İçeriğe Yönlendir

Focus Yüksek Rakımlı Rampada Çekiş Düşüklüğü

Selami Şimşek

Recommended Posts

Metin Uzunoğlu
Ozan Cengiz yazdı:

Hocam tek ben değil babamla birbirimize bakakaldık.yol bayağı aşağı eğimli stop halinde iken frene basıyoruz araç duruyor çekiyoruz fizik kuralına aykırı geriye gitmeye başlıyor.Daha sonra televizyonda haberlerede çıkmıştı o bölge kamyoncular falanda biliyorlarmış.

Benzer durumun Erzurum Abdurrahman Gazi türbesi yakınlarında da olduğu yıllardır söylenir di. Haritacı arkadaşlar geometrik ölçüm yaptığında (yüzey nivelmanı) bu durumun tamamen göz yanılgısı olduğu ortaya çıkmıştı. Basında yer almıştı bu durum.

Mehmet Göktürk yazdı:

Şakülle kontrol ettiniz mi? O olayların çoğu göz yanılması.

Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Metin Uzunoğlu yazdı:

Benzer durumun Erzurum Abdurrahman Gazi türbesi yakınlarında da olduğu yıllardır söylenir di. Haritacı arkadaşlar geometrik ölçüm yaptığında (yüzey nivelmanı) bu durumun tamamen göz yanılgısı olduğu ortaya çıkmıştı. Basında yer almıştı bu durum.

Abi, Ankara'da Çubuk yolunda yol düz görünür. Nereden bakarsan bak düzdür ama bir istikamete giderken aynı koşullarda diğer istikamete göre tüketim daha azdır. Bunu arkadaşlarla çok tartıştık. Hep söyledim, ısrarla kabul etmediler yolda gözle fark edemediğimiz bir eğim olduğunu :) Hayır akarsu var, Çubuk'tan Ankara'ya akıyor, seviye eşit olsa akmaz diyorum, yine de ikna olmuyorlar. İlle uhrevi bir şeyler olacak :D 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Selami Şimşek
Behlül Baş yazdı:

Evet rakım yükseldikçe motor performansı azalır ama benim Cruze ile Erciyes e çıktığımda hiçbir zaman hissedilir derecede performans kaybı yaşamadım bu kadarı biraz fazla gibi. Büyük ihtimalle lpg ecusu ayarlayamadı.

Ama bunun yanında map sensörüne de bakılabilir iyi ölçüm yapamıyorsa?

Hocam Erciyes e çikarken Hisarcık yolundan gittim tekir yoluda deniyor,o yolda cok fazla cekiş eksikliği hissetmedim fakat aynı yoldan geri inerken birde hacılar kapı denen erciyes kayak merkezine cıkan dik rampada çekiş cok düstü bu yol diğer rampalı yokuşa göre daha fazla dikti.katalizör tıkanması olabilirmi diyorum fakat asağıya indiğimizde hersey normale dönmüştü.aracı rampa çıkarken benzine çekmiştim değisen birsey olmaması bana ilginç geldi açıkçası

Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin

Ordu'da yaylada arabayı fotoğraf çekimi için durdurdum bindik arabayı zor kaldırdım, gaz yemiyor ve gitmiyor gayet normal bir durum. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ozan Cengiz
Metin Uzunoğlu yazdı:

Hocam ben eğimden bahsetmiyorum.Manyetik çekim alanı ve gücünden bahsettim.Ayrıca aracın durduğu yer çok belirli bir şekilde aşağı şekilde belliydi.Normalde olayı anlamak için bizzat yaşamak lazım.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ozan Cengiz yazdı:

Hocam ben eğimden bahsetmiyorum.Manyetik çekim alanı ve gücünden bahsettim.Ayrıca aracın durduğu yer çok belirli bir şekilde aşağı şekilde belliydi.Normalde olayı anlamak için bizzat yaşamak lazım.

öyle manyetik çekim alanı yok. Bulunmuyor dünyada hiçbir yerde.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

öyle manyetik çekim alanı yok. Bulunmuyor dünyada hiçbir yerde.

