Harun Kocaçalışkan 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Arkadaşlar malum ülkemizi yasa boğan büyük deprem sonrası birçok vatandaşımız kendi binasının güvenliğinden endişe duyar hale geldi. Özellikle deprem bölgesinde yeni yapılmış olmasına ve bilmem kaç milyon tl'ye satılmasına rağmen yıkılan binaları görünce; mütaahhit, denetleme firması, belediye üçgeninde kendi yerimizi belirlemek adına bizim de apartmanda birçok kişinin talebine istinaden binanın deprem dayanımı veya deprem risk raporu artık neyse onun alınması için denetleme firmalarıyla görüşmeler başladı. Şu an sanırım bu firmalara yoğun bir talep var ve işin bütçesi -her ne kadar canımızdan daha değerli olmasa da- oldukça değişken. Bir denetleme firması gelip karot almadan çekiçle kolondan kesit alıp beton yoğunluğu, temel derinliği, demir donatısı, proje vs. inceleyip rapor yazmak için 2000 tl isterken başka bir denetleme firması ise aşağıdaki kalemleri yaparsa yaklaşık 40.000 tl istiyor. Kimisi karot alınmasını riskli bulurken kimisi gerekli diyor. Binamız 6 yıllık bu arada. 1- YAPI HAKKINDA BİLGİ TOPLANMASI İŞLEMLERİ - Mevcut yapının mimari kat planlarının ölçülerek çıkartılması, - Mevcut yapının taşıyıcı sisteminin (betonarme planları) çıkartılması, - Tüm katların yüksekliklerinin ölçülmesi, - Sismik zemin etüdü yapılması ve zemin değerlerinin bulunması, - Elde edilen bilgiler ve ölçüler dahilinde kat planlarının bilgisayar ortamına aktarılması ve kolonların numaralandırılması. 2- LABORATUVAR ÇALIŞMALARI - Çalışma yapılacak mevcut kolonların belirlenmesi, kolonların yönetmeliğe uygun olarak tahribatsız yöntem(SCHIMIDT) ile zayıf noktalarının tespit edilmesi, - Kolonlardan yönetmeliğe ve standartlara uygun olarak beton örneği (karot) alınması, - Kolonlardan yönetmeliğe uygun olarak (L şeklinde en az 1 adet) yeterli sayıda sıyırma (sıva ve paspayının kaldırılması işlemi) yapılması ve boyuna donatılar ile etriyelerin çapları, korozyon(paslanmaya bağlı erime) oranlarının tespit edilmesi, etriye aralıklarının, sıklaştırma oranlarının belirlenmesi, - Kolon ve kirişlerden tahribatsız yöntem ile röntgen çekilmesi, boyuna donatılar ile etriye çapları, korozyon oranlarının tespit edilmesi, etriye aralıklarının sıklaştırma oranlarının belirlenmesi, - Yapılan tüm çalışmaların Çevre ve Şehircilik bakanlığından yetkili Laboratuvar tarafından rapor haline getirilmesi ve sunulması. -Yapılan bu işlemlerden sonra karot boşlukları ve paspayı sıyırmalarına ait bölümlerin yüksek dayanımlı tamir harcı ile doldurulması. 3- BİNA DEĞERLENDİRME RAPORU - Mevcut binanın temel ve taşıyıcı sisteminin bilgisayar ortamına aktarılması ve statik projenin hazırlanması, - Tespit edilen donatıların, beton ve zemin değerlerinin tek tek projeye aktarılması, - Tüm sabit ve hareketli yüklerin hesaplanarak projeye aktarılması, - Statik analizin yapılması ve kitap halinde ciltlenip teslim edilmesi, - Mevcut bina hakkında “Teknik Rapor” yazılarak, binaya ait statik analiz cildi ile beraber yetkili kişiye teslim edilmesi. Bu konu hakkında görüşü olan, yapan, yaptıran varsa bilgi verirse memnun olurum. 