İçeriğe Yönlendir

Kablolu Android Auto veya Apple Carplay Bağlantısının Batarya Sağlığına Etkisi

Emrah Altun

Recommended Posts

Emrah Altun

Herkese selamlar:

Cep telefonu piyasası malum. Şartları zorlayıp yeni bir telefon aldım ve en az 4 sene kullanma niyetindeyim. Bundan dolayı bataryayı üsturuplu şarj etmeye çalışıyorum. Yani tam dibe yaklaşmadan şarj etmek veya zırt pırt şarja takıp sökmek istemiyorum. Bununla birlikte arabamda Android Auto var ve çok kullanışlı buluyorum fakat telefonu araca bağlarken mecbur kablo ile bağlıyorum. Kabloyu bağlayınca da batarya ister istemez şarj alıyor. Örneğin markete gelirken aracı durduruyorum şarj kesiliyor sonra tekrar kontağı açıyorum bu sefer tekrar şarj oluyor. Yani düzensiz bir şarj döngüsü.

Bu durum hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Yoksa yersiz mi endişe ediyorum. Eski telefonum son zamanlarına doğru iyice şarj tutmaz olmuştu 2 senede aynı kullanım tarzı ile. Endişem biraz da bu yüzden. Yeni telefonumda Lityum Polimer batarya var. Modeli Samsung Galaxy Note 10 Lite.

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Şöyle bir şey diyeyim, en kötü ihtimalle 1.5-2 sene yine idare edecek bir batarya mevcut. Bu kadar süre sonunda bugünün piyasası ile en fazla 300-400 lira (yetkili servis rakamı) verip değiştirebileceğiniz bir şey için 2 sene kendinizi huzursuz ederek kullanmaya değer mi?

Elbette demiyorumki vurun kırın :) ama kendinizi de şartlamayın. Korkmayın sürekli tak çek dahi yapsanız döngü sayısı 0-100 şeklinde çalışıyor

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

telefonumu 3 seneden fazladır kontrolsüz şarj ediyorum. 12v ile hızlı ediyorum, 2,4a ile ediyorum, takıyorum 10dk sonra çıkarıyorum, kablosuz şarj ediyorum, carplay’e bağlıyorum vs vs. Tek dikkat etmeye çalıştığım şey %20’nin altına inmemek ve %80’in üstüne çıkmamak. Şu an pil %81’de. Dikkat etseydim en fazla %83-84 olurdu heralde

Yorum bağlantısı
Ferit Erken

Boş işler bunlar. Sanki telefonun ömrü bitiyor. Kıytırıktan bir pil için deymez. Ben yıllardır bahsettiğinize göre dengesiz şarj yaparım. Kesinlikle ve kesinlikle sıkıntı yaşamadım. İçiniz rahat etsin.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Emre Demir yazdı:

@Ali Darbaz hyper mileee her yerde :)

2018 yılında ucuz diye sıfır 2016 telefon aldım. 3200 miliamper pili vardı. Şu an 1700 miliamper. 

Yavaş şarj ile gün boyu şarjda. Mesai bitene kadar ancak doluyor. 

15 saat zor dayanıyor. 

Sebep ne derseniz 

Çünkü böyle yapabiliyorum. 

Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen

%80 üstüne şarj etmek daha çok zarar veriyor, endişeniz gereksiz. (Şarjı sınırlandıran uygulamalar var accu batary gibi)

Sistem telefonun görür mü bilmiyorum ama kablonun en dış pinlarinden birini iptal ederseniz sadece veri iletimi olarak çalışabilir kablosuz USB uçları  (+ D D -) şeklindedir. Micro USB için konuşuyorum tabi, type C de başka güç hattı varmı bilmiyorum.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
Emrah Altun yazdı:

Herkese selamlar:

Cep telefonu piyasası malum. Şartları zorlayıp yeni bir telefon aldım ve en az 4 sene kullanma niyetindeyim. Bundan dolayı bataryayı üsturuplu şarj etmeye çalışıyorum. Yani tam dibe yaklaşmadan şarj etmek veya zırt pırt şarja takıp sökmek istemiyorum. Bununla birlikte arabamda Android Auto var ve çok kullanışlı buluyorum fakat telefonu araca bağlarken mecbur kablo ile bağlıyorum. Kabloyu bağlayınca da batarya ister istemez şarj alıyor. Örneğin markete gelirken aracı durduruyorum şarj kesiliyor sonra tekrar kontağı açıyorum bu sefer tekrar şarj oluyor. Yani düzensiz bir şarj döngüsü.

