İçeriğe Yönlendir

Tempra SX AK arka stop modifiyesi

Murat Kurtoğlu1679652580

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Ben olsam 7812 ile çalışır, Dörderli serilerden oluşan paralel bağlantılar yapar, dirençten tasarruf ettiğim gibi, ömrü de uzatmış olurdum..

12V, 1 kohm direnç ile paralel bağlı devreler pek hoşuma gitmiyor benim.. bir yıl gibi bir sürede dirençler bozulmaya başlıyor...

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Murat abi.Ben 7812 regulatörü kullanarak devre kuruyorum.Minik bi de entegre sogutucusu da var.

Ben her stop için ayrı ayrı 7812 kullandım.Ve ısınma olmadı.7812 regulatörü maksimum 1A akım geçirir.Aşagı yukarı 30 tane 3 lü seri hepsi birbirine paralel olacak şekilde 1 tane 7812 'ye baglanabilir.Bunu da bana sitemizdeki "ser41"nikli abimiz söylemişti.Benım stopun birinde 8 tane 3 lü seri var.Ben 7812 ye 8 tane bagladım.Diger stoptakı 8 taneyi de buna baglayabilirdim ama ayrı olsun istedim.

Anlamadıgım ve asıl merak ettigim şu:Sadece aracın ampülünü yakarak neden arıza lambası sönmedi.Sönmesi gerekli.Nasıl bi röle kullandın ve röleyi nasıl bagladın.

Ampül yerine direnç koyup direnç kombinazyonları denemelisin.

Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580
Ben olsam 7812 ile çalışır, Dörderli serilerden oluşan paralel bağlantılar yapar, dirençten tasarruf ettiğim gibi, ömrü de uzatmış olurdum..

12V, 1 kohm direnç ile paralel bağlı devreler pek hoşuma gitmiyor benim.. bir yıl gibi bir sürede dirençler bozulmaya başlıyor...

yaptığınız yorum için tşk ederim..mantıklı gibi ama ilk yaptığım devremde kullandığım 1 yılda gözlemlediğim şey dörderli seriden ledlerden bi tanesi bozulunca bir miktar voltajı geçiriyor olması ve diğer üçünü yüksek voltajda çalışmasına sebeb oluyor ve sonunda tüm seri sizlere ömür...bence 1 direnç yada 1 led patalasa sadece kendine zarar verir...peki dediğiniz 12V 1kohm direncin W değerini normalden yüksek tutsak ömrüne bi etkisi olurmu ..7812 kullanarak (direç+led)+(direç+led)+ (direç+led)+ ...... şeklinde kaç adete kadar kullanabilirim (led renklerine göre tabi)...

Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580
Murat abi.Ben 7812 regulatörü kullanarak devre kuruyorum.Minik bi de entegre sogutucusu da var.

Ben her stop için ayrı ayrı 7812 kullandım.Ve ısınma olmadı.7812 regulatörü maksimum 1A akım geçirir.Aşagı yukarı 30 tane 3 lü seri hepsi birbirine paralel olacak şekilde 1 tane 7812 'ye baglanabilir.Bunu da bana sitemizdeki "ser41"nikli abimiz söylemişti.Benım stopun birinde 8 tane 3 lü seri var.Ben 7812 ye 8 tane bagladım.Diger stoptakı 8 taneyi de buna baglayabilirdim ama ayrı olsun istedim.

Anlamadıgım ve asıl merak ettigim şu:Sadece aracın ampülünü yakarak neden arıza lambası sönmedi.Sönmesi gerekli.Nasıl bi röle kullandın ve röleyi nasıl bagladın.

Ampül yerine direnç koyup direnç kombinazyonları denemelisin.

Sedat yorumun ve yardımın için tşk ederim ...(direç+led)+(direç+led)+ (direç+led)+ ......şeklinde bağlantıda ısrarlıyım bu işten anlayan kime sorsam en sağlam işin bu olacağını söyledi aklıma çok yattı önceki stopta biraz gıcık olduğum için gözüme battı bazı ledler diğerlerinden parlak yanmaya başladı zamanla ..ben bunun önüne geçmeye çalışıyorum ..dediğinden şunu çıkartıyorum 7812 kullan bundan memnun kalacaksın ....

