İçeriğe Yönlendir

İç kapı kolu aydınlatması

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Bahane=Şç kapı kolları araca alışkın olmayan biri tarafında özellikle gece yolculuklarında sürekli aranıyordu..

Gerçek sebep=Kaşıntı. :unsure2:

Kapı kollarının olduğu yerde yuvarlak bir kapak var, bu kapağı kenarında ince bir tornavida yardımı ile çizmeden açtım.

Kapak çıkınca görüleceği gibi bu sökeceğim bölümü tek bir yıldız vida tutuyor.. Yıldız tornavida ile bunu söktüm.

Sonra kapı kolunu kapıyı açacakmış gibi çekip kapı kolu tarafında trime asılıca rahatça çıktı yerinden..

Cam açma anahtarının arkasındaki soketten tesisatın fişini çektim..

Led takacağım yerleri delip ledi takmadan önce elektriği nerden alacağıma karar vermek gerekiyordu.. Cam açma anahtarında aydınlatma var.. Bu aydınlatmaya kontağı açar açmaz elektrik geliyor.. Ölçü aleti ile bu kabloları tespit ettim..

+12 V yeşil kalın kablodan şasiyi ise ince siyah kablodan aldım..

Bu uygulama için parlak olmayan öncelikle yeşil renkli led kullanmayı düşünüyordum.. Ancak elimdeki tüm ledlerin dar açılı olduğunu ve komojen bir ışık dağılımı sağlayamadığı farkettim..

Elimdeki en uygun led beyaz renkli ve düz bir 5 mm leddi.. Beyazı denedim.. Çok göz alıcı durdu.. Bu ledi boyamayı düşündüm. Evde park ampulü boyamak için kullandığım turuncu boya vardı, bu boya ile beyaz ledleri boyadım.. Geçici olarak bu ledleri taktım.. Şlk fırsatta aradığım geniş açılı yeşil ledleri bulur bulmaz bu ledleri değiştireceğim..

Arka kapılardaki cam açma düğmelerindeki ışıklar, sürücü tarafındaki çocuk kilidini aktif edilince sönüyor.. Dolayısı ile çocuk kilidi aktif olunca kapı kolu aydınlatmaları da sönüyor..

Arka kapılar ve ön sağ kapı üçünüde yaptım.. Sürücü kapını yapmayacağım.. Gerek görmüyorum..

Kullandığım ledler; 3 volt, 20 mA, geniş açılı, beyaz ledler..

Kullandığım direnç; 1K ohm direnç.

Gerekli ekipman; 5 mm matkap kalemi, matkap, silikon tabancası, havya, lehim, pasta, yan keski, izole bant. ince düz tornavida, yıldız tornavida, ölçü alet, test için adaptör..

Yapım aşamaları

1- Kullandığım led

01.jpg

2- Ledlerin boyanması

02.jpg

3- Led takılacak yerin delinmesi

04.jpg

4- Ledin takılmış hali

07.jpg

08.jpg

5- Sonuç

10.jpg

11.jpg

Yakalamak istediğim renk bu arkadaşlar..

15.jpg

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Burda göründüğü kadar değil ama parlak.. Ledi zaten yeşille değişeceğim.. Ledi değişince gerekli loşluğu sağlayamazsam 1 kohm direnci 2k ohm'a çıkaracağım..

Yorum bağlantısı
Onur Dursun1679652574

aydınlatma bıraz daha dusurulurse super olucak zaten yapacakmıssınız benım merak ettgım elektırık baglantısını nasıl yapıcaz arabamda kapılarda sızınkı gıbı cam acma dugmelerınde ısık felan yok zaten cam acma dugmelerı kapıların uzerınde degıl el frenının yanın da nerden elektırık alıcaz aydınlatırsanız sevınırım

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
aydınlatma bıraz daha dusurulurse super olucak zaten yapacakmıssınız benım merak ettgım elektırık baglantısını nasıl yapıcaz arabamda kapılarda sızınkı gıbı cam acma dugmelerınde ısık felan yok zaten cam acma dugmelerı kapıların uzerınde degıl el frenının yanın da nerden elektırık alıcaz aydınlatırsanız sevınırım

Valla işiniz biraz zor ama yapılamaz değil..

Eğer cam açma düğmeleriniz kapı üstünde değilse ışık olup olmaması da çok önemli değil.. Bu bağlamda sizin bu ışığı parklardan, yani sigorta kutusundaki park çıkışından slmanız daha uygun olacaktır.. Bu da zor gelirse gösterge aydınlatmalarından alabilirsiniz.. Bu da parka bağlıdır.. Ayrıca her kapı için tesisat çekmeniz gerekir.. Bunun içinde hopörlör kablolarını takip edebilirsiniz..

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Ledleri değiştirdim..

Turuncu ledleri söktüm.. Yeşil led taktım..

Kafama göre yeşili yine bulamadım ama, standart yeşil ledlerin kafalarını çarklayıp düzelttim.. bunları taktım..

Işık çok homojenleşti, parlaklığı gitti ama işini de çok güzel yapıyor..

16.jpg

17.jpg

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

ben iki ufo dışında bişi göremiyom :unsure2:

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
ben iki ufo dışında bişi göremiyom :p

Ben sana bana gece çekim yapmasını öğret dedim ama öğretmedin napiim..

