İçeriğe Yönlendir

Fiesta İkaz Işığı

Erkan Dağli

Recommended Posts

Erkan Dağli

Herkese selamlar,

Dün Adana-Diyarbakır yolunda aracımın hararet ikaz lambası yandı fakat daha durmama gerek kalmadan söndü. Hemen test menüsünden dereceyi açtım sıcaklık 120 derecelere kadar çıkmaya başladı ki ben daha önce en yüksek 107 dereceyi görüyordum 105 te fan açıyor zaten. Hava sıcaklığına baktım 37 derece, ben 3 yıldır çok daha sıcak havalarda bu yolu kullandım ikaz ışığı hiç yanmamıştı.         2 gün önce yağ, filtreler ve soğutma suyu kontrolü de yapılmıştı. Yol boyunca bu olay 3 defa tekrar etti bir kaç saniye yanıp söndü, hava sıcaklığı 32'lere düşünce bir daha yanmadı

Merak ettiğim konu bu ışığın kısa süreliğene bile yanması motorda bir hasar oluşturur mu?

Aracın ilk olarak neresini kontrol ettirmem gerekir?

Aracımın fan açmasında sorun yok suyunda eksilme de yok.

Aracım 2012 otomatik fiesta,

https://www.hizliresim.com/2zbslm1

Yorum bağlantısı
Deniz Kom

Soğutma suyunun kontrolünü genelde gözle yapıyorlar.  Prob ile ölçüm yapıldı mı? Adanada kullanıyorsanız antifriz oranını artırmanız gerekebilir. 

Bakım sırasında hava yaptırılmış olabilir mi? Ama bunun için soğutma sıvısına müdahale gerekiyor. 

Yorum bağlantısı
Erkan Dağli
Deniz Kom yazdı:

Soğutma suyunun kontrolünü genelde gözle yapıyorlar.  Prob ile ölçüm yapıldı mı? Adanada kullanıyorsanız antifriz oranını artırmanız gerekebilir. 

Bakım sırasında hava yaptırılmış olabilir mi? Ama bunun için soğutma sıvısına müdahale gerekiyor. 

Gözle kontrol yapıldı, peki ikaz ışığının bu şekilde yanıp hemen sönmesi hasar meydana getirmiş midir? Dereceden kontrol ettiğim de 120 derecede ışık yanıyor 119 a düşünce sönüyor 

Yorum bağlantısı
Deniz Kom

120 sizin aracınızda kritik alana geldin, durdur demek için olan limit. Hemen düşüyorsa sorun yaşamamışsınızdır. Ama soğutma suyunu yenilemenizi öneririm. Muhtemelen antifriz özelliğini yitirdi, kaynamaya açık hale geldi. 

Yorum bağlantısı
Tamer Topaç

Başınıza büyük dertler açmadan, termostat, devirdaim, kaçak, antifiriz, fan vs vs ne varsa acil kontrol edilmeli.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erkan Dağli
Tamer Topaç yazdı:

Başınıza büyük dertler açmadan, termostat, devirdaim, kaçak, antifiriz, fan vs vs ne varsa acil kontrol edilmeli.

Hocam geçen geçen yaz yazdıklarınızdan termostat, devirdaim, triger, fan müşürü ve antifiriz değişti hatta o yaz hiç sorun yaşamamıştım, tekrar göstermek gerekiyor anlaşılan sağ olun

Deniz Kom yazdı:

120 sizin aracınızda kritik alana geldin, durdur demek için olan limit. Hemen düşüyorsa sorun yaşamamışsınızdır. Ama soğutma suyunu yenilemenizi öneririm. Muhtemelen antifriz özelliğini yitirdi, kaynamaya açık hale geldi. 

Soğutma suyunu yeniletmekle başlayayım o zaman sağ olun, 

Yorum bağlantısı
Tamer Topaç
Erkan Dağli yazdı:

Hocam geçen geçen yaz yazdıklarınızdan termostat, devirdaim, triger, fan müşürü ve antifiriz değişti hatta o yaz hiç sorun yaşamamıştım, tekrar göstermek gerekiyor anlaşılan sağ olun

Ürünler orjinal olmayabilir. Hoş orjinal devirdaim 6 ay sonra mil kesmişti bende 90' ı geçer geçmez durdurmuştum aracı. Bu tarz sorunlarda silindir kapağı çatlakları oluşabilir ve maalesef ki açılmadan bir hasar verip vermediği anlaşılamaz. Ancak, çatlak büyür, yağ su karışır o zaman da :dance3:

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Diğer şeyler yazılmış, radyatörün yüzeyi temiz mi? Ayrıca soğutma suyunun depo kapağını mutlaka orjinal olanla değiştirin. Deponuz orjinal ve iyi durumdaysa o kalsın. Değilse onu da değiştirin derim. 

Yorum bağlantısı
Doğukan Özdemir

Aynisiyla 1 senedir mucadele ediyorum..Şuan sorunum çözüldüğünü düsünuyorum..

Şoyle anlatayim motor üst kapak söküldü,conta degisti ama ayni sorunu yine yapmıştı ..

Öncelikle bejim aracim rampa cikarken 105 dereceden aniden 120 leri buluyordu...Gazdan ayagimi cekince tekrar düşüyordu..

