İçeriğe Yönlendir

Ekspertiz Mağduru Olmayın!..

Eyüp Çetin

Recommended Posts

Eyüp Çetin

İkinci el araç alımında iki ay sonra zorunlu hale gelecek ekspertiz raporunda ciddi suistimaller yaşanıyor. Zorunluluk öncesi yatırımcıların ciddi anlamda ilgi gösterdiği sektörde galericiler ile iş birliği yapan kimi ekspertiz firmaları sahte raporlar ile araç alacak vatandaşlardan kusurları saklarken, kimi alıcılar ise tanıdıkları ekspertiz firmalarına getirdikleri araçlara kusur çıkartarak fiyat düşürmeye çalışıyor. Sektör temsilcileri ise ikinci el araç alırken mutlaka tarafsız ve kurumsal bir oto ekspertiz firmasının tercih edilmesi gerektiğine, hukukçular ise ayıbın gizlenmesi halinde tazminat ve iade hakkının ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Konuyla ilgili Yargıtay’ın da geçtiğimiz yıllara ait emsal bir kararı bulunuyor.

İkinci el araç satışı yapılan yerleri, ödeme yöntemlerini ve satış şartlarını düzenleyen yönetmelik için tanınan uyum süresinde son iki aylık zaman dilimi içerisine girildi.

1 Ocak 2020 itibariyle artık ikinci el otomobil alım satımını sadece yetki belgesi alan tacirler ve esnaflar yapabilecek. Ticaret il müdürlükleri tarafından verilen yetki belgesi olmayanlar ise ikinci el otomobil ticareti yapamayacak.

Yine aynı yönetmelik kapsamında; ikinci el motorlu taşıtın alım ve satımında ortaya çıkacak bedelin elektronik ortamda ödenmesi, satışların yapılacağı yerler için minimum 100 m2 şartı ve tüm satışların bir sistemde toplanması gibi çok sayıda zorunluluk da bulunuyor.

3 AY VE 5 BİN KM'YE KADAR GARANTİ

Düzenlemede en dikkat çeken madde ise 8 yaşından ve 160.000 km’den küçük otomobillere ekspertiz ile satış zorunluluğu getirilmesi olarak öne çıkıyor. Bu rapor ile yapılacak satışlar üzerinden 3 ay ve 5.000 km'ye kadar alıcıya garanti de verilmiş olunacak.

BİLGİ KARTI ZORUNLULUĞU

Ayrınca uygulamanın yürürlüğe girmesiyle birlikte satışa çıkarılacak tüm araçların üzerine ekspertiz raporu, satış fiyatı ve yakıt türü gibi araçla ilgili tüm detayları belirten kartların konulması da bir şart haline dönüştürülüyor.

GERÇEĞİ YANSITMAYAN RAPORLAR

Özellikle düzenlemede yer alan bu şart sonrası İstanbul başta olmak üzere bir çok büyük şehirde ekspertiz firmalarının sayısın da ciddi sayıda bir artış meydana geldi. Tabi bu artış bir takım suistimalleri de ortaya çıkardı. Bu suistimallerin başında ise hem alıcı hem de satıcıyla iş birliği içinde düzenlenen sahte ekspertiz raporları geliyor

40 İLDE SATIŞ YAPMIŞLAR

Geçtiğimiz aylarda Mersin, Adana ve Niğde merkezli yapılan operasyonlar ile hasarlı ve kilometresi düşürülmüş yüzlerce aracı 40 ilde sahte ekspertiz raporlarıyla yüksek fiyata sattıkları iddiasıyla çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

YÜZDE 20 ARTIŞ VAR

Konuyla ilgili konuşan sektör temsilcilerinden Erkan Özgür, ikinci el araç satışına yönelik getirilecek düzenleme öncesi ekspertiz sektörüne yönelik rağbet olduğunun bunun ise açılan yeni firma sayılarına bakıldığında yüzde 20'lik bir artışa tekabül ettiğine dikkat çekti.

1 AY ÇALIŞTIRIP 1 YILLIK BELGE ALIYORLAR

Cebine parayı koyanın bu işe rahatlıkla yatırım yapabildiğini de vurgulayan Özgür, ekspertiz firması açılması için gerekli olan motor ve kaporta ustası gibi yetkinlikleri olan personellerin işin başında işe alınarak 1 yıl geçerli olacak belgenin alındıktan sonra işten çıkarıldığını kaydederek, yetkinliği olmayan kişilerin bu işleri yapmaya çalıştığını ifade etti.

EKSPERTİZDE GÖRÜLMEYEN AĞIR KUSUR

Özgür’ün dikkat çektiği noktalar sahada da yansımalarını gösteriyor. İstanbul'da çok sayıda şubesi olan bir firmada 200 TL karşılığında yaptırılan ekspertiz sonrası satın alınan aracın götürüldüğü muayenede ağır kusuru bulunarak geri döndürüldüğü ortaya çıktı.