Dur ben resmin kontrasını açayım biraz :unsure2:

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Benim gibi gözlüklüler için Contrası açılmış resim :unsure2:

17-2.jpg

Yorum bağlantısı
Mesut Aslan1679652575
(düzenlendi)

eline sağlık çok güzel bir çalışma olmuş... :unsure2:

tarihinde mavis717 tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Sağolasın.. Dahi iyisi senin olsun.. :unsure2:

Yorum bağlantısı
Mehmet Duran

merhaba ben geldim üye oldum...

güzel bi çalışma olmuş gene... ben de arabaya yabancı birisi bindiğinde, kapı kollarını aramasını ve hatta zorlamasını istemem...aklımıza yeni bi şey daha soktun abi::unsure2:)

akşama kendi çalışmalarımı yüklerim....

görüşmek üzere

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

güzel bi çalışma olmuş gene... ben de arabaya yabancı birisi bindiğinde, kapı kollarını aramasını ve hatta zorlamasını istemem...aklımıza yeni bi şey daha soktun abi::p)

görüşmek üzere

Hoşgeldin.. :unsure2:

Hah işte benimde derdim oydu.. Şnip açtığım bile oluyordu bazen..

Resimleri bekliyorum..

Yorum bağlantısı
Mesut Aslan1679652575
(düzenlendi)
Sağolasın.. Dahi iyisi senin olsun.. :p

çok teşekkür ederim.sağolasın çalışmalarını çok beğendim. :) .hatta 1-2kişiye örnek bile gösterdim :unsure2:

benim aractada cam açma düğme aydınlatmaları var.aynı sizinki gibi yapabilirim... :)

tarihinde mavis717 tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mesut Aslan1679652575

güzel bi çalışma olmuş gene... ben de arabaya yabancı birisi bindiğinde, kapı kollarını aramasını ve hatta zorlamasını istemem...aklımıza yeni bi şey daha soktun abi::p)

görüşmek üzere

hoş geldiniz..sizin çalışmalarınızıda burada görmek güzel olur... :unsure2:

Yorum bağlantısı
Mehmet Duran
Güzel gözüküyor.

hoş bulduk... şimdi uğraşıcam... epey bi vakit alıcak ama hepinizin canı sağolsun... sizlerin içten paylaşımlarınızı görünce, inanın burada resimleri koymak için 1 saat mi geçecek bilmiyorum ama benim için hakikaten bir zevk olacak...

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Yusuf Güneş

bu çalışmayı ilk kez bulgaristanda bindiğim bi takside görmüştüm rengi kırmızı ve bu kadar özenli bir çalışma değildi açıkçası cok guzel olmuş elinize sağlık

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Fatih Özbaş1679652583

arkadaşlar forumda bu konu hakkındaki çalışmaları arattım fakat istediğim bilgilere ulaşamadım. aracımın iç kapı kollarına aydınlatma yapmak üzere + ve - kablolarını çekip şerit led yapıştırdım fakat o da çok göz alıcı oldu, söktüm. :) yarından itibaren tek led takmak istiyorum (gözümü almayacak şekilde) öncelikle renk olarak beyaz istiyorum.

almam gereken nasıl bir led olmalı? (dar açılı mı geniş açılı mı?)

kullanmam gereken direncin özelliği ne olmalı?

direnci ledin hangi ayağına bağlayacağım?

bu işlerden çok anlamıyorum...

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Mümkün olan en geniş açılı ledi almalısınız..

1 kohm yada 1.5 k ohm direç bağlamalısınız ki loş olsun..

Direncin, ledin hangi bacağına bağlandığının önemi yoktur..

Link size yardımcı olacaktır..

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583
Mümkün olan en geniş açılı ledi almalısınız..

1 kohm yada 1.5 k ohm direç bağlamalısınız ki loş olsun..

Direncin, ledin hangi bacağına bağlandığının önemi yoktur..

Link size yardımcı olacaktır..

ben de 5-6 ay önce okumuş olduğum bu konudan esinlenerek yapmaya karar vermiştim ama nedense konuyu bir türlü bulamadım. 1.5k ohm direnç alacağım. adminlerden ricam burası da o konuya eklenirse sevinirim. çok teşekkür ederim akşam malzemeleri alıp yarın yapmaya başlarım...

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Direnç ucuz, 1 kohm olanlardan da alın, yarım watt olandan alın..

Işık şiddetine göre hangisini kullanacağınıza karar verirsiniz..

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Fatih Özbaş

Çeyrek watt olandan almazsan iyi olur.Çeyrek watt 1k direnci 13 voltta minik ledlere baglayınca direnç el yakacak kadar ısınıyor.Az önce denedim.O nedenle yarım watt 1k denemelisin

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583
(düzenlendi)
Fatih Özbaş

Çeyrek watt olandan almazsan iyi olur.Çeyrek watt 1k direnci 13 voltta minik ledlere baglayınca direnç el yakacak kadar ısınıyor.Az önce denedim.O nedenle yarım watt 1k denemelisin

kardeşim ben de dirençle ledin bacaklarını elektrik bandı ile sarıp sarmalamayı düşünüyordum, yapmayım o zaman ısınıyorsa :angry2:

bu arada her led için tek tek direnç kullandım :angry:

tarihinde Fatih tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
bu arada her led için tek tek direnç kullandım :angry2:

Böyle yapman gerekiyordu zaten...

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...