İçeriğe Yönlendir

Ford Focus 2 (2005-2011) xenon dönüşümü ve mercekli farlar

Eyup Akçimen

Recommended Posts

Selçuk Keleş

Benzer fardan çok kullanan var fordclubtr'de. Onlara sordun mu aynı şey var mı ?

Ben farımdaki titreme sorununa aşağıdaki lastik contaları kesip açarak reflektörün altına sıkıştırarak çözüm bulmuştum.

post-5-1250866245.jpg

Yorum bağlantısı
Mert Can Üzger

Galiba ben de böyle bir çözüm uygulayacağım. Aslında aklıma geldi ama daha profesyonelce bir çözüm bulmak istemiştim. Bunu uygulayacağım gibi görünüyor...

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Ben farında motor takılı zannediyordum ya. Diğer konuya baktım da uyarlanabilmiş mi ya da napılmış bir açıklama göremedim.

Focus II'nin xenon seviye motoru bu, tabii halojen olanla alakası yok.

http://cgi.ebay.de/Ford-Focus-2-II-ST-Ti-S...=item27a56dec7b

Diğer resim de halojen mercekli far, senin motorun bunun aynısı olması lazım. Ancak eğer tırnakları ve pininin uzaklığı ayarlanabilirse harika olur bence bunu bir deneyin. (hatta sen dene :blush: )

post-5-1257173376_thumb.jpg

post-5-1257173461_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Mert Can Üzger

Aslında bunu denemek lazım ama elektronik bilgim yok denecek kadar az. Bunu ancak bir elektrikçi yapabilir ki onu da yapabilecek kapasitede birini tanımıyorum. Elektrikçi kabloları incelediğinde soketlerin uymayacığını falan söyledi. Bende kurcalamadım, bıraktım.

Orjinal yükseklik motorunu alsam da çalıştırabilirmiyim bilmiyorum. Büyük ihtimalle aracımda bunun için bir tesisat yoktur. Aktif hale getirmek çok külfetli olur kanımca...

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Çalıştırma kısmından geçtim, kablolaması tabi ki farklıdır. Orjinal motoru takmayı denediniz mi ?

Yorum bağlantısı
Mert Can Üzger
Çalıştırma kısmından geçtim, kablolaması tabi ki farklıdır. Orjinal motoru takmayı denediniz mi ?

Ben denemedim. Elektrikçi inceledi ama olmaz dedi. Yanlız şekil olarak mı yoksa çalışma bakımından mı olmaz dedi bilmiyorum. Denemem gerekli...

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Onlar herşeye olmaz der zaten. Senin önceden bulaşman lazım yoksa "olmaz" :blush:

Focus II halojen,xenon,afl farları hella tarafından yapılıyor, başka bir aracın hella xenon farının çıkma motoru da buna uyabilir ? romeoilker ve butcher'le temasa geç belki benzeri ellerinde vardır.

Yorum bağlantısı
Mert Can Üzger
Onlar herşeye olmaz der zaten. Senin önceden bulaşman lazım yoksa "olmaz" :blush:

Focus II halojen,xenon,afl farları hella tarafından yapılıyor, başka bir aracın hella xenon farının çıkma motoru da buna uyabilir ? romeoilker ve butcher'le temasa geç belki benzeri ellerinde vardır.

Orası da ayrı bir gerçek... :rolleyes:

Selçuk Abi bu farın markasını Visteon diye biliyorum ben ama kesin inceler buraya yazarım.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Visteon'un üretimi de var. Az önce farkettim resimdeki seviye motoru visteon marka. Far visteon ise hella marka motor uymayacaktır. O zaman napıyoruz visteon xenon far bulup motorunu uydurmaya çalışıyoruz. Nasıl olacaksa ? Çok zor bizimkilerden + parcadukkani.com'dan soruştur ya da ebaydan al sen. :blush:

Yorum bağlantısı
Mert Can Üzger
Visteon'un üretimi de var. Az önce farkettim resimdeki seviye motoru visteon marka. Far visteon ise hella marka motor uymayacaktır. O zaman napıyoruz visteon xenon far bulup motorunu uydurmaya çalışıyoruz. Nasıl olacaksa ? Çok zor bizimkilerden + parcadukkani.com'dan soruştur ya da ebaydan al sen. :blush:

Ebay ya da Conta en mantıklı gelen çözüm yöntemleri :rolleyes:

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Bayılırım tesisat işlerine :rolleyes:

Zamanında az mı tırmaladım bu durumla.

