İçeriğe Yönlendir

Kaçak Akım Rölesi Neden Sürekli Atar?

Fatih Evcin

Recommended Posts

Serkan Toker
Fatih Evcin yazdı:

Buzdolabı fişi çıkık iken sorun yok hiç bir yerde ama.Farklı priz ile de denedim. Sonuç aynı. Dolapta bir yerde kaçak var %90

Bir üst mesajda buzdolabı fişi takılı değilken yine attı kafam karıştı demiştiniz. Şimdi de benim kafam karıştı. 😉

Yorum bağlantısı
Nihat Palolu

Menteşede kontrol kaleminin ışığının yanmasına aldanmayın. Toprak ucu sökülmüş grup priz kullandığınız için yanıyor. Lamba yanarken menteşeye dokunun söner. Hatta buzdolabının fişini grup prizden çekip, grup prizin topraklama temas metaline bakın orada da yanar.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Evcin
Serkan Toker yazdı:

Bir üst mesajda buzdolabı fişi takılı değilken yine attı kafam karıştı demiştiniz. Şimdi de benim kafam karıştı. 😉

O bir kere oldu şu anda tüm cihazlar çalışıyor.

ütü , fırın , çamaşır mk. tv. buzdolabıda topraksız prizde çalışıyor tüm gece çalıştı hiç bir sorun yok.

Nihat Palolu yazdı:

Menteşede kontrol kaleminin ışığının yanmasına aldanmayın. Toprak ucu sökülmüş grup priz kullandığınız için yanıyor. Lamba yanarken menteşeye dokunun söner. Hatta buzdolabının fişini grup prizden çekip, grup prizin topraklama temas metaline bakın orada da yanar.

yani bu ne demek abi ? sorun dolaptan olmayabilir mi?

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
Murat Kırçal yazdı:

Topraklama zayıf.. Topraklama hattının  kontrol edilmesi gerekiyor.

Özellikle topraklaması olmayan priz ile deniyor ki hatayı bulabilsin. Topraklamada sorun yok. Kakr’da görevini yapıyor. Sadece bir yerde kaçak var.

Yorum bağlantısı
Aydın Perçem
(düzenlendi)

Muhtemelen prizlerden birinde toprağa kaçak vardır.

Örnek olay ; mutfak masasının arkasındaki priz ile duvar arasından priz kutusuna ekmek kırıntıları düşmüş, minik minik, sonra bu kırıntılar nemlenmiş ve faz ile toprak arasında bir iletken görevi görmüş, sürekli kaçak akım şalteri atıyordu.

Çözüm ; tek tek ve sırayla prizlerin uçları sökülüp devre dışı bırakıldı. Sonunda sorunlu priz bulundu ve içi temizlendi. Sorun ortadan kalkınca şalter tuttu.

tarihinde Aydın Perçem tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
Fatih Evcin yazdı:

Şimdi ışık yine yanmıyor.e42b492e3815bbbcc44ad64f1f1e8454.jpg

İlk yazdığım mesajda demiştim. Buzdolabının arka tahliyesinden su akıp kompresörün üzerine gelebiliyor. Orayı kontrol etmen gerek.

Hem dolapta hem başka yerde aynı anda iki kaçak olabilir. (Dolabın fişi çekikken yine attı dediğin için diyorum.)

Yorum bağlantısı
Fatih Evcin
Mustafa Arıkan yazdı:

İlk yazdığım mesajda demiştim. Buzdolabının arka tahliyesinden su akıp kompresörün üzerine gelebiliyor. Orayı kontrol etmen gerek.

Hem dolapta hem başka yerde aynı anda iki kaçak olabilir. (Dolabın fişi çekikken yine attı dediğin için diyorum.)

Dün arkasını açtım komple , kompresöre su gelmemiş yanındaki soketleri vs. her yer kuru. çekikken bir kere attı ama daha sonra hiç atmadı kaçak akım rolesi şaşırdı herhalde diyorum o zaman :) dünden beri sorun yok. Beyaz eşya servisini aradım bakalım gelip bir de onlar kontrol etsin.

Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Fatih Evcin yazdı:

Şöyle bir yöntem deniyorum şu anda ; dükkanda bir üçlü prizin topraklamasını söktüm, buzdolabını topraksız üçlüden bağlıyorum atmıyor fakat kontrol kalemini buzdolabının menteşesine değdiriyorum ışık yanıyor. Buzdolabı fişini çıkarıp tersini takıyorum sönüyor.

geçmiş olsun size yeni buzdolabı yolu görünüyor. Yıllar önce yaşadığım tecrübelerin aynısını yaşıyorsunuz. Kaçak voltajı 5 v idi bir süre topraksız kullandım.  Arçelik servisi çağırdım durumu anlattım buzdolabının gövdesinden giden termostat hattında kaçak varmış. Değişmesi mümkün değilmiş yeni buzdolabı alın demişlerdi. 

Yorum bağlantısı
Fatih Evcin
Metin Uzunoğlu yazdı:

geçmiş olsun size yeni buzdolabı yolu görünüyor. Yıllar önce yaşadığım tecrübelerin aynısını yaşıyorsunuz. Kaçak voltajı 5 v idi bir süre topraksız kullandım.  Arçelik servisi çağırdım durumu anlattım buzdolabının gövdesinden giden termostat hattında kaçak varmış. Değişmesi mümkün değilmiş yeni buzdolabı alın demişlerdi. 

