İçeriğe Yönlendir

Günlük Kullanım Elektrikli Araba

Ali Darbaz

Recommended Posts

Koray Demir
Mertol Kip yazdı:

Valla olmuyor yalan yok. Daha ben soket bulamadigim olmadi. Hatta dun Bursa cevre yolundaki opette benzinde sira varken sarj aletlerinin %60i falan boştu. Taktim, wc ye gittim geldim, 11 dk sdönmüşüm, 24 kw mi ne almis. Nereden baksan 150 km menzil demek o. Bence şarj konusu über abartiliyor. Ülkede yillardir LPGli arac kullanliliyor, onlar 200-250 km de bir dolduruyorlar, hic sikayet eden duymadim daha. 

Zes 400 kw şarj kapasitesi vadediyor reelde fişe takınca 100 kw ancak veriyor. Evde şarj imkanım olsa hatta güneş enerji panelli falan tadından yenmez alacağım tek araç full elektrikli olur. 70 litrelik silindir LPG tankı ile şehir dışı yaklaşık 900 km yapabiliyorduk zamanında. Focus 1 ile her şehir dışı yolculukta rekor tüketim ile dönerdim. Tabi o zaman gazın litresi 1 küsür liraydı 😊 ne günlermiş.

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Koray Demir yazdı:

Zes 400 kw şarj kapasitesi vadediyor reelde fişe takınca 100 kw ancak veriyor. Evde şarj imkanım olsa hatta güneş enerji panelli falan tadından yenmez alacağım tek araç full elektrikli olur. 70 litrelik silindir LPG tankı ile şehir dışı yaklaşık 900 km yapabiliyorduk zamanında. Focus 1 ile her şehir dışı yolculukta rekor tüketim ile dönerdim. Tabi o zaman gazın litresi 1 küsür liraydı 😊 ne günlermiş.

Yoo ben daha dün 180 likten 155 kw anlık aldım. Ki geçmişte 170 vurduğu da olmuştu. O şarj soketlerinin doluluğuna, sizin bataryanızın şarj miktarına ve ısısına göre değişiyor. Ve pek tabi arabanın BMSine...

400 le şarj eden yok zaten, o işin reklam kısmı. 800V mimarilerde de öyle abartılı bir fark oluşmuyor. Ya da benim beklentim daha yüksekti. 

Koray Demir yazdı:

Evde şarj imkanım olsa hatta güneş enerji panelli falan tadından yenmez alacağım tek araç full elektrikli olur.

Tam olarak bendeki durum bu. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Bu arada 70 litre tankla fakir karışım olmadan hiç yakit almaksizin 900 km gidemezsiniz. 7.8 lt lpg tuketmeniz gerekir, ki benzinde karşiligi 5-5.3lt. Focusun fabrika verisi 5.4 mu ne olmasi lazim. Elbette guzergaha da bagli ama onu tutturmak icin epey kasmak lazim. Yapilir mi? Benzinle yapilir. Focus1 sw ile rekorum 1 depo benzinle (52 lt) 1012 km. Ama lpg de deponun dibini siyiramiyorsunuz. Basinc dusunce benzine geciyor. LPG tankinin yaklasik %5i atıl kapasite diyebiliriz. 

Alternatifi yuksek basincla lpg basmak olabilir ama o zamanda hacim 70 litre olsa da yakit 70 litre olmuyor tabi. 

Yorum bağlantısı
Koray Demir
Mertol Kip yazdı:

Bu arada 70 litre tankla fakir karışım olmadan hiç yakit almaksizin 900 km gidemezsiniz. 7.8 lt lpg tuketmeniz gerekir, ki benzinde karşiligi 5-5.3lt. Focusun fabrika verisi 5.4 mu ne olmasi lazim. Elbette guzergaha da bagli ama onu tutturmak icin epey kasmak lazim. Yapilir mi? Benzinle yapilir. Focus1 sw ile rekorum 1 depo benzinle (52 lt) 1012 km. Ama lpg de deponun dibini siyiramiyorsunuz. Basinc dusunce benzine geciyor. LPG tankinin yaklasik %5i atıl kapasite diyebiliriz. 

Alternatifi yuksek basincla lpg basmak olabilir ama o zamanda hacim 70 litre olsa da yakit 70 litre olmuyor tabi. 

Tüketir Ford bu. Öyle fakir karışım felan değil ltft ve stft değeri mükemmele yakın. (Benim hiç 5.2 litre benzin tüketiminde 7.8 litre lpg tüketen aracım olmadı mesela varsa da zengin karışımdır.)

Boş araç tek sürücü. 5 litre benzin tüketiminde %20 fazlası 6 litre civarı lpg harcıyor. 70’lik tank olağan %80 civarı şamandıra kesici limitinde 56 küsür litre lpg alıyor (Opet istasyonları bu konuda iyi 15 bara yakın basınçla dolum işlemi yapıyor Shell’de sayaç 9 bara kadar düşüyor). 54 litre tüketim neticesinde benzine geçiyor (Sürekli yokuş çıkarken biraz daha erken geçer). 

Mondeo Mk II benzinli de 2000 motor olmasına karşın uzun yolda 5 litre civarı tüketiyor. Bir de vtec 2 kasa Civic de bu şekilde rekor bir tüketim elde etmiştim. Keza Corolla da sakin kullanınca az yakıyor. Bunlar aşırı sıkıştırmalı turbo oyuncaklar çıkmadan evvel 2000’li yılların başında segment ve teknoloji liderleri idi. Eski Retro tarzı Japon tasarımlarını hala beğenirim bu arada. 

Dizelde ise tasarruf şampiyonu rakipsiz Fransızlar. PSA motorlu Focus 3 MCA dizel uzun yolda sakin kullanımda 3.5 litre motorin tüketiyor bence güzel değerler. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   2 kullanıcı

• Ali Uymaz
    • Doğan Arşiray
  • Yeni Oluştur...