Tabi benim far o zamanlar dağınık olduğu için ön camsız takıyodum arabaya, rölantideyken lastiği önden sokup sağa sola ayarlıyıp kapıyı kapattığımdaki titremeyi duvardaki ışık deseninden ölçüyordum.

Bozuk yol ya da çukurlardaki titremeyi kesemedim ama normalde gayet iyi hale geldi. Sen arka kapaklardan da yerleştirebilirsin kapağı baya büyüktür sendeki farın. Kirlenmek güzeldir :blush:

Yorum bağlantısı
Mert Can Üzger
Bayılırım tesisat işlerine :rolleyes:

Zamanında az mı tırmaladım bu durumla.

Tabi benim far o zamanlar dağınık olduğu için ön camsız takıyodum arabaya, rölantideyken lastiği önden sokup sağa sola ayarlıyıp kapıyı kapattığımdaki titremeyi duvardaki ışık deseninden ölçüyordum.

Bozuk yol ya da çukurlardaki titremeyi kesemedim ama normalde gayet iyi hale geldi. Sen arka kapaklardan da yerleştirebilirsin kapağı baya büyüktür sendeki farın. Kirlenmek güzeldir :blush:

Bende arka kapaktan yerleştiricem contayı. Rölantideki titreme kesilsin yeter şimdilik...

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Tuğra Yanık
(düzenlendi)

Ben focus ghiamın adaptif farlarıma yaklaşık 1 ay önce H7 xenon takmıştım. Dün itibariyle sol farın ampülünün kablosu içten koptu ve ampul yanıp sönmeye başladı (görünürde dıştan kopuk değil ancak hareket edince temas etmeyip ampul sönüyor). Sanırım bu adaptif farlar hareketli olduklarından ampulün kablosunun içten kırılmasına-kopmasına sebep oluyor. Bu arada içten kopan kablo ampule giden yani 23.000 V taşıyan kablo. Kesip ekleyip uzatmak gerekiyor sanırım. Bu konuda bana yardım edebileceklerden destek bekliyorum. Teşekkür ederim.

tarihinde tyanik tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Sende belirtmişsin.Kablo yüksek gerilim taşıyor.Uzatma işleminde kullanacağın kabloyu tv tamircilerinde bulabilirsin.Ustaya deki;bozuk yüksek voltaj trafosundaki EHT kablosunu istiyorum.Herhangi bir ücret almazlar.Kablonun doğru kablo olduğunu bi ucundaki lastik şapkadan anlarsın.Ek yapacağın nokta şayet hareketli yere denk gelirse lehim yapma.Uçlarını soyup kablolar birbirine bakacak şekilde burgu yap.En az üç kat daralan makaron kullanmalısın.Xenon balastlar çıkışlarında yük(ampül)bağlı iken 4000 volt civarında gerilim üretiyorlar.Zaten ampülde çıkan yüksek gerilimi hemen üzerine aldığı için izole edeceğin yerde kaçak gerilim olmayacak.Daralan makaron 1000 volta kadar izole edebiliyor.Üç kat atacağın makaronu kısa yapmaki esnekliğini muhafaza etsin.

tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Tuğra Yanık
Sende belirtmişsin.Kablo yüksek gerilim taşıyor.Uzatma işleminde kullanacağın kabloyu tv tamircilerinde bulabilirsin.Ustaya deki;bozuk yüksek voltaj trafosundaki EHT kablosunu istiyorum.Herhangi bir ücret almazlar.Kablonun doğru kablo olduğunu bi ucundaki lastik şapkadan anlarsın.Ek yapacağın nokta şayet hareketli yere denk gelirse lehim yapma.Uçlarını soyup kablolar birbirine bakacak şekilde burgu yap.En az üç kat daralan makaron kullanmalısın.Xenon balastlar çıkışlarında yük(ampül)bağlı iken 4000 volt civarında gerilim üretiyorlar.Zaten ampülde çıkan yüksek gerilimi hemen üzerine aldığı için izole edeceğin yerde kaçak gerilim olmayacak.Daralan makaron 1000 volta kadar izole edebiliyor.Üç kat atacağın makaronu kısa yapmaki esnekliğini muhafaza etsin.

Teşekkürler. EHT kablosunun özelliği yüksek voltaja dayanıklı olması mı acaba? Yoksa başka özelliği de var mı?. Benim sağlam olan diğer taraf içinde aynı tamiratı kopmadan yapmam lazım. Bu EHT kablosunun özelliklerinde olan kablolardan herhangi bir yerde satılmaz mı?

Yorum bağlantısı

35.000 volta kadar dayanır.Tv tüplerinin yüksek gerilim girişidir.Silicon muhafazı var.Balastlardaki kablonun çok benzeri.Piyasada bulursun ancak çok pahalıya gelir.Gerek yok illaki etrafında tamircilerde bi dünya bulacaksındır.

Yorum bağlantısı
Tuğra Yanık

Teşekkür ederim, tv tamircilerini bir yokluycam. Makaron zaten heryerden alınır. makaronu ısıtırken saç kurutma makinesi yeter mi? Farklı bir ısı kaynağı mı kullanmalıyım?

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Adaptif far 90 derece dönmüyor ki kablo içten kırılacak kadar bükülsün. O kadar payı zaten olan bir şey.

Kaliteli bir kit kullanın, böyle tamiratlarla uğraşmak mantıklı değil, değmez. Ya da sadece ampulleri başka bir marka ile değiştirmeniz de yeterli olur aynı balastı kullanabilirsiniz. Alırken konnektörlerinin uyduğuna emin olun.

Yorum bağlantısı
Tuğra Yanık
Adaptif far 90 derece dönmüyor ki kablo içten kırılacak kadar bükülsün. O kadar payı zaten olan bir şey.

Kaliteli bir kit kullanın, böyle tamiratlarla uğraşmak mantıklı değil, değmez. Ya da sadece ampulleri başka bir marka ile değiştirmeniz de yeterli olur aynı balastı kullanabilirsiniz. Alırken konnektörlerinin uyduğuna emin olun.

Selçuk bey dün gece ilerleyen saatlerde xenon ampulün kopuk yerini bulmayı başardım. Akşama inşallah fotoğraf ekleyeceğim. Sizinde bildiğiniz gibi yan sanayi xenon ampullerin duylari plastik oluyor. Bu plastik duya yüksek voltaja dayanıklı (silikon kaplı?) kablolar alttan giriyor, üzerlerinde makaron mevcut. duy içerisinde kablolar ampulün kendi kablosu ile lehimlenmiş ve üzerleri ısıya dayanıklı siyah mastik benzeri macunla kaplanmış. Benim kablolardan biri tam duya girdiği yerden kopmuş. Bu yüzden fazla bir kesip ekleme ihtiyacı yok sanırım. Sizinde dediğiniz gibi adaptif merceklerin her iki yöne salınımı en fazla 30-45 derece civarında. Belkide kopan kabloda imalat sırasında problem vardı. Ancak fordclubtr forumunda adaptif farlı bir focusu olan arkadaşımızın da 2 ay sonra benzer kopma olayının başına geldiği yazılmış.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Size kalmış bir şey. Tabii ki ampulü takarken biraz daha fazla pay bırakmak lazım. Adaptif merceğin içe ya da dışa 30-40 derece döndüğünü sanmıyorum, 10-15 derece falandır en fazla.

