İçeriğe Yönlendir

Uzun Süreli Depolama için Format Tavsiyesi

Mehmet Zincirkıran

Recommended Posts

Mehmet Zincirkıran

merhabalar, elimde 10-15 yıllık video ve resimler var. bunları hem bilgisayarımda hem de bulutta depoluyorum ancak biraz önce düğün videomun sonunun oynamadığını gördüm. yani videoda bozulma var. aklımda .rar şeklinde depolamak var ama özellikle videoların bozulmasının önüne geçmek için farklı bir şekilde depolamak mümkün müdür? gerek format, gerek cd dvd gibi her öneriye açığım. bu arada söz konusu video yaklaşık 2 saat ve 10 gb üzerinde bir dosya. (belki dosya boyutuyla ve pcnin dosyayı işlemesiyle ilgilidir diye söylüyorum.)

Yorum bağlantısı
Serkan Gülderen

videolar için şahsen en garantisi klasik yöntem dvd (güzel bir cd kabında ve oda şartlarında). harici hdd arıza yapıp kaybolma riski fazlaca sonuçta.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

bunlar zor sorular. DVD de kolay değil ve zamanla siliniyor. birden çok diske saklamak en doğrusu. bulut işi kritik çünkü firma batıyor. 2000 yılında başıma geldi. yaptığım 2-3 site yokoldu. (bi sebepten kopyaları da buluttaydı)

Yorum bağlantısı
Mehmet Zincirkıran
Serkan Gülderen yazdı:

videolar için şahsen en garantisi klasik yöntem dvd (güzel bir cd kabında ve oda şartlarında). harici hdd arıza yapıp kaybolma riski fazlaca sonuçta.

teşekkür ederim, aslında bölüp dvd de sakladığım verilerde var ancak benim asıl problemim mp4 dosyasının zamanla bozulması gibi. 2 yıl önceki video şimdiden problem çıkarmaya başlayınca hdd dvd buluttan ziyade dosya formatıyla ilgili birşey yapılabilir mi diye merak ettim. 

Mehmet Göktürk yazdı:

bunlar zor sorular. DVD de kolay değil ve zamanla siliniyor. birden çok diske saklamak en doğrusu. bulut işi kritik çünkü firma batıyor. 2000 yılında başıma geldi. yaptığım 2-3 site yokoldu. (bi sebepten kopyaları da buluttaydı)

bulut dediğim birkaç tane google hesabı açtım işin doğrusu, 15 gb ücretsiz alan veriyo. bunun yanında hdd, sd kart gibi yedekler de var. güncelleme her ne kadar problem olsa da bu durumda en mantıklısı bol yedek.

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Mehmet Zincirkıran yazdı:

merhabalar, elimde 10-15 yıllık video ve resimler var. bunları hem bilgisayarımda hem de bulutta depoluyorum ancak biraz önce düğün videomun sonunun oynamadığını gördüm. yani videoda bozulma var. aklımda .rar şeklinde depolamak var ama özellikle videoların bozulmasının önüne geçmek için farklı bir şekilde depolamak mümkün müdür? gerek format, gerek cd dvd gibi her öneriye açığım. bu arada söz konusu video yaklaşık 2 saat ve 10 gb üzerinde bir dosya. (belki dosya boyutuyla ve pcnin dosyayı işlemesiyle ilgilidir diye söylüyorum.)

bence blu-ray. çift kopya farklı lokasyonlar.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Recep Demirci

Bencede blu-ray. Hem virüs girme ihtimali ortadan kalkmış olur.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen

Bulut yada Raid bir disk yapısı hariç hepsi risk altındadır.

YouTube a atılıp listeme dışı bırakılabilir videolar.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

bir ara uygun fiyatlı bulup 20 tane bluray disk aldım. evdeki pc de bluray yazıcı vardı zaten. onlara yedek alacağım. yeterli değil tabi kapasite ama önemli şeyler seçip koymak için uygundur diye düşünüyorum.