Anlayamadığın konuya gelince ..

led devreyi ve ampulleri paralel olarak bağladım ledler yandığı halde ampul yanmadı akım kolay yolu seçti ve arıza lambası yandı..sonuç olumsuz..

direnç koyup denemek aklıma gelmedi değil ama buna uğraşacak kadar bilgim ve malzemem yok. ve direnç koysam bile ampulle yaptığım deneyden bir farkı olmıycak akım yine kolay yolu seçip ledlerden devreyi tamamlayacak arıza lambası yine yanıcak haksızmıyım...ben oto elektriği bildiğim için normal 5 bacaklı role diye tabir edilen rolenin birincil devresine ampulu koydum ampul yanıp roleyi tetikleyince aküden aldığım direk + yıda ledlere verdim hem ampülüm yandı hemde ledlerim ..yani yine kendi yötemimle çözdüm ama ampul role gibi şeyleri istemiyorum bunun gibi çalışacak basit bir devre tsarlamak bilgim dışında ...pratik bilgime dayanarak söylüyorum belki transistörlerle bu iş halolur ama hangi transistör uygun olur nasıl uygun parçalar kullanılır o konuda bilgim yetersiz...

Yorum bağlantısı
Emre Demir1679652583
(düzenlendi)

Calısman cok guzel olmus elıne saglık ben de kartalıma yapmıstım sımdı doblo aldım ona da yapacam ama bu bıraz zor olacak gibi... Ah lan olmadı ki soyle far grubu buyuk olan bi arabamız serefsızım istanbul bogazını cızerdım...Arkadasım bence hiç lm işine falan girme 330 ohm 1watt dırenc al 10 taneye kadar rahatlıkla besleyebiliyo... Lm kullanırsan ısınıyo farın ıcı de havasız oldugu ıcın sogutmak zor...Bi de pc de devresini çizmişin de baskısını nerede cıkarttırdın...Seri baglıyım falan diye ugrasma en ufak voltaj değişiminde butun ledler cufff...Arıza işini de yine paralel 5-10 wattlık tas dırenc baglayarak halledebilirsin...

Sedat yorumun ve yardımın için tşk ederim ...(direç+led)+(direç+led)+ (direç+led)+ ......şeklinde bağlantıda ısrarlıyım bu işten anlayan kime sorsam en sağlam işin bu olacağını söyledi aklıma çok yattı önceki stopta biraz gıcık olduğum için gözüme battı bazı ledler diğerlerinden parlak yanmaya başladı zamanla ..ben bunun önüne geçmeye çalışıyorum ..dediğinden şunu çıkartıyorum 7812 kullan bundan memnun kalacaksın ....Anlayamadığın konuya gelince ..led devreyi ve ampulleri paralel olarak bağladım ledler yandığı halde ampul yanmadı akım kolay yolu seçti ve arıza lambası yandı..sonuç olumsuz..direnç koyup denemek aklıma gelmedi değil ama buna uğraşacak kadar bilgim ve malzemem yok. ve direnç koysam bile ampulle yaptığım deneyden bir farkı olmıycak akım yine kolay yolu seçip ledlerden devreyi tamamlayacak arıza lambası yine yanıcak haksızmıyım...ben oto elektriği bildiğim için normal 5 bacaklı role diye tabir edilen rolenin birincil devresine ampulu koydum ampul yanıp roleyi tetikleyince aküden aldığım direk + yıda ledlere verdim hem ampülüm yandı hemde ledlerim ..yani yine kendi yötemimle çözdüm ama ampul role gibi şeyleri istemiyorum bunun gibi çalışacak basit bir devre tsarlamak bilgim dışında ...pratik bilgime dayanarak söylüyorum belki transistörlerle bu iş halolur ama hangi transistör uygun olur nasıl uygun parçalar kullanılır o konuda bilgim yetersiz...
Hem led hem ampulu baglamıssın arıza ısıgı yandı dedın ledler de yandı dedın... Buyk ıhtımalle arıza oldugu ıcın sıstem sebeke akımını kesmıs veya kısmıstır...Ledler cok kucuk bı akımla bıle yanabılırler... (-) ucu baglamasan bıle elını sursen gene yanar...Tabı bu kucuk akım noprmal ampulu yakmaya yetmeyecektır... Arıza ısıgını sondurmeye bak... tarihinde lorenz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
yaptığınız yorum için tşk ederim..mantıklı gibi ama ilk yaptığım devremde kullandığım 1 yılda gözlemlediğim şey dörderli seriden ledlerden bi tanesi bozulunca bir miktar voltajı geçiriyor olması ve diğer üçünü yüksek voltajda çalışmasına sebeb oluyor ve sonunda tüm seri sizlere ömür...bence 1 direnç yada 1 led patalasa sadece kendine zarar verir...peki dediğiniz 12V 1kohm direncin W değerini normalden yüksek tutsak ömrüne bi etkisi olurmu ..7812 kullanarak (direç+led)+(direç+led)+ (direç+led)+ ...... şeklinde kaç adete kadar kullanabilirim (led renklerine göre tabi)...

