İçeriğe Yönlendir

Gündüz Farını Sürücüsüyle Birlikte Bitirdim, Sadece Montajı Kaldı

Ferit Gür

Recommended Posts

Ferit Gür

Bir süredir araştırma yapıyordum nasıl yapılır neyle yapılır diye sonunda sistemi bitirdim ancak hava yağmurlu olduğu için montajını yapamadım. 

Öncelikle kartal gözü led kullandım ve sistemi kontak açılınca yanacak kısalar yanınca da ışığını azaltacak şekilde yaptım. Malzeme olarak 12v beş bacaklı röle, 1 adet 7812 voltaj regülatörü (ışık kısılınca pır pır yapıyordu), 1k direnç ve zener diyot. Kontağı direkt ışıklara bağladım gündüzleri yanacak, rölenin tetiklerine de kısaları veya parkları bağladım. Kısaları açınca röle gündüzlere giden enerjiyi kesip diğer bacağa veriyor ben o bacaktan da bağlantı yaparak önce regülatörde sabitledim sonra da seri bağladığım 1k ve zener diyottan geçirip yine ışıkların artısına ekledim (zener kullanmamın da amacı hem ışığı kısmaya katkı veriyor hem de olası ters akımı kesiyor).

Sonuç olarak normalde 12v akım gelen ışıklar kısaları yakınca 7.5v’a düşüyor ve kısık yanıyor. Şu an ısınacak mı diye yarım saattir bekliyorum ancak herhangi bir ısınma olmadı 

Abilerim ve kardeşlerimin de bakmasını rica ediyorum yanlış yaptığım veya öyle değil de böyle yapsan daha iyi olurdu minvalinde her türlü öneriye açığım. Işığın kısılma oranı iyi gibi geldi bana

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

7.5 V a düşünce çektiği akıma bakın. kendi kabloları çok ince zamanla yanabiir.

bu ledleri monte etmeden önce arka kablo girişlerini silikon ile yalıtın.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ferit Gür

Sirada sistemi suya karsi korunacak sekilde bir kutuya koyup montajlamasi kaldi ancak halen daha nereye takacagima karar veremedim. Kesme delme yapmak istemiyorum bizim sis kapaklarinda kare seklinde delikler var oraya takmayi dusunuyorum

Fiesta-sis-far-kapagi-sissiz-sag_17041_1

baska nereye takilabilir bilemedim arabanin önü bu sekilde:

i-ford-fiesta-mk6-2004-60km-hatchback.jp

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ferit Erken

Kendi kendine bir şey başarma duygusunu bilirim. Yıllar önce aracıma bende yapmıştım, 1w power ledler ile. Çok yol kat etmişsiniz. Elinize sağlık. Yalnız aklıma takılan şey, o ledleri aracın neresine, nasıl, hangi açıda konumlandıracağınız. Yani esas olan bu işin görselliğinin olması. O ledlerin lens açıları nedir. Bu konuda planınız nedir. Sonuçta güzel bir şey çıkar inşallah. Bitmiş halini görmek isteriz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

güzel yer. kapağın montaj sonrası duruşuna göre ledlere eğim verin. tam ileriye bakarsa en verimli fark edilmeyi sağlar. kapağa paralel olursa montaj sonrası yere doğru bakar bu tamponda

Yorum bağlantısı
Ferit Gür
Çağlar Bayur yazdı:

7.5 V a düşünce çektiği akıma bakın. kendi kabloları çok ince zamanla yanabiir.

bu ledleri monte etmeden önce arka kablo girişlerini silikon ile yalıtın.

tamamdir arka kisimlarinda silikon var bunlarin her biri 0.12 amper cekiyor. Kablolarda ledlerde veya komponentlerde herhangi bir isinma yok halen bekliyorum bir sorun olacak mi diye

Ferit Erken yazdı:

Kendi kendine bir şey başarma duygusunu bilirim. Yıllar önce aracıma bende yapmıştım, 1w power ledler ile. Çok yol kat etmişsiniz. Elinize sağlık. Yalnız aklıma takılan şey, o ledleri aracın neresine, nasıl, hangi açıda konumlandıracağınız. Yani esas olan bu işin görselliğinin olması. O ledlerin lens açıları nedir. Bu konuda planınız nedir. Sonuçta güzel bir şey çıkar inşallah. Bitmiş halini görmek isteriz.

