İçeriğe Yönlendir

Seveni Çok Olan Yeni Araba Kokusunun Sebebi Nedir?

Ali Tuğberk Avar

Recommended Posts

Ali Tuğberk Avar

Yeni bir araba satın almanın en güzel yanlarından biri de şüphesiz arabanın yeni iç kokusu. Parfümleri dahi çıkan bu kokunun sebebini kısaca açıklayalım.

Arabanın iç kısmında kullanılan plastik parçaların üretilmesi esnasında kullanılan plastik malzeme karışımının akışkanlığını arttırmak için içerisine katılan plastikleştiricilerin, parçanın üretimi tamamlandıktan sonra reaksiyona girmeden bünyeden buharlaşıp uçması sebebiyle oluşan kokudur yeni araba kokusu.

İnsanda tazelik hissi uyandıran "parlak" bir kokudur bu. İşin garip kısmı; her araç markası için kendine has, yeni araba alırken müşteriler tarafından ele alınan 200 metrikten biridir. Nefes darlığı ve baş dönmesine de sebep olabilir bazı kişilerde. 

Genellikle araçtaki yapıştırıcılardan, plastiklerden, deriden, organik uçuculardan dolayı oluşur. (asetaldehit, benzen, formaldehit, stiren vs.) Fiat'ın, bu kokunun müşteriler üzerindeki etkisini inceleyen bir ekibi varmış.

Kültürel olarak da insanlarda farklı etki bırakır yeni araba kokusu. Abd ve Japonya'da kokuya dair şikayetler önemsenmeyecek kadar az iken, Çin'de bu oran bunun 10 katı. Çünkü dünyada en çok kömürü kullanıp küresel ısınmayı yelleyen Çinliler hava kalitesine önem verdikleri için arabalarında hiçbir kokunun olmamasını istiyor... :)

Yeni araba kokusu güzeldir. O kokuyu benim gibi sigara içenler çabuk atlatır. Çünkü maalesef sigara dediğimiz şey her şeyi bastırabilen acayip bir kokudur. İçmeyin, içirmeyin. Keşke bırakabilsem.. 

Araç kokusunun olayı da bu şekilde işte. Saygılar sevgiler.  :)

• Beğen 9
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

çinliler önce kendi lokantalarındaki kouya baksın :)

merso kendi kokusu için milyon mark (o zamanlar avro yok idi) harcamıştı, floresan ı aldığımda içi brezilya pantalonu gibi kokuyordu, kumaşlar geri dönüşümden üretiliyormuş

• Beğen 4
  • Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Alptuğ Özcan

Forum gezindiğim sayfaların verisini mi topluyodur nedir :D (Geçen forumda bahsi geçen "reklam" konusuna ithafen :) )

1 saat önce oto kokularına baktım. Yeni araç kokusu fiyatlarına baktım çok pahalı geldi vazgeçtim

Bilgilendirme için teşekkürler

• Beğen 2
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Oğuzkan Işık
Alptuğ Özcan yazdı:

oto kokularına baktım

İftara geleydin aldıydın kokuyu :D Neyse duruyor bende. Birgün 3 5 6 7 8 kişiye çorba ısmarlarsın kokuyu veririz :D 

• Beğen 2
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Alptuğ Özcan
Oğuzkan Erışık yazdı:

Birgün 3 5 6 7 8 kişiye çorba ısmarlarsın kokuyu veririz :D 

bi an durmayacaksın sandım :D

Oğuzkan Erışık yazdı:

Neyse duruyor bende

Bende de 5-6 tane sticker duruyo. Yanlış hatırlamıyorsam hem "Ford Club" hem "Oto CLub". Sen var mıydın o zamanlar :D

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Kutluay Selçuk

birçok sıfır araca bindim kokladım ama çağla yeşili,koltukları sarı poşetli 1993 sıfır doğan slx kokusundan daha güzel kokan sıfır araç yok benim için(tempra da güzeldi)

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Oğuzkan Işık
Alptuğ Özcan yazdı:

bi an durmayacaksın sandım :D

Bende de 5-6 tane sticker duruyo. Yanlış hatırlamıyorsam hem "Ford Club" hem "Oto CLub". Sen var mıydın o zamanlar :D

Sticker çok emmi göndermiş sağolsun önceden de vardı. Ford club zamanında yoktum ben. Perşembe çakırlarda buluşalım çorbamızı içelim. ?

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

MArea efsane kokar. Hala gözüm kapalı binsem mareaya bindiğimi anlarım kokusundan.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Alptuğ Özcan
Oğuzkan Erışık yazdı:

Perşembe çakırlarda buluşalım çorbamızı içelim. ?