Direncin Watt değerini yükseltirsek direnci kurtarrız bu sefer de led bozulur gibi geliyor bana..

Madem bir iş yapacağız ve ciddi bir çalışma olacak... Dirence güvenmeden çalışalım...

Ledlerimiz 2 volt ise devremiz 12 volt... 12/2=6, Biz 6 ledlik seri yapalım... bunun üstüne birde direnç kolayım..

Düzgün akım ve lazım olan voltajı yakalarsak, ledlerin bozulduğunu görmeye ömrümüz yetmez gibi geliyor bana...

Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580
Calısman cok guzel olmus elıne saglık ben de kartalıma yapmıstım sımdı doblo aldım ona da yapacam ama bu bıraz zor olacak gibi... Ah lan olmadı ki soyle far grubu buyuk olan bi arabamız serefsızım istanbul bogazını cızerdım...Arkadasım bence hiç lm işine falan girme 330 ohm 1watt dırenc al 10 taneye kadar rahatlıkla besleyebiliyo... Lm kullanırsan ısınıyo farın ıcı de havasız oldugu ıcın sogutmak zor...Bi de pc de devresini çizmişin de baskısını nerede cıkarttırdın...Seri baglıyım falan diye ugrasma en ufak voltaj değişiminde butun ledler cufff...Arıza işini de yine paralel 5-10 wattlık tas dırenc baglayarak halledebilirsin...Hem led hem ampulu baglamıssın arıza ısıgı yandı dedın ledler de yandı dedın... Buyk ıhtımalle arıza oldugu ıcın sıstem sebeke akımını kesmıs veya kısmıstır...Ledler cok kucuk bı akımla bıle yanabılırler... (-) ucu baglamasan bıle elını sursen gene yanar...Tabı bu kucuk akım noprmal ampulu yakmaya yetmeyecektır... Arıza ısıgını sondurmeye bak...
Yorum ve önerin tşk ederim arkadaşım ...
...Bi de pc de devresini çizmişin de baskısını nerede cıkarttırdın...
Proteus adlı programı kullanıyorum ..Kuşe kağıda Lazer çıktı alıp pertiktansa ütü yöntemi ile yapılıyor ama en güzeli Aydınger kagıda lazer çıktı alıp serigrafi ile ipek baskı dedikleri yöntemle yapmak ..Bir elektronikçi arkadaşım yardımcı olmuştu ....
....Arıza işini de yine paralel 5-10 wattlık tas dırenc baglayarak halledebilirsin...Hem led hem ampulu baglamıssın arıza ısıgı yandı dedın ledler de yandı dedın... Buyk ıhtımalle arıza oldugu ıcın sıstem sebeke akımını kesmıs veya kısmıstır...Ledler cok kucuk bı akımla bıle yanabılırler... (-) ucu baglamasan bıle elını sursen gene yanar...Tabı bu kucuk akım noprmal ampulu yakmaya yetmeyecektır... Arıza ısıgını sondurmeye bak...
ha ampul ha direnç sonuçta akım kolay yolu seçiyor ...250 nin üstünde led var öle parmakla fian yanacağını zannetmiyorum ..ama bir denemek lazım ..tşk.
ben 7812 leri soğutmak için pc işlemci soğutucusunun peteklerinden kesip soğutucu olarak kullandım ve ısınma olmuyor isterseniz öyle birşey yapabilirsiniz.http://www.geceucusu.com/index.php?showt...40&start=40 buradan bakabilirsiniz
Önerin için tşk ederim ..Yapılabilecek en kolay bir yöntemi yapmışsınız elinize sağlık..aklımın bir kenarına yazdım..
Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580
Direncin Watt değerini yükseltirsek direnci kurtarrız bu sefer de led bozulur gibi geliyor bana..

