İçeriğe Yönlendir

Günlük Kullanım Elektrikli Araba

Ali Darbaz

Recommended Posts

Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Mertol Kip yazdı:

Ben evden doldururum gene doldururum. Petrol bitince ya da fiyat saçma sapan yere geldiğinde (gerçi şimdi de 50 lira ama sen döviz artınca seyreyle cümbüşü) sen clionu tavuk kümesi yaparsın artık. :)

Anlamadığını çözdüm zaten ondan varmıyom üstüne :)

Valla sen kendini nostradamus falan sanıyon ama kehanet kehanet nereye kadar :)

evden doldurursun, önce devlete satarsın sonra geri alır doldurursun, herşeyin bir zamanı var :D petrol bitince dedinya orada bittin zaten, ne sen nede bizden sonraki nesil göremez o dediğini,  nostradmusluğa gerek yok, az düşünmek yeterli, bu iş böyle olmaz yürümez, gelecektede petrol değil çok daha önce su bitecek esas, artık klimayı açar yoğuşma suyuna mineral katar içeriz, hadi yine iyisin bak yırttın, ben klimayı benzinle çalıştırıyorum, sen pille açar serinlersin, gerçi bende aynını yaparım, değişirim kompresörü takarım paneli aküyü falan devam :)

neyse boşver, akşam oldu işimize bakalım :)

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Ali Cihangiroğlu yazdı:

evden doldurursun, önce devlete satarsın sonra geri alır doldurursun, herşeyin bir zamanı var :D petrol bitince dedinya orada bittin zaten, ne sen nede bizden sonraki nesil göremez o dediğini,  nostradmusluğa gerek yok, az düşünmek yeterli, bu iş böyle olmaz yürümez, gelecektede petrol değil çok daha önce su bitecek esas, artık klimayı açar yoğuşma suyuna mineral katar içeriz, hadi yine iyisin bak yırttın, ben klimayı benzinle çalıştırıyorum, sen pille açar serinlersin, gerçi bende aynını yaparım, değişirim kompresörü takarım paneli aküyü falan devam :)

neyse boşver, akşam oldu işimize bakalım :)

Ben devlete şu an satmıyorum, biz o filmi seyrettik ve kârlı olmadığı için iptal ettim o anlaşmayı. Öztüketimle zaten arabayi evden 4-5 saatte doldurabiliyorum. Kulliyatı bedava yani. Benim öteki tarafa gitmek için acelem yok ama enerji kaynakları tükenmez, ekonomik olmaktan çıkar, ya da daha ekonomik olanı gelince eskisi arka planda kalır.

Ben suyu da yağmurdan hasat ediyorum. Geçen kış 11 ton birikti. Kaldı ki elektrik güneşten olduğu için istediğim takdirde deniz suyunu damıtma maliyetim de sıfir.

Yıllardır otonom ev için kafa yorarken elektriğe yatırım yaptım, ısıtmadan soğutmaya, arabadan mutfaktaki ocağa kadar herşeyim elektrikli benim. Geçen ay gelen elektrik faturası 140 lira. Bak 1400 değil, 140. Buna arabanın şarjı da dahil. Bana oradan gelme, herşeyin fizibilitesini çıkarmadan yatırım yapmam ben, evet ilk maliyet ucuz değil ama başlayalı 7 sene oldu, çoktan amorti etti kendini. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

iklim anlaşmasından çıkan çıkana, toyota benzinli motor iyidir demiş yenisini yapmış..... tarihe not

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Mertol Kip yazdı:

Ben devlete şu an satmıyorum, biz o filmi seyrettik ve kârlı olmadığı için iptal ettim o anlaşmayı. Öztüketimle zaten arabayi evden 4-5 saatte doldurabiliyorum. Kulliyatı bedava yani. Benim öteki tarafa gitmek için acelem yok ama enerji kaynakları tükenmez, ekonomik olmaktan çıkar, ya da daha ekonomik olanı gelince eskisi arka planda kalır.

Ben suyu da yağmurdan hasat ediyorum. Geçen kış 11 ton birikti. Kaldı ki elektrik güneşten olduğu için istediğim takdirde deniz suyunu damıtma maliyetim de sıfir.

