İçeriğe Yönlendir

Günlük Kullanım Elektrikli Araba

Ali Darbaz

Recommended Posts

Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Mertol Kip yazdı:

Yok yaw sadece evde değil dışarıdakilerde de AC ler boş. Millet aceleci olduğu için DC lere gidiyor genelde. AC ler hep boş. Kozyatağı Carrefourda var, takıyorum kafasına göre doluyor. İşim bitince söküp alıyorum. Neden herkes her seferinde sonuna kadar dolrmak konusunda bu kadar ısrarcı onu hiç anlayamadım zaten. Tak, ne kadar dolarsa o kadar dolsun nolacakki. Alışverişe gitsen 2 saatten önce çıkamıyorsun. E 22 kw yapar, benim arabada çeyrek, teslalarda 1/3. Aşağı yukarı 150 km menzil yapar, günlük kullanım için gayet yeterli. 

çoğu bilinçsiz zaten, adamlar %100 yapıcam diye kasıyor, yada takıp bırakıyor,  zaten bunların yüzünden pili pert araçlar yığılma yapacak, neyse dert değil, satarken yeniler satarlar :)

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
İlkay Başaran yazdı:

Ali abi elektrikli kullanan adam mis gibi 4 te bir maliyetle kullanıyor arabayı neden hep karşısın ki.

Az sabredin, bi kaç seneye alacak :) 

• Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
İlkay Başaran yazdı:

Ali abi elektrikli kullanan adam mis gibi 4 te bir maliyetle kullanıyor arabayı neden hep karşısın ki. Adamlar mis gibi faydalanıyor furyadan keşke imkanım olsa alsam bir tesla ya da benzeri ve kullansam. Sen hep 10 seneye görün bak çöp mantığındasın. 10 senede sen 1 milyon para harcayacakken adamlar 250 bin harcayacak ayrıca 10 senede 5 kere araba değiştirecek. Dar bakıyorsun. Lpg çıkınca da aynılarını söylüyorlardı millet hala kullanıyor.

lpg farklı, lpg de tek denilen motora zarar olduğuydu vs., çok kullanan için güzel,  ben pilliye karşı değilim ve kötülemiyorumda, dediğim genel kullanıma geçilirse bu pillerle sorun yaşayacağımız, çok geç doluyorlar, menzili hadi önemli değil, önemli olan çok hızlı doldurabilmek, 10 seneye çöp demiyorum, bir süre sonra yaygınlaşınca sorunlar yaşayacak millet diyorum, ayrıca hergün işe git gel yapan içinde ideal araçlar, ama dediğim gibi yaygınlaşmadığı sürece, herkes hurra alıp her yer bunlarla dolarsa şarjda edemezsin zaten, ayrıca diyorumki şarj maliyeti katlanarak gidecek, bir bakmışız benzinli kullanmakla yanı şey olmuş, düzen böyle yedirmezler diyorum ve bu çok  uzun sürmeyecek diyorum...

elektrikli araba kötü demiyorum yani, sonrası sıkıntı, bu devran böyle gitmez, sorun bu, araba değil...

4 te bir maliyete gelince, aslında başka konu bu, sadece şarj ucuz diye bakma, mesela sen meganı sat al bir tesla, evet hesap et kaç para vereceksin üste, karın ne olacak bu durumda? İstanbulda yaşasan tamam derim...

arabası olmayan alacak olan ve şehirde işe git gel yapan, şarj edecek yeri olana uyar doğru ama zamlar gelene dek!

arabası olan, benim gibi 10-15 bin yıllık yol yapana değişim gereksiz, ağır zarar yazar, vereceğim farkı işletip keyfime bakarım, doğrumu?

