İçeriğe Yönlendir

Yabancıya Gitmedi (Fiat Linea)

Ahmet Çalışkan

Recommended Posts

Metin Akbal
Mehmet Göktürk yazdı:

O seni sorguluyorsa sen de onu sorgularsın. etki tepki. 

"sorgulamak" kelimesinden de korkmamak lazım. 

Benim sorgulamaktan kastım yukarıda yapıldığı gibi eleştirmek. Yoksa asgari ücretliye şükretmeyi anlatanları sorguluyorum mesela bana şükretmeyi siz mi öğreteceksiniz diye. Ama onlar onu yapıyor diye de Cuma namazını terketmiyorum vs. Gidipte ne haccı demiyorum, hangi topraklar diye sorgulamıyorum.

Daha dün Mezopotamya bölgesi ırk vs kavimler göçü görmüştü bu gözler.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Hac zengin olanlar içindir. Emeklilik tazminatı ile hacca gidilmez.

Ayağını yorganına göre uzatmak bizim toplumumuzun genetiğinde olmayan bir şey. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Metin Akbal yazdı:

İbadet anlayışını sorgulamayı bıraksak mı? Benim dinim bana sizin dininiz size :)

Tabi ki pandemi de kimse bir yere gitmez. Kim neye inanıyorsa ne istiyorsa özgürlük sınırları çerçevesinde onu yaşasın.

Sorguladığım şey ibadet anlayışı değil kendi adıma, mevcut şartlarda halen hacca, umreye gitmeyi düşünmesi insanlarımızın. Umreciler getirdi bu hastalığı en çok farkındaysanız. 

Sonra ne oldu? Öğrenci yurtlarında senin benim paramla devlet karantinaya aldı bunları, utanmadan karantinayı korumakla görevli polisin yüzüne tükürüp "ben hastaysam sende geber" dediler, diyebildiler. Bir çoğu durum fark edilmeden döndüğü için karantinaya girmedi (tamamen devletin halt etmesi) ve köyüne kasabasına gidip oralarda yaydı hastalığı. 40 bin umrecinin 20-25 bini geri dönmüştü çoktan umrecilere karantina kararı alındığında. 

Kimse kusura bakmasın, herhangi bir ulvi güve, yaratıcıya, ulu bir varlığa hakkı ile inanan kişi kul hakkı yemekten korkar, oradan getirdiği hastalığı getirmek de kul hakkıdır. Onların getirdiği ve aptal gibi bütün uyarılara rağmen dağıttığı hastalık sebebiyle neler yaşıyoruz farkında mısınız? Umreden gelip bütün köyü gezip bütün köye covid bulaştıran oldu. Bir sürü insanın hakkına girmediler mi? Bunu bile bile yapıp görevli kolluk kuvvetine "ben hastaysam sende geber" deyip yüzüne tükürecek adamın her yanı ibadet etse ne olur? Anlamamış ki inandığını düşündüğü dini. 

Düğün yapanlara, parti yapanlara, bir yerlerde toplananlara, koşup cenazelerin hepsine gidenlere ne kadar kızıyorsam, mevcut şartlarda cami avlusunda oturan sakallı takkeli dayılara, hala hac ve umre peşinde olanlara da o kadar kızıyorum. Sorun ibadet etmeleri değil, dünyanın mevcut durumunda halen hastalığa davetiye çıkartmaları.

Mehmet Göktürk yazdı:

eğitim amaçlı bence.

O seni sorguluyorsa sen de onu sorgularsın. etki tepki. 

"sorgulamak" kelimesinden de korkmamak lazım. 

Normal zamanlar yaşamıyoruz abi. Benim binada komşu var, covid oldular. bir haftada 6 cenazeye gidip hastalık kaptı. Adam 70 yaşında var. Fark edilene kadar aynı binada aynı koridorlar aynı kapılar, aynı otoparkı kullandık. Benim evimde 7 aylık iki çocuğum var, alt komşumun 3 tane çocuğu var ikisi 6 aylık ikiz. Kızdım Mehmet amcaya, "ben yaşayacağım kadar yaşadım evlat" dedi. İyi de ben yaşamadım? Çocuklarım yaşamadı? Sen cenazesine gitmeyince ölüyü gömemiyorlar mı? Gittiğin 6 cenazenin en az 3 tanesi zaten pandemiden ölmüştür, bunu da mı düşünmedin? deyince şimdi benle konuşmuyor :) 

Yoksa banane, kim nasıl istiyorsa öyle inansın, öyle ibadet etsin. İsteyen ateşe tapsın, isteyen puta, isteyen güneşe. Beni alakadar etmez. Ama şu an sadece kendilerini değil, hepimizi riske atıyorlar. Ankara-İzmir / İzmir-Ankara arası arabada iki kişiydik, maskemizi çıkartmadık. Ben arabanın içinde 6 saat maskeyle yol gidecem hastalık kapmamak için, adam bir haftada 6 cenazeye gidip beni riske atacak...

