İçeriğe Yönlendir

Apartmanda Merkezi Sistemi İptal Etmeli Miyiz?

Erhan Doruk

Recommended Posts

Erhan Doruk
(düzenlendi)

13 daireli merkezi doğalgazla ısınan apartmanda oturuyorum. Kartı sistem doğalgaz sayacımız var. Aynı zamanda da yöneticiyim. Kat maliklerinin düzensiz aidat ödemesi ve plansız masraflardan dolayı doğalgaz alımlarını parça parça almak ve zaman zaman gaz sıkıntısı yaşıyoruz. Artık bu iş eğey beni yıprattı. Apartmanda da kimse yönetici olmak istemiyor.

Benim evim güney doğu cephe, oldukça iyi ısınıyor, kuzey cephedekiler üşüyor diye kaloriferi çok yakıyoruz, ben çoğu zaman gündüzleri salonun peteklerini kapatıyorum. Bireysele geçince de doğalgaz ödememin daha az olacağını düşünüyorum.

Bu durumda hem sorumluluğu üzerimden atmak hem de herkesin kendi doğalgazını alması için merkezi sistemi iptal edip, bireysel kombili sisteme geçmeyi planlıyorum.

1. Apartman 350m2 oturum alanlı bir yapı. Salt çoğunluk kararı ile merkezi sistemi iptal edebiliyorum diye biliyorum. Doğru mudur?

2. Bireysel sisteme geçmek için apartmanda 20bin tl civarında bir doğalgaz tadilatı yapmamız gerekiyor. Ben bireysel sisteme geçme kararı alsam bile muhalifler bu meblağdan kendilerine düşen rakamı ödemek istemeyeceklerdir, bu parayı nasıl tahsil ederim? Bu parayı tahsil edemezsem ,  o dairelerin doğalgaz tadilatını yaptırmasam ne olur ?( Dairelere çekilecek boruların yenilenmesi gerekiyor. )

3. Salt çoğunluk ile karar aldığımda sonrasında karşıt görüşlüler dava açsalar olumsuz bir durum olur mu?

tarihinde Erhan Doruk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

yönetim kurulu kararı olmadan bu tip başvuru yapamassınız. kombi ye geçince gelecek olan fatura %99 daha artacak daire başına.

bireysel sistem için gerekli olan yalıtım bizim üşkemizde yapılmadığı için , merkezi sisteme göre daha çok üşüyüp daha çok ödeyeceksiniz. Diğer yanda evet hakkaniyetli bir sosyal toplum olmadığımız için (genel yapımız) ödeme yapmayanlar yüzünden bir ton ilave masraf çıkacak, el mecbur.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Bizde de kuzey üşüdü biz iyi ısındık.
Sonra kartı iptal edip merkeziye geçtik fatura çok değişmedi. Ama kuzey de Güneyde çok güzel ısındık.

Yorum bağlantısı
Ahmet Türedi

Trabzon' da baba evimiz var aynı şekilde merkezi sistemdi ve doğalgaz Trabzon'a gelince herkes bireysele geçmek istedi.Çünkü kimi evde durmuyor kimi az ısınıyor kimi çok ısınıyor falan filan derken şimdi bireysel kombili sisteme geçildi.Şuanda kimse istediği gibi ısınamıyor.eski sıcak evlerini arıyor insanlar.Sıcak ev isteyenler 2 kat faturayı göze alıyor.

En büyük artısı mevsim geçişlerinde isteyen kendi kaloriferini açıp ısınıyor.Başka bir artısı yok gibi.

Yorum bağlantısı
Nihat Palolu

Çoğunluk bireysele geçelim derse istemeyenlerin de evlerinde kiracı oturuyorsa çok sıkıntılı olur.

Kasadaki parayı plansız masraflara harcamayın ayrıca toplayın derim.

Bizim yönetici de aynı şeyi yapıyor. Aidat düzenli toplanıyor kasada para var diye harcıyor, kış gelince kömür için ayrıca para topluyor.

Kiracının parasını demirbaşa harcamış oluyor.

Yorum bağlantısı
Haluk Şentürk

yönetim işini profesyonellere yani firmalara devretseniz. başınız ağrımaz. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Nihat Palolu yazdı:

Çoğunluk bireysele geçelim derse istemeyenlerin de evlerinde kiracı oturuyorsa çok sıkıntılı olur.

Kasadaki parayı plansız masraflara harcamayın ayrıca toplayın derim.