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Sani Gerşon yazdı:

Az sabredin, bi kaç seneye alacak :) 

değişmeyebilirim hatta daha arabada almam kalır bu, hadi mecbur kalmadıkça almam yada keyfi olur anca diyim, heveste pek kalmadı zaten, sadece ihtiyaç evdeki buzdolabı gibi bir ihtiyaç gibi oldu benim için, hem az kullanıyorum, benim durumumda değişmek hata olurdu, ağır zarar hatta, üstüne vereceğim parayı işletirim mesela, değmez araba değişmeye, böyle çok daha fazla kardayım ve çok daha konforluyum, 1 depo benzin bana 1- 1.5 ay gidiyor buralarda dolanmayla 5 lt ortalamada, neyleyim pilliyi :tongue:

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Keçi can derdinde kasap mal derdinde. Ülke yerinde duracak mı siz ona kafa yorun bence. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Mehmet Göktürk yazdı:

Keçi can derdinde kasap mal derdinde. Ülke yerinde duracak mı siz ona kafa yorun bence. 

hocam oralara hiç girme, zaten zor tutuyorum kendimi, arabası batsın, birazda unutmak için giriyorum bu konulara, günlük düşünüyoruz artık, basit şeylere kafa yoruyoruz, yoksa umrumda değil arabada başka şeyde,  daha önceleri dediğim gibi, belkide sadece hayatta kalmak önemli olacak, durum kötü hakikaten :(

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

bişi yazmıcam..

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
İlkay Başaran yazdı:

Ali abi elektrikli kullanan adam mis gibi 4 te bir maliyetle kullanıyor arabayı neden hep karşısın ki. Adamlar mis gibi faydalanıyor furyadan keşke imkanım olsa alsam bir tesla ya da benzeri ve kullansam. Sen hep 10 seneye görün bak çöp mantığındasın. 10 senede sen 1 milyon para harcayacakken adamlar 250 bin harcayacak ayrıca 10 senede 5 kere araba değiştirecek. Dar bakıyorsun. Lpg çıkınca da aynılarını söylüyorlardı millet hala kullanıyor.

Ben 10 sene önce hangi arabaya bindiğimi bile hatırlamıyorum yaw. :)

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Ali Cihangiroğlu yazdı:

lpg farklı, lpg de tek denilen motora zarar olduğuydu vs., çok kullanan için güzel,  ben pilliye karşı değilim ve kötülemiyorumda, dediğim genel kullanıma geçilirse bu pillerle sorun yaşayacağımız, çok geç doluyorlar, menzili hadi önemli değil, önemli olan çok hızlı doldurabilmek, 10 seneye çöp demiyorum, bir süre sonra yaygınlaşınca sorunlar yaşayacak millet diyorum, ayrıca hergün işe git gel yapan içinde ideal araçlar, ama dediğim gibi yaygınlaşmadığı sürece, herkes hurra alıp her yer bunlarla dolarsa şarjda edemezsin zaten, ayrıca diyorumki şarj maliyeti katlanarak gidecek, bir bakmışız benzinli kullanmakla yanı şey olmuş, düzen böyle yedirmezler diyorum ve bu çok  uzun sürmeyecek diyorum...

elektrikli araba kötü demiyorum yani, sonrası sıkıntı, bu devran böyle gitmez, sorun bu, araba değil...

4 te bir maliyete gelince, aslında başka konu bu, sadece şarj ucuz diye bakma, mesela sen meganı sat al bir tesla, evet hesap et kaç para vereceksin üste, karın ne olacak bu durumda? İstanbulda yaşasan tamam derim...

arabası olmayan alacak olan ve şehirde işe git gel yapan, şarj edecek yeri olana uyar doğru ama zamlar gelene dek!

arabası olan, benim gibi 10-15 bin yıllık yol yapana değişim gereksiz, ağır zarar yazar, vereceğim farkı işletip keyfime bakarım, doğrumu?

Değil...

LPG de de aynı mavra dönüyordu dizelde de. Yok bunların enjektörü pahalı, vay efendim turbosu şöyle bakımı böyle ot kıl. Şimdi benzinliler dahil direkt enjeksiyon ve turbosuz araba kalmadı ama dizel bakımı pahalı tatavası hala devam ediyor. 

Yaw 7 ayda 100bin yeni elektrikli araç katılmış trafiğe. Kaç olunca yaygınlaşacak sence? Kaç arabadan sonra tatmin olursun?

