ibrahim Tiryaki 7 Şubat 2020 Paylaş 7 Şubat 2020 Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin 2019 nüfusu açıklandı. Ülkemizde de her sene ciddi bir nüfus artışı yaşanıyor. Buradan hareketle diğer ülkelerde nüfus artış oranları nedir diye inceledim. İnceleme sonucunda gelişmemiş, yoksul ülkelerin doğum/nüfus artış oranlarının çok ciddi boyutlarda olduğunu gördüm. Yani özetle; gelişmemiş,geri kalmış,açlık ve yoksullukla mücadele eden toplumlar daha az çocuk sahibi olması gerekirken mantıken tam tersi bir durum söz konusu. Çünkü yoksulsan açlıkla mücadele ediyorsun demektir, doğal olarak bakacağın nüfusa aş,iş,çeşitli ekonomik tabanlı gereksinimleri sağlıklı bir şekilde sunamaszın. 1) Gelişmemiş ülkeler neden daha çok ürüyor? Sadece cahillikle açıklayamayız sanırım bu durumu. 1 Yorum bağlantısı
Murat Gedik 7 Şubat 2020 Paylaş 7 Şubat 2020 Bence tamamen içgüdüsel. Yapılan araştırmalar. Nüfus artış hızının çok büyük felaketler ve doğal afetlerden sonra çok hızlı bir şekilde arttığını göstermiş. Suriye'de yaşanan iç savaştan dolayı soyunu devam ettirme ve hayatta kalma iç güdüsü insanları üremeye itiyor. Avrupa'da ya da refahın yüksek olduğu ülkelerde ise nüfus artış hızı düşük. Yorum bağlantısı
ibrahim Tiryaki 7 Şubat 2020 Yazar Paylaş 7 Şubat 2020 Murat Gedik yazdı: Bence tamamen içgüdüsel. Yapılan araştırmalar. Nüfus artış hızının çok büyük felaketler ve doğal afetlerden sonra çok hızlı bir şekilde arttığını göstermiş. Suriye'de yaşanan iç savaştan dolayı soyunu devam ettirme ve hayatta kalma iç güdüsü insanları üremeye itiyor. Avrupa'da ya da refahın yüksek olduğu ülkelerde ise nüfus artış hızı düşük. Savaş olmayan ülkelerde de genelde aynı durum söz konusu. Bu arada Suriyeliler savaş olmadığı dönemde ülkelerinde ortalama 3 çocuk yaparken, Türkiye'de şuan ortalama 5/6 arası çocuk yapıyormuş İlerleyen yıllarda Suriyeli Sorunu hayırlı olsun. 1 Yorum bağlantısı
Servet Aydın 7 Şubat 2020 Paylaş 7 Şubat 2020 Gelişmiş ülkede bireysel yaşam ön planda. Çola çocuğa bulaşıp hayatını rahat rahat yaşamaktan feragat etmeyi düşünmüyor 7 Yorum bağlantısı
Kutluay Selçuk 7 Şubat 2020 Paylaş 7 Şubat 2020 işsizlikle doğru orantılı aslında,işi olmayan adam başka işlerler uğraşır, Suriye ve benzeri ortadoğu ülkelerinde bize oranla daha fazla oranda doğum oranı var fakat aynı zamanda bebek ölüm oranıda çok fazla,yani her doğan 10 çocuktan 5 i, 10 yaşına gelmeden (hastalık,bakımsızlık vs...)ölüyor, Afrikada daha çok doğum oranı var onlardada çok fazla bebek ölümü gerçekleşiyor, Zaten Avrupadaki ülkelerinde yurt dışından kalifiye işçi getirmek istemelerinin sebebide bu aslında,adamların çok fazla üretimi dayalı işi olduğu için,çocuk büyütüp bakmaya zamanları olmuyor,doğum az olunca yaş ortalaması yükseliyor, Türkiyede hastanelerin gelişmiş olması ve çocukların takibinin iyi derecede olması yüzünden bebek ölümü oranı az,aslında çok fazla doğum yok,sadece Şanlıurfa istisna,onlarda Arap zihniyetine yakın oldukları için. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 7 Şubat 2020 Paylaş 7 Şubat 2020 Aşırı fakir ise, zaten doğum kontrolü yapamıyor. Az fakir ise ve el emeği ile geçiniliyorsa, çoğalalım ki büyüyelim mantığı ile hareket ediyorlardır. Cahil ise, zaten bilmiyor bir şey. Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 7 Şubat 2020 Paylaş 7 Şubat 2020 Doğum kontrol yöntemlerinde de gelişmemişler demek ki. 1 Yorum bağlantısı