Ramazan bitsin bi ara çiftlikte kokoreç yapalım bence

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Alptuğ Özcan yazdı:

Forum gezindiğim sayfaların verisini mi topluyodur nedir :D (Geçen forumda bahsi geçen "reklam" konusuna ithafen :) )

1 saat önce oto kokularına baktım.

reklam kokan hareketler bunlar

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Oğuzkan Işık
Alptuğ Özcan yazdı:

Ramazan bitsin bi ara çiftlikte kokoreç yapalım bence

Not aldım ?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
İlkay Başaran yazdı:

MArea efsane kokar. Hala gözüm kapalı binsem mareaya bindiğimi anlarım kokusundan.

yahu onca marka model varken...

Yorum bağlantısı
Oğuzkan Işık
Selim Bilgin yazdı:

Araba dediğin deri ve ahşap kokacak. ?

Almanın kullandığı hakiki deri başka hakiki derilerden çok daha farklı ve güzel kokuyor.. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Muhammed Orak

Valla ben yeni araba kokusu falan bilmem, sıfır araba da alsam kavun kokusunu koyarim arabaya. 

Yorum bağlantısı
Alpay Sumer

Yanlıs hatırlamıyorsam audide koku ekibi vardı. Her sıfır aracın kokusunu aynı olup olmadiğına bakıyorlardı.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Tuğberk Avar
Mehmet Göktürk yazdı:

Her marka farklı kokar..

Ali Tuğberk Avar yazdı:

her araç markası için kendine has, yeni araba alırken müşteriler tarafından ele alınan 200 metrikten biridir.

Evet, yazıyı okumamışsınız anlaşılan. :)

Çağlar Bayur yazdı:

Merco'nun kokusu gibisi yok bana göre... Ama yeni her şeyin kokusu hoşuma gider. Her şeyin sıfırı güzel. ;)

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Çağlar Bayur yazdı:

Fakir adamız biz abi. Vizyon fiatı aşamıyor işte ?

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Gencay Bengli
Ali Tuğberk Avar yazdı:

Yeni bir araba satın almanın en güzel yanlarından biri de şüphesiz arabanın yeni iç kokusu. Parfümleri dahi çıkan bu kokunun sebebini kısaca açıklayalım.

Arabanın iç kısmında kullanılan plastik parçaların üretilmesi esnasında kullanılan plastik malzeme karışımının akışkanlığını arttırmak için içerisine katılan plastikleştiricilerin, parçanın üretimi tamamlandıktan sonra reaksiyona girmeden bünyeden buharlaşıp uçması sebebiyle oluşan kokudur yeni araba kokusu.

İnsanda tazelik hissi uyandıran "parlak" bir kokudur bu. İşin garip kısmı; her araç markası için kendine has, yeni araba alırken müşteriler tarafından ele alınan 200 metrikten biridir. Nefes darlığı ve baş dönmesine de sebep olabilir bazı kişilerde. 

Genellikle araçtaki yapıştırıcılardan, plastiklerden, deriden, organik uçuculardan dolayı oluşur. (asetaldehit, benzen, formaldehit, stiren vs.) Fiat'ın, bu kokunun müşteriler üzerindeki etkisini inceleyen bir ekibi varmış.

Kültürel olarak da insanlarda farklı etki bırakır yeni araba kokusu. Abd ve Japonya'da kokuya dair şikayetler önemsenmeyecek kadar az iken, Çin'de bu oran bunun 10 katı. Çünkü dünyada en çok kömürü kullanıp küresel ısınmayı yelleyen Çinliler hava kalitesine önem verdikleri için arabalarında hiçbir kokunun olmamasını istiyor... :)

Yeni araba kokusu güzeldir. O kokuyu benim gibi sigara içenler çabuk atlatır. Çünkü maalesef sigara dediğimiz şey her şeyi bastırabilen acayip bir kokudur. İçmeyin, içirmeyin. Keşke bırakabilsem.. 

Araç kokusunun olayı da bu şekilde işte. Saygılar sevgiler.  :)

Bende çok severim, yeni araç alan arkadaşlarım ilk bana gelir. :) arabaya binerim bi 5 dk kalır çıkarım. 5 dk dışarda kaldıktan sonra tekrar  girerim. Seviyorum  ne yapayım

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fikri Keleş

reno bi acayip kokuyor ya,keçi derisimi artık,plastikler ise kaçıncı geri dönüşümünden sonra üretilmiş oluyor

Yorum bağlantısı
Hayrettin Gücin
Sticker çok emmi göndermiş sağolsun önceden de vardı. Ford club zamanında yoktum ben. Perşembe çakırlarda buluşalım çorbamızı içelim. [emoji2]
Ne güzel, bende Sticker için 20 mart 2021 de Kamiq için sordum du emmi ya napabiliriz diye ama... Şimdi Karoq geldi, artık soramamda.
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...