Bak kendin yazmışsın zaten hergün işe git gel yapılan araçlar için ideal diye. Sence kaç kişi arabası ile her gün 100 km den uzun yola gidip geliyordur? Oran genelin kaçta kaçıdır? 

Yerine göre menzil de önemli hızlı dolup dolmaması da Arabayı hangi amaçla kullandığına göre değişir. İstanbulda ticari taksi kullanıyorsan her şoför 400-500 km sürüyor. O adam için menzil önemli mesela. Ha arabasını teslim etmeden önce yıkarken yarım saatte şarj edebilir mi eder ama uğraşmak istemeyebilir. 

Ama işe gidip gelmek için toplam 100 km yapan için menzil önemsiz mesela. Yılda 2 kez bayramlarda memleketine tatile gideceksin diye bir yıl boyunca benzin masrafına katlanmaya değmez. Bu adam için hızlı dolması da önemli değil. Çalıştığı yerin yakınında illa bir AVM vardır, öğle tatilinde yemek yerken taksa bile işini fazla fazla görür, akşam evine gidince fişe takar yavaş yavaş gene dolar. Yok eğer bu adam Angara ya da İstanbokta değil de taşradaysa zaten şarjla ilgili sıkıntısı olmaz.

Öyle senin dediğin gibi bir hurraaa durumu da yok ve olmayacakta bence. Yavaş yavaş dönüşür arabalar. Büyük şehirde yaşayan insanlar zaten genelde 3-5 senede bir değiştiriyor. Yola çıktığında 5 yaş üstü araba göremiyorsun zaten. Onlar anadoluya satılıyorlar. Değiştirme vakti gelende doğal olarak menfaatine uygun olanını seçiyor. Dizel motor üretilmiyor artık. Geçmişte dizel kullananlar dizel kullanma nedenleri ile benzer gerekçelerle elektrikliye geçiyor. Kimse dizelin motor sesini beğendiği için dizel araba kullanmıyordu zaten. Ekonomik olduğu için dizel kullanıyordu. 

Kendimden örnek vereyim. Ben 4 yaşındaki 100 küsur bindeki kugayı verip üstüne 300 bin ekleyerek aynı boyutlardaki elektrikliye geçtim. Eski arabanın DPF, lastik, triger, lastik zart zurt derken bakım parası olarak zaten o 300 bin lira zaten çıkacaktı cebimden. Aynı arabanın hibritini almak istesem +500K daha ödemem gerekecekti. Senin senaryonun tam tersi yani.  Bende üstüne 800 bin vermeyip 300 bin vermeyi seçtim. Benzinli alanlar çok zeki, muhteşem öngörülü, ben salaksam ve bunu 50 küsur sene boyunca fark etmediysem bu saatten sonra farketmeme gerek yok bence. Neden durduk yere farkındalık yaşayıp canım sıkılsın ki? :) 

Elektrik pahalanacak ta pahalanacak. Eee bi bana mı pahalılanacak? Pahalanıp ne olacak? Senin benzinli ile km başına maliyetin 1 lira iken ben 2 lira mı vereceğim? Saydığın tüm kötü senaryolar gerçekleşse bile çok çok eşitlenir. Eee ne kaybım var benim burada? Kullandığım yanıma kar kalır.

Bu arada taşradaki adamın elektrikliye geçişinde ile İstanboktakine kıyasa avantajları bile var. Şehirdeki adamın evindeki prize ulaşması nispeten daha sıkıntılı. 

Mehmet Göktürk yazdı:

Hiçbir şey olmaz. Ne badireler atlattı bu ülke bunlar da geçer. Benim bunca senede gördüğüm tek şey bu ülkede hiçbir şeyin değişmediği. 50 sene önce yazılan şarkının sözleri bugüne tam oturuyor, Kazak Abdal'ın dizeleri 400-500 sene sonra hala geçerliliğini koruyorsa bir şey değişmemiş demektir.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...