Metin Akbal 7 Şubat 2020 Paylaş 7 Şubat 2020 Birazda gecim kaynagi turu. Ornek tarim toplumuykende biz 6 7 kardestik mesela. Simdilerde sayimiz git gide azaldi hatta cocuk yapmamayi bile dusunuyor insanlar. Simdi neyle geciniyoruz, hicbisey [emoji16] Gelecek kaygisi yasadigimiz icindr bu durumdayiz. Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan 7 Şubat 2020 Paylaş 7 Şubat 2020 Sadece cahillikle açıklanamaz tabi ki ama en önemli etken cahillik. 1 Yorum bağlantısı
Mustafa Kestel 7 Şubat 2020 Paylaş 7 Şubat 2020 “idiocracy” diye bir film var bu konu ile ilgili, sıkıcı bir film de değil, sadece biraz eski bir film (2006 ya da 2007 yapımı diye hatırlıyorum); izlemenizi tavsiye ederim 😃 1 Yorum bağlantısı
ibrahim Tiryaki 7 Şubat 2020 Yazar Paylaş 7 Şubat 2020 Metin Akbal yazdı: Birazda gecim kaynagi turu. Ornek tarim toplumuykende biz 6 7 kardestik mesela. Simdilerde sayimiz git gide azaldi hatta cocuk yapmamayi bile dusunuyor insanlar. Simdi neyle geciniyoruz, hicbisey Gelecek kaygisi yasadigimiz icindr bu durumdayiz. Evet eskiden daha çok iş gücü olarak düşünülüyordu ama artık öyle değil şuan tamamen cahillik Yorum bağlantısı
Tahir Ak 7 Şubat 2020 Paylaş 7 Şubat 2020 Zengin parasıyla, fakir... [emoji3]Hahahha. Konu ana fikri açıklanmış şimdi sessizce dağılalım Yorum bağlantısı
Cihaner Öztürk 7 Şubat 2020 Paylaş 7 Şubat 2020 Benim aklıma fıkra geldi. Konağın hanımı büyük bir iş yeri yöneten kocasının performansından muzdarip evde çalışan şoförün eşine sorar, her gece deyince evin hanımı eşine kızar. Ahmet ile Ayşe her gün sen ayda bir ne oluyor der. Ertesi gün evin beyi şoföre farklı sorumluluk verir ve gittikçe iş yükünü artırır. 2, 3 ay sonra hizmetçi evin hanımına yalvarır, benim beyde 2 aydır tık yok ne olur sadece şoförlük yapsın. Kısa kestim.)) Gelişmemiş ülkelerde insanların beklentileri çok olmuyor, tarlada çalışacak, kendine arka çıkacak, yaşlandığında kendine bakacak çocuklar istiyor. Gelişmiş ülkelerde hedefler bitmiyor, daha iyisi için insanlar hırslanıyor. Gelecek derdi olmuyor, çocuk külfet, ayak bağı oluyor. Okul vs masrafları yüksek oluyor ve insanlar genelde 1, 2 çocukta kalıyor. 3 Yorum bağlantısı
ibrahim Tiryaki 7 Şubat 2020 Yazar Paylaş 7 Şubat 2020 Cihaner Öztürk yazdı: Benim aklıma fıkra geldi. Konağın hanımı büyük bir iş yeri yöneten kocasının performansından muzdarip evde çalışan şoförün eşine sorar, her gece deyince evin hanımı eşine kızar. Ahmet ile Ayşe her gün sen ayda bir ne oluyor der. Ertesi gün evin beyi şoföre farklı sorumluluk verir ve gittikçe iş yükünü artırır. 