İçeriğe Yönlendir

Günlük Kullanım Elektrikli Araba

Ali Darbaz

Recommended Posts

Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

Hep uzun yol hikayeleri….

Egt yükselir dedin ya işte

senede 5-6 bin km uzun yolum var. Napim :) 

Yorum bağlantısı
Koray Demir
Mertol Kip yazdı:

Evde tüp bitti bagaja koyup değiştirdim, benim araba da LPGli sayilir.mi?

Tüp tedavülden kalkmadı mı ya biz taa çok küçükken tüp arabaları vardı 😀 Şundan mıydı yoksa? 

IMG_0154.jpeg

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Konu günlük kullanım elektrikli araba, uzun yol şöförleri basmış konuyu :)

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

senede 5-6 bin km uzun yolum var. Napim :) 

uzun yolda mı daha çok tüketiyor şehir içinde mi? 1,8 hybrid

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

uzun yolda mı daha çok tüketiyor şehir içinde mi? 1,8 hybrid

Yoluna göre değişir ama aynı veya yakın tüketim oluyor

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Yoluna göre değişir ama aynı veya yakın tüketim oluyor

110lm /h sabit. uzun yol. şwhir içi de otogar kavşağınadan geçen diyelim 

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Mehmet Göktürk yazdı:

Hep uzun yol hikayeleri….

Egt yükselir dedin ya işte

Egt yukselince katalitik tikanmaz. Cok çok içi kirilir. 

Koray Demir yazdı:

Tüp tedavülden kalkmadı mı ya biz taa çok küçükken tüp arabaları vardı 😀 Şundan mıydı yoksa? 

IMG_0154.jpeg

Birebir aynisi. Burada (Bodrum) dogalgaz falan yok. Cogu kiyi ege ilcesinde oldugu gibi... Aslinda mutfaktaki ocagi induksiyonlu ile degistirmem lazimda pek kullanmadigim icin sallamadim bugune kadar. 3-4 senede bir tup almak daha kolay :)

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

benim bildiğim eritiyor evet tabi kırılıyor, oksijen sensörü de gidiyor. lpg li araçlardaki oksijen sensörü arızalarının kökü bundan değil mi? benzine geçsen de geri düzelmiyor. bilgi yarışı peşinde değilim. açıklama için teşekkür ederim. 

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Doğan Arşiray yazdı:

Valla 700 800 km yol gidip 5 dk yakit doldurup devam etmenin guveni olmadan elektrikli ile uzun yol bence fantazi.

Fantastik bir insanimdir zaten ahshsjsjs

Yaw illa bataryanin dibini siyirmak gerekmiyor, tuvalete gidince takiyon iste. 10dk sarj =150 km. 

Ayrica yok oyle 5-6 dk da depo doldurabilen, gecin bunlari. Kasaya gidecen, yolda mesrubat dolabina bakip nr alsam diyecan, aaa haxir durmusken wc ye gideyim diyecen, sonra siraya girecen parayi odeyecen falan min 10 15 dk.

Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Mehmet Göktürk yazdı:

benim bildiğim eritiyor evet tabi kırılıyor, oksijen sensörü de gidiyor. lpg li araçlardaki oksijen sensörü arızalarının kökü bundan değil mi? benzine geçsen de geri düzelmiyor. bilgi yarışı peşinde değilim. açıklama için teşekkür ederim. 

Yok oyle algilamadim zaten. O2 sensorunun ve katalitigin bozulmasinin sebebi atesleme uyumsuzlugu. LPG nin oktani yuksek. Avansin acilmasi lazim normalde. Atiyorum benzinde ust olu noktadan 10 derece once atesleme yapiyorsan lpg de 15 derecede yapman lazim. Ama benzinli ECUlari avans vermez retard yapar sadece. Dolayisi ile yakit olmasi gerekenden gec yanmaya baslar ve egzost supaplari acildiginda da yanma devam eder. Bu piggyback lerde  kacinilmaz gibi bir sey. O durumda da katalitik icinde yanma suruyor ve bu da zamanla catlatiyor aleti. O2 sensorunu de yakiyor aslinda. Oradaki baska sikinti, ayari yaptiginizda trimler sifir zaten. Ama lpg nin karisim orani bozuksa yanma kalitesi degisir. Dolayisi ile ayar yapilirken kullanilana benzer yakit kullanilmadiginda da emisyon bozuldugu icin  trimler oynuyor ve zengin puskurtmeye basliyorsun. Enjektorun flowu uygun degilse enjektor uzun sure acik kaliyor ve erken basladigi icinde emme manifoltunda gaz birikiyor. Nice plastik manifolt heder oldu bu yuzden. 

