İçeriğe Yönlendir

2022 Yakıt Tüketim Yarışması (İstanbul)

Tansu Kalafatoğlu

Recommended Posts

Ali Darbaz

Çarpan belirlenir en fazla efor harcayan ortaya çıkar. Mesela hşbritin tüketimi termal verimi köküyle çarpılsın. %40 termal verim olduğu için 1,4 ile çarpılsın. 

Atmosferiklerin çarpanı 1.0

Turbo olanlar 1,2 

Dizeller 1,3

4 den fazla silindiri olan arabalar ise silindir başına 1 çarpandan 0,1 düşürülsün. 

Mesela cruze 6,0 litre yaktı capran 1 olunca sonuç gene 6 litre

Hibrit toyota 3,3 litre yaktı çarpanı 1,4 olduğu için 4,62 litre. 

audi v6 dize turbo olduğu için çarpanı 1,2 dakat 2 silindir fazlası var -0,2 çarpanla düz 1,0 çarpanla çarpılcak. 

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Köksal Yılmaz yazdı:

Kibritin elektrik tüketimi de hesaplansın, günlük 7 kw üstü çıkarsa üst tarifeden hesaplanıp benzine eklensin :)

İçinde içinde.  :) 

Ali Darbaz yazdı:

Çarpan belirlenir en fazla efor harcayan ortaya çıkar. Mesela hşbritin tüketimi termal verimi köküyle çarpılsın. %40 termal verim olduğu için 1,4 ile çarpılsın. 

Turbo olanlar 1,2 

Dizeller 1,3

4 den fazla silindiri olan arabalar ise silindir başına 1 çarpandan 0,1 düşürülsün. 

audi v6 dize turbo olduğu için çarpanı 1,2 dakat 2 silindir fazlası var -0,2 çarpanla düz 1,0 çarpanla çarpılcak. 

ali bey napıyorsunuz :) 

• Mutlu 5
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

İçinde içinde.  :) 

Nasıl içinde? Benzinin lt sine mi ekliyor elektrik tüketimini?

Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Fark ne? Litre olarak yapınca evrensel birim dilinden konuşmuş oluyoruz

Benzin 18-19 lira dizel 22-23 lira lpg 11-12 lira. Benzinin 5 litre yaktığı yerde dizel 4 litre yakar lpg 6 litre yakar. Bence de maliyet hesabı daha doğru olur ama sıcak motorda :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin
Ali Darbaz yazdı:

Turbo olanlar 1,2 

Dizeller 1,3

Yıllardır F1 izlerim, böyle karmaşık hesap orada yok. Telemetri verisi de inceleyelim oldu olacak :D

• Beğen 1
  • Mutlu 6
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Metin Akbal yazdı:

Benzin 18-19 lira dizel 22-23 lira lpg 11-12 lira. Benzinin 5 litre yaktığı yerde dizel 4 litre yakar lpg 6 litre yakar. Bence de maliyet hesabı daha doğru olur ama sıcak motorda :D

fişte litre de yazıyor..litre hesabı yapılacak depo bile olsa.. lira hesabı yasak.

Ali Darbaz yazdı:

Turbo olanlar 1,2 

Dizeller 1,3

yarış yapmıyoruz kazanan yok.. ölçüm etkinliği...

Selim Bilgin yazdı:

Yıllardır F1 izlerim, böyle karmaşık hesap orada yok. Telemetri verisi de inceleyelim oldu olacak :D

arap atına ağırlık bağlarlar ya ingilizlerle karışık yarışırken.. onun gibi.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Önder Özcan
Ali Darbaz yazdı:

Turbo olanlar 1,2 

Dizeller 1,3

Sakin ol şampiyon.

• Mutlu 5
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Lpg ile katılacak arkadaşlar için benzin tüketimi hesaplamayacağız. Lpg depo doldurma yöntemiyle hesaplama yapacağız mecburen. Artık tabanca erken geç atar bilemeyiz :) 

@Metin Akbal hem litre hem parasal hesaplarız. O kolay. Ama öncelik litre. Çünkü fiyatlar yarın değişebilir. 

@Köksal Yılmaz bende dışarıdan şarj yok. Ne varsa içinde o yüzden. Toplam tüketimi kw cinsinden veriyor. Ama elektrik ve benzinli motorun tüketimi şeklinde veriyor. Ayrı ayrı grafiklerden görebiliyorum. Yani dışardan sadede benzin aldığım için ne yakarsam tüketim onu hesaplıyoruz

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Güzergah bellimi. 

Ben şehir içi dışı ve karayolu olacak şekilde bir rota çıkardım. 

AM-JKLU4ogKsHV5wWbZ63rbPixqf5f5RQ1szKby6

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi
Ali Darbaz yazdı:

Güzergah bellimi. 