Aynen kesinlikle göz yanılgısı, pet şişe suyu dökerek veya bir top ile denemesini yapabilirsiniz. 

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

İsac Newton'dan beri fizik kuralları göre yorumluyoruz bu tip hadiseleri. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Adana ve Nevşehir'de benzinli atmosferik mondeo ile son hız denemesi yapmıştım.. 

Adana ve Nevşehir 20 km fark ediyordu. 

Yorum bağlantısı
Ersin Gökdemir
(düzenlendi)
Murat Sahın yazdı:

Abi, Ankara'da Çubuk yolunda yol düz görünür. Nereden bakarsan bak düzdür ama bir istikamete giderken aynı koşullarda diğer istikamete göre tüketim daha azdır. Bunu arkadaşlarla çok tartıştık. Hep söyledim, ısrarla kabul etmediler yolda gözle fark edemediğimiz bir eğim olduğunu :) Hayır akarsu var, Çubuk'tan Ankara'ya akıyor, seviye eşit olsa akmaz diyorum, yine de ikna olmuyorlar. İlle uhrevi bir şeyler olacak :D 

Biraz daha zorlarsan akarsu ters akıyor derler. :)

Korhan Şenörer yazdı:

Rakım artıkça yakıt tüketiminin artması da buna bağlı olabilir. Ardahan'a tayin olup ilk gittiğimde lpgli aracımın yakıt tüketimi farkedilir şekilde artmıştı. İstasyonlar hile mi yapıyor acaba diye baya bir konuyu araştırmıştım. 

Şavşat yolu efsanedir.

tarihinde Ersin Gökdemir tarafından düzenlendi
fazla enter basma
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Şuraya bırakalım. Biri 2000-180m diğeri 3200-180m. Oksijenin basınç kaynaklı azlığının görseli. Litre olarak kayıp aynı zamanda.

mwDtxr.jpg

mlRIsw.jpg

Yorum bağlantısı
Levent Güzelkalp

Atmosferik araçta seyahat ederken Rakım yükselmeye başlayınca direkt benzinline geçiyorum Bence LPG kendine yüksek rakıma benzine oranla ayarlayamıyor benzinin verdi ekstra çekişte Bence daha güzel

Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Sumela manastiri ile Uzungol e cikarken, ha birde Artvin Şavsat yolunu cikarken yasadim bu durumu :) Hatta Bolu dağı normalde 5 ile çıkabileceğim bir rampa 4 e düşüyor.

Yorum bağlantısı
Serkan Maden

1.2 tsi aracımla Erzurum girişinde (yüksek bir hızda giderken) motor arıza ışığı yandı turbo birden devreden çıktı. Sağa çekip aracı tekrar çalıştırdım turbo devreye girdi arıza ışığı söndü. Ankara'ya döndüğümde servise kontrol ettirdim hava  sensörünun turboyu devreden çıkarttığı tespit edildi. Yüksek rakım tecrübesi oldu  bana.

Yorum bağlantısı
Ümit Türk
Murat Sahın yazdı:

Servet abi, dağcılar özellikle Everest gibi çok yüksek rakımlara çıkarken oksijen tüpü bulundurur :) Uçaklarda basınç altında seyahat edilir, gövdede olası bir basınç kaçağında hemen oksijen maskeleri açılır. Jet pilotları zaten sürekli maske ağızlarında uçarlar  :) 

Birim miktarda oksijen azalması değil zaten bahsettiğimiz, rakım arttıkça basınç azalır. Haliyle birim alandaki hava miktarı azdır. Havanın ortalama %21'i oksijendir. Bu miktar yine %21 kalır ancak birim alandaki hava miktarı azaldığı için %21 de ona oranlı olarak azalır :) 

Biz oksijen versek suni teneffüs falan :ohooh:

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Murat Öngür

Normal görünüyor , belki filtre değişimi az da olsa katkı verebilir. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...