İçeriğe Yönlendir

Renault Megane 2'ye (2002-2008) xenon

Ahmet T

Recommended Posts

Selçuk Keleş
On 28.09.2016 at 14:11, Oğuz taşer yazdı:

Selamun aleykum benim megane 2 aracimin merceklerin arkasindaki ici parlak olan malzeme kararma yapmis bunu satan bir yer varmi veya icindeki parlakligi krom kapma yaptirsam olurmu arkadaslar simdiden tsk ederim

Konu Açmadan Önce Forumda Arama Yapınız, Aracınızın Konusunu Bulup Ona Devam Ediniz !

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emrah Sayar

Herkese Merhaba forumu birkaç aydır takip ediyorum , bugün üye olmak istedim. Soracağım soruları erteleyerek biriktirdim , buradan başlamak istedim. 

Bende megane için mercek arıyorum ama sahibinden.com da bahsettiğiniz fiyatlara bir mercek bulamıyorum .  Benim aracımdaki merceğin reflektöründe gözle görülür bir kararma yok ama ampulün üst kısmına gelen yerde noktalar şeklinde kabarma oluşmuş, yenisi ile değiştirirsem biraz daha faydası olurmu diye düşünmeden de edemiyorum.  

On 28.09.2016 at 14:38, Mahmut Akbulut yazdı:

Megane Valeo çıkma merceklerin çifti 40 50 TL,  krom kaplama daha pahalıya mal olur . Sahibinden.com dan temiz çıkma temin edebilirsiniz ...

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Kabarmalar ampulün odak noktalarında olmuş.Reflektörü temiz mercekte tabiki fark olacak.

Köklü değişimle bi-xenon sisteme yönelmeniz performans için daha etkili olacaktır.

Yorum bağlantısı
Emrah Sayar

Cevabınız için teşekkürler, bu mercekleri sökerek tadilatsız bi-xenona geçmek mümkün mü acaba? 

Bu arada ışık kaynağı olarak halojen farların yerine H7 4300k led taktım, aydınlatma halojen e göre baya fark etti ama bi xenon kadar etkili olmadı 

Yorum bağlantısı
Barış Atalay
(düzenlendi)
On 21 Eylül 2016 at 13:30, Oktay Toker yazdı:

Mercek resmi ekte.Ampul tutucusu almanız gerekiyor.Diğer mercekler maalesef bu merceğin yerine oturmuyor.

Gen5 balast ve D1s xenon ve oem philips kullanabilirsiniz.

5941.jpg

Oktay Bey bir sorum daha olacak,

Sökülecek Valeo yerine üsteki resimdeki gen3 merceği önermişsiniz, hello intemo da kullanabilir miyim? Hella Ge3 ile intemo arasında performens farkı var mı?

Teşekkür ederim,

Barış

tarihinde Barış Atalay tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Öncelikle farın içindeki mercek tip hangisi tespit etmek lazım.

Sökülecek olan Valeo h serisi eski tip mercek ise uzunluk olarak büyük.Resimdeki Hella ve İntemo bi-xenon mercekler elbette ilk tercihi oluşturur lakin çıkan merceğin yerine bu mercekler küçük kalır ve ciddi şekilde montaj için uğraşmak gerekir.Bunun yerine sizi fazla uğraştırmayacak vidalama kısımlarına 2 delik ile aynen montaj denilecek şekilde takılabilecek tek mercek eski tip Hella bi-xenon mercek.Bu merceğin D2s ve D1s  versiyonları mevcut.

Uğraşırım diyorsanız eklediğiniz resimdeki Hella ve İntemo bi-xenon mercekler tabiki öncelikli tavsiyedir.Aydınlatma olarak eski tip Hella bi-xenon olarakta performans nesil farkı olarak bariz şekilde farksız denilebilir.Sadece uzunlarda ve sellekötrde İntemo bi-xenon mercekte perdesindeki bir özellikten dolayı diğerlerinden daha kalite demeden olmaz.

