İçeriğe Yönlendir

Focus Yüksek Rakımlı Rampada Çekiş Düşüklüğü

Selami Şimşek

Recommended Posts

Selami Şimşek

Arkadaşlar hepinize merhaba,benim kafama takılan bir soru var,aracım 2001 f1 1.6 lpg li, dün Erciyes kayak merkezine gittik daga çıkarken çok yüksek rakımlı dik bir rampada arac inanılmaz çekiş düşüklüğü yasadım benzinde aynıydı sanki araba gitmek istemiyordu ikinci viteste anca çıkabildim üçe atıyorum yemiyor tekrar vites düşürüyorum düz yolda gayet seri baski balata iyi durumda ben acaba kat.mı tıkalı dedim düz yolda seri gidiyor sizinde böyle bir durum geldimi acaba araçta fazla yocu ve yükte yoktu

Yorum bağlantısı
Koray Demir

Rakım arttıkça oksijen miktarı azalır ve çekiş düşer. Atmosferik turbo beslemesiz (turboluda kayıp matematiksel olarak daha fazladır) her araçta yükselti arttıkça hissedilir derecede performans kaybı olur çaresi yok.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Şöyle bir olay var. Araba ecu üzerinde barometrik altimetre var. Lpg nedeniyle bunun ölçümü yapılamazsa daha fazla güç kaybı yaşanabilir. 

Kontak kapatıp açarsanız belki kaybı azaltırsınız. Benzinde sürüldüğünde ecü barometrik altimetre enjeksiyon yeniden kalipre edilir. Performans artışı olabilir 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Korhan Şenörer

Rakım artıkça yakıt tüketiminin artması da buna bağlı olabilir. Ardahan'a tayin olup ilk gittiğimde lpgli aracımın yakıt tüketimi farkedilir şekilde artmıştı. İstasyonlar hile mi yapıyor acaba diye baya bir konuyu araştırmıştım. 

Yorum bağlantısı
Selami Şimşek

Buna istinaden aractaki maf ,oksijen sensörleri ve avans ayarını yapan krank ve egzantrik sensörleri bu ayarlamaları yapamıyormu?

Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Selami Şimşek yazdı:

Buna istinaden aractaki maf ,oksijen sensörleri ve avans ayarını yapan krank ve egzantrik sensörleri bu ayarlamaları yapamıyormu?

Rakım arttıkça hem havadaki oksijen miktarı azalıyor, hem basınç azalıyor. Söz gelimi deniz seviyesinde 1 atmosfer basınç ile çalışıyor aracınız, yükseldikçe bu azalıyor. 

Atmosferik araçta buna sensörlerin  yapacağı bir şey yok. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Bu tablo A16xer motorun (cruze, Astra) üzerindeki irtifa ölçer (barometrik altimetre) tablosu.

Kendi ölçümlerinde çekmeköyde en fazla 14,4 manifold basınca ulaşabiliyorum. 

2000 metreye çıksam, manifold basıncım en fazla 10-12 arasına düşüyor. Düz hesap ile %25 motor gücüm azaldı denebilir. 

3000 metrede  9-11 arasına düşüyor , buda nerden baksanız %35 motor gücü kaybı demek. 

Ecu bu normal stok araba motorunun kaybettiği değer. Ecu bir şekilde durumu kurtarır. Yakıt kısar, ateşleme zamanını çeker. 

Ama LPG lpg deniz seviyesinde ayarlanır, öyle kalır.  Sen dağa çıkmışsın, yaylada sürmüşsün umrunda olmaz. 

Üstüne birde sarı motor ışı yakar. 

Rakıma karşı Barometrik Basınç

Metre (m) Cinsinden Ölçülen Rakım

Feet (ft) Cinsinden Ölçülen Rakım

Kilopaskal (kPa) Cinsinden Ölçülen Barometrik Basınç

Her bir İnç Kare için Pound (psi) olarak ölçülen Barometrik Basınç

Yerel meteoroloji istasyonu ile temasa geçerek veya başka bir başvuru kaynağı kullanarak rakımınızı belirleyin.

4 267

14.000

56–64

8,1-9,3

3.962

13.000

58–66

8,4-9,6

3.658

12.000

61–69

8,8-10,0

3.353

11.000

64–72

9,3-10,4

3.048

10.000

66–74

9,6-10,7

2.743

9.000

69–77

10,0-11,2

2.438

8.000

71–79

10,3-11,5

2.134

7.000

74–82

10,7-11,9

1.829

6.000

77–85

11,2-12,3

1.524

5.000

80–88

11,6-12,8

1.219

4.000

83–91

12,0-13,2

914

3.000

87–95

12,6-13,8

610

2.000

90–98

13,1-14,2

305

1.000

94–102

13,6-14,8

0

0 Deniz Seviyesi

96–104

13,9-15,1

-305

-1.000

101–105

14,6-15,2

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Birde şu vites düşürme mevzusu. 