2, 3 ay sonra hizmetçi evin hanımına yalvarır, benim beyde 2 aydır tık yok ne olur sadece şoförlük yapsın. Kısa kestim.)) Gelişmemiş ülkelerde insanların beklentileri çok olmuyor, tarlada çalışacak, kendine arka çıkacak, yaşlandığında kendine bakacak çocuklar istiyor. Gelişmiş ülkelerde hedefler bitmiyor, daha iyisi için insanlar hırslanıyor. Gelecek derdi olmuyor, çocuk külfet, ayak bağı oluyor. Okul vs masrafları yüksek oluyor ve insanlar genelde 1, 2 çocukta kalıyor. Avrupada yaşayan bir tanıdığımdan duyduğuma göre, Avrupa da evlenip hiç çocuk yapmayan insanlar varmış. 1 Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin 8 Şubat 2020 Paylaş 8 Şubat 2020 (düzenlendi) Eşler çocuk yapmaya karar vermeden önce sonrasını pek düşünmüyor. Öğretmen olduğumuz için bir sürü çocuğun farklı farklı sorunlarını gözlemliyoruz. En büyük mesele her zaman ki gibi maddiyat. Asgari ücretle çalışan adam dört tane çocuk yapmış. Bazen bakıyorsunuz çorapsız okula gelmiş, beslenme saati oluyor yemeği yok. Bazen evden aç geliyor. Ancak maddiyattan daha önemli gördüğüm ve toplum için en büyük tehlike bu çocukların eğitiminde de yetersizlik olması. Bireyin maddi durumu çok iyi olsa bile çocukların bakımı ile ilgisiz kalıyorlar. İlkokula başlayan ancak hazırbulunuşluk düzeyi çok yetersiz öğrenciler var. Tamamen aile ilgisizliğinden. Kimisi çok çocuğu var ilgilenmiyor. Kimisi kendi keyfine düşkün ve çocuğu umursamıyor. Şimdi en büyük moda çocuğun eline tablet, telefon verip başından savmak. Sonra bomboş bireyler büyüyor ve her yerde karşımıza çıkıp sorumsuz bir şekilde toplumu tehdit ediyor. Sadece maddiyat da değil anlayacağınız. Bkz. https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/turkce/amp/haberler-turkiye-46758890 Servet Aydın yazdı: Gelişmiş ülkede bireysel yaşam ön planda. Çola çocuğa bulaşıp hayatını rahat rahat yaşamaktan feragat etmeyi düşünmüyor Maalesef daha kötüsü çocuk yapıp da bireysel yaşamak. Keşke bireysel yaşayacak olanlar çocuk yapmasa. Bizim de böyle bir sorunumuz var. 8 Şubat 2020 tarihinde Eyüp Çetin tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Emrah Altun 8 Şubat 2020 Paylaş 8 Şubat 2020 Bu doğum kontrolü tersine evrime sebep oldu. Gelişmişlik seviyesi yüksek toplumların sayısı artması gerekirken şimdi tam tersi oluyor. 3 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 8 Şubat 2020 Paylaş 8 Şubat 2020 Gelişmiş ülkelerde çocuğa ayıracak zaman yok. Bakacak da zaman yok. Bencillik daha ön planda. Planlamalar daha bireysel. Bunu ülke ülke değil, ülke içinde de görebilirsin. Biz 2.çocuğu sırf ilk çocuğa kardeş olsun diye yaptık mesela. Yoksa şehirde anne baba çalışırken çocuk bakmak zor. Eğitim ve bakımını önemsiyorsan çok daha zor. fazla çocuk yapan çocuklarına zaman ayırıp, iyi bakabilenler mi? Hayır, onun da sebebi önemsememek. Eski gelenekler. Yap at kenara, yap at sokağa. Bazı yerlerde kış soğuğunda kısa kollu t-shirt ile bakkala giden çocuk görüyorum. Sabah sokağa atıp akşama kadar haberi olmayan ebeveynler var. Çocuğua yemek yerine bisküvi yedirenler var. Bu tipler daha doğal. Kedi gibi. 5 tane doğurup kaç tanesi hayatta kalırsa mantığı. Tabi günümüzde hepsi hayatta kalıyor, sağlık imkanları fazla ama kafa aynı yapıda. bu arada Türkiye’de nüfus artış oranı sürekli düşüyor. Yani bir süre sonra nüfus artmamaya başlayacak. Sonra azalmaya başlayacak. Bunun da riskleri var. 1 Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan 8 Şubat 2020 Paylaş 8 Şubat 2020 Gelişmemiş ülkelerde çocuk sayısı çok olsa ne olacakki gelişmiş ülkeler gelip öldürüyor zaten. 4 1 Yorum bağlantısı