Şayet küçük tip mercek ise bu merceğin eklediğiniz resimdeki Hella ve İntemo bi-xenon mercek biraz uğraşı ile takılabilir.:good1:

eskihella3.JPG

eskihella2.JPG

eskihella1.JPG

eskihella.JPG

eskihella6.JPG

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Barış Atalay

Oktay Bey sorularımı yanıtsız bırakmadığınız içim çok teşekkür ederim,

Anlatımlarınızdan anladığım kadarıyla farın içinden çıkan valeo d1s merceğin yerine en kolay hella G3 mercek, baris bir fark olmaması nedeniyle iltemo için meşakkatli bir çalışmaya girmeye değimez,

OEvkmZ.jpg

Yorum bağlantısı
Emrah Sayar
(düzenlendi)

Oktay bey benim megane dan çıkan mercek valeo h7 (altdaki küçük resimdeki mercek ) 

Sahibinden üzerinden yine megane den çıkma xenon merceği buldum fiyat olarak çiftine 150 tl istiyorlar , alsam direk montaj olurmu aceba ? onun resminide atıyorum (far kutusu içinde olan )

WhatsApp Image 2016-10-05 at 16.18.55.jpeg

valeo h7.JPG

tarihinde Emrah sayar tarafından düzenlendi
hata
Yorum bağlantısı
Oktay Toker

H7 olan bu mercek ise üstteki mesajımda eski nesil Hella bi-xenon takılırsa çok uğraştırmaz,bi-xenon olarak kullanıma başlarsınız.

Bahsettiğiniz xenon merceği için yorumum olmaz.Tavsiyeler göre karar sizin. 

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Emrah Sayar

Forumdaki arkadaşlar ve ustaların yardımı ile megane için xenon dönüşümüne hazırlıklarım devam ediyor, fakat aklıma takılan bir kısım var.

Benin uzunlarda normalde led ampül var ve ben onunda bixenon ile paralel çalışmasını istiyorum , özellikle gündüzleri xenon selektörlerin tek başına yeterli gelmeyeceğini düşünüyorum.

Şimdi aşağıdaki resimde bağlantı şemasını kabaca çizdim fakat benim aklıma takılan kısım , kısa farlar yanmıyorken selektör yaptığımda balast a hiçbir şekilde enerji gitmeyeceği için xenonlar yanmayacak , kısa soketinden uzunlara paralel kablo çeksem bu seferde kısalar yanarken uzunda devreye girmiş olacak ?

Bu şekilde çalıştırmak istediğimde  bağlantı şekli nasıl olmalıdır ? resim üzerinden anlatırsanız sevinirim ...

Not: resimi kabaca paint de yaptım kusura bakmayın :D 

diagram1.JPG

Yorum bağlantısı
Barış Atalay

Oktay usta mehane 2 lerde farlar röle üzerinden geliyor diye biliyorum, ekstra bir töle takmaya gerek yok,

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emrah Sayar

Oktay ustam barış beyin dediği gibi röleye gerek yok diye düşünmüştüm. 

H4 lerde olduğu gibi diyor ile bir bağlantı yapılabilir mi acaba? 

Birde verdiğiniz linkte xenon un soğuk selektör de sürekli yanıp sönmesinin zararlı olduğu yazılmış, aceba bu durum eski balastlar içinmi geçerli, çünkü ben sırf soğuk selektörü iyi olması için gen5 balast ve d1s ampul düşünüyordum 

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Sigorta kutusundaki role uzun ve kısa far için ayrı ayrı baglıdır.Agerki dediğiniz gibi ayrı ayrı role var ise elbette haricen Roleye gerek yok.

Var olan uzun rolenin artı tetik ucundan 1n4001 diodun çizgisiz ucu ve kısa far rolesinin artı tetik ucuna diodun çizgili ucu gelecek şekilde baglantı yapılırsa sağlıklı işlem olacaktır.