2 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 deprem bölgesinde yer alan bir binada daire sahibi olsaydım, 40 bin tl yi paylaşacağız deselerdi dakika direnmezdim. şakası yok bu işin. pazarlık ise herzaman yapılabilir bence. 1 Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan 13 Şubat 2023 Yazar Paylaş 13 Şubat 2023 Doğan Arşiray yazdı: deprem bölgesinde yer alan bir binada daire sahibi olsaydım, 40 bin tl yi paylaşacağız deselerdi dakika direnmezdim. şakası yok bu işin. pazarlık ise herzaman yapılabilir bence. Aslında sorun paradan ziyade bu işi hakkıyla gerçekten yapıldığına inanıp güvenmek yani bunun standartları nelerdir diye araştırıyoruz. Hem çok para verip hem de aynı hizmeti almamak için. 1 Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Harun bey, Belediye de bu işlemi yapıyor bildiğim kadarı ile. Onlarla görüşme imkanınız oldu mu? Yorum bağlantısı
Mehmet Dagdeviren 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Karot alınmadan yapıyorlarsa uzak durun. Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Bizim binaya belediyeden geldiler. Bodrum katta olan bir kaç çatlağa baktılar. Sonradan örülen bir duvar var, onun birleşim yeri çatlak. Duvar-kolon birleşim yerlerinde çatlaklar var ama taşıyıcı elemanlarda çatlak vs yok. Yani gözle kontrol yaptılar. Çatlak olan yerde çatlağın nereye gittiğini görmek için kırıp altına baktılar. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Harun Kocaçalışkan yazdı: Binamız 6 yıllık bu arada. 6 yıllık binaya güvenilmeyecek ise konyaya taşınalım? 6 Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan 13 Şubat 2023 Yazar Paylaş 13 Şubat 2023 Sani Gerşon yazdı: Harun bey, Belediye de bu işlemi yapıyor bildiğim kadarı ile. Onlarla görüşme imkanınız oldu mu? Belediye sadece 2000 öncesi binalara bakıyor sanırım görüşmedik. Ayrıca bağımsız bir firmanın yapması daha uygun olur. Belediye kendi iskan verdiği, kendi projesini onayladığı ve denetlediği binaya çürük derse seyret cümbüşü. Çağlar Bayur yazdı: 6 yıllık binaya güvenilmeyecek ise konyaya taşınalım? Binaya güveniyoruz da neye göre güveniyoruz onu bilmiyoruz. Mesela ben arabama güveniyorum çünkü kaç kere viraja girdim çıktım nerde ne davranışı olur nasıl kayar biliyorum. Ama bina hakkında bilgimiz yok. 1 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Mert Gülkokan yazdı: İstanbulda bu binada oturan kişi evlerini yıktırdı yenisi yapılıyor Karşı çıkanlarda bir tanesi profesör doktormuş ikna etmeleri zor olmuş Betonun içinden deniz kabukları çıktı verilecek ev küçük vs diye ev yaptırmayıp şimdi pişman olan en az bir kişi tanıyorum. 2 Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Doğan Arşiray yazdı: verilecek ev küçük vs diye ev yaptırmayıp şimdi pişman olan en az bir kişi tanıyorum. Adı Doğan mı yoksa Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Harun Kocaçalışkan yazdı: Arkadaşlar malum ülkemizi yasa boğan büyük deprem sonrası birçok vatandaşımız kendi binasının güvenliğinden endişe duyar hale geldi. Özellikle deprem bölgesinde yeni yapılmış olmasına ve bilmem kaç milyon tl'ye satılmasına rağmen yıkılan binaları görünce; mütaahhit, denetleme