BİR ARACA 3 İNCELEME

Mağduriyet tarafında bu durumun tam tersi çok sayıda hikayede mevcut. Satışa çıkardığı aracını taliplisiyle birlikte getirdiği ekspertiz firmasında, değişen parça olmamasına rağmen 3 parça değişeni olduğunu öğrenen bir başka araç sahibi ise farklı bir firmada yaptırdığı incelemede ise bir parça değişeni olduğu belirtilince durumdan işkillenerek bu sefer de markanın kendi servisinde aracını üçüncü defa ekspertize sokmuş. Buradan çıkan sonuçta ise sadece bir parça boya olduğunu öğrenmiş.

DEĞERİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN HASAR UYDURULUYOR

Sadece satıcılar değil alıcılar da anlaşmalı olduğu ekspertiz firmaları üzerinden alacakları aracın değerini düşürmek için olmayan kusurlar ortaya çıkarıyor.

Satışa çıkarılan ve alıcı tarafından kendi tanıdığı olduğu gerekçesiyle götürülen bir otomobil markasına ait serviste yapılan ekspertizde araçta değişen ve boyalı parça olduğu belirtildi. Ancak aracına güvenen şahıs farklı bir noktada yaptırdığı ekspertizde boyalı denilen tavanın orjinal olduğu, değişen de her hangi bir parça olmadığını tespit ettirince ilgili firmaya yönelik suç duyurusunda bulundu.

CAN KAYBI OLUŞTURACAK KUSURLARI SAKLAMA ÇABASINA GİRİLİYOR

İkinci el araçların son kullanıcılar tarafından çok önemli olduğuna vurgu yaparak, bazı satıcıların değerinden fazla kazanç sağlamak için aracın eksikliğini, hayati önem taşıyan birçok aksamındaki hasarı ne yazık ki gizleme çabası içine girdiğini aktaran bir başka sektör temsilcisi Cihan Emre ise, ‘’Özellikle aracın airbaglarinde bulunan problemler ileride insan hayatını tehlikeye sokacak ya da can kayıplarına neden olacak birçok olumsuz durumu da beraberinde getiriyor. Bu ve bunun gibi birçok sebeple ikinci el araç alırken mutlaka TSE ve HYB belgeleri olan tarafsız bir oto ekspertiz firması tercih edilmeli.'' diye konuşuyor.

İKİNCİ EL ARAÇTA BU NOKTALARA DİKKAT!

İkinci el araçta dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Emre, aracın şase, kaporta, airbag ve kilometre kontrollerinin bunların başında geldiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü; ''Söz konusu hususların dışında elektrik aksam kontrollerinin çok iyi yapılması gerekiyor. Kapılardaki fitillerinin sökülüp herhangi bir işlem ya da kaynak olup olmadığına bakılması gerekiyor.'

İADE EDİLİP, TAZMİNAT ALINABİLİR

Hukukçular ise ekspertizde kusurların belirtilmeyip tüketicinin aracı bu şekilde almasının sağlanmasının hem kusurlu hizmete hem de nitelikli dolandırıcılığa gireceğini belirterek böyle bir durumda aracın iadesi ve tazminat gibi farklı yollara başvurabileceğini belirtiyor.

YARGITAY'DAN EMSAL KARAR

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi de ayıplı araç satışına yönelik emsal bir karara imza atmış durumda.

53 bin TL'ye satın aldığı aracını arıza sonrası servise götüren vatandaş aracının pert olduğunu öğrendi. Bunun üzerine konuyu yargıya taşıyan davacının tazminat talebini Yargıtay haklı bularak, aracın pert olduğunun davacıdan gizlendiğine dikkat çekerek, ayıbın gizlenmediğinin ispatının ise satıcı tarafından yapılması gerektiğine hükmetti.

Kaynak: Haber7.com

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt

En son sattığım araci expertiz yaptirarak aldim ve satarkende aliciya gösterdim bunun disinda cikacak herşey bilgim disinda diye ozellikle hatirlattim dürüstlük baki kalsin diye,korktuğum başıma geldi malesef sağ arka çamurluk değişmiş,expertiz fitilleri söktü ve gosterdi ağzım açık kaldı nasil? bu atlanir diye...aliciya istersen vazgeç yada küçük bir indirim yapayim dedim..Cok şükür anlaştık aramizda ilk yaptirdigim expertizde şuan piyasada bilindik firmalardan biri..bundan sonraki süreçlerde kime nasil güvenilir gerçekten bilmiyorum...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

o yüzden sıfır alırım ve onu dahi kontrol ederim aga.... bizim toplum ne yazıkki çok yüksek oranda yozlaşmış bir toplum, babana bile güvenme diye sözler bile var, yani bunun böyle olması normal....