Arabanız atmosferik motor. Bu nedenle hacimsel verimlilik ancak 2000-4000 devir arasında yüksektir. Bu nedenle yüksek irtifada hacimsel olarak havadaki oksijen miktarı az olduğu için deviri çevirip havayı motora çekmeniz lazım . O nedenle 2 nci vitese düşmek gerekmesi normal. Zaten oksijen yok, düşük devirdede hacimsel verimlilik yok. Bu ikisi motorunuzu zayıflatır. Çok büyük güç kaybı hissedersiniz. Aşağidaki grafik doğal emişli bir motorun hacimsel verimlilik grafiğidir. Görüldüğü gibi motorunuzu boğarak öldürmek istemiyorsanız 3000 devire çıkmayı göze alacaksınız. 

ACtC-3deqVs4KkCJ7D_kF2U7UjfWjgwNPmvJJ44p

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Beyler oksijen azalmaz. Basınç düşüklüğü olur sadece.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Servet Aydın yazdı:

işte o nedenle aynı hacimdeki oksijen az oluyor.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Servet Aydın yazdı:

Servet abi, dağcılar özellikle Everest gibi çok yüksek rakımlara çıkarken oksijen tüpü bulundurur :) Uçaklarda basınç altında seyahat edilir, gövdede olası bir basınç kaçağında hemen oksijen maskeleri açılır. Jet pilotları zaten sürekli maske ağızlarında uçarlar  :) 

Birim miktarda oksijen azalması değil zaten bahsettiğimiz, rakım arttıkça basınç azalır. Haliyle birim alandaki hava miktarı azdır. Havanın ortalama %21'i oksijendir. Bu miktar yine %21 kalır ancak birim alandaki hava miktarı azaldığı için %21 de ona oranlı olarak azalır :) 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Ali Darbaz yazdı:

Gayet normal bir durum. 

Bencede gayet normal 1,1 motor tavria ile Erciyese çıktığımda aynı durumu yaşamış hatta neredeyse hararet yaptıracaktım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ozan Cengiz

O alanda Manyetik alan olabilir.Ankaradan Kastamonuya giderken ılgaz dağları arasında bir alanda bizzat yaşadık sanki arabanın frenlerı sıkıyor gibiydi durup frenleri kontrol edelim dedik arabayla rampa aşağı durduk  duran araba yavaş yavas stop haldeyken geriye doğru hareket ediyordu.Babamla ikimiz şok olmuştuk.

Yorum bağlantısı
Behlül Baş

Evet rakım yükseldikçe motor performansı azalır ama benim Cruze ile Erciyes e çıktığımda hiçbir zaman hissedilir derecede performans kaybı yaşamadım bu kadarı biraz fazla gibi. Büyük ihtimalle lpg ecusu ayarlayamadı.

Ama bunun yanında map sensörüne de bakılabilir iyi ölçüm yapamıyorsa?

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ozan Cengiz yazdı:

O alanda Manyetik alan olabilir.Ankaradan Kastamonuya giderken ılgaz dağları arasında bir alanda bizzat yaşadık sanki arabanın frenlerı sıkıyor gibiydi durup frenleri kontrol edelim dedik arabayla rampa aşağı durduk  duran araba yavaş yavas stop haldeyken geriye doğru hareket ediyordu.Babamla ikimiz şok olmuştuk.

Şakülle kontrol ettiniz mi? O olayların çoğu göz yanılması.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Eyüp Çetin

Aynı sorunu Ulukışla Bolkar dağlarına çıkarken yaşamıştım Astra ile. Hatta o kadar yükseğe gerek yok, otobanda bile rampa çıkarken devirden düşüyor araba. Bu iş için en iyisi turbo motorlu arabalar. 

Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Mehmet Göktürk yazdı:

hacimdeki

Şimdi buna takılmayalım bence abi :) 

Yorum bağlantısı
Koray Demir
Servet Aydın yazdı:

Beyler oksijen azalmaz.

Böyle değildi sanki yanlış mı öğrendik geçmişe bir dönelim ?

MaJYUm.jpg

0t37V6.jpg

Yorum bağlantısı
Ozan Cengiz
Mehmet Göktürk yazdı:

Şakülle kontrol ettiniz mi? O olayların çoğu göz yanılması.

Hocam tek ben değil babamla birbirimize bakakaldık.yol bayağı aşağı eğimli stop halinde iken frene basıyoruz araç duruyor çekiyoruz fizik kuralına aykırı geriye gitmeye başlıyor.Daha sonra televizyonda haberlerede çıkmıştı o bölge kamyoncular falanda biliyorlarmış.

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Metafiziksel şeyleri boş verin. İrtifa artıkca bir sıkıntı daha var. Hatta bu çoğu insanın başına bela olmuş bir durum. Geçen yaz bir arkadaşım yayla tırmanışı esnasında arabasının conta yakmasına sebep oldu. 

Yükseldikce, hava yoğunluğu azalır, Radyatör soğutma kapasitesi düşer. Zaten araba yavaş tırmanıyor, ön panele fazla hava çarpmıyor. Fanda düzgün çalışmıyor ise farkından olmadan aşırı ısınıp conta yakmaya gidebiliyor. 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
işte o nedenle aynı hacimdeki oksijen az oluyor.
Evet
Böyle değildi sanki yanlış mı öğrendik geçmişe bir dönelim [emoji1]

MaJYUm.jpg

0t37V6.jpg

Oksijen bir litrelik kabın içinde oran olarak aynı ama litre olarak azalıyor

Turbo bunu tolare ediyor eğer elektronik ise. Mekanik olanlar havlu atıyor genelde

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...