Yıllardır otonom ev için kafa yorarken elektriğe yatırım yaptım, ısıtmadan soğutmaya, arabadan mutfaktaki ocağa kadar herşeyim elektrikli benim. Geçen ay gelen elektrik faturası 140 lira. Bak 1400 değil, 140. Buna arabanın şarjı da dahil. Bana oradan gelme, herşeyin fizibilitesini çıkarmadan yatırım yapmam ben, evet ilk maliyet ucuz değil ama başlayalı 7 sene oldu, çoktan amorti etti kendini. 

süpermiş, ama benim dediğim sana bunu yedirmezler, bakalım göreceğiz, inşallah yanılırım, Anayasaya göre sana karışmamaları lazım diye biliyorum ama burası acaip bir ülke oldu artık, ne yazıkki :(

Çağlar Bayur yazdı:

iklim anlaşmasından çıkan çıkana, toyota benzinli motor iyidir demiş yenisini yapmış..... tarihe not

benzli motorun bittiğini forumda kimse göremeyecek zaten 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Haşmet Güngör

Bende hala geçemedim Elektrikliye.  Söz veren, Malum şahsın keyfini bekliyorum.

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Mertol Kip yazdı:

@Ali Cihangiroğlu sana kötü bir haberim var. Bizden kolay kurtulamayacaksın gibi gözüküyor. :)

sorun pil ömrü olsa keşke, hem neden kurtulmak istiyim, ömür kaybetmeyenden ziyade, anında dolan uzun dayanımlı pil istiyoruz, tam tersi olan ama sağlam olan pili ne yapayım :D gerisi bildiğimiz araba zaten...

bu ilkel pillerle bu iş yayılamaz...

aklıma geldi, şu pillilerle yurtdışı seyahata giden olsada baksak hele, bakalım ülke ülke tur atarken kaç abonelik alıyor, kaç telefon hattı sahibi olunuyor görsek :crazy:

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Mertol Kip yazdı:

@Ali Cihangiroğlu sana kötü bir haberim var. Bizden kolay kurtulamayacaksın gibi gözüküyor. :)

image.png.e99207801a5a811e1dc6782faf38430a.png@

acaba başka markalarda nasıl vaziyet? hyundai filan.

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Ali Cihangiroğlu yazdı:

sorun pil ömrü olsa keşke, hem neden kurtulmak istiyim, ömür kaybetmeyenden ziyade, anında dolan uzun dayanımlı pil istiyoruz, tam tersi olan ama sağlam olan pili ne yapayım :D gerisi bildiğimiz araba zaten...

bu ilkel pillerle bu iş yayılamaz...

aklıma geldi, şu pillilerle yurtdışı seyahata giden olsada baksak hele, bakalım ülke ülke tur atarken kaç abonelik alıyor, kaç telefon hattı sahibi olunuyor görsek :crazy:

Valla benim hem yunanistana hem de bulgar uzerinden macara giden arkadaslarim var, hic biri sikayet etmedi. Ama sence kac kisi arabayla disari cikiyordur? Giden anca gumulcine falan genelde zaten, o da sinirin dibi...

Doğan Arşiray yazdı:

acaba başka markalarda nasıl vaziyet? hyundai filan.

Hyundayi de de yuksek. NMC bataryalarin omru fena degil sanki. LFP leri bilmiyorum. 

Bu arada macara giden arkadas mokka ile gitti. Mokkanin gayet minnoş bi bataryasi var. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mertol Kip yazdı:

bulgar uzerinden macara giden arkadaslarim var, hic biri sikayet etmedi.

bulgar üstünden macara gitsem zaten 5 günü falan bulurdu tam şarj için durduk valla rotası. güzelmiş evli mi bu arkadaşlar?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

macara gitmek nasıl bir şey ya? turistik manada bir şey her halde. lütfen öyle olsun çünkü.

makara gitmek haaa ... yeni deyimler sözlüğü.

• Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Çağlar Bayur yazdı:

bulgar üstünden macara gitsem zaten 5 günü falan bulurdu tam şarj için durduk valla rotası. güzelmiş evli mi bu arkadaşlar?

Evli evli kari koca gittiler zaten. Olm adamlar gezmeye gidiyor 5 gunde neden gitsin? Ben arabayla barselonaya gittigimde her 200 km de bir sehirde durup konaklayip yemis icmis etrafi dolasip oyle devam etmistim. Gezen adamin acelesi mi olurmuş, TIRcı mi bu?

Doğan Arşiray yazdı:

macara gitmek nasıl bir şey ya? turistik manada bir şey her halde. lütfen öyle olsun çünkü.

makara gitmek haaa ... yeni deyimler sözlüğü.

