İçeriğe Yönlendir

LED'li gündüz farı setleri


Selçuk Keleş

Recommended Posts

Selçuk Keleş

Hella, Ford Focus II ve VW Golf V için üreteceği LED'li gündüz far setini duyurdu.

Özel kaplamalı reflektörlere yerleştirilen 3 tane yüksek performanslı LED'in kullanıldığı far 5W enerji tüketiyor.

Gündüz farları düşük enerji tüketimi sayesinde (~10W) gündüz normal farlarını (~150W) kullanan araçlara göre daha az yakıt sarfiyatı ve optimize edilmiş ışık deseni sayesinde trafikte daha güvenli bir sürüş sağlıyor.

Set içinde, paslanmaya dayanıklı metal tutucu ayaklar, plastik ızgara panelleri, araç tesisatına uyumlu izole edilmiş kablolama seti bulunacak.

Teknoloji - Yenilikler - 2007 sayfasında daha önce duyurulan LED'li modüllerin kullanıldığı set, yasal düzenlemelere (ECE R87) uygun olarak üretilmiş ve 2008 başından itibaren piyasaya sürülmesi beklenmekte.

post-5-1195896139.jpg

Yorum bağlantısı
Suat Toker

Sis farı yuvasına yerleştirilmiş. Bence iki sakıncası var:

1- Sis farı ne olacak?

2- Türkiye'de gündüz farı bilinmediğinden, bunu sis farı zanneden polislere bunu kim izah edecek?

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Avrupa'da bu konuda çalışmalar yapılıyor, çoğu ülkede zorunlu değil, ancak mesela Almanya'da kullanılmasına da izin verilmiş durumda. Uygulama kısmında ne yaparlar bilemiyorum üreticiye göre değişebilir. Tampona multifocal bir reflektör koyarak yarısı gündüz farı yarısı sisfarı olarak çalışan kombo far olabilir. Ana farda benzer prensipte de çalışabilir.

Akım azaltılarak ampulün az güçte çalışmasıyla gündüz farı olarak çalışması sağlanabilir, akım artırılıp sis farı haline dönüşür. (Gerçi bunda da reflektörü nasıl dizayn ederler bilemiyorum)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...