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Azad Mirzade

Araba diye girdim Hac konusu okuyorum, başka başlık açıp orda devam ettirseniz, ben tövbeliyim mesela dini ve siyasi içeriklerden uzak duruyorum ama okuyunca insanın yazası geliyor :) 

Hayırlı olsun fiyat bence yüksek ama piyasa demek ki o kadar uçmuş 😲

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Azad Mirzade yazdı:

Araba diye girdim Hac konusu okuyorum, başka başlık açıp orda devam ettirseniz, ben tövbeliyim mesela dini ve siyasi içeriklerden uzak duruyorum ama okuyunca insanın yazası geliyor :) 

2004 model Vectra C 1.6'lara 90-100 bin lira istiyorlar azıcık temizse :D Eskiden 30-35 bine alabiliyorduk. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Metin Akbal yazdı:

.Cuma namazını terketmiyorum vs. Gidipte ne haccı demiyorum, hangi topraklar diye sorgulamıyorum.

Ben diyorum bu da düşünce özgürlüğü sanırım. hangi topraklar konusunu ise evet sorabilirim. Kutsal toprak yoktur. Tüm topraklar kutsaldır. Orası bizim burası sizin diye başlarsak bunun arkası gelmez. Günümüz dünyasındaki ülke sınırlarına saygı duymak lazım. Sınırlar ortadan kalkacaksa fetihle değil artık birliktelikle vizelerin oturma izinleri gereksinimlerinin kakmasıyla olur.  diye düşünüyorum. Bu konu çok su götürür. Burada da tartışmak doğru olmadı ama emekli ikramiyesinin hacca harcanması da bana dokundu. Bunu da dile getirmek herhalde günah değildir. Sadece bana dokundu. 

Azad Mirzade yazdı:

mantıklı fiyat. dosttan ucuz araç alınmaz. Alınmamalı. 

Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Murat Sahın yazdı:

Sorguladığım şey ibadet anlayışı değil kendi adıma, mevcut şartlarda halen hacca, umreye gitmeyi düşünmesi insanlarımızın. Umreciler getirdi bu hastalığı en çok farkındaysanız. 

Sonra ne oldu? Öğrenci yurtlarında senin benim paramla devlet karantinaya aldı bunları, utanmadan karantinayı korumakla görevli polisin yüzüne tükürüp "ben hastaysam sende geber" dediler, diyebildiler. Bir çoğu durum fark edilmeden döndüğü için karantinaya girmedi (tamamen devletin halt etmesi) ve köyüne kasabasına gidip oralarda yaydı hastalığı. 40 bin umrecinin 20-25 bini geri dönmüştü çoktan umrecilere karantina kararı alındığında. 

Kimse kusura bakmasın, herhangi bir ulvi güve, yaratıcıya, ulu bir varlığa hakkı ile inanan kişi kul hakkı yemekten korkar, oradan getirdiği hastalığı getirmek de kul hakkıdır. Onların getirdiği ve aptal gibi bütün uyarılara rağmen dağıttığı hastalık sebebiyle neler yaşıyoruz farkında mısınız? Umreden gelip bütün köyü gezip bütün köye covid bulaştıran oldu. Bir sürü insanın hakkına girmediler mi? Bunu bile bile yapıp görevli kolluk kuvvetine "ben hastaysam sende geber" deyip yüzüne tükürecek adamın her yanı ibadet etse ne olur? Anlamamış ki inandığını düşündüğü dini. 

Düğün yapanlara, parti yapanlara, bir yerlerde toplananlara, koşup cenazelerin hepsine gidenlere ne kadar kızıyorsam, mevcut şartlarda cami avlusunda oturan sakallı takkeli dayılara, hala hac ve umre peşinde olanlara da o kadar kızıyorum. Sorun ibadet etmeleri değil, dünyanın mevcut durumunda halen hastalığa davetiye çıkartmaları.