Bu sorunu ufak bir tikaniklikta yapar,termostat arizalidir yapar devir daim yetersizdir yapar .Radyatör tikanmistir yapar ...Conta yanıktir yapar,üst kapak sıkıntılıdir yapar. ..

Ama korkma bu ikaz ışıgı bende 10-15 defa yandi cesitli zamanlarda ve motor zarar görmedi...Korkmana gerek yok..

Nerde yaniyor bu ikaz ışıgi mesela, genlesme kabindan su atiyormu ?

Yorum bağlantısı
Erkan Dağli
Doğukan Özdemir yazdı:

Aynisiyla 1 senedir mucadele ediyorum..Şuan sorunum çözüldüğünü düsünuyorum..

Şoyle anlatayim motor üst kapak söküldü,conta degisti ama ayni sorunu yine yapmıştı ..

Öncelikle bejim aracim rampa cikarken 105 dereceden aniden 120 leri buluyordu...Gazdan ayagimi cekince tekrar düşüyordu..

Bu sorunu ufak bir tikaniklikta yapar,termostat arizalidir yapar devir daim yetersizdir yapar .Radyatör tikanmistir yapar ...Conta yanıktir yapar,üst kapak sıkıntılıdir yapar. ..

Ama korkma bu ikaz ışıgı bende 10-15 defa yandi cesitli zamanlarda ve motor zarar görmedi...Korkmana gerek yok..

Nerde yaniyor bu ikaz ışıgi mesela, genlesme kabindan su atiyormu ?

Hocam dediğinizin aynısı oldu bende de hafif rampalı yolda 120'yi görüp ayağımı çekince düştü, düz yolda 105-112 arası seyretti, hatta hava sıcaklığı 37'lerden  32 derecelere düştüğünde rampalı yolda bile 120'yi görmedi. İçim biraz olsun rahatladı sağ olun. Genleşme kabından su atmıyor eksilme olmuyor,105 te fan da açıyor, ilk olarak termostat ve devir daim baktırmak mı daha mantıklı olur sizin sorununuz hangi parçadaydı?

Ü.Emre Kartal yazdı:

Diğer şeyler yazılmış, radyatörün yüzeyi temiz mi? Ayrıca soğutma suyunun depo kapağını mutlaka orjinal olanla değiştirin. Deponuz orjinal ve iyi durumdaysa o kalsın. Değilse onu da değiştirin derim. 

ikiside orjinal hocam, radyatör yüzeyi temizliği yaptırmadım açık söylemek gerekirse

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Erkan Dağli yazdı:

ikiside orjinal hocam, radyatör yüzeyi temizliği yaptırmadım açık söylemek gerekirse

Kapağı hiç değişmedi ise orjinalle yenileyin. Radyatörü temizletin ama basınçlı suyla olmaz zarar verirsiniz

Yorum bağlantısı
Doğukan Özdemir

Yan sanayi devir daim yapiyor olabilir..ben ilk orayi kontrol ettirirdim....Kışın rolantide s sıcak hava üflemiyordu.. Sürüs halinde sicak hava veriyordu...Bu sicaklikta aradaki farki anlayabilirmisiniz bilmiyorum ama deneyin...Termostat mutlaka kontrol ettirin...Hatta ucuz parca direk orjinalini bulup degistirin, ariza varmi yokmu kontrol dahi etmeyin...yani termostat direk orjinaliyle degiştirin,  sonra devir daimi kontrol ettirin...Radyatorude kontrol ettirin..

Normal duz yolda (uzun yolda) motor suyu  sicakligı kac derecede geziniyor? 100 derece üzerine cikmaz normalde...Anca rampada 105 lere gelir...

Yorum bağlantısı
Erkan Dağli
Doğukan Özdemir yazdı:

Yan sanayi devir daim yapiyor olabilir..ben ilk orayi kontrol ettirirdim....Kışın rolantide s sıcak hava üflemiyordu.. Sürüs halinde sicak hava veriyordu...Bu sicaklikta aradaki farki anlayabilirmisiniz bilmiyorum ama deneyin...Termostat mutlaka kontrol ettirin...Hatta ucuz parca direk orjinalini bulup degistirin, ariza varmi yokmu kontrol dahi etmeyin...yani termostat direk orjinaliyle degiştirin,  sonra devir daimi kontrol ettirin...Radyatorude kontrol ettirin..

Normal duz yolda (uzun yolda) motor suyu  sicakligı kac derecede geziniyor? 100 derece üzerine cikmaz normalde...Anca rampada 105 lere gelir...

100-107 arası geziniyordu ara ara kontrol ettiğimde. Devirdaim kontrolü için ne yapmam gerektiğini detaylandırabilir misiniz hocam? aracı bi süre kullandıktan sonra rölanti halinde sıcak hava verip vermediğine mi bakmam gerekiyor?

Yorum bağlantısı
Doğukan Özdemir

Usta ya devir daimi söküp bakacak ..Yaz aylarinda oldugumuz icin rolantide sicak soguk hava verme durumunu kontrol edemeyiz herhalde..Sen termostat devir daim ve radyatör üçlüsünü kontrol ettir ustaya , sonra tekrar araci kontrol et..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...