Bu durum hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Yoksa yersiz mi endişe ediyorum. Eski telefonum son zamanlarına doğru iyice şarj tutmaz olmuştu 2 senede aynı kullanım tarzı ile. Endişem biraz da bu yüzden. Yeni telefonumda Lityum Polimer batarya var. Modeli Samsung Galaxy Note 10 Lite.

BT ile telefonu bağlayıp arama özelliğini kullanamıyor musunuz? Değilse gereksiz yere navigasyon açan sürücülerden misiniz ? :) 
Telefonu gereksiz yorduğu gibi sürücü dikkatini de dağıtıyor.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Selçuk Keleş yazdı:

BT ile telefonu bağlayıp arama özelliğini kullanamıyor musunuz? Değilse gereksiz yere navigasyon açan sürücülerden misiniz ? :) 

Ben her akşam navigasyon açıyorum. 3 farklı yoldan trafiğin en az olan rotayı seçiyorum.  Bence her akşam navigasyon açmak çok faydalı. Trafiği önceden görmek, geleceği görmek gibi bişey. 

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Selçuk Keleş yazdı:

bu arada bir süre sonra direk wifi üzerinden carplay kullanmaya başlayacağız Selçuk, açan birkaç kişi var şuan, bazı sorunlar varmış, zaman içinde güncelleme gelir açılır diye düşünüyorum, onun dışında mavi diş navigasyon dışında herşeyi çözüyor araçta, nav ıda zaten kırk yılda bir kullanıyoruz oda bilmediğim yer olursa, onun dışında kabloyla bağlamıyorum bile...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
Ali Darbaz yazdı:

Ben her akşam navigasyon açıyorum. 3 farklı yoldan trafiğin en az olan rotayı seçiyorum.  Bence her akşam navigasyon açmak çok faydalı. Trafiği önceden görmek, geleceği görmek gibi bişey. 

Ondan sonra niye bataryam şöyle oldu şarjım böyle oldu dersin :) 
Ben yola çıkmadan önce uygun yola bakıp kapatıyorum haritayı Yol boyunca trafik izlemek beni geriyor zaten girmişim artık. :) Dikkati de dağıtıyor bi yandan elin ayağın durmuyo oynuyosun ister istemez.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay

Göksel Yaman bu işi çözmüştü diye hatırlıyorum ama... 

Yorum bağlantısı
Serkan Gülderen

her telefonun batarya ömrünü her yıl için %20-25 azaldığını gördüm tüm telefonlarımda. bu yüzden her iki yılda bir pilini değiştiririm. reklam olmasın ama deji bu konuda en iyisi diyebilirim. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Ali Cihangiroğlu yazdı:

bu arada bir süre sonra direk wifi üzerinden carplay kullanmaya başlayacağız Selçuk, açan birkaç kişi var şuan, bazı sorunlar varmış, zaman içinde güncelleme gelir açılır diye düşünüyorum, onun dışında mavi diş navigasyon dışında herşeyi çözüyor araçta, nav ıda zaten kırk yılda bir kullanıyoruz oda bilmediğim yer olursa, onun dışında kabloyla bağlamıyorum bile...

Bu şimdi de var. Sony, kenwood, pioneer multiplayerlar kablosuz carplay sunuyor. Zaten 2020’deyiz. Wifi ile carplay’de sorun yaşanıyor lafı olayı geçiştirmek gibi :) markalar maliyetten kısmak için koymuyor belliki

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...