Yahu adam pandemi de hacca gidecek değil ya hala hacılık mı derdindesiniz diye yorumlar yapılıyor. Benim söylediğim o. Hacdan sonra mevzu başka yerlere döndü bende kimsenin düşüncesini ibadetini sorgulamayın herkes kendi ibadetini istediğini kendi özgürlük alanı çerçevesinde yapar yaşar vs vs bunu dedim. Emekli olur, tazminatını alır, Allah kısmet ederse ibadetini gerçekleştirir bu kadar basit. 

Bu forumda bahsettiğin durumların en çok farkında olan kişilerinden birisiyim merak etme. Eşim filyasyonda çalışıyor ve bu hastalığı ailecek geçirdik.

Diyorsun ki hacıdan gelenler böyle böyle yaptı, dini vecibelerle kişiliği ya da kişiliksizliği birbirine karıştırmayalım. Kurallara uyan hacılarda oldu buna tepki gösterenlerde oldu. Gidipte herkesi aynı kefeye koymak bana göre doğru değil. Bu hastalık sadece hacıdan gelenlerden de bulaşmadı ayrıca. Ben o şekilde davranan kişilere zaten hacı da demem bunu sorgularım. Kim kimin hakkına girdi tabiki bunu sorgularım ama tek bir grubu da hastalığı siz yaydınız sizin yüzünüzden oldu demem. Devletin vermiş olduğu karara tepki gösterip tükürenlere sövenlere sayanlara aynı gözle bakmam, maskesiz dolaşıp polise teşkilatın numarasını verin diyenlere aynı gözle bakmam. Tedbirle takdirin ne olduğunu dahi anlamayanlarla zaten iletişim bile kuramazken bunu idrak etmesini de beklemem. Aynı şeyleri düşünüyoruz ama takıldığımız bir nokta sanki farklı şeyleri tartışıyoruz gibi algılanıyor.

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Mehmet Göktürk yazdı:

Ben diyorum bu da düşünce özgürlüğü sanırım. hangi topraklar konusunu ise evet sorabilirim. Kutsal toprak yoktur. Tüm topraklar kutsaldır. Orası bizim burası sizin diye başlarsak bunun arkası gelmez. Günümüz dünyasındaki ülke sınırlarına saygı duymak lazım. Sınırlar ortadan kalkacaksa fetihle değil artık birliktelikle vizelerin oturma izinleri gereksinimlerinin kakmasıyla olur.  diye düşünüyorum. Bu konu çok su götürür. Burada da tartışmak doğru olmadı ama emekli ikramiyesinin hacca harcanması da bana dokundu. Bunu da dile getirmek herhalde günah değildir. Sadece bana dokundu. 

Sayın hocam. Edebiyattan anlarsınız. Burada mecaz-ı mürsel yapılıyor olamaz mı? Beyaz perde, derya kuzusu, beyaz örtü vs gibi? Tabiki tüp topraklar kutsaldır. Her ülkenin de kendi kutsalıdır.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Adem Kazıl

hayırlı olsun, fiyat olarak orta yolu bulmuşsunuz bi arkadaşım 2 ay önce  2011 1.3 multijet linea active plus 160 binde  70 bine sattı 5 parça boyalı, aynı gün 2012 1.3  multijet active plus 95 hp 90 binde 77 bine aldı 2-3 parça boyalı.

Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
Murat Sahın yazdı:

Gerçekten araba kullanan için kesinlikle öyle. Önceki aracım astra idi, yakıt bir litre kadar azdı cruze'dan. Ona rağmen çok yakıyordu. Lineayı alınca fark ettim, araba yakmıyor. Çok müsrif kullansam bile 5,5 litre civarı çıkıyor depo ortalaması. Çok nadir 6 litreye yaklaşıyor. Azıcık kibar davranınca hemen 4-4,5 litrelere düşürüyor ortalamayı :) 

Sizin yakıt ortalaması iyiymiş ben Fiorino ile henüz 6 litrenin altını göremedim. Çoğunlukla kısa mesafe kullanıyoruz ama yine de çok sanki.

Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Yurdaer Elay yazdı:

Sizin yakıt ortalaması iyiymiş ben Fiorino ile henüz 6 litrenin altını göremedim. Çoğunlukla kısa mesafe kullanıyoruz ama yine de çok sanki.