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ali Cihangiroğlu yazdı:

o yüzden sıfır alırım ve onu dahi kontrol ederim aga.... bizim toplum ne yazıkki çok yüksek oranda yozlaşmış bir toplum, babana bile güvenme diye sözler bile var, yani bunun böyle olması normal....

siz hala annenizin expertizine mi gidiyorsunuz?

şaka bir yana ufukta araç alımı görünüyor mu?

• Mutlu 5
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

annenizin expertizine mi gidiyorsunuz?

güzel spot olurdu, babana bile  güvenme ama bize güven temalı

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

siz hala annenizin expertizine mi gidiyorsunuz?

şaka bir yana ufukta araç alımı görünüyor mu?

experi kendim yaparım ben :)  ufuktaki araba seneye, 6 . aya kadar beklemedeyim.....

Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin

Daha önce bir arkadaşın başından geçti bu tarz bir sorun. Sahibinden boyasız hatasız diye Urfa'dan Ankara'ya geldi bir Renault için. Gittik araca bakmaya. Aracı Renault servisine götürüp baktıracağımızı söyledik. Herif inatla şurada ekspertiz var oralara kadar gitmeyelim falan diye ısrar edip durdu. Biz de ısrar edince ille servis diye canı sıkıldı falan ama mecburen kabul etti. Servis bagaj kapağının değişik, sol arka çamurluğunda boyalı olduğunu söyledi. Sahibi sandığımız adam yeminler etti yok bilmiyordum satan tanıdıktı güvendim onlara falan diye konuşup durdu. Meğerse bunlar galerici daha sonra öğrendik ama o kısım uzun hikaye. İlana sahibinden diye birilerinin adına ilan açıyorlar. Hasarlı araçları ucuza hatasız boyasız diyerek tutturabildiklerine satıyorlar. Ekspertiz isteyeni şurada var diyip kendi yerlerine götürebilirlerse tertemiz raporu alarak kandırıyorlar. Çok dikkatli olmak lazım. @Ali Cihangiroğluabinin dediği gibi bizim millet çok yozlaşmış durumda. Güvenilmiyor. Sen kendi kendini ne kadar uzak tutabilirsen o kadar iyi. ?

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

imkanım olduğunca sıfırdan yanayım ki dediğim gibi onu dahi incelemek lazım, galericiden almam buda ikinci kural, zaten 2. el alacağım araçta anca lr2 gibi olur onuda biraz kusurlu kabul ederim artık,, oda dış kabukta boya falansa, yoksa harbiden zor iş bizim ülkede adam gibi araba almak....

Yorum bağlantısı
Mesut Eyibil

bende en son i20 yi satarken alıcı Edirneden gelmiş, polis memuruydu, yanında birkaç kişide vardı, arada alım satım yapıyorlarmış yanındaki adamlar, ellerinde boya ölçüm aletide vardı, öyle biraz baktılar fln, sonra tamam abi alalım dediler, ok dedim ekspertize gidelim dedim, herif abi gerek yok ben sana güveniyorum dedi, bende yok kardeşim gidelim dedim, yok yok gerek yok dedi, adama 3 kez expertize gidelim die ısrar ettim ama yinede gitmedi, gitmeyelim deseydim heralde giderdi :D  adamın yüzüne söyledim, ben senin yerinde olsam araba konusunda kimseye güvenmem her türlü ekpertiz yaparım dedim, bu devirde ben ancak babama güvenirim gerisine güvenmem dedim, bana sonra bişey çıkarsa suç bulamazsın dedim. tamam abi dedi, aldı gitti :D 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Eray Çalışkan

Artık öyle bir toplum olduk ki, kim kime sorunlu arabasını satarsa kendini karlı görüyor. Sıfır arabaların fiyatı 2-3 sene önceki gibi olsaydı sıfırdan başka araba bakmam derdim de artık ona da yanaşamıyorum. Araba değiştirmek niyetim var ama satmak ayrı dert almak apayrı bir dert.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sami Demirpaz

İkinci el araba almak şu devirde zor, satmak daha kolay. En azından sattığın arabayı biliyorsun, alıcı gösterince ne çıkacak bunu bilmenin rahatlığı var üzerinde.

2 Ay V8 'i satarken çocuk Ankara'dan geldi, ustaya gösterdi. En son almadan evvel 2. el araba alıyorsun, aklına takılan soru olur her zaman ara ama noter satışından 100 km sonra motor iner bilmem nolur ben bilemem için rahatsa al dedim.

Araba alacağım vakit ise, kimsenin bakımdan haberi yok. Herkesin ustası ya arkadaşı yada dayısı araba onlara emanet hiç bir sorunu yok. Palavra ciddi manada fazla.