Bizim yönetici de aynı şeyi yapıyor. Aidat düzenli toplanıyor kasada para var diye harcıyor, kış gelince kömür için ayrıca para topluyor.

Kiracının parasını demirbaşa harcamış oluyor.

çatıda tadilat işi , kışın ortasında brülör arızası , bor patlağı filan derken 5000 tl plansız harcama oldu. Ben yıl sonu tadilat ile diğer masrafları ayırıp ev sahiplerinden ayrıca istiyorum. Ödeyen de oluyor ödemeyen de. Kiracılar sadece ortak  ödüyor. 

Mert Gulkokan yazdı:

Bizim apartmanda öyle
Bencede hiç bireysel uğraşıp dert edinmeyin ama yöneticilikten gelen para azda işinizi görüyorsa ona birşey diyemem

2 haftadır temizlenen çöp toplanmayan 10 daire için 70 tl aidat alıyorlar

Sizin apartman büyük ihtmalle çok dairelidir. Bizde 13 daire var. Özel site yönetimlerinin hizmet ücretleri 13 e bölünce çok düşer diye düşünüyorum.

Mert Gulkokan yazdı:

pay ölçer yapılsa iyi olmaz mı ?

aidat konusunda da artık yasa gereği kimin ne kadar borcu olduğunu apartmanda liste halinde belirtmek yasaklanmış kişisel bilgilerin korunması gerektiğinden

Sorun ısınmada değil, aidatların düzensiz ödenmesi ve tahsilat zorluğu. Herkes aidat miktarından memnun.

Liste asmıyorum bende ancak arada telefonla ve mesaj ile ulaşıyorum. Bugün biri bana diyor ki sen yöneticisin gecikme faizi mi uygulayacaksın, avukata mı vereceksin, elinden geleni yap benden tahsil etmek için diyor. Adam demek ki tahsil edemeyeceğimi biliyor ki böyle konuşuyor. Ödemediği meblağ da 1300 lira 2019 dan kalma.

Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

Herkesin ödediği aidatı ödemeyip bunun ile gurur duyan bunu uyanıklık sayan bu karakterde 30 milyon insan var. Bu adamlar trafikteiler bu adamlar iş yerindeler bu adamlar komşularımız. Ya sopa ile ıslah etmek gerekiyor yada 30 milyon ceset torbası.  Başka türlü kurtuluş görmüyorum. 

• Beğen 4
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Çağlar Bayur yazdı:

yönetim kurulu kararı olmadan bu tip başvuru yapamassınız. kombi ye geçince gelecek olan fatura %99 daha artacak daire başına.

bireysel sistem için gerekli olan yalıtım bizim üşkemizde yapılmadığı için , merkezi sisteme göre daha çok üşüyüp daha çok ödeyeceksiniz. Diğer yanda evet hakkaniyetli bir sosyal toplum olmadığımız için (genel yapımız) ödeme yapmayanlar yüzünden bir ton ilave masraf çıkacak, el mecbur.

Apartmana mantolama yapılmış. Gene doğalgaz giderleri de oldukça düşük aslında . Geçen yıl 13 daire için 36 bin tl lik doğalgaz almışım. Daire başına yaklaşık yıllık 2800 tl ye geliyor. bu yıl sıcak seyreden iklim nedeniyle hesaplarıma göre yaklaşık aynı tutarda doğalgaz almış olacağım.

Bireysel sisteme geçmenin masrafı ilk tesisat ve kombi tutarı daire başına 8-9 bin tl civarında olacak.

Hüseyin Sönmez yazdı:

Herkesin ödediği aidatı ödemeyip bunun ile gurur duyan bunu uyanıklık sayan bu karakterde 30 milyon insan var. Bu adamlar trafikteiler bu adamlar iş yerindeler bu adamlar komşularımız. Ya sopa ile ıslah etmek gerekiyor yada 30 milyon ceset torbası.  Başka türlü kurtuluş görmüyorum. 

Haklısın ama vur dedik öldürdün :)

Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez
Erhan Doruk yazdı:

Sert olmak lazım. Başka bir şeyden anlamıyoruz.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Erhan Doruk yazdı:

çatıda tadilat işi , kışın ortasında brülör arızası , bor patlağı filan derken 5000 tl plansız harcama oldu. Ben yıl sonu tadilat ile diğer masrafları ayırıp ev sahiplerinden ayrıca istiyorum. Ödeyen de oluyor ödemeyen de. Kiracılar sadece ortak  ödüyor. 

Sizin apartman büyük ihtmalle çok dairelidir. Bizde 13 daire var. Özel site yönetimlerinin hizmet ücretleri 13 e bölünce çok düşer diye düşünüyorum.