Ahh metin abi :) bende biliyorum da işte bir umut :) 

Yorum bağlantısı
Nihat Palolu
Fatih Evcin yazdı:

O bir kere oldu şu anda tüm cihazlar çalışıyor.

ütü , fırın , çamaşır mk. tv. buzdolabıda topraksız prizde çalışıyor tüm gece çalıştı hiç bir sorun yok.

yani bu ne demek abi ? sorun dolaptan olmayabilir mi?

Dolaptan olmayabilir. Daha sabıkalı cihazlar var çünkü.

Röle attığı zaman veya atmadan önce hangi cihazlar çalışıyor oradan başlamak lazım.

Yorum bağlantısı
Fatih Evcin
Nihat Palolu yazdı:

Dolaptan olmayabilir. Daha sabıkalı cihazlar var çünkü.

Röle attığı zaman veya atmadan önce hangi cihazlar çalışıyor oradan başlamak lazım.

galiba öyle. 2 saatten beri dolap normal topraklı prizde çalışıyor ve atma yok, aynı anda çamaşır mk. da çalışıyor yine sorun yok.

Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt

kaçak akım çok faydalı bir parça, kaliteliler kolay kolay bozulmuyor evimdeki tesisattai 10 yılı doldurdu,atıp duruyorsa %100 hatalı bir donanım veya bozuk cihaz vardır ayrıca eletrikçi ustamın tavsiyesi sık sık atarsa kendini korumaya alır 5dk beklemek gerekir ve kontrol  için bütün fişlerin boşta olup tek tek yavaş yavaş denenmesi,kontrol kalemiyle prizlere bakın..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
Erdem Bozkurt yazdı:

eletrikçi ustamın tavsiyesi sık sık atarsa kendini korumaya alır 5dk beklemek gerekir

İçerisinde böyle bir donanım yok. Yanlış bilgi.

Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt
Mustafa Arıkan yazdı:

İçerisinde böyle bir donanım yok. Yanlış bilgi.

😊 ustamın yalancısıyım,peki bütün sigortalar inik kapalı olmasına rağmen kaçak akımı neden kaldıramadım? 

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
(düzenlendi)
Erdem Bozkurt yazdı:

😊 ustamın yalancısıyım,peki bütün sigortalar inik kapalı olmasına rağmen kaçak akımı neden kaldıramadım? 

Sigorta fazı keser, kaçak akım arızası nötr ve toprak arasındaysa sigortanın bir önemi yok o anda.

tarihinde Mustafa Arıkan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Nihat Palolu

Kaçak akım rölesi aynı zamanda ana sigorta görevi yaptığı için toplam yükten dolayı atarsa hemen kalkmayabilir. Soğuyunca kalkar.

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
Nihat Palolu yazdı:

Kaçak akım rölesi aynı zamanda ana sigorta görevi yaptığı için toplam yükten dolayı atarsa hemen kalkmayabilir. Soğuyunca kalkar.

Abi bu da yanlış. Kakr sigorta görevi görmez. İçerisinde termik koruma yoktur. Manyetik koruma vardır.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Arslan

Söz konusu KAKR  trifaze mi monofaze mi? 

Sigorta kutusunda 1 monofaze KAR takabilecek kadar yer var mı?

Eğer yer varsa ben olsam sadece buzdolabı prizine giden hatta müstakil KAR takarım.

KAR atması için 30 mA kaçak olması yeterli. Bazen birden fazla cihaz yada hat problemi  3-5 mA kaçak yapıp toplamda 30 mA i bulup attırıyor.

Buzdolabını topraksız çalıştırmayın, risk almayın. Gerçek bir kaçak varsa akım dokunanın üzerine akar, KAR görev yapıp açmazsa büyük problem olabilir.

Kaçak buzdolabında oluşuyorsa dolabı imkan varsa  boşaltıp 3-4 gün kapıları açık bırakırsanız tüm buzlar erir sular, kar buz gider kurur.

Kalanı da siz siler  kurutursunuz, sorun çözülebilir.

Son olarak eğer bir KAR atıyorsa değiştirildikten sonra da atmaya devam ediyorsa mutlaka orada bir problem vardır. Ya yanmaya başlayan bir priz ya izolesi sıyrılıp çatlayan duvara temas eden yada yanmaya başlayan bir kablo, ya bozulmaya başlayan bir cihaz, rezistans, motor. 

Sakın KAR ları iptal ettirmeyin, sorunu bulana kadar devam. Zaten sorunu bulamadıkça mutlaka daha da büyüyüp kendini ortaya çıkaracaktır.

Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen

Üzerinden geçen akıma göre değil, giden gelen akım arasındaki farka göre (genelde 30mA) atar kaçak akım rölesi. Toprak hattı hatalarında da ayar giren akıl nötr üzerinden değil de topraktan aktığı için. Hayati bir donanım, umarım çözersiniz olayı. Kayınvalide de ocaktan yapıyordu fişini çıkarmışlardı (yeni Ocak alındı sonra) olay buzdolabı ise iş daha zor tabi.

http://www.adnandakni.com.tr/page27.php

Yorum bağlantısı
İbrahim Arslan
Mustafa Arıkan yazdı:

Sigorta fazı keser, kaçak akım arızası nötr ve toprak arasındaysa sigortanın bir önemi yok o anda.

Ülkemizde yaygın değil ama mesleki forumda da konusu geçmişti.

Maliyetten 3-5 kaçmayıp KAR sonrasında 2 kutuplu sigortalar kullansak hem faz hem notrü keserdi ve toprak notr izolasyon probleminde arızalar çok kolay bulunabilirdi. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...