Fesatlik yapma len :)

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Çin’de LFP pillere özel ihracat izni geldi. 

Yeni kurulan pil fabrikaları daha çok nmc üstüne kuruluyor. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mertol Kip yazdı:

Gezen adamin acelesi mi olurmuş, TIRcı mi bu?

budur :wub: daalalım

Servet Aydın yazdı:

Macar çıkartması denmiş hazırım

yanlış alarm

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Onur Demir

Şirket aracım 1.6mjet dct egea cross wagon
2000tl mazot aldım. 640km yapmışım.

3 kez 20dk mola verseydim dc de bile yarısını harcamayacaktım. 

1 saat mola  1000tl az ödemek demek. (En az)
Aramızda saati 1000tl kazanan kaç kişi vardır.

Şirketlerin yerinde olsam komple elektrikliye geçerim.

Opsiyonsuz ec4xler falan 1400-1500 bandına bulunabiliyorken hele hele

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Onur Demir yazdı:

bu dediğin sadece 5 dk da düşük gerilimle mesela 220 voltla evdeki gibi dolan piller icat olduğunda olur ama, şuanki sistemde hep dediğim gibi çoğunluk kullanıma geçtiğinde sistem çöker.

ilk yaşayacağınız sorunları yazayım; birkere hızlı şarj olması elzem değilmi? yoksa düşün neler olur yoğun kullanımda, bu ilk sinir olacağımız sorun zaten, ilk buradan patlayacak bu iş, şarj hızı düşecek, sonra sağlam şarj noktası bulmak için dolanacaksınız, çoğu devre dışı kalacak, bulduklarınızda vaadedilen hızı vermeyecek, bu olduğunda sıra oluşmaya başlayacak, önce şarj sırası sonrada şarj için bekleyeceksiniz! 1 saat beklemen bile duman eder ortalığı, bakma sen şuan hızlıda 20 dk da 80 falan yapıyorsun, yapayacaksın onu, 1 saati yaz kenara buda iyi tahmin haa, arabalar halen çok az, bayram seyranda olan yoğunluğu düşün hiçbirşey o ve daha filmin başındayız, herkesin altında pilli olursa vay halimize, 20 dk bile çok, kafayı yer millet...

Pilli araçlar şuan ki pillerle güç harcamasıyla genel kullanıma uygun araçlar değildir, kişisel kullanımda azınlıkta oldukları için şimdilik idare eder o kadar, pil konusunda devrimsel birşey çıkmazsa yürümez...

Mertol aga gibi sistemin varsa şanslı azınlıktasın, o zaman güzel, hatta süper, ama bu imkan çoğunlukta yok, olamazda zaten, şehirlerde yaşayan yeri olmayan için işkence olur.

Şirket aracı bu haliyle olmaz bence, şirket şarj için beklerse duman olur, onlar için batarya değişimli sistemler gibi araçlar lazım ve şehir içi hafif taşımacılık olacak, oda düşük yoğunluklu trafikte kısa mesafe, yoksa o da olmaz, bizim ülkede ileriyi planlamadan paldır küldür gidiyor herşey, sonra duvara tosluyoruz.... sadece ucuza şart ettim diye bakmamak lazım bence... 

Yakın zamanda sıkıntılar başlayınca denecek şeyide yazayım, araçlarınız fullemeyin %20 ye mi indi tamam, tak şarja 50-60 falan yap devam et denecek, 80 falan yapacağım diye uğraşma denecek, bu olduğunda film başladı demektir, şuan fragmandayız.... nostradamus olmayada gerek yok bunları görmek için, net şekilde ortada zaten...

pilliye asla karşı değilim yanlış anlaşılmasın, felaket tellalı gibi demeyin bende sinir oluyorum ama durum bu, ben diyorumki bu ilkel pillerle bu iş genel kullanımda yürümez, birşeyler olmalı yoksa 2. elde yakın zaman görürsünüz pilli yığılmalarını, dolu marka model bilinçsiz kullanımıda ve toplumun halinide düşün of off....