ibrahim Tiryaki 8 Şubat 2020 Yazar Paylaş 8 Şubat 2020 Tansu Kalafatoğlu yazdı: Gelişmiş ülkelerde çocuğa ayıracak zaman yok. Bakacak da zaman yok. Bencillik daha ön planda. Planlamalar daha bireysel. Bunu ülke ülke değil, ülke içinde de görebilirsin. Biz 2.çocuğu sırf ilk çocuğa kardeş olsun diye yaptık mesela. Yoksa şehirde anne baba çalışırken çocuk bakmak zor. Eğitim ve bakımını önemsiyorsan çok daha zor. fazla çocuk yapan çocuklarına zaman ayırıp, iyi bakabilenler mi? Hayır, onun da sebebi önemsememek. Eski gelenekler. Yap at kenara, yap at sokağa. Bazı yerlerde kış soğuğunda kısa kollu t-shirt ile bakkala giden çocuk görüyorum. Sabah sokağa atıp akşama kadar haberi olmayan ebeveynler var. Çocuğua yemek yerine bisküvi yedirenler var. Bu tipler daha doğal. Kedi gibi. 5 tane doğurup kaç tanesi hayatta kalırsa mantığı. Tabi günümüzde hepsi hayatta kalıyor, sağlık imkanları fazla ama kafa aynı yapıda. bu arada Türkiye’de nüfus artış oranı sürekli düşüyor. Yani bir süre sonra nüfus artmamaya başlayacak. Sonra azalmaya başlayacak. Bunun da riskleri var. Düşüyor gibi gözüküyor bence. Her sene 1 milyon küsür nüfusu artan ülke olur mu yahu? Çok ciddi bir rakam. Emrah Altun yazdı: Bu doğum kontrolü tersine evrime sebep oldu. Gelişmişlik seviyesi yüksek toplumların sayısı artması gerekirken şimdi tam tersi oluyor. Bir yerde bununla alakalı makale veya benzeri bir yazı okumuştum Yakın gelecekte eğitimsiz cahil insan topluluğu eğitimli insanları yönetecek diyorlardı. Yorum bağlantısı
Bülent Tarakçı 8 Şubat 2020 Paylaş 8 Şubat 2020 Tansu Kalafatoğlu yazdı: Türkiye’de nüfus artış oranı sürekli düşüyor. Yani bir süre sonra nüfus artmamaya başlayacak. Sonra azalmaya başlayacak. Bunun da riskleri var. Türkiye de yerleşik nüfus azalabilir. Fakat etraftan gelenlerle bu oran dengelenir. 5 milyon Suriyeliden basediliyor. Geçen yıl 800 bin Suriyeli bebek doğmuş. Afganlısını, Iraklısını yazmıyorum bile. Yakında başkaları da gelir. Türkiye nin demografik yapısı bozuluyor. Benim asıl korkum, iyi eğitim almış, iyi mesleklere sahip, iyi ahlaklı, insanlıktan nasibini almış kesimin karnı yeterince doymayanlar tarafından tehdit edilecek olması. Üretimde yok. Ne olacak? Adam aç mı kalsın. Ya çalacak, ya asacak, ya kesecek. Bu günün asgari ücretiyle çalışanların yarın alacağı emekli maaşı 1000-1500 TL yi geçmeyecek. Nasıl geçinecek? Ne kadar sabredilir? Allah muhafaza, devran böyle giderse yarınlar çokta aydınlık görünmüyor? Almanya vs. ülkeleri bana örnek göstermeyin. O ülkelerde üretim var. 4 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 8 Şubat 2020 Paylaş 8 Şubat 2020 Servet Aydın yazdı: Gelişmiş ülkede bireysel yaşam ön planda. Çola çocuğa bulaşıp hayatını rahat rahat yaşamaktan feragat etmeyi düşünmüyor demekki komün halde yaşamak zorunda hisseden insan toplulukları bireyselleşemiyor. Birey olmak yanlızlığı getirecektir ve yanlız hayatta kalmak ,genel anlayışın/yaşayışın/rutinin dışında olan birey için daha zor ve tehlikelidir doğada. İçgüdüsel birşey olmalı. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 8 Şubat 2020 Paylaş 8 Şubat 2020 ibrahim Tiryaki yazdı: Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin 2019 nüfusu açıklandı. Ülkemizde de her sene ciddi bir nüfus artışı yaşanıyor. Buradan hareketle diğer ülkelerde nüfus artış oranları nedir diye inceledim. İnceleme sonucunda gelişmemiş, yoksul ülkelerin doğum/nüfus artış oranlarının çok ciddi boyutlarda olduğunu gördüm. Yani özetle; gelişmemiş,geri kalmış,açlık ve yoksullukla mücadele eden toplumlar daha az çocuk sahibi olması gerekirken mantıken tam tersi bir durum söz konusu. Çünkü yoksulsan açlıkla mücadele ediyorsun demektir, doğal olarak bakacağın nüfusa aş,iş,çeşitli ekonomik tabanlı gereksinimleri sağlıklı bir şekilde sunamaszın. 1) Gelişmemiş ülkeler neden daha çok ürüyor? Sadece cahillikle açıklayamayız sanırım bu durumu. Çocuğu salsım çayıra mevlam kayıra diye yapmaması gerektiğinin bilincinde olduğundan bakabileceği kadar yapıyor. 4 çocuk babasıyım asgari ücretle geçinemiyorum diyor. Misal bunlar hep. 4 tane çocuğu yaparken hiç düşünmedin mi? Hayır düşünmedin. Aslında bilinç arttıkça tüm ülkeler daha az artacaklar. Kaçınılmaz işi emekliliğe bağlayanlar yanlış yapıyor. Mutlaka bir nüfus devamı olacaktır ve yaşlılara bakacağız diye her yıl 1 milyon nüfur artışı diye birşey düşünülemez. 2 Yorum bağlantısı
Cihaner Öztürk 8 Şubat 2020 Paylaş 8 Şubat 2020 (düzenlendi) Bülent Tarakçı yazdı: Bu günün asgari ücretiyle çalışanların yarın alacağı emekli maaşı 1000-1500 TL yi geçmeyecek. Nasıl geçinecek? Örnek güzel. Geçmişte siyaset uğruna insanlar 40-45 yaşlarında emekli edildi. Hatta o yaştaki insanlara bunlar yaşlı artık çalışamaz diye bakıyorduk. Şu an 58 yaşındayım ve insanların 60 yaşına kadar çalışması gerektiğini düşünüyorum. Yani koca nesiller 15-20 yıl eksik çalıştırıldı. Örnek benim babam 23 yıl çalıştı ve bir kanunla 47 yaşında emekli oldu. Devletten 40 yıldır emekli maaşı alıyor. Şimdide çöken sistemin kurtulması için 65 yaşlar kondu maaşlar kuşa döndü. İktidar uğruna ihanet edenlere ne diyelim. L... olsun. 8 Şubat 2020 tarihinde Cihaner Öztürk tarafından düzenlendi 2 Yorum bağlantısı
ibrahim Tiryaki 8 Şubat 2020 Yazar Paylaş 8 Şubat 2020 Cihaner Öztürk yazdı: Örnek güzel. Geçmişte siyaset uğruna insanlar 40-45 yaşlarında emekli edildi. Hatta o yaştaki insanlara bunlar yaşlı artık çalışamaz diye bakıyorduk. Şu an 58 yaşındayım ve insanların 60 yaşına kadar çalışması gerektiğini düşünüyorum. Yani koca nesiller 15-20 yıl eksik çalıştırıldı. Örnek benim babam 23 yıl çalıştı ve bir kanunla 47 yaşında emekli oldu. Devlet 40 yıldır emekli maaşı alıyor. Şimdide çöken sistemin kurtulması için 65 yaşlar kondu maaşlar kuşa döndü. İktidar uğruna ihanet edenlere ne diyelim. L... olsun. Devlette çalışırsın ama özel sektörde o yaşa kadar çoğu kişiyi çalıştırmıyorlar. Patronlara soralım genç adamı tercih eder. Tabiki erken yaşta emeklilik de doğru değil ama ortası olmalıdır. 55 ideal bana göre. Neyse bu konu farklı bir başlık konusudur. 2 Yorum bağlantısı
Recommended Posts