Sorun ısınmada değil, aidatların düzensiz ödenmesi ve tahsilat zorluğu. Herkes aidat miktarından memnun.

Liste asmıyorum bende ancak arada telefonla ve mesaj ile ulaşıyorum. Bugün biri bana diyor ki sen yöneticisin gecikme faizi mi uygulayacaksın, avukata mı vereceksin, elinden geleni yap benden tahsil etmek için diyor. Adam demek ki tahsil edemeyeceğimi biliyor ki böyle konuşuyor. Ödemediği meblağ da 1300 lira 2019 dan kalma.

borular kattan kata dikey geçiyorsa yapılması çok güç bu işin. Ama kat dağıtımı varsa belki bir ihtimal. 

Ben bu işin yapılmasını uygun bulmam. Merkezi sistem daha uygun. Tüm dairelere termostatik vana takılabilir ya da kuzeydeki dairelere yüzde 25 ek petek boyu koyma hakkı verilir. Bu yönetim kurulu ile olur. Bu dairelerin adı yazılır. kayıt altına alınır toplam metraj.

Aidat toplamada ise gecikme zammı uygulanacak kararı alın. Zamanında ödenir. Bir de otomatik ödeme talimatı için hesap zorunluluğu gibi biraz kolaylıklar verilebilir. Kombiyi düşünmek mantıksız. pay ölçer de dediğim gibi boru sistemi uygun değilse yine mümkün olmaz.

Mert Gulkokan yazdı:

Bizimde 10 daire var
Dediğim gibi firmaya teslim edin herşeyi
Onlar 2019 dan kalma 1300 tl yi çok güzel tahsil eder
Ama firma doğalgaz kartlı ise onu nasıl çözer bilmiyorum
Dışarıdan destek güzelmiş kiralık eve geçince firma ile tanıştım bence hiç vaktinizi ayırıp sinir yıpratmayın
Dilekçe verip yöneticilikten ayrılın derim

Birisi yapacak ama yöneticiliği. 

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

12 daireli bir apartmanız. Özelliklerimiz ortak sayılır. Bireysele geçişle apartmanda VE daire içlerinde müthiş bir işçilik olacak. Öncelikle bu pandemi zamanı insanlar evine usta sokmak istemeyebilir.

İkinci olarak pay ölçeri ben de öneririm. Bizim apartmanda da kullanılıyor. En çok ödeyen daire olmamıza rağmen milletin donarak evinde oturduğunu düşünüyoruz. Apartmanda yalıtım da mevcut.

Son olarak bence aidat bile ödemeyen dairelerle bireysele geçişin parasını tahsil etmenin hesabını yapmayın  bile derim. Belli ki alamayacaksınız.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mert Gulkokan yazdı:

Hayır kimse uğraşmıyor amaçta o
Eskişehirde onlarca firma var bu işi
10 dairenin karar alması yeterli
Bana sürekli mesaj gliyor firmadan
Temizlik yapılacaktır yok şu iş için usta gelecek kapıyı açın gibi
Dediğim gibi 700 tl ödüyoruz tek yaptıkları iş 2 haftadır bir 2 abla gönderip apartmanı temizletmek
Birde apartmanın ortak elektrik suyunu ödemek
Gerisi onlara kalıyor
Çöpü de kendimiz döküyoruz

Adam taş mı pişirecek? kabaca iki katı bedel çıkar. Ancak sorunlu kozmopolit yerlerde mantıklı olabilir.

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Mert Gulkokan yazdı:

Bireysel alamaz ama avukat çok güzel alır
Aidat evrakları senet yerine geçer
Ödenmemiş aidatları avukata vermek yeter

Anlatamadım. 100binTL geçiş bedelinin 60bin'i toplansa iş yapılabilecek mi? Yapılamayacak. 40bin'i almak için 5 sene koşsan peşinden, ne anladım bu işten?