Yorum bağlantısı
Ali Gülmez
Onur Demir yazdı:

sıfır fiyatı mı 1500 ?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Onur Demir
(düzenlendi)
Ali Cihangiroğlu yazdı:

bu dediğin sadece 5 dk da düşük gerilimle mesela 220 voltla evdeki gibi dolan piller icat olduğunda olur ama, şuanki sistemde hep dediğim gibi çoğunluk kullanıma geçtiğinde sistem çöker.

ilk yaşayacağınız sorunları yazayım; birkere hızlı şarj olması elzem, yoksa düşün neler olur yoğun kullanımda, bu ilk sinir olacağımız sorun zaten, ilk buradan patlayacak bu iş, sonra sağlam şarj noktası bulmak için dolanacaksınız, çoğu devre dışı kalacak, bulduklarınızda vaadedilen hızı vermeyecek, bu olduğunda sıra oluşmaya başlayacak, önce şarj sırası sonrada şarj için bekleyeceksiniz! 1 saat beklemen bile duman eder ortalığı, bakma sen şuan hızlıda 20 dk da 80 falan yapıyorsun, bu olmayacak.

Pilli araçlar şuan için genel kullanıma uygun araçlar değildir, kişisel kullanımda azınlıkta oldukarı için şimdilik idare eder o kadar, pil konusunda devrimsel birşey çıkmazsa bu olacak:

şirket aracı olmaz bence, şirket şarj için beklerse duman olur, onlar için batarya değişimli sistemler araçlar lazım, yada şehir içi hafif taşımacılık olacak, oda düşük yoğunluklu trafikte kısa mesafe, yoksa o da olmaz, bizim ülkede ileriyi planlamadan paldır küldür gidiyor herşey, sonra duvara tosluyoruz.... sadece ucuza şart ettim diye bakmayın bu işlere...

Abi benim yazdığımla seninkini bağdaştıramadım 🧐

Sadece evimin 1km2 çevresinde 15 adet dc şarj istasyonu var. 20-80 şarj için 15-20dk bekleyeceğim.

İş yerimde otopark müsait kendi park yerim var. Evde park yerim var. Gebel müdürlük kağıthane ofiste park yerlerimiz var. Araç verdiğimiz projelerimizde şarj imkanları var. 

Örneğin: lüks villa projesinde araçlar max hız 20km ile devriye halindeler. Partikül ve bağlı sorunlar bakım maliyetleri ve aylık 1 araç için 10-15bin yakıt maliyeti.

Neyse güzel planlama ile bence sorunsuz EV geçişi olabilir şirketler için. Özellikle günlük 150km yi geçmeyen ve şehir dışına çıkmayanlar için. Mesela benim operasyon şefleri, sahada max günde 100km yapıyorlar ama hep şehir içi. 3-4güne bir depo fullüyorlar 1.0tce clio ile. Elektrikli olsa bir depo ile 3 gün rahat dolaşır o da max 400tl ye DC dolar. 2000 nere 400 nere.

Ali Gülmez yazdı:

sıfır fiyatı mı 1500 ?

Evet 

Bayileri araştırmak lazım. 

Geçen hafta biri istanbul sanırım bayileri araştırıp tablo yapmış.

IMG-20250714-WA0032.jpg

Hatta bazı gruplarda anlık denk gelebiliyor bazen.

IMG_20250719_135855.jpg

IMG_20250719_135840.jpg

tarihinde Onur Demir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Onur Demir yazdı:

Abi benim yazdığımla seninkini bağdaştıramadım 🧐

Sadece evimin 1km2 çevresinde 15 adet dc şarj istasyonu var. 20-80 şarj için 15-20dk bekleyeceğim.

dediğinle ilgi kısım şarj edebilme durumun, bu kısmı atlıyorsun, yoğun kullanımda sorun çıkar, bakma sen çok nokta olmasına, konu senlede ilgili değil aslında, dedin diye bahane oldu yazdım işte :)

şirkete gelince, dedimya zaten kısa mesafa hafif kullanımda idealler, dönüşümlü araçlar yada pil değişimi olsa dahada güzel olur, aslında pil değişimi olması daha mantıklı geliyor bana ama böyle arabalarda yok memlekette...

neyse yav, yaşayıp görelim bakalım neler olacak...

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Ali Cihangiroğlu yazdı:

ilk yaşayacağınız sorunları yazayım; birkere hızlı şarj olması elzem değilmi? yoksa düşün neler olur yoğun kullanımda, bu ilk sinir olacağımız sorun zaten, ilk buradan patlayacak bu iş, şarj hızı düşecek, sonra sağlam şarj noktası bulmak için dolanacaksınız, çoğu devre dışı kalacak, bulduklarınızda vaadedilen hızı vermeyecek, bu olduğunda sıra oluşmaya başlayacak, önce şarj sırası sonrada şarj için bekleyeceksiniz! 1 saat beklemen bile duman eder ortalığı, bakma sen şuan hızlıda 20 dk da 80 falan yapıyorsun, yapayacaksın onu, 1 saati yaz kenara buda iyi tahmin haa, arabalar halen çok az, bayram seyranda olan yoğunluğu düşün hiçbirşey o ve daha filmin başındayız, herkesin altında pilli olursa vay halimize, 20 dk bile çok, kafayı yer millet...