Emrah bey çiziminizde rolesiz olur ise bahsettiğiniz sellektör yanış işlemi için roleli tertibat şart.H4 lerdeki gibi Diod atarsanız Aracın mk2 versiyonunda arıza ışığı kontrolü var olabileceği aklıma gelince doğru olacak işlem olan roleli tertibat en sıhhatlisi olacağını düşünerek tavsiye ettim.

Ayrıca diod atılınca uzun hüzmede hazır buluna halojen ampule ilave artı olarak balast akımıda eklenince sigorta atar.SYa sigorta değişecek yada tesisat güçlendirilecek.Tecrübe ile sabittir.

Sigorta kutusunda Bu yıllardaki araç sigorta kutularından bir çok modelde uzun hüzme roleleri dururken kontrol üniteleri ilavesi ile kısa far roleleri genelde swich moda çevrildiği için olmuyor.Bunuda göz ardı etmemek gerekir.Ha var ise üstte yazdığım gibi işlem kolay olacaktır.

Şöyle örnek vereyim.Gen4 d1s,Gen5 d1s balastlar genel olarak uzun hüzmesi olmayan far sistemlerde agırlıklı kullanılıyor.Sözü geçen kusurun olması geçerli olsa idi adamlar bu şekilde far tasarımı üretip yıllardır kullanımda olmazdı diyebiliriz.İçiniz rahat olsun seçiminiz doğru..

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Emrah Sayar

Evet arkadaşlar xenon döünüşümü için en önemli adımı bugün attım, eksi mercekleri söküp bir şablon çıkarttım ve hella yeni tip merceğin montaj delikleri ile farklılıklarını şablon üzerinde tespit ederek tam bir ölçü elde ettim.

Daha sonra merceği tam merkeze getirerek plastik parçalar ile hem farın montaj yuvalarını hemde merceğin montaj deliklerinin orjinalliğine zarar vermeden montaj aşamasına geçtim . Mercek montaj işlemleri bittikten sonra idarelik olarak h7 soket led ampülleri merceğin yuvasına uyarlayarak montajı tamamladım.

Yedek farım olmadığı için mecburen xenon ampullerin gelmesini bekleyemedim , aşağıya montaj ve sonrasındaki aydınlatma fotoğraflarını ekliyorum. 

Ampullerin gelmesinden sonra tekrar bir duvar ve aydınlatma fotoğrafı koyacağım.. Yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorumDSC_0001.thumb.JPG.b5294dca933257fe2ee5cDSC_0002.thumb.JPG.c406d1265b2207d9029c8DSC_0003.thumb.JPG.e1279d614d5749d9461e3

Şablon üzerinde delik ölçüleri

DSC_0006.thumb.JPG.e42e00093563b06d98104DSC_0007.thumb.JPG.25f7bb1669a3cc3d25973

Montaj için yaptığım plastik parçalar

DSC_0008.thumb.JPG.a4dac5782d125baf40b2c

far içine  montaj yapılmış mercek 

DSC_0009.thumb.JPG.b0017154085d6491f8ed6

xenon ampülün henüz elimde olmamasından dolayı geçici olarak yerleştirdiğim H7 soket led 

DSC_0013.thumb.JPG.e3eac9a15923350fbe098DSC_0012.thumb.JPG.f4e4133bac25e24ccc058

5 mt kısa ve uzun fotoğrafları , sağ farda odağı iyi ayarlayamadığım için uzun üzme de biraz bozukluk görünüyor

DSC_0018.thumb.JPG.c06f861d5a31f0d3d3cb8

10 mt duvar fotoğrafı 

DSC_0015.thumb.JPG.67bee9c483dd886e03b0eDSC_0016.thumb.JPG.12f61fbb74efa155ac9ce

Karanlık yoldaki aydınlatma görüntüleri , hava normalde karanlıktı ama telefon biraz ışık ayarını açmış (akşam ezanından 25 dk sonra çektim )

DSC_0004.JPG

DSC_0002.JPG

DSC_0017.JPG

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Eline sağlık.Led ampul sapma yapacağından çizgi yanıltıcı olabilecektir.Sıkıntı görünmüyor.

