al ver fazla yok. Biraz once aku degerlerini olctum. Kontak kapali iken 12.7. Marsa basinca 10.97 lere dustu. Sonra 12.0 - 12.80 - 13.30 - 13.80 - ve motor stabile gecince 14.20 14.40 arasinda gidip geldi. Bu degerleri alirken arac sicakdi ama. Lpg ye bile kisa surede gecti. Yarin arac sogukken birdaha olcum yapicam. Dinamoda sorun var zaten. Arac 9 yildir bende aldim alali lambalar pirpir ediyor ama masallah sarj yapmama vs. sorunla karsilasmadim. Gecen hafta tamir icin 3 4 yere baktim ama ustalar bile sorunsuz olabilir demiyor. Kiminde sorun olmuyor kiminde eski halini bile yakalayamiyoruz yenisini almak gerekiyor diyorlar. Suanda o sorunu gittigi yere kadar erteledim. Cunku ortalama malzeme ve iscilikle 1100 1200 civari bir fiyat smart charge ozelligi oldugu icin ilk marstan sonra akuyu tekrar sarj etmek icin zaten 13.5 - 14.5v araliginda baslamasi lazim. 12v ile baslamasi normal degil gibi dusunuyorum. zaten bahsettigine gore ısınınca duzeliyor demissin senin voltaj degerleride isininca normale donuyor ne desem bilmiyorum ama aracin v kayisini bir sureligine bosa alip bir oyle testini yapmani oneririm Yorum bağlantısı
Tolgahan Köroğlu 31 Ekim 2019 Paylaş 31 Ekim 2019 Benim yorumum şu, Bende aracı nadiren de olsa çalıştırdığımda kısa süreliğine bu rolanti yüksel alçal durumu oluyor sonra düzeliyor. Rolanti ayarlayıcı valf ile ilgili olabilir diye düşünüyorum. Yakın olsan gel benim kelebeği takalım deneyelim derdim, 10 dk lık iş, en azından arızalı parayı test ederdik. Çünkü benim rolanti %99 ip gibi +/- 30 devir oynamıyor. Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz 31 Ekim 2019 Yazar Paylaş 31 Ekim 2019 Halil ibrahim Oruc yazdı: smart charge ozelligi oldugu icin ilk marstan sonra akuyu tekrar sarj etmek icin zaten 13.5 - 14.5v araliginda baslamasi lazim. 12v ile baslamasi normal degil gibi dusunuyorum. zaten bahsettigine gore ısınınca duzeliyor demissin senin voltaj degerleride isininca normale donuyor ne desem bilmiyorum ama aracin v kayisini bir sureligine bosa alip bir oyle testini yapmani oneririm V kayisini sokup ne testi yapiliyorki. Bu aksam aracin voltaj degerini ve al ver sorununu videoya aldim. Arac bu arada 24 saat hic calismamis vaziyetteydi. Tolgahan Köroğlu yazdı: Benim yorumum şu, Bende aracı nadiren de olsa çalıştırdığımda kısa süreliğine bu rolanti yüksel alçal durumu oluyor sonra düzeliyor. Rolanti ayarlayıcı valf ile ilgili olabilir diye düşünüyorum. Yakın olsan gel benim kelebeği takalım deneyelim derdim, 10 dk lık iş, en azından arızalı parayı test ederdik. Çünkü benim rolanti %99 ip gibi +/- 30 devir oynamıyor. ucuz bisi olsa hic beklemicem hemen alip takacam . keske yakin biryerde olsaydiniz. Hemen takar denerdik. Kafamizdaki soru isareti kalkardi en azindan. Benim rolanti stabile binince bile 780 850 lere kadar oynama oluyo. Ama bunu pek hissetmiyoruz. Obd den goruluyor ama Yorum bağlantısı
Recommended Posts