firması, belediye üçgeninde kendi yerimizi belirlemek adına bizim de apartmanda birçok kişinin talebine istinaden binanın deprem dayanımı veya deprem risk raporu artık neyse onun alınması için denetleme firmalarıyla görüşmeler başladı. Şu an sanırım bu firmalara yoğun bir talep var ve işin bütçesi -her ne kadar canımızdan daha değerli olmasa da- oldukça değişken. Bir denetleme firması gelip karot almadan çekiçle kolondan kesit alıp beton yoğunluğu, temel derinliği, demir donatısı, proje vs. inceleyip rapor yazmak için 2000 tl isterken başka bir denetleme firması ise aşağıdaki kalemleri yaparsa yaklaşık 40.000 tl istiyor. Kimisi karot alınmasını riskli bulurken kimisi gerekli diyor. Binamız 6 yıllık bu arada. 1- YAPI HAKKINDA BİLGİ TOPLANMASI İŞLEMLERİ - Mevcut yapının mimari kat planlarının ölçülerek çıkartılması, - Mevcut yapının taşıyıcı sisteminin (betonarme planları) çıkartılması, - Tüm katların yüksekliklerinin ölçülmesi, - Sismik zemin etüdü yapılması ve zemin değerlerinin bulunması, - Elde edilen bilgiler ve ölçüler dahilinde kat planlarının bilgisayar ortamına aktarılması ve kolonların numaralandırılması. 2- LABORATUVAR ÇALIŞMALARI - Çalışma yapılacak mevcut kolonların belirlenmesi, kolonların yönetmeliğe uygun olarak tahribatsız yöntem(SCHIMIDT) ile zayıf noktalarının tespit edilmesi, - Kolonlardan yönetmeliğe ve standartlara uygun olarak beton örneği (karot) alınması, - Kolonlardan yönetmeliğe uygun olarak (L şeklinde en az 1 adet) yeterli sayıda sıyırma (sıva ve paspayının kaldırılması işlemi) yapılması ve boyuna donatılar ile etriyelerin çapları, korozyon(paslanmaya bağlı erime) oranlarının tespit edilmesi, etriye aralıklarının, sıklaştırma oranlarının belirlenmesi, - Kolon ve kirişlerden tahribatsız yöntem ile röntgen çekilmesi, boyuna donatılar ile etriye çapları, korozyon oranlarının tespit edilmesi, etriye aralıklarının sıklaştırma oranlarının belirlenmesi, - Yapılan tüm çalışmaların Çevre ve Şehircilik bakanlığından yetkili Laboratuvar tarafından rapor haline getirilmesi ve sunulması. -Yapılan bu işlemlerden sonra karot boşlukları ve paspayı sıyırmalarına ait bölümlerin yüksek dayanımlı tamir harcı ile doldurulması. 3- BİNA DEĞERLENDİRME RAPORU - Mevcut binanın temel ve taşıyıcı sisteminin bilgisayar ortamına aktarılması ve statik projenin hazırlanması, - Tespit edilen donatıların, beton ve zemin değerlerinin tek tek projeye aktarılması, - Tüm sabit ve hareketli yüklerin hesaplanarak projeye aktarılması, - Statik analizin yapılması ve kitap halinde ciltlenip teslim edilmesi, - Mevcut bina hakkında “Teknik Rapor” yazılarak, binaya ait statik analiz cildi ile beraber yetkili kişiye teslim edilmesi. Bu konu hakkında görüşü olan, yapan, yaptıran varsa bilgi verirse memnun olurum. Özetle doğru ama ili noktada eksiklik var bir zemin etüdü sondaj olarak yapılmalı ikincisi her tür Çelik donatıdan numune alınarak deneye tabi tutulması. Bir diğer nokta kolonlardski sıyırma % olarak yapılmalı. Biz ekip olarak onlarca binanın bu kapsamda analizini yaptık. Bu işleme performans analizi denir. Kapsamlı ve yorucu bir işlemdir. Deneyler ÇŞİ Bakanlığı yetkili laboratuvar da yapılmdlıdır. Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Çağlar Bayur yazdı: 6 yıllık binaya güvenilmeyecek ise konyaya taşınalım? Konya'daki zümrüt, Diyarbakır'daki hicret ve İstanbul'daki Yeşilyurt apartmanları deprem olmadan yıkılan binalardır . 1 1 Yorum bağlantısı