Ahmet İhsan Akşen yazdı:

Bulut yada Raid bir disk yapısı hariç hepsi risk altındadır.

YouTube a atılıp listeme dışı bırakılabilir videolar.

raid çift disk değilmi. işte bizde çift bluray yapıyoruz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan

Ben önemli fotoğrafları çıktı alıyorum. Annemlerin 40-50 yıllık fotolarına bakınca en azından bu yöntem daha garanti gibi geliyor ama eski banyo sistemiyle şu anki fotoğraf çıktıları aynı süre dayanır mı bilemedim tabi.

Videoları da 1 hdd ve google da kopya halinde tutuyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen
Doğan Arşiray yazdı:

raid çift disk değilmi

Çeşit çok.

Raid 0 var çift disk hız için.

Raid 1 var güvenlik için ama çok tercih edilen bir yöntem değil 

Raid 5 den bahsediyordum ben. 10 falan farklı yönetimler var.

1200px-RAID_5.svg.png

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

çift disk kapasiteli, 2 tane 8tb nas disk'li bir synology güzel iş görür

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Zincirkıran

herkese cevaplar için ayrı ayrı teşekkürler, bluray disk aklımda yoktu, önceden dvdye atardım ama fiyatlarına bakınca çok da yüksek değilmiş. sanıyorum güçlü bir parola ile şifreleyip winrar ile buluta yüklemek, yanında şifresiz olarak bluray diske yazmak en mantıklısı. zaten pc de hep bir kopyası olacak. o şekilde yapacağım çok teşekkürler. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Zincirkıran
Sani Gerşon yazdı:

çift disk kapasiteli, 2 tane 8tb nas disk'li bir synology güzel iş görür

hocam bu yazdığınızın ne olduğunu bilmemekle birlikte arattığımda fiyatının 10 bin lira olduğunu gördüm bi sitede, yok gerekirse silinsin herşeyim :biggrin: şakası bi yana imkan varsa elbette yapılabilir. 

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Hakan Tarım

Koy raid yapılı bir depolama ünitesine, sadece ve sadece ! yaz sil zamanlarında kullan. 

Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz

Bence ne kadar imkan var ise o kadar yere kopyalamakta fayda var. CD DVD Bluray atarsın okumama ve uçma riski var , harici disk - sabit disk - raid sistemlerde disk bozulur veriye ulaşamazsın , elektriksel problem olur raid dahi olsa disk uçar veriye ulaşamazsın . flash bellek zaten malum ne zaman ne olacağı belli değil. Bulut da firmaya bağlı. batarsa veride uçar 

Fotoğrafları çıktı almak en sağlıklısı ama onlarıda ihmal edip çıktı almıyoruz.  Bundan dolayıda çoğumuzun geçmiş verisi olmayacak. Bir şekilde silinecek.

Yorum bağlantısı
Gökhan Tuna
(düzenlendi)
Mehmet Zincirkıran yazdı:

hocam bu yazdığınızın ne olduğunu bilmemekle birlikte arattığımda fiyatının 10 bin lira olduğunu gördüm bi sitede, yok gerekirse silinsin herşeyim :biggrin: şakası bi yana imkan varsa elbette yapılabilir. 

Su adresteki cihaz 2269 TL, üzerine iki tane disk alacaksınız, 10K olmayabilir; ancak alacaginiz disklerle 10K'yı geçebilirsiniz de 🙂

https://www.hepsiburada.com/synology-diskstation-ds220j-2-yuvali-nas-kisisel-ag-veri-depolama-cihazi-p-HBV00000TI3RO

Diger bir cozum de google drive, yeni adiyla google one. 2TB bulut depolama alanı yıllık 290 TL, iyi bir internet hızınız varsa (özellikle ilk yükleme için) bunu da düşünebilirsiniz. Fiyatlar surada: https://one.google.com/about/plans

Unutmadan, adında my cloud vs geçen, tek disk ihtiva eden ürünler var, onlardan uzak durun.