Fakir karisimda egt yukselir ama katalitigi kiracak kadar degil. Egt den kontrollu oldugu surece cok bir sey olmaz aslinda. Cok cok supap eritirsin.  

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

. lpg li araçlardaki oksijen sensörü arızalarının kökü bundan değil mi?

pek değil hocam aslında lpg li araçta arıza olunca atlanan bir konu var aracın km si. bir de orjinal sensör pahalı gidip muadil alınıyor bir sarmal yani , tek etken yok lpg varsa kabahati ona yapıştır gitsin var bir de. dsgli arabada vites kol  kilit mekanizması bozulsa aaa dsggg diyen var, bizzat yaşadım kulaklarımla...

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Ozunde benzinli arabanin tasarimini komple degistirmeden lpg ile tam uyum imkansiz. %60 guzel bir oran bence. 

Ha egzantrik falan degistirirsin o zaman baska :)

(lpg nin yanma siddeti yuksek ama suresi benzinden kisa)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf

Oksijen sensörü belli aralıkta voltaj üreten titanyum dioksit. Zamanla yalama olması kaçınılmaz. Bazıları çıkarıp temizliyor ancak daha işe yaradığını, problem çözdüğünü görmedim. 100.000'den sonra yavaş yavaş hayalet - yanlış değer üretmeye başlar. İlla orijinal olmasına gerek yok bence, kaliteli muadil ile değişim yaparak hayalet değer üreten eski sensörümden kurtulup aracımdaki problemi çözmüştüm. 

Mertol Kip yazdı:

Saman alevi. :) 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

110lm /h sabit. uzun yol. şwhir içi de otogar kavşağınadan geçen diyelim 

Uzun yol 4.5-5 arası

şehir içi 4-4,5 arası

Yılık ortalama en yüksek 5 olur yani

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Koray Demir yazdı:

Mertol Kip yazdı:

Bu sayede lpg ile daha fazla devir aralığında ve üst devirde güç almak kolay. Tabi ki iyi bir ayarlama ile 🥃🥃

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Çağrı Alaf yazdı:

Saman alevi. :) 

E gaz sonuçta. MAddenin hallerindeki alevlenme süreleri ve ısıları farklı. gaz>sıvı>katı

Servet Aydın yazdı:

Bu sayede lpg ile daha fazla devir aralığında ve üst devirde güç almak kolay. Tabi ki iyi bir ayarlama ile 🥃🥃

Eğer ECU nun kontrol mekanizmalarını disable etmeyi başarırsan evet. O2 sensörünü simule et, knock sensörünüde sustur bak neler yapıyorsun ısısısısı

Motora o kadar girmeyi göze aldıktan sonra aynısını benzinle yapmak çok daha kolay. Düşür AFR yi akselerasyonda 12 ye bak neler oluyor :)

Yorum bağlantısı
Onur Demir
Mehmet Göktürk yazdı:

Konu günlük kullanım elektrikli araba, uzun yol şöförleri basmış konuyu

Hocama katılıyorum.

Ben uzun yol yapmıyorum,%98 şehir içi. yaparsam da tolere edecek bir yolculuk anlayışım olduğundan 300km menzilli bir araç tercih ettim.

Uzun yol yapmak isteyen LR araçlara bakabilir. 700km menzilli ev3 ler var piyasada fazlasıyla. Yani egea cross wagon kullanıyorum, Titreşimi bile %40 yorulmama neden oluyor. Pilli kullanmayan tecrübe etmeyen herkes ouvv habire duracak mıyız, uzun yol yapılmaz bununla diyor.