Harun Kocaçalışkan 13 Şubat 2023 Yazar Paylaş 13 Şubat 2023 Metin Uzunoğlu yazdı: Özetle doğru ama ili noktada eksiklik var bir zemin etüdü sondaj olarak yapılmalı ikincisi her tür Çelik donatıdan numune alınarak deneye tabi tutulması. Bir diğer nokta kolonlardski sıyırma % olarak yapılmalı. Biz ekip olarak onlarca binanın bu kapsamda analizini yaptık. Bu işleme performans analizi denir. Kapsamlı ve yorucu bir işlemdir. Deneyler ÇŞİ Bakanlığı yetkili laboratuvar da yapılmdlıdır. Metin bey bu işlemi size yaptirabiliyormuyuz yoksa kamu kurumlarina mi basvurmak gerekiyor. Yorum bağlantısı
Servet Aydın 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Gölcük'te depremden kaçıp Konya'da yıkılan binada ölen var Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Harun Kocaçalışkan yazdı: Metin bey bu işlemi size yaptirabiliyormuyuz yoksa kamu kurumlarina mi basvurmak gerekiyor. Harun bey biz şuanda yapamıyoruz sizin yerinizde olsam bu konuda çalışmış üniversiteye yaptırırdım. Aceleci olmadan doğru kurumu bulmanız lazım. @Harun Kocaçalışkanbana mailinizi atın kaynak ve örnek bilgi paylaşayım. 1 Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Oturduğumuz site 17 katlı, biz 9. katta oturuyoruz. 99 depremi öncesi yapımına başlandı depremden sonra tamamlandı. Yapımında tünel kalıp ve radyal temel kullanılmış, ayrıca duvarlar perde beton. Deprem sonrası İTÜ den taşıyıcı istemlerde herhangi bir kusur olmadığına dair rapor alınmış ve tamamlanmış. İnşaatın yapım aşamaları özellikle temel kısımlarının imalatı fotoğraflarla belgelenmiş ve yönetim arşivinde saklanmış. Deprem gündemi oluşunca bilgilendirme amaçlı tekrar paylaşıldı. Normalde yapılması gerekenden %25 daha dayanıklı imalat yapıldığı yayınlanan raporlarda yazıyor. Sadece temelde 180 ton demir kullanıldığı yazıyor. Allah korusun şiddetli bir deprem anında neler yaşanır bilmiyorum ama ben yaşadığım yere güveniyorum. İçinde kuşku olan herkes gerekli kontrolleri yaptırmalı bu yaşananlardan bireysel olarak ders çıkarmalıyız. Evde kendimizce deprem planı yaptık. Her birey için deprem çantası hazırladık. Evde yaşam üçgeni oluşacak yerlere düdük, fener, su ve kuru gıda koymayı planladık. Evden çıktıktan sonra nerede birbirimizi bulmamız gerektiği ile ilgili plan yaptık. Araçların deposunu yarının altında düşürmemeye karar verdik. Allah herkesi korusun. Ama önce biz kendimizi korumayı öğrenelim. 3 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Metin Uzunoğlu yazdı: Konya'daki zümrüt, Diyarbakır'daki hicret ve İstanbul'daki Yeşilyurt apartmanları deprem olmadan yıkılan binalardır . yok öyle değil, konyada arsa alıp kendi kontrolümüzde bina inşaa ederek, plan detayları ayrı konya örnek olarak konya, yoksa asıl lookasyon başka Servet Aydın yazdı: Gölcük'te depremden kaçıp Konya'da yıkılan binada ölen var asıl lokasyon o değil tabii Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Sani Gerşon yazdı: Adı Doğan mı yoksa hayır, kaynanası. 5 Yorum bağlantısı