Cok tesekkür ederim cidden yapilan seylerin sonucunda basarili olmanin hazzi baska. Bunlar kartal gözü led diye geciyor acikcasi acisini bilmiyorum takarken deneme yanilmayla belli bir aci verip sabitliycem, bahsettigim yerdeki delikler nispeten aracin önüne bakiyor acikcasi sonradan sökebileyim diye herhangi bir delme islemi yapmak istamiyorum

Yorum bağlantısı
Ferit Gür
(düzenlendi)
Sani Gerşon yazdı:

Bir tavsiye, imkan varsa gecikme rölesi koyun, marş anında led'leri korursunuz.

Güzel olabilir ancak bilgilerim kisitli. Uygulamasini yapmak icin bu röleyi degistirmem mi gerekiyor yoksa buna ekleme mi yapmaliyim bilgi verebilir misiniz. mars aninda ledleri korumak icin acikcasi kontaktan gelen baglantiya bir tane daha 7812 baglayabilirim diye dusundum o gelen voltaji sabit tutar mantikli mi?

Çağlar Bayur yazdı:

güzel yer. kapağın montaj sonrası duruşuna göre ledlere eğim verin. tam ileriye bakarsa en verimli fark edilmeyi sağlar. kapağa paralel olursa montaj sonrası yere doğru bakar bu tamponda

valla hocam sirf onu ayarlayabilmek icin kapaklari sökmeden yapmayi bile düsünüyorum

Sani Gerşon yazdı:

Bir tavsiye, imkan varsa gecikme rölesi koyun, marş anında led'leri korursunuz.

https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/12v-zaman-ayar-10sn-gecikme-role-ne555-kontrol-modulu-P464872460 dediginiz böyle bir sey sanirim. Bunu kontaktan gelen enerjiye bagiyoruz ve kontak acildiktan 10 sn sonra enerjiyi geciriyor dogru mu anlamisim. Ideal gecikme süresi nedir üzerindeki trimpottan ayarlanabiliyormus

tarihinde Ferit Gür tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ferit Gür

Bu tip ledi gündüz ledi olarak kullanan oldu mu? Tam açıkken ışığı oldukça kuvvetli geliyor biraz bakınca geçici körlük yaşıyorum 😁 ancak dışarıda gündüz nasıldır bilmiyorum. Farkedilmeyi sağlar mı acaba 

Yorum bağlantısı
Ferit Gür
Çağlar Bayur yazdı:

ben kullandım, 2 li olarak. nefis oluyor. fark edilmemesi imkansız

ben 4+4 seklinde dusundum ama biri hemen bozuldu o yüzden 3+3 yapicam. Elimde 1 tane fazladan kaldi. Ya da eksigini tamamlayip 4+4 (sis kapaginda 4 delik var) mü yapsam?

Yorum bağlantısı
Ferit Gür
Çağlar Bayur yazdı:

12 volt verirken mi 7.5 v verrikenmi.

yok daha bu ise baslamadan once calisip calismadigini kontrol ederken o lambada yanlislikla kisa devre oldu sonradan taktim bir süre sorunsuz calisti ancak daha sonra ne olduysa pir pir etmeye basladi

Yorum bağlantısı
Ferit Gür

Testi tamamladığımı düşünüyorum. 7812’de dirençlerde ledlerde ve kablolarda en ufak ısınma yok. 7812’yi soğutucuya bağlamayı düşünüyordum ama gerek yok sanki hiç ısınmıyor. Gecikme rölesinin de siparşini vercem, yukarıda linkini atmıştım