Synology ve qnap ev kullanıcısı için uygun çözümler sunar. Bu arada bu ürünlere koydugunuz videolarinizi evinizdeki kablosuz/kablolu aga yayınlayabilirsiniz de.. (stream, dlna anahtar kelimeler)

tarihinde Gökhan Tuna tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ferhat Yavuz

Sadece filmler için kullandığım arada içinden filmi usb ye atıp tv de izlediğim ne elektrikte bıraktığım nede düşürdüğüm sıfır ayarındaki 2 tb hdd bir anda bozuldu.Direk diski biçimlendir diye ikaz verdi 2-3 bilgisayarda baktım kurtarmaya çalıştım maalesef gitti.1800 tane emek emek seçtiğim filmlerim vardı.CD de zamanla sararır okunmaz hale gelir.En mantıklı seçim buluta 1 kopya cd ye 1 kopya 1 kopyada bilgisayara atmak.Film değilde fotoğraf ve önemli bilgiler için böyle yapıyorum ben.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Ben iki farklı hdd'de tutuyorum. Kullanmak için sadece birini çıkarıyorum. Diğeri yedekleri alındıktan sonra dolaba kalkıyor. Ucuz bir şey denk getirirsem 1 tane daha alırım. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Cihat
Ferhat Yavuz yazdı:

Sadece filmler için kullandığım arada içinden filmi usb ye atıp tv de izlediğim ne elektrikte bıraktığım nede düşürdüğüm sıfır ayarındaki 2 tb hdd bir anda bozuldu.Direk diski biçimlendir diye ikaz verdi 2-3 bilgisayarda baktım kurtarmaya çalıştım maalesef gitti.1800 tane emek emek seçtiğim filmlerim vardı.CD de zamanla sararır okunmaz hale gelir.En mantıklı seçim buluta 1 kopya cd ye 1 kopya 1 kopyada bilgisayara atmak.Film değilde fotoğraf ve önemli bilgiler için böyle yapıyorum ben.

biçimlendirdikten sonra çalıştıysa verileri kurtarabilirsiniz yazılım ile

Yorum bağlantısı
Mehmet Zincirkıran
Mahmut Yıldız yazdı:

Ben iki farklı hdd'de tutuyorum. Kullanmak için sadece birini çıkarıyorum. Diğeri yedekleri alındıktan sonra dolaba kalkıyor. Ucuz bir şey denk getirirsem 1 tane daha alırım. 

sadece hdd iki tane de olsa risk aslında

Yorum bağlantısı
Hamit inan

Videoyu Blu-ray v.s. bir yere koyacaksan seriler halinde parçala. Tamamı yerine bir bölüm yok olur. En güzeli YouTube gibi bir ortama aktar liste dışı yap.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Hamit inan yazdı:

Videoyu Blu-ray v.s. bir yere koyacaksan seriler halinde parçala. Tamamı yerine bir bölüm yok olur. En güzeli YouTube gibi bir ortama aktar liste dışı yap.

youtube hesap aktif değil çok yer kaplyor diye silmeye karar verir bi duyuru çeker para ister vermezsen siler.

bunlar zaman içinde değişir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hamit inan
Mehmet Göktürk yazdı:

youtube hesap aktif değil çok yer kaplyor diye silmeye karar verir bi duyuru çeker para ister vermezsen siler.

bunlar zaman içinde değişir.

Kuvvetli ihtimal.

Yorum bağlantısı
Mehmet Zincirkıran
Hamit inan yazdı:

çok mantıklı hocam, 20 şer dakikalık bölümler yapayım. bana kalırsa emin olmamakla birlikte dosya boyutu büyüdüğünde bozulma ihtimali de artıyo çünkü kısa videolarda başıma hiç gelmedi bozulma gibi birşey. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Ferhat Yavuz yazdı:

seagate degilmi?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...