Resmen kulağımı tıkayıp arabalara öyle baktım, alırsam bana masrafı ne olur, beni kurtarır mı onu değerlendirdim.

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
(düzenlendi)

Yaklaşık 15 yıl önce Flash aracım vardı. Satılık ilanına koydum, 3 ayda satamamıştım. Sonra biri akşam bakmaya geldi. Aracı hiç incelemeden şöyle bir çevresine baktı. Sonra tamam yarın noterde buluşalım dedi gitti. Dedim aracı gösterseydiniz biryere , ne olacak ki zaten 5 liralık araba dedi :) Ertesi gün satışı verdim gitti. Satışı alana kadar araca binmedi bile.

10 yıl önce de Megane satmıştım. Biri aradı , yaşlıyım gelemiyorum , ilandaki fiyatı pazarlıksız öderim ama aracı şu adrese getirmen şartıyla dedi. Biraz şüphelenmekle birlikte ses tonunda bir kötülük hissetmediğim için aracı istediği adrese götürdüm. Orada yaşlı bir adam birde usta vardı. Usta bir tur atacağım dedi, aha dedim arabayı çalıyorlar :) Adam bir tur attı sonra geldi ,  kaportaya bakmadı bile , araba tamam dedi. İstediğim fiyata notere gittik satışı verdim.

Bir arkadaşım kırmızı bir uno almıştı. Aracı alırken hiç göstermedi . 2 yıl sonra satılığa koydu. Biri geldi , araca şöyle bir baktı, tamam alalım dedi. Ertesi gün satışı aldı. 1 hafta sonra aradı, araç takla atmış, tavan değişmiş falan filan... Arkadaşım bunlardan haberi olmadığını alırken baktırmasını gerektiğini söyledi. Adam biraz tehtit etti ama birkaç gün sonra aramayı bırakmıştı.

Geçmiş dönem Corsa 1.3d satılığa koydum. 20 bin istiyordum, hatasız araçtı. ilk gün 8 kişi bakmaya geldi. 20bin e çıkan olmadı. En son gelen ustasıyla baktı ve 19,5 verdi vermedim. Akşam o arkadaşla gelen usta aradı, 20 bin tamam yarın işlemi yapalım, aracı kimseye satma dedi. Ertesi gün ondan önce biri bakmaya geldi. 22 verdi ama verilmiş bir söz vardı. Usta ile notere gittik, aracın satışını verdim. Ama içim hiç rahat etmedi nedense. Sonra dedim beni şuraya kadar bırakır mısınız diye, adam da tabi dedi. Araca bindik , ışıklarda beklerken güm , arkadan gelen BMW bize orta şiddette vurdu. Tampon kırıldı , bagaj çöktü. Adam şok tabi . Neyse araçtan inen zengin şahıs , alın şu kartım zamanım yok , aracın yaptırın neyse hasarı öderim dedi aracına bindi gitti. :)

tarihinde Erhan Doruk tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Fatih Evcin

şimdi de km yükseltme modası çıkabilir.  :) 

Eyüp Çetin yazdı:

Düzenlemede en dikkat çeken madde ise 8 yaşından ve 160.000 km’den küçük otomobillere ekspertiz ile satış zorunluluğu getirilmesi olarak öne çıkıyor.

Bana en başından ber, ekspertiz işi para tuzağı gibi geliyor. Ben araba alırken eksper yerine sanayide bildiğim bir kaportacıya kasasını gösteriyorum,onay verirse tamirciye motoru ve yürüyeni kontrol ettiriyorum, alıyorum . tek fark elimde imzalı bir evrak yok ve motoru 6000 devirde bağırtmıyorlar :)

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Son arabamı alırken galerici illa ekspertize sok dedi, ben de illa sanayiye götürecem dedim zor kabul ettirdim. Ekspertizlere artık güvenmiyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

okumaya üşendim.. ticarethaneler için geçerli olan birşey mi bu okuyan birisi yazarsa sevinirim.

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Fiestamı satarken, arkadaşa gittim,  muhabbet arasında bende arabayı satıyorum, sıkıldım dedim... ben alayım dedi, nasıl dedim? senden araba alınır dedi direk sattım daaldık :kihkih:

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mert Yeldan
Dogan Arsiray yazdı:

okumaya üşendim.. ticarethaneler için geçerli olan birşey mi bu okuyan birisi yazarsa sevinirim.

%99

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

ben de iki önceki jeep i mi beni tanımayan birisine öyle sattıydım. senden araba alınır dedi. hala biniyor görüyorum bizim mahallede.

Ali Cihangiroğlu yazdı:

Fiestamı satarken, arkadaşa gittim,  muhabbet arasında bende arabayı satıyorum, sıkıldım dedim... ben alayım dedi, nasıl dedim? senden araba alınır dedi direk sattım daaldık :kihkih:

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...