Servet Aydın 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Mert Gülkokan yazdı: https://seyler.eksisozluk.com/depremde-kolonlari-kesilen-bloklarinin-yikilip-digerlerinin-ayakta-kaldigi-penta-park-sitesi 5 bloktan sadece 2 si çökmüş çöken blokların altında da devlet bankaları var Hatta site sakinleri deprem öncesi bankalarla mahkemelik olmuşlar Kolon kesenlerin devlet bankası olması çok garip değil mi Banka neden kolon kessin ki? Ben inanmıyorum bunlara Duvar yıkar en fazla. Taşıyıcı desteği de hiç yok duvarların 2 Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Mert Gülkokan yazdı: O zaman sadece neden altında dükkan olan 2 blok çökerken ev olan 3 blok ayakta kaldı ? Ozaman hesaplamalar hatalı yapıldı Proje aynı olsa bile üretim esnasında olası hatalardan dolayı veya binanın yönü yani depremin binaya etki ettiği nokta aynı olmayabilir. O nedenle aynı hatta yan yana aynı projeye sahip bina, deprem doğrultusuna olan açı farklılığı nedeniyle hasar alıp yıkılabilir. 1 1 Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Metin Uzunoğlu yazdı: Proje aynı olsa bile üretim esnasında olası hatalardan dolayı veya binanın yönü yani depremin binaya etki ettiği nokta aynı olmayabilir. O nedenle aynı hatta yan yana aynı projeye sahip bina, deprem doğrultusuna olan açı farklılığı nedeniyle hasar alıp yıkılabilir. Metin hocam asmolen döşeme kirişlerin doğrultusundaki depreme iyi mukavemet gösterse de kesecek doğrultudakinde daha zayıf davranıyor diye okumuştum. Hatta kiriş yönündekilerde dahi risk var diyordu. Ne diyorsunuz. Birde şunu soracağım, ağır hizmet tipi binalarfa kare kesitli kolon daha çok görüyorum. Yer kaygısından dolayı mı apartmanlarda çok seyrek kullanılıyor? 1 Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Depremdeki sarsıntının binaya zarar vermesini engellemek amacıyla kullanılan sismik izolatörler çok mu maliyetli, deprem bölgesindeki binalarda zorunlu olsa ne olur. Yorum bağlantısı
Sevgin Yılmaz 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Bazen zelzele ile imtihanı iyi geçen imalatlar bile bazı şeylere takılabiliyor; https://odunpazari.bel.tr/guncel/haberler/genel-haberler/toki-den-eskisehir-de-kacak-toplu-konut-insaati?fbclid=IwAR2p0C_oD1DU2-H47sWSSjnAEfDQamElhx-CZbJl_fyk2hO3AcdTrHkXe_E Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 13 Şubat 2023 Paylaş 13 Şubat 2023 Mahmut Yıldız yazdı: Depremdeki sarsıntının binaya zarar vermesini engellemek amacıyla kullanılan sismik izolatörler çok mu maliyetli, deprem bölgesindeki binalarda zorunlu olsa ne olur. 4000 ile 80000 TL arası /adet miş fiyatları. Sevgin Yılmaz yazdı: Bazen zelzele ile imtihanı iyi geçen imalatlar bile bazı şeylere takılabiliyor; https://odunpazari.bel.tr/guncel/haberler/genel-haberler/toki-den-eskisehir-de-kacak-toplu-konut-insaati?fbclid=IwAR2p0C_oD1DU2-H47sWSSjnAEfDQamElhx-CZbJl_fyk2hO3AcdTrHkXe_E Eskişehirde pek çok diri fay hattı varmış. Dün yayımlanan MTA haritalarında gördüm tesadüfen. Yorum bağlantısı
Recommended Posts