İçeriğe Yönlendir

Ryzen 6000 Serisi Mobil İşlemciler Hakkında


Çağrı Alaf

Recommended Posts

Çağrı Alaf

 

Ryzen 6000'in yeni nesilde Alder Lake'ten üstün yanları;

 

1.  Güç Tüketimi: AMD HS serileri ile 35W / HX ve H serileri ile 45W+ tüketim sunuyor. Bu işlemciler yüksek teknolojileri nedeni ile çok güç tüketmeden de güzel skorlar elde edebiliyorlar. Özellikle 25W-35W gibi düşük güce maruz kaldıklarında harika işler çıkarabiliyorlar. Amd işlemcilerin tükettiği her Watt başına Intel 12900HK'dan 2.62 kata kadar daha fazla işlem yaptıkları ve verim aldıkları da tanıtımda söylenmişti.

 

2022-02-16-image-45.jpg

 

 

 

2. Yüksek Pil Ömrü: Artık Windows Laptoplarda Apple gibi fişten çektiğimizde bir güç farkı gözlemleyemediğimiz günleri görebilecek gibiyiz. Zephyrus G14 6900HS işlemcisi ve küçücük bataryası ile Video izleyerek 12 saat kadar duvardan uzak kalabiliyor ve Photoshop uygulamaları sırasında 8 saat kadar batarya süresi verebiliyor. 

 

2022-02-16-image-44.jpg

 

 

3. Isı: Enerjinin dönüşümü yasası gereğince enerji hiç bir zaman yok olmaz sadece şekil değiştirir. Bir işlemci ne kadar güç tüketiyor ise ısı problemi de o denli yüksek olacaktır. Intel 10nm ile 6nm kullanan AMD'nin süratlerine ulaşmak için 12. nesilde fazladan 6 çekirdek kullandı, güç tüketiminin de yolunu açtı. Stres testlerinde gördüğüm kadarı ile 115W kadar güç çekebilen mobil işlemcilerden bahsediyoruz özellikle yük altında ya termal darboğaz yiyip performans düşürmek zorunda kalıyorlar. Razer soğutma için Vapor Chamber kullanıyor, Dell Cyro Tech kullanıyor Asus ve Msi bambaşka bir mühendislik ama 12. nesili 90 altında çalıştırmak pek mümkün değil.  AMD'de 6900HX serisi dizüstü işlemcisinde 4.9 Ghz bandında çalışırken 71W enerji kullanıyor ventilleri küçük bir dizüstünde bile 86 derece ısıları yakalayabiliyor. 

 

2022-02-16-image-41.jpg

 

4. iGPU ve RDNA2 Teknolojisi: Ryzen 6000 serisi ile çok yüksek performanslar sunabilen dahili grafik kartı (APU) görüyoruz. Bu kart ile Ekran kartı çipini yormadan çok az güç ile sadece işlemci kullanarak gayet performanslı bir şekilde masaüstü uygulamalarını kullanabiliyoruz. Şöyle ki dahili grafik kartı ile 1080P oyun bile oynayabiliyoruz çünkü 6000 serisi mobil Amd işlemciye gömülü Radeon 680M dahili grafik kartı Nvidia MX450'den daha güçlü. Bununla birlikte Blender, Maxon Cinema ve Lame Decoder gibi uygulamalarda i9-11900HK ve 5900HX'ten 45W TDP'de daha yüksek skorlar elde ediyoruz. Nvidia'nın DLSS'i olan AMD'nin FSR'ının da dahili laptop grafik kartlarında yer aldığını unutmadan söyleyeyim. FSR destekleyen oyunlarda sahte pikseller ile verimi iyice artırabilirsiniz. Elbette bunlar işin işlemci kısmı, aynı anakart üzerinde bütçeye göre RTX3060'tan 3080Ti'a kadar ekran kartlarının da yer alabileceğini unutmamak  gerek.

 

           2022-02-16-image-43.jpg

 

 

Alder Lake'nin Ryzen'den üstün yanları;,

  1. Performans: Çok fazla enerji tükettiği için eğer soğutma başarılı ise daha yüksek performanslar alınabiliyor. Ayrıca genel bağlamda tekli ve çoklu çekirdek skorları daha yüksek.
  2. Fiyat: AMD'nin yeni çıkmasının da bir etkisi olarak Intel şu an daha ucuz ve kolay bulunuyor. AMD ise yer yer 300 dolar kadar daha pahalı.

 

 

AMD 6000 mobil işlemciler Asus Zephyrus ve Alienware M17 R5 ile ilk kez 3 ay önce CES'te duyurulsa da seri bir şekilde satılmaya 1 hafta önce kadar başlandı. 12. Neslin bile Casper ile 92 bin liraya yeni geldiği ülkemize ne zaman Amd 6000 serisi mobil işlemciler gelir de gün görürüz bilemiyorum. Mobil işlemciler tarafında durum böyle. 12. Nesil ile intel yüzleri güldürmüştü ancak Amd verim ile yine gönülleri çaldı benim kanaatimce.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

amd candır ryzen rokettir, istdeğini kadar kurcalanabilir genelde büyük kasada soğutması kolay laptopta da artık çift fanlılar

Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
Çağlar Bayur yazdı:

amd candır ryzen rokettir, istdeğini kadar kurcalanabilir genelde büyük kasada soğutması kolay laptopta da artık çift fanlılar

Ah şu Intel kendi fabrikasında 6 nanometreye inebilse AMD gibi o zaman olaylar çok farklı bir yönde değişecek ama AMD TSMC'nin teknolojisini sonuna kadar sömürüyor. Bu zamana kadar hep Intel kullandım hala da Intel kullanıyorum Amd'den 2010 dolaylarında ağzım yanmıştı ama artık deneyimlediğimiz manzarayı tersten izliyoruz. Kısa zamanda yukarıda ki teknolojiyi deneyimlerim umarım.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...