Alışkanlıklar ve planlama ile 300km menzil bile yetip artar.  Şimdiden 2026da yapmayı düşündüğüm Yunanistan turu planlamaya başladım. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mertol Kip yazdı:

Fantastik bir insanimdir zaten ahshsjsjs

Yaw illa bataryanin dibini siyirmak gerekmiyor, tuvalete gidince takiyon iste. 10dk sarj =150 km. 

Ayrica yok oyle 5-6 dk da depo doldurabilen, gecin bunlari. Kasaya gidecen, yolda mesrubat dolabina bakip nr alsam diyecan, aaa haxir durmusken wc ye gideyim diyecen, sonra siraya girecen parayi odeyecen falan min 10 15 dk.

depo dolumu 2 dk ve ödeme pompadaki pos cihazından yapılıyor :) petrolden içecek almam. 30gr espresso ordu’da 50 lira, otoyol pasific’de 100 lira. WC çok girmem

ordu’dan aldım bu arada :) 

Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış
Mertol Kip yazdı:

Birebir aynisi. Burada (Bodrum) dogalgaz falan yok

Abi ocakta da elektrikliye geçsene, zaten güneş enerjiside var evde.:)

Yorum bağlantısı
Onur Demir
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

depo dolumu 2 dk ve ödeme pompadaki pos cihazından yapılıyor :) petrolden içecek almam. 30gr espresso ordu’da 50 lira, otoyol pasific’de 100 lira. WC çok girmem

ordu’dan aldım bu arada :) 

yolculuklar Orkun ışıtmak çelınçları gibi geçiyor sanırım :) 

İşemeden 1000km challange 

Ben 150-200km de bir muhakkak dururum. WC olmasa bile Hatun sigara içiyor, Oğlan dondurma vb. bir şey istiyor. ben de bi yüzümü yıkar 2 ileri 1 geri yürürüm.

Uzun boyluyum zaten belim ağrıyor. bacaklarımı açmam gerekiyor. Güvenli ve İleri sürüş teknikleri eğitmeniyim aynı zamanda. sağlıklı olan da odak dağıtmak araya reklam almak iyidir. 

ister istemez körlük başlar. gördüğünüzü sanırsınız ama görmediğiniz bir çok şey geçip gider yanınızdan. 1,5-2 saatten fazla molasız araç kullanmayın.

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Murat Ersel Çevik
Onur Demir yazdı:

Ben 150-200km de bir muhakkak dururum. WC olmasa bile Hatun sigara içiyor, Oğlan dondurma vb. bir şey istiyor. ben de bi yüzümü yıkar 2 ileri 1 geri yürürüm.

Uzun boyluyum zaten belim ağrıyor. bacaklarımı açmam gerekiyor. Güvenli ve İleri sürüş teknikleri eğitmeniyim aynı zamanda. sağlıklı olan da odak dağıtmak araya reklam almak iyidir. 

ister istemez körlük başlar. gördüğünüzü sanırsınız ama görmediğiniz bir çok şey geçip gider yanınızdan. 1,5-2 saatten fazla molasız araç kullanmayın.

Durmadan gitmek bana da çok mantıksız geliyor.

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Onur Demir yazdı:

Hocama katılıyorum.

Ben uzun yol yapmıyorum,%98 şehir içi. yaparsam da tolere edecek bir yolculuk anlayışım olduğundan 300km menzilli bir araç tercih ettim.

Uzun yol yapmak isteyen LR araçlara bakabilir. 700km menzilli ev3 ler var piyasada fazlasıyla. Yani egea cross wagon kullanıyorum, Titreşimi bile %40 yorulmama neden oluyor. Pilli kullanmayan tecrübe etmeyen herkes ouvv habire duracak mıyız, uzun yol yapılmaz bununla diyor.

Alışkanlıklar ve planlama ile 300km menzil bile yetip artar.  Şimdiden 2026da yapmayı düşündüğüm Yunanistan turu planlamaya başladım. 