Yorum bağlantısı
Tuğra Yanık

Haklısınız. 30-45 derece abartılı değerler. Gördüğümü rakama aktarırken abartılı değerler yazmışım. Sizin dediğiniz gibi 10-15 derece makul...

Yorum bağlantısı
Ömer Madazlıoğlu

Mert Can bey hayırlı olsun öncelikle.

Farları sanırım Şstanbul'dan bir arkadaştan temin ettiniz. Umarım bu farlar bu konudaki 8. sayfada benim alıp taktığım farlar değildir. Çünkü ne olursa olsun ben bu farları adam edememiş ve geri iade etmiştim.

Eğer sizin aldığınız farlar, benim aldığım ve iade ettiğim farlar ise şunları söyleyeyim. Ne olursa olsun titreme sorununu çözmeniz pek mümkün değil, çünkü iki farda da mercekleri tutan ayaklardan birer tanesi kırık ve haliyle rölantide dahi çok ciddi titreme yapıyordu. Ben o ayakları fibercide tamir ettirmiştim ama ne olursa olsun tamir tam randıman vermiyor. Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam sol farda balastın altına denk gelen yerde çok ciddi bir çatlak vardı, bu çatlak yine tarafımdan tamir ettirildi. Ayrıca kışın sadece 2-3 gün kullanmama rağmen farlar buğu yapmıştı.

Ayrıca far ayarını ne kadar iyi bir makineyle yaptırırsanız yaptırın yine randıman alamayacaksınız çünkü farlar Sağdan direksiyonlu araçlar için üretilmiş. Ha, merceklerin yanında sol ve sağdan akan trafik için ayarlama yapmanıza imkan veren kollar var ama farların birindeki kolu ne kadar ayarlarsanız ayarlayın eski haline dönüyor.

Şçinizi karartmış gibi olmayım, umarım bu farlar benim alıp iade ettiğim ve haliyle iki adet Osram D1S sıfır ampulu de alıp daha sonra tekrar rica minnet ikinci el değerinden iade etmek zorunda kaldığım farlar değildir. Ama hem duruşu hem de duvardaki kesilme çizgisi benim fotoğraflarımla bire bir örtüşüyor.

Yorum bağlantısı
Mert Can Üzger
(düzenlendi)

Ömer Bey merhaba. Bu farlar sizin aldığınız farlar. Sizin bu far konusundaki maceranızı fordum.net ten biliyorum. Bunu bile bile aldım açıkçası ama titremenin bu kadar çok olduğunu bilmiyordum. Ayar konusunda ise açıkçası ben alıştım ve karşıdan geleni rahatsız etmediği kanaatine vardım. Sol farın ayarını da biraz aşağıya indirince rahatsızlık bayağı bi azaldı diyebilirim. Şimdi ise titremeye bir çözüm arıyorum. Titreme olayı ise mercekte değil komple reflektörde var. Romeoilker arkadaşımla çözecem inşallah bu sorunu. Gerekirse farı açtıracağım, kılım biraz bu konuda :D

Buğu konusunda işe ilk 2 gün çok hafif bir buğu oldu ama sonra kesildi. 1-1.5 aydır buğu falan yapmıyor ki asıl bu havalarda yapması gerekir diye düşünüyorum. O sorun ortadan kalktı diyebilirim...

Farları nakit değil de başka bir şekilde aldım. Bir nevi takas gibi birşey. Bu bakımdan farlar konusunda pek zarar etmiyeceğimi düşünüyorum. Tek sorun ampullerin pahalı olmasıydı ama sellektör yapıp bi-xenon'un kalitesini görünce unutuveriyorum hemen :good1:

Uyarınız için çok teşekkürler...

tarihinde demir_mert tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...