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Test ile omaj değeri çıkar ortaya. Kontaktan gelen 12volt hattına ntc bağlanır. İlk açılışta ntc omaj değeri yüksek olduğu için ledler kısık yanar. Doğru değer ve güç olan ntc çekilen akım ile eser miktarda ısınır ve ledler canlanır. Kontak anında oluşan voltaj dalgalanması önlenir veya, zener diod ters polarma ile bağlanır. 2 veya 3 volt kafi olacaktır. Şarj ile voltaj yükselişe geçince zener iletime geçerek ledler yanar. Sistem 12volt regüle ile çalışıyor ise zener iş görmeyebilir.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ferit Gür
Servet Aydın yazdı:

Test ile omaj değeri çıkar ortaya. Kontaktan gelen 12volt hattına ntc bağlanır. İlk açılışta ntc omaj değeri yüksek olduğu için ledler kısık yanar. Doğru değer ve güç olan ntc çekilen akım ile eser miktarda ısınır ve ledler canlanır. Kontak anında oluşan voltaj dalgalanması önlenir veya, zener diod ters polarma ile bağlanır. 2 veya 3 volt kafi olacaktır. Şarj ile voltaj yükselişe geçince zener iletime geçerek ledler yanar. Sistem 12volt regüle ile çalışıyor ise zener iş görmeyebilir.

Ben kontaktan gelen enerjiye gecikme rölesi baglamayi dusunuyordum. Ntc dediginiz sey isi sensörüymüs isininca akimi veriyor mantigini tam kafamda oturtamadim ama daha saglikli olacaksa öyle de yapabilirim. Sarj sirasindaki dalgalanma icin kontaktan gelen uca bir tane 7812 baglasam o dalgalanma icin yeterli olmaz mi 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

7812 ancak giriş 13v üstü olursa regülasyon sağlar. Akü durgun halde iken 12.5 voltu dahi görmez. Marş anında illaki dalgalanma olur. Zaman rölesi uygun olur. Ledleri çok iyi izole edin ve gündüz dahi 12volt vermeyin. Dayanımı düşük hepsinin. 7810 kullanımı olursa %80 civarı güç ile led ömrü muazzam olur ve timer vs ihtiyaç olmaz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ferit Gür
Servet Aydın yazdı:

7812 ancak giriş 13v üstü olursa regülasyon sağlar. Akü durgun halde iken 12.5 voltu dahi görmez. Marş anında illaki dalgalanma olur. Zaman rölesi uygun olur. Ledleri çok iyi izole edin ve gündüz dahi 12volt vermeyin. Dayanımı düşük hepsinin. 7810 kullanımı olursa %80 civarı güç ile led ömrü muazzam olur ve timer vs ihtiyaç olmaz.

voltaj 10a düsünce isiginda azalma olmaz mi

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Tabi ki olacak. Çok parlak olması çok kısa ömür demek. Deneyin 10volt güneşli havada uzaktan nasıl görülüyor. Baktınız zayıf 7810 orta ayağına 470ohm trimpot bağlayıp ışık şiddetini optimum ayara getirin.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ferit Gür
Servet Aydın yazdı:

Tabi ki olacak. Çok parlak olması çok kısa ömür demek. Deneyin 10volt güneşli havada uzaktan nasıl görülüyor. Baktınız zayıf 7810 orta ayağına 470ohm trimpot bağlayıp ışık şiddetini optimum ayara getirin.

Hocam arac calistirirken olan dalgalanmanin boyutu nedir bazi yerlerde 14 volta kadar ciktigi yaziyor.

Yorum bağlantısı
Ferit Gür

Simdi bi ölcüm yaptim zenerden gecen voltaj 10.5 gibi. Bir bakalim öyle yapmak ledlerin ömrünü uzatacaksa kontaktan gelen kabloya bir adet zener direnc eklerim hatta denemesini yaptim da mevcut voltaji 11.2 seviyelerine indiriyor isikta da öyle fazla bir kisilma olmadi

Yorum bağlantısı
Ferit Gür

vayyy güzelmis bu. Benim gösterdigim olmaz degil mi? ona göre siparisini vercem

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...