Abi bizim şirkette var fiorino. Dediğin gibi, lineaya kıyasla fazla yakıyor. Sanırım şanzuman oranları farklı. Bir de rüzgar direnci işi var, fiorino lineya göre yüksek. Tabi kısa mesafe de çok etkili. Havalimanı içinde 7-8 litre yakıyor bizim arabalar. Benim istikamet fiks. Ya pursaklar-havalimanı ya pursaklar-çubuk ya da pursaklar-söğütözü. Trafik olsa da akıyor saatlerden dolayı. Yoksa hanımı işe bırakmak için şehir içine girdiğimde 6 litreyi yakıyordur benim araçta.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
Murat Sahın yazdı:

Abi bizim şirkette var fiorino. Dediğin gibi, lineaya kıyasla fazla yakıyor. Sanırım şanzuman oranları farklı. Bir de rüzgar direnci işi var, fiorino lineya göre yüksek. Tabi kısa mesafe de çok etkili. Havalimanı içinde 7-8 litre yakıyor bizim arabalar. Benim istikamet fiks. Ya pursaklar-havalimanı ya pursaklar-çubuk ya da pursaklar-söğütözü. Trafik olsa da akıyor saatlerden dolayı. Yoksa hanımı işe bırakmak için şehir içine girdiğimde 6 litreyi yakıyordur benim araçta.

Aynı zamanda düzenli bakım da önemli tabi. Km dolmadığı için ancak yıllık bakıma gidiyoruz, hatta bazen geçiyor. Ama ne olursa olsun en azından hava filtresini yılı beklemeden değiştirmek lazım. Bizim araç 2010 model, 122 bin küsür oldu. Kısa süreliğine enişteye vermiştim, aküsü isyan etmiş o da değiştirmiş şarj işe yaramayınca. Bir de kızdırma bujilerini yenilettik. Çok zahmetli bir işmiş bu arada. Sökerken 2 tanesini kırdı eleman, matkap, kılavuz, çektirme vs derken zor söktü :) 

Yorum bağlantısı
Erkan Işık
Mert Gulkokan yazdı:

2012 nin başında da babam bana uygun fiyata 18 bin tlye focus 1 satmıştı sonra uzun yola çıktığımda denizlide yolda kalmıştım emoji28.pngemoji28.pngemoji28.png

E sanada yaranamamıs Baba:)) Babandayken ver baba bakımını yaptıryayım dıyecekdın 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Erkan Işık yazdı:

E sanada yaranamamıs Baba:)) Babandayken ver baba bakımını yaptıryayım dıyecekdın 

2012 yılında , eski focus için 18 bin tl çok değilmi. O zamanlar normal fiyatı 17 20 bin felan değilmiydi. 

Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Yurdaer Elay yazdı:

Aynı zamanda düzenli bakım da önemli tabi. Km dolmadığı için ancak yıllık bakıma gidiyoruz, hatta bazen geçiyor. Ama ne olursa olsun en azından hava filtresini yılı beklemeden değiştirmek lazım. Bizim araç 2010 model, 122 bin küsür oldu. Kısa süreliğine enişteye vermiştim, aküsü isyan etmiş o da değiştirmiş şarj işe yaramayınca. Bir de kızdırma bujilerini yenilettik. Çok zahmetli bir işmiş bu arada. Sökerken 2 tanesini kırdı eleman, matkap, kılavuz, çektirme vs derken zor söktü :) 

Multijetler gene iyi, bazı arabalarda motorun arkasında kalıyor kızdırma bujileri. Kırılırsa çıkmıyor :) Gene multijette önde turbonun hemen arkasında. Turboyu yerinden alınca ortaya çıkıyor. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
Murat Sahın yazdı:

Multijetler gene iyi, bazı arabalarda motorun arkasında kalıyor kızdırma bujileri. Kırılırsa çıkmıyor :) Gene multijette önde turbonun hemen arkasında. Turboyu yerinden alınca ortaya çıkıyor. 

Fiorino'nun sağ taraftan vidaları söküp motoru kriko ile havaya kaldırdı usta. Yoksa bırak anahtarı el bile girmiyor. Bakım yaptırırken arada gevşetip tekrar sıkmak lazım anlaşılan yoksa yerine yapışıp kalıyor bujiler.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Temiz bakımlı linea/egea çok başarılı bir araç.