:) 700km. uzun yolmu, in hele 400 lere o da yazın, yeterlimi peki, bence evet, sorun menzil değil zaten, sorun başka,  bu arada bence şu konfor olayını aracı daha iyi gibi göstermek için ön plana çıkarıyorsunuz, titreşim %40 mı yoruyor şimdi, ne traktörmü bu arkadaş :p konfor olarak en ufak + sı yok, bildiğimiz araba bu, benzinli al titremesin o zaman, motor sesimi, o olduğunda senin limitörü geçmiş oluruz, bakmaya gerek yok, çıksanda zaten önce lastik sesinden kafan şişer sonrada rüzgardan, bizdede aynı olur bu arada.

Ucuza dolması dışında (oda 220 volt düşük amper evde ve şimdilik) hiçbir artısı yok pilli arabanın...

farzetki senin arabanla benzinli yakıt masrafı aynı olsun, hangisini tercih ederdin, arızayayı katmıyorum, zaten anında duman olursun, ufak bir elektro hata araç kilit bunuda yaz, ittiremezsin bile, bezdirir seni.... uzun yolda mola veririm demende evet iyi birşey olmalı ama bizede yapıyoruz, 200 km de bir durup in dolaş bin devam ama çok ender, zira 150 km anında geçiyor, anca ısınıyorum yola yorulma falan olmuyor, arabaylada uğraşmıyoruz ve hiç uğraşmadan 4 sefer falan bunu yapabiliriyoruz, sense şarjla uğraşıyorsun, oda olursa! 200 git şarja bağla, 4 kez yap neredeyse 2 saat gitti, oda sıfır sıra beklersen, masrafa daha girmedim bile, yani çok övmemek lazım, tek avantajı şimdilik ucuza dolması, bunlar zaten şehir içi araçlar, şehir içinde güzel lafım yok ama şimdilik...

ev3 long range tırt edişın 2.24 milyon, işe yarar versiyon 3.1 milyon, tasarrufmu yaptık şimdi, bin benzinline paran cebinde kalsın zaten sıfır masrafla biniyorsun arkadaş :)

Murat Ersel Çevik yazdı:

Durmadan gitmek bana da çok mantıksız geliyor.

bas hoop il değiştirdin, mola ver artık, sonra bas hoop bir il daha geçti :f1: mola şart, yoksa  200 km de bir dur 90 la git, yarımsat bekleki dolsun, sana uyarsa eyvallah :D

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Termosla çay ve kuruyemişler bagaja konur. Güzel bir ağaç altında mis gibi 20 dk keyif yapılıp yola devam edilir. Çok severiz. Önceden arabada biri tuvaletim geldi dediğinde uyuz olurdum. Hiç durmadan en kısa sürede varmaktı hedefim sürekli. Ne boş işmiş...

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
İlkay Başaran yazdı:

Termosla çay ve kuruyemişler bagaja konur. Güzel bir ağaç altında mis gibi 20 dk keyif yapılıp yola devam edilir. Çok severiz. Önceden arabada biri tuvaletim geldi dediğinde uyuz olurdum. Hiç durmadan en kısa sürede varmaktı hedefim sürekli. Ne boş işmiş...

o dediğin motorla daha güzel oluyor haa, bilirsin sen, he o evet işte tanırsın sen onu :)  tabii motor kişisel alet...

mola şart canım, hele yaşta alınca hızın düşüyor 90 la mıymıy, etrafa bakıyorsun, doğa seni çağırıyor, kısaca toprak çekiyorda diyebiliriz :D

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Onur Demir yazdı:

tek seferde 1000km üstü yol gittiniz mi bilmiyorum ama iki seçeneğiniz var. 

ya iki güne bölmelisiniz. Ya da tek seferde yorgunluk çok bastırmadan yol bitmeli. Aynı zamanda İstanbul girişindeki trafik de hesaplanacak. 

Herkes elektrikli aracı anlatırken şunu diyor. Yaaaa işte duracaksın zaten. Bir şeyler alacaksın. Yiyeceksin. E bi de yolu iki güne bölersek otel masrafı. Ekstra kahvaltı masrafları. Yemek masrafları. Sadece yol masrafı yakıt hariç 20 bin liraya çıkar. 

sizler böyle mi yapıyorsunuz? 

20 az demiş olabilirim. Bu kadar durmaktan bahsediyorsunuz. Yeme içmeden bahsediliyor. Oteli de katarsak 30-40 bin lira bile olur

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...