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mert Gulkokan yazdı:

Eskieihirde her yer bina ve tüm daireleri öğrenciye yönelik olan apartmanlar var
Tüm daireler öğrencilere kiraya veriliyor
Bu apartmanlar için de hiç bir öğrenci yöneticilik yapmakla uğraşmaz
Burada da devreye firmalar giriyor en mantıklı iş benceDönüşümü katmadım işe
Ben aylık ödenmeyen genel gider aidatını söylüyorum

Öğrencilerin kampüste yurtta olması gerek. Bunu azıttılar. hep emlak mafyası engelliyor bu işleri.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

aidat konusunda da artık yasa gereği kimin ne kadar borcu olduğunu apartmanda liste halinde belirtmek yasaklanmış kişisel bilgilerin korunması gerektiğinden
En sıkıntılı o zaten.
Adamlar giriş vanasını kapatıyor. Adam gibi normal petekten kapatsa sorun olmayacak.
Giriş vanalarından kapatınca su basınçlı onlarak diğer dairelere giriş yapıp çıkıyor. Evi ısıtmadan girdi çıktı oluyor. Biri 250 tl öderken adam 600 700 tl ödüyor ısınmıyor. Payölçeri söktük attık. 4 yıl önceki faturayla aynı faturayı ödeyip evde tişörtle oturuyoruz. Kuzey cephelerde çok güzel ısınıyor.

Pay ölçer Türkiye'ye göre değil. Vicdan olacak. Petekteki Vanadan kapatmak yerine giriş vanalarından Petekleri kapatarak diğer dairelerin hakkını yiyorsun.
Bunun için yönetim olarak çok mücadele verdik. 2 sene sonra saatler bozuldu kalibrasyon parası yeni saat derken. 1 ay denemek için müsade istedim. 1 ay sonra herkes memnun kaldı merkezi sistemden.
2 kişi sorun çıkardı. Biri taşındı biri de mahkemeye verdim vereceğim dedi birşey çıkmadı.
50 dairelik 3 bloklu site evler bürüt 206 net 175 metre kare
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Baha Kanberoğlu

Erhan Doruk yazdı:

Apartmana mantolama yapılmış. Gene doğalgaz giderleri de oldukça düşük aslında . Geçen yıl 13 daire için 36 bin tl lik doğalgaz almışım. Daire başına yaklaşık yıllık 2800 tl ye geliyor. bu yıl sıcak seyreden iklim nedeniyle hesaplarıma göre yaklaşık aynı tutarda doğalgaz almış olacağım.

Bireysel sisteme geçmenin masrafı ilk tesisat ve kombi tutarı daire başına 8-9 bin tl civarında olacak.

Hocam işi büyütmeden önce ortak kullanımın iptali üzerine bir görüşme ve oylama yapılır. %50 +1 oyu bulmak yetmiyor mu bu kararı almak için. 

Sonra yönetici olarak isterseniz büyük ve küçük ölçekli 2 plan sunarsınız.

İlkinde daire içi tesisatı ve kombiyi düşünmeyerek toplam maliyeti büyütmeden sadece ortak tesisatın iptali ve kapıya kadar doğalgaz getirme üzerine bir fiyatlama olur. Her daire kendi masrafını yapar. Hatta kazanı ve çıkan boruları satarak bu masrafların bir kısmını da karşılayabilirsiniz. 

İkinci ise herşey dahil bir fiyatlama olabilir ama maliyet büyüyünce ödemede sorun çıkaranlar olacaktır. O yüzden ilk plan yapılabilir. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tahir İlter
Mert Gulkokan yazdı:

Aidatı ödeyenlerin listesini asarsın ;)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Baha Kanberoğlu yazdı:

Hocam işi büyütmeden önce ortak kullanımın iptali üzerine bir görüşme ve oylama yapılır. %50 +1 oyu bulmak yetmiyor mu bu kararı almak için. 

Sonra yönetici olarak isterseniz büyük ve küçük ölçekli 2 plan sunarsınız.

İlkinde daire içi tesisatı ve kombiyi düşünmeyerek toplam maliyeti büyütmeden sadece ortak tesisatın iptali ve kapıya kadar doğalgaz getirme üzerine bir fiyatlama olur. Her daire kendi masrafını yapar. Hatta kazanı ve çıkan boruları satarak bu masrafların bir kısmını da karşılayabilirsiniz. 

İkinci ise herşey dahil bir fiyatlama olabilir ama maliyet büyüyünce ödemede sorun çıkaranlar olacaktır. O yüzden ilk plan yapılabilir. 

Bende sizin gibi düşünüyorum. İlk etapta daire başına 1800 tl masraf çıkıyor. Proje ve tesisat işleri ile. Sonrasında merkezi sistemin iptali yapıp,  kışa kadar herkes kendi yaptırsın diye bırakacağım. Daire başı 5-6 bin toplamamız imkansız. 

Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen

Bizde 9 daire kömürlü merkezi sistem kullanıyoruz. Yazlıkçılar olduğu için sıkıntı yaşıyoruz 2 kıştır. Sayaç dediler ama doğal gaz gelecek diye erteledik, kışın kalanlar 3 ton, kalmayan 3 kişi 1.5 ton alsın diye karar aldık ikisi aldı biriyle mahkemelik olduk... Küçük apartmanlarda merkezi sistem başa bela. İstanbul'da 40*4 160 hane sitede kaldık, ödeyen ödemeyen haberiniz bile olmadı 4 sene kafamız rahat güzelde isindik. Şimdi 1 kişi ile uğraşıyor 8 kişi...

Bizim de sıkıntı şu doğal gaz gelince merkezî kazan mi olacak yoksa şahsi yakacak mıyız bilmiyoruz.

Kazan dairesinden her daireye ayrı hat gelip gittigi için sayaç takmak kolay olur merkezi doğalgaz kazanı ile ama 9 kombiyi oraya takmaya izin verilir mi yada kombi orada olursa evlere ayrıca gaz ve sıcak su olayı nasıl olur bilemedik. Evlerde kombi için hat çekilmemiş, peteklere dağıtım evin ortasındaki wc de, balkona falan hat çekmek epey sıkıntılı olacak şahsi yapmaya kalksak...

Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu

Bir dönem yönetici olduğum 16x105 m2 lik apartmanda bu konu gündeme gelmişti. Devlet merkezi sistemleri destekliyor, katlar arasında ısı yalıtımı yok ise bireysel ısınmadan verim alınamıyor. Sizdeki 13 daireden biri itiraz ederse yasal olarak bireysel ısınamazsınız.

Bireysel ısınmada merkezi sistemi ararsınız.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ramazan Turan

42 daireli bir apartmanda oturuyoruz, ısınma merkezi pay ölçer sistemle çalışıyor. Faturalarımız SMS ile gönderiliyor  ve uygulamaları ile de tüketim içeriğini görüyoruz. Bizim apartmanda 2 ay ödemeyen avukata veriliyor, yönetim de uğraşmıyor...

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ahmet İhsan Akşen yazdı:

Bizim de sıkıntı şu doğal gaz gelince merkezî kazan mi olacak yoksa şahsi yakacak mıyız bilmiyoruz.

Kazan dairesinden her daireye ayrı hat gelip gittigi için sayaç takmak kolay olur merkezi doğalgaz kazanı ile ama 9 kombiyi oraya takmaya izin verilir mi

önce tüm kat malikleri kombi ye geçiş için karar imzalayacak ve anlattığınz eski alt yapı hiçbir işe yaramayacağı için, sıfır apartmana sıfır sistem gibi sistem döşenecek. kombiler bodrumdam eve su basamaz, zaten öyle bir proje de onaylanmaz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Metin Uzunoğlu yazdı:

Bir dönem yönetici olduğum 16x105 m2 lik apartmanda bu konu gündeme gelmişti. Devlet merkezi sistemleri destekliyor, katlar arasında ısı yalıtımı yok ise bireysel ısınmadan verim alınamıyor. Sizdeki 13 daireden biri itiraz ederse yasal olarak bireysel ısınamazsınız.

Bireysel ısınmada merkezi sistemi ararsınız.

Yasa diyor ki;

Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır.

Bizim ev konumundan dolayı oldukça sıcak oluyor. Dış mantolama var ancak katlar arası yalıtım yok. Site yöneten iki şirketi aradım, 13 daire ve kartlı sistem doğalgaz olduğunu duyunca dönüş yapmadılar. 

Yöneticiliği bırakabilsem bunları düşünmeme gerek kalmayacak. 

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Mert Gulkokan yazdı:
Erhan Doruk yazdı:
Yasa diyor ki;

Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesikat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır.

Bizim ev konumundan dolayı oldukça sıcak oluyor. Dış mantolama var ancak katlar arası yalıtım yok. Site yöneten iki şirketi aradım, 13 daire ve kartlı sistem doğalgaz olduğunu duyunca dönüş yapmadılar. 

Yöneticiliği bırakabilsem bunları düşünmeme gerek kalmayacak. 

Allah korusun ailevi birşey oldu dünya hali hastalık oldu yönetcilik yapamaz hale geldiniz ya da iş dsğşikliği oldu il değişti yöneticiliği kim yapacak peki ?

Yönetici de istifa edebiliyor. İlk toplantıda yedek yönetici de belirleyeceğim. Baktım olmuyor istifa ederim. Apt toplantısına bile katılım olmuyor. 13 daireden benim dışında 2 yada 3 kişi anca katılıyor.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...