Metin Akbal yazdı:

Sayın hocam. Edebiyattan anlarsınız. Burada mecaz-ı mürsel yapılıyor olamaz mı? Beyaz perde, derya kuzusu, beyaz örtü vs gibi? Tabiki tüp topraklar kutsaldır. Her ülkenin de kendi kutsalıdır.

Anlayacak yaştayım okuduğumu bence. Neyse burda duralım. Sonra devam ederiz. görüşmek konuşmak sorgulamak iyidir.

Feynman ne demiş?   "Sorgulanamayan cevaplardansa cevaplanamayan sorularla yaşamayı tercih ederim" demiş.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora
Ali Darbaz yazdı:

2012 yılında , eski focus için 18 bin tl çok değilmi. O zamanlar normal fiyatı 17 20 bin felan değilmiydi. 

2009 yılında 35 bin falandı sıfırı, hesap et.

Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Yurdaer Elay yazdı:

Fiorino'nun sağ taraftan vidaları söküp motoru kriko ile havaya kaldırdı usta. Yoksa bırak anahtarı el bile girmiyor. Bakım yaptırırken arada gevşetip tekrar sıkmak lazım anlaşılan yoksa yerine yapışıp kalıyor bujiler.

Ben değiştireceğim, ama değişimden önce gidip 2-3 kez wd40 sıktıracağım diplerine. Linea forumundan o şekilde tavsiye ettiler. Aslında görebilsem en güzeli araba yatıyor zaten, garajda sıkmak, hem motor ısınmayınca buharlaşmaz da hemen :) 

Bu arada bir macunumsu malzemeden bahsediliyor, gres yağı kıvamındaymış. Yeni takılacak bujinin vidalanan kısmına sürünce kaynamıyormuş buji bloğa. Tabi ne kadar doğrudur bilmiyorum. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
Murat Sahın yazdı:

Ben değiştireceğim, ama değişimden önce gidip 2-3 kez wd40 sıktıracağım diplerine. Linea forumundan o şekilde tavsiye ettiler. Aslında görebilsem en güzeli araba yatıyor zaten, garajda sıkmak, hem motor ısınmayınca buharlaşmaz da hemen :) 

Bu arada bir macunumsu malzemeden bahsediliyor, gres yağı kıvamındaymış. Yeni takılacak bujinin vidalanan kısmına sürünce kaynamıyormuş buji bloğa. Tabi ne kadar doğrudur bilmiyorum. 

WD-40 işe yarıyordur kesin ama sabırlı olmak lazım. Bizim usta WD-40 sıktı sonra hiç beklemeden anahtarla abandı sökmek için. Sonra da diyor ki dayı bu kırıldı. e tabi kırılır.. Bir de baştan pazarlık ediyor. Kırılmazsa 100 TL, kırılırsa 150 TL imiş buji değişimi. Benim eniştenin sürkeli gittiği yer olduğu için ben hiç müdahale etmedim enişte ilgilendi hep.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Murat Sahın yazdı:

Bu malzeme var adını unuttum. locktite ın tersi.  

çok bilmiş ve birşey söyleyince daha da çok bilmiş olan insanlardan bıktım. 

Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Lafınız bana ise burada duralım demiştiniz. O yüzden bence de burda duralım.

Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Mehmet Göktürk yazdı:

Bu malzeme var adını unuttum. locktite ın tersi.  

Araştırayım o zaman abi, ondan kullandırırım her neyse. En azından bir daha ki değişimde kırılır mı diye korkmam :) 

Mehmet Göktürk yazdı:

çok bilmiş ve birşey söyleyince daha da çok bilmiş olan insanlardan bıktım. 

Bu bıktığın insan ben değilimdir diye umut ediyorum abi.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Murat Sahın yazdı:

Araştırayım o zaman abi, ondan kullandırırım her neyse. En azından bir daha ki değişimde kırılır mı diye korkmam :) 

Bu bıktığın insan ben değilimdir diye umut ediyorum abi.

hayır ya ustaları kastettim. :)

diğerini servet bilir. dingiliz forumlarında adını söylemişlerdi ama bulamadım şu an aklımda değil. 

buldum bu: https://www.amazon.com/Permatex-81343-Anti-Seize-Lubricant-Tube/dp/B0002UEOLO

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...