300 küsur km yolu gidebilecek kart limitin var mı.  Rota çıkarıyon da :)

• Beğen 1
  • Mutlu 6
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Mustafa Tüfekçi yazdı:

300 küsur km yolu gidebilecek kart limitin var mı.  Rota çıkarıyon da :)

Yok  , ama şirketim 1650 liralık opet yakıt kartı verdi. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Ali Darbaz yazdı:

Güzergah bellimi. 

Arkadaşım böyle değil. Olayı yanlış anlıyorsunuz. İnsanlar işe gidiyor. Hastaneye gidiyor. Kamu kurumlarına gidiyor. Etkinliklere gidiyor. Şehrin içine giriyor. 

avrupa yakası fatih beyoğlu şişli akabinde üsküdar kadıköy’den otoyola çıkıp her türlü trafikten geçip gerçek verilere ulaşacağız. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Arkadaşım böyle değil. Olayı yanlış anlıyorsunuz. İnsanlar işe gidiyor. Hastaneye gidiyor. Kamu kurumlarına gidiyor. Etkinliklere gidiyor. Şehrin içine giriyor. 

avrupa yakası fatih beyoğlu şişli akabinde üsküdar kadıköy’den otoyola çıkıp her türlü trafikten geçip gerçek verilere ulaşacağız. 

Hee ben haftasonu ormanlık yollardan gideriz felan etkinlik olur sanmıştım. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ali Darbaz yazdı:

Hee ben haftasonu ormanlık yollardan gideriz felan etkinlik olur sanmıştım. 

Boğaz kenarından geçilir. Mesela bakırköyden başlanır, sahil yolundan eminönü beşiktaş arnavutköy bebek ordan fatih köprüsü diye devam edebilir.

Arada illa ki vatan caddesine girmeli..

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Ali Darbaz yazdı:

Güzergah bellimi. 

Rota güzel.. 

Detaya gerek yok. Arabasına güvenen isterse V6 ile isterse 1.0 la gelsin.. 

Sadece belirli bir varış saati olmalı.. 2 saatlik yol 4 saatte gidilmemeli. Aynı anda çıkılmalı en geç 5 dakika farkla hedefe varılmalı. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mehmet Ozyurek yazdı:

Rota güzel.. 

Sadece belirli bir varış saati olmalı.. 2 saatlik yol 4 saatte gidilmemeli. Aynı anda çıkılmalı en geç 5 dakika farkla hedefe varılmalı. 

Olmadı şimdi. zaten 70 felan altında daha az yakmıyor yeniden çok yakmaya başlıyor. Erken varan sohbet eder.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Mehmet Göktürk yazdı:

Olmadı şimdi. zaten 70 felan altında daha az yakmıyor yeniden çok yakmaya başlıyor. Erken varan sohbet eder.

O zaman: erken gitmek serbest. geç gitmek yasak.. O da şöyle olur.. Örnek bu rota için 4 saat süre tanınır, 4 saati geçiren direk elenir. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Yarış yok ki?

Yarış yok ki? Zaten insan gibi kullanmayan çıkmaz. Üç aşağı beş yukarı aynı olur

Yorum bağlantısı
Aytac Sakal

Harika bir fikir ?

Sonuçları Merakla bekliyorum umarım değişik  motor hacminde değişik türde araçlar katılır sonuçlara göre tüketim verileri konusunda aşağı yukarı bir fikrimiz oluşur. 

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi
Ali Darbaz yazdı:

Yok  , ama şirketim 1650 liralık opet yakıt kartı verdi. 

Nakite çevir 1000 lira verelim yağ alırsın

• Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli

Geç gelen hesabı öder :) Belki yarışı kazanır ama hesabı ödesin bari :D 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Ozyurek yazdı:

Rota güzel.. 

Karma değil. Şehir içi yok. Sonra herkes ben az yaktım diyecek. Kimisi boş yolu görünce gazlayacak vs. Gerçek tüketimler isteniyorsa mehmet hoca’nın güzergahı olmalı. Yoksa gezi turundan farkı olmaz. O kadar yol yapmanın da anlamı yok. Direkt yemek yerine gelelim yiyelim.  

• Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Karma değil. Şehir içi yok. Sonra herkes ben az yaktım diyecek. Kimisi boş yolu görünce gazlayacak vs. Gerçek tüketimler isteniyorsa mehmet hoca’nın güzergahı olmalı. Yoksa gezi turundan farkı olmaz. O kadar yol yapmanın da anlamı yok. Direkt yemek yerine gelelim yiyelim.  

Özdilek avmden başlayıp orda bitirdim. Otoparkda ücretsiz. Hep sizi düşündüm

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...