Madem bir iş yapacağız ve ciddi bir çalışma olacak... Dirence güvenmeden çalışalım...

Ledlerimiz 2 volt ise devremiz 12 volt... 12/2=6, Biz 6 ledlik seri yapalım... bunun üstüne birde direnç kolayım..

Düzgün akım ve lazım olan voltajı yakalarsak, ledlerin bozulduğunu görmeye ömrümüz yetmez gibi geliyor bana...

çok pratik ve kolay açıklamalarınızı ve yardımınızı esirgemeyen size ve bütün arkadaşlara tşk ederim ...zaten önce ki stop çalışmamda sizin dediğiniz gibi yaptık ...ortalama hesapla (led 2.5V)+(led 2.5V)+(led 2.5V)+(led 2.5V)+direnç =13.5 V ayarladık hatta 14.5 V ile dijital güç kaynağı ile denyerek 13.5V dayanabilecek şeklinde serileri yaptık LM79xx gibi bir regüle kullanmadığımız için serideki voltajı 12V dan yüksek tuttuk..ama 256led / 4 lü seri= 64 seri den oluşan devrede 30 serisine yakın sayıda bir seri içine ait bazı ledlerin belli belirsiz ışık kaybı ve 2-3 seride tümü ile arızalandı ..nasıl arzalandı ledin bir tanesi bozuluyor(belirtisi belli belirsiz ışık kaybı) fakat hala akım geçiriyo serideki voltaj değişimi diger üçünü bir müddet parlak yakıyor daha sonra seri deki diğer üçü de fazla dayanamayıp sizlere ömür..bu neden le seri bağlantıya belki devre akımını regüle ederek belki düşünebilirim..söylediklerinizi dikkate alıcam..tşkler.

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Murat abi ben LM7812'den memnunum ve sen de memnun kalcaksın.Benım parklar 8 voltta(7808) frenler 12 voltta çalışıyor.Yalnız 7812 ve 7808 i stopun içine degil dışına koydum.Bagaja bi yere kablo çekip gizledim.Şçerde ısınırsa problem olabilir.Ayrıca yenı model araçların led stoplarını araştırdım nette.Su alma buhar gibi durumlarda küçük bi hava kanalı açmışlar.Ben de küçük bi delik açtım.Neticede çok az da olsa o dirençler ısınır ordan sıcak hava tahliyesi yapsın.

Bana kalırsa geri vites lambana 7812 koyup kalabalık yapcagına ordaki seriye voltajı 13,5-14 kabul edip aralara ona göre bi direnç koysan daha iyi olur.Çünkü geri vitesi her zaman kullanmıyorsunki.

Benım karşılaştıgım 2. sorun şu:

Sinyalleri ledledim ve sinyaller deli gibi hızlı yanıp sönmesin diye eski sinyal ampülünü paralel bagladım ve o da yanıp sönüyor.Onun yerine 20 watt direnç koyuyorum ve direncın ohm degerlerini değiştiriyorum.Ohm degeri yükselince direncın ısınması kesiliyor fakat sinyal hızlı yanıp sönüyor.Ohm degerini düşürüyorum bu sefer sinyal fasılası düzeliyor ama direnç ısınıyor.Bunun da tek çözümünün elektronik sinyal rölesi baglamak olacagını düşünüyorum.O nedenle şimdilik eski ampülü paralel bagladım.