Pilli araçlar şuan ki pillerle güç harcamasıyla genel kullanıma uygun araçlar değildir, kişisel kullanımda azınlıkta oldukları için şimdilik idare eder o kadar, pil konusunda devrimsel birşey çıkmazsa yürümez...

Mertol aga gibi sistemin varsa şanslı azınlıktasın, o zaman güzel, hatta süper, ama bu imkan çoğunlukta yok, olamazda zaten, şehirlerde yaşayan yeri olmayan için işkence olur.

Şirket aracı bu haliyle olmaz bence, şirket şarj için beklerse duman olur, onlar için batarya değişimli sistemler gibi araçlar lazım ve şehir içi hafif taşımacılık olacak, oda düşük yoğunluklu trafikte kısa mesafe, yoksa o da olmaz, bizim ülkede ileriyi planlamadan paldır küldür gidiyor herşey, sonra duvara tosluyoruz.... sadece ucuza şart ettim diye bakmamak lazım bence... 

Yakın zamanda sıkıntılar başlayınca denecek şeyide yazayım, araçlarınız fullemeyin %20 ye mi indi tamam, tak şarja 50-60 falan yap devam et denecek, 80 falan yapacağım diye uğraşma denecek, bu olduğunda film başladı demektir, şuan fragmandayız.... nostradamus olmayada gerek yok bunları görmek için, net şekilde ortada zaten...

pilliye asla karşı değilim yanlış anlaşılmasın, felaket tellalı gibi demeyin bende sinir oluyorum ama durum bu, ben diyorumki bu ilkel pillerle bu iş genel kullanımda yürümez, birşeyler olmalı yoksa 2. elde yakın zaman görürsünüz pilli yığılmalarını, dolu marka model bilinçsiz kullanımıda ve toplumun halinide düşün of off....

Ali senin Saudiada dedenden kalma petrol kuyuların falan mı var? :))

Bu arada Bakü'deyim, tum bolt (uber gibi bir sey) elektrikli byd ya da hongchi diye cinliler. Sifiri 22bin manata satiliyor. Manat 25 lira civari. Sövmek serbest. 550 bin liraya sifir elektrikli araba aliyor adamlar. 

Ali Cihangiroğlu yazdı:

dediğinle ilgi kısım şarj edebilme durumun, bu kısmı atlıyorsun, yoğun kullanımda sorun çıkar, bakma sen çok nokta olmasına, konu senlede ilgili değil aslında, dedin diye bahane oldu yazdım işte :)

şirkete gelince, dedimya zaten kısa mesafa hafif kullanımda idealler, dönüşümlü araçlar yada pil değişimi olsa dahada güzel olur, aslında pil değişimi olması daha mantıklı geliyor bana ama böyle arabalarda yok memlekette...

neyse yav, yaşayıp görelim bakalım neler olacak...

Onla ilgili degil benle ilgili degil, ulen kimle ilgili bu shdjdjdkdk

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)

ucuzamı satıyorlar, düşünsene bizde böyle olduğunu, bizim millet zaten deli gibi arabayla kafayı bozmuş, yeni arabasını yeni modeli çıktı diye değiştirme peşinde, birde dışardaki gibi ucuza verseler vay halimize, şimdiye çoktan lanet olsun pilliye der satmakla uğraşırdı bu Millet, neyseki pahalıda birazdaha yavaş yayılıyor :)

tamam sizle ilgili, elektrikli araba alan herkesle ilgili, bu iş yürümez bu şekilde,  sanada sıra gelecek ama daha zamanın var, sistem dışı yaşa bakalım sen :kihkih:

benim arabaya pek ihtiyacım yok zaten, olan düşünsün banane :p

Yorum bağlantısı
Selim Bilgin

Bugün spontane bir 500 km yapıp geri eve geldim. Milletin ortalamasını görünce benim araba mı bozuk diyordum, uslu gidince uzun yolda da 12-13 ortalama oluyormuş cidden. Ama çok uslu olmak lazım. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   1 kullanıcı

• Erdoğan Temur
  • Yeni Oluştur...