Tavsiyem mercegi yerine sabitleyince vidaların somun kısımlarını silikonlayın derim.Mercek son resimdeki gibi ara boşlukta ise gayet ideal olmuş.:good1:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emrah Sayar

Teşekkür ederim Oktay bey , evet son resimdeki montajlı hali ortalı olması için biraz fazla uğraştım ama değdi :)

Tavsiyeniz içinde teşekkür ederim , somunları loctite ile sabitledim sizce yinede silikon gerekir mi ?

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Somun gevşemesini engelleyecek bir işlem ise gerek yok.

Lakin ben her daim merceğin somun ile berebaer ek ilave parça arası vesaire oraları güzelce silikonlarım onun için tavsiye etmiştim.

Yorum bağlantısı
Barış Atalay
(düzenlendi)

Xenon ampul ile %30 daha iyi aydınlatma olacağını düşünüyorum, h7 göre bu hali bile çok iyi,

Eline sağlık, güzel olmuş ?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Barış Atalay
(düzenlendi)

Merhaba,

Balast, ampul, mercek tüm parçalarım hazır. Mercek farın önünü açmadan arkdan giriyor, ancak arkdan istediğim sabitleyemiyorum, ayrıca farların içini de temizlemek istiyorum. Megane 2 farı önden açan oldumu hiç? 

Teşekkürler,

Barış

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Far camı ile kasası bir taraftan ısıtılarak aynı anda sogumadan tornavida yada kesii bir alet ile silikonu kesilecek.Hali ile deformasyon olacak.Başka şekilde açılmaz.Silikonu ısıtınca yumaşayan cinsten olunca hali ile kolay.Lakin bu tip farlarda bu işlem gerekiyor.

Far kesilmesini tavsiye etmiyorum.Daha önce tecrübesiz iken yaptım sıkıntısı sürekli hava alması oldu.Sıkıntıyı gidermek için tek yok plastiği iyice birbirine kaynatmaktan geçiyor.

Arka kapak tarafında mercek değişimi için kesilebilir ve birleşimide havya gibi ısıtıcı ile daha kolay olabiliyor.Lakin camın oturduğu kasada bu işlem çok zor.Ha oksijen kaynagı yada esas gereken pürmüz ile imkan varsa yani o kokuları salınacağı yer imkanı varsa sabır ile yapılır.Havya ilede yapılır.Yoksa deformasyonu göze alıp sonradan ısıtarak düzeltmeye uğraşmak en ideal çözüm.

Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Emrah Sayar

Merhaba arkadaşlar yeni bir xenon uygulamasını bitirdikten sonra sizinle paylaşmak istedim. 

Geçtiğimiz aylarda aracım ile kaza yaptığım için xenon yaptığım farları doya doya kullanamadan malesef hurdaya attık. 

Neyse uzatmayalım yeni bir far uygulaması için çıkma far alarak işe başladım, bu kez yapım aşamasında fotoğraf çekmek içimden gelmedi kusura bakmayın. 

Bu kez farları açarak tam bir xenon uygulaması yapmak istediğim için biraz uzun sürdü, bu esnada yardımcı olan oktay usta ve barış beye teşekkür ediyorum. 

Resimleri ekledim detayları sonraki mesajlarda anlatırım 

DSC_0243.JPG

DSC_0240.JPG

DSC_0239.JPG

DSC_0238.JPG

DSC_0237.JPG

DSC_0235.JPG

DSC_0234.JPG

DSC_0226.JPG

DSC_0225.JPG

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Eline,cebine sağlık.

Merceği ne kullandında ampul dışta kaldı.Bosch mu kullandın?Yeni Hellada dışta kalmazdı.Çin ledinin yüksekliği kaç mm ölçme imkanın oldumu?2 yada 2.5cm gibi sanki?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...