Şimdi kafam iyice karıştı.Niye sen orjinal ampülü paralel baglayınca o ampül yanmıyorda benım araçta o ampül röle kullanmadan yanıyor.Gerçi benım araçta arıza lambası diye bi şey yok.Fizikte elektrikte şöyle bi şey var."Akım direnç olmayan kolay yolu tercih eder"Şyi de senın yaptıgın o led devrelerın arasında da direnç var.Bu noktada kafam karıştı.Valla iş çıkardın başıma.Şimdi benım ne yapıp edip çözmem lazım senin problemi:)

Bi de sitede butcher nikli üyemiz BMWsine park lambalarını ledledikten sonra araya uygun voltajda direnç koyup arıza lambasını sanırım rölesiz söndürmüştü.

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Aşagıdaki yazı alıntıdır:

"LED’li bir sistemi çalıştırırken akla gelen ilk yol bir güç kaynağından sabit bir voltaj alıp, LEDe giden akımı direnç kullanarak ayarlamaktır. Düşük akımla (20mA) çalışan 3mm, 5mm LEDler için bu durum hala geçerlidir. Ancak yüksek güçlü LEDlerde bu yöntem başarılı sonuçlar vermemektedir. Çünkü LED akımı genelde 350mA, 700mA, 1000mA ve hatta 1500mA seviyelerindedir ki bu durum direncin aşırı ısınmasına sebep olur. Bir diğer sebep ise direnç kullanımının LEDli sistemlerin verimlilik ve uzun ömür avantajlarını ortadan kaldırmasıdır. Sabit akım sürücülerde verimlilik %90 seviyelerindeyken, direnç kullanan devrelerde bu rakam %30’lara kadar düşebilir."

Benım burdan anladıgım şey şu:Ledli sistemlerde ne kadar az direnç kullanıp voltajı da sabitlersek kolay kolay sorun çıkartmıyacagı kanaatindeyim.Yani aküyü 13,5-14 kabul edip ona göre direnç koyacagımıza voltajı 12'ye sabitlemek ve mümkünse direnç kullanmamak daha iyi öyle degil mi ?

Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580
Aşagıdaki yazı alıntıdır:

"LED’li bir sistemi çalıştırırken akla gelen ilk yol bir güç kaynağından sabit bir voltaj alıp, LEDe giden akımı direnç kullanarak ayarlamaktır. Düşük akımla (20mA) çalışan 3mm, 5mm LEDler için bu durum hala geçerlidir. Ancak yüksek güçlü LEDlerde bu yöntem başarılı sonuçlar vermemektedir. Çünkü LED akımı genelde 350mA, 700mA, 1000mA ve hatta 1500mA seviyelerindedir ki bu durum direncin aşırı ısınmasına sebep olur. Bir diğer sebep ise direnç kullanımının LEDli sistemlerin verimlilik ve uzun ömür avantajlarını ortadan kaldırmasıdır. Sabit akım sürücülerde verimlilik %90 seviyelerindeyken, direnç kullanan devrelerde bu rakam %30’lara kadar düşebilir."

Benım burdan anladıgım şey şu:Ledli sistemlerde ne kadar az direnç kullanıp voltajı da sabitlersek kolay kolay sorun çıkartmıyacagı kanaatindeyim.Yani aküyü 13,5-14 kabul edip ona göre direnç koyacagımıza voltajı 12'ye sabitlemek ve mümkünse direnç kullanmamak daha iyi öyle degil mi ?

dostum çok tşk ederim bu bilgi çok önemliydi...Yukarıdaki alıntıyı doğru farzederek yazıdan şunu çıkarabiliriz: ,

1-20mA kadar olan düşük akımlı 3-5 mm ledlere direnç kullan voltajı ayarlayabilirsin..sakınca yok..(alıntıda yeşil işaretli yere göre)

2-350mA, 700mA, 1000mA ve hatta 1500mA akım çeken daha büyük ledleri direnç kullanarak voltaj ayarı yapma zira akım yüksek olduğundan direnç ısınıp erken çökebilir...sakıncalı..bunun yerine sabit sürücülü yada regüleli bir şekilde voltaj ver yada göre devrelerde ledleri seri yada paralel bağlayarak voltajı ayarla ömür ve verim artsın..(alıntıda bordo renkli işaretli yere göre)

Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580
(düzenlendi)

öncelikle kafa yorup cvapladığın için sonsuz tşk ederim ..

Murat abi ben LM7812'den memnunum ve sen de memnun kalcaksın.Benım parklar 8 voltta(7808) frenler 12 voltta çalışıyor.Yalnız 7812 ve 7808 i stopun içine degil dışına koydum.Bagaja bi yere kablo çekip gizledim.İçerde ısınırsa problem olabilir.Ayrıca yenı model araçların led stoplarını araştırdım nette.Su alma buhar gibi durumlarda küçük bi hava kanalı açmışlar.Ben de küçük bi delik açtım.Neticede çok az da olsa o dirençler ısınır ordan sıcak hava tahliyesi yapsın.

Bana kalırsa geri vites lambana 7812 koyup kalabalık yapcagına ordaki seriye voltajı 13,5-14 kabul edip aralara ona göre bi direnç koysan daha iyi olur.Çünkü geri vitesi her zaman kullanmıyorsunki.

1-bende LM7812 kullanmayı düşünüyorum..

2-Soğutucu takarak sinyalim içine koyucam ben ampuller yanıp ısınıyorken sorun çıkmadıysa soğutucuda ısı problemi çıkarmayacaktır diye düşünüyorum.

3-Sanırım zaten hepsinde havalandırma olur ledli ampullü farketmez...

4-Sizlerde öylemi bilmiyorum benim aracımın altenatör Voltajı çok dengesiz Fanlar,sisler,silecekler ,klima,kalorifer fanı gibi almaçlar hepsi birden çalışırken motor rölantide çalışırken 12V civarına kadar düşerken gaz verince 14 V ta kadar çıkıyor arada ki 2-3V fark regülesiz devrede sıkıntı yaratır bence hangisi olursa olsun gerisi,parkı, stop ayırd etmeden hepsine koyacam ben ...

Benım karşılaştıgım 2. sorun şu:

Sinyalleri ledledim ve sinyaller deli gibi hızlı yanıp sönmesin diye eski sinyal ampülünü paralel bagladım ve o da yanıp sönüyor.Onun yerine 20 watt direnç koyuyorum ve direncın ohm degerlerini değiştiriyorum.Ohm degeri yükselince direncın ısınması kesiliyor fakat sinyal hızlı yanıp sönüyor.Ohm degerini düşürüyorum bu sefer sinyal fasılası düzeliyor ama direnç ısınıyor.Bunun da tek çözümünün elektronik sinyal rölesi baglamak olacagını düşünüyorum.O nedenle şimdilik eski ampülü paralel bagladım.

1-sinyal sorunu bendede oldu role+ampulle çözdüm..

2-elektronik devre bizim araçta yaramaz ..ama sinyal flaşörü rolesini elektronik yapıp periyodunu ayarlı yaparsak akla yatkın olur bence ..

Şimdi kafam iyice karıştı.Niye sen orjinal ampülü paralel baglayınca o ampül yanmıyorda benım araçta o ampül röle kullanmadan yanıyor.Gerçi benım araçta arıza lambası diye bi şey yok.Fizikte elektrikte şöyle bi şey var."Akım direnç olmayan kolay yolu tercih eder"İyi de senın yaptıgın o led devrelerın arasında da direnç var.Bu noktada kafam karıştı.Valla iş çıkardın başıma.Şimdi benım ne yapıp edip çözmem lazım senin problemi:)

Bi de sitede butcher nikli üyemiz BMWsine park lambalarını ledledikten sonra araya uygun voltajda direnç koyup arıza lambasını sanırım rölesiz söndürmüştü.

çok denedim ampul paralel bağladım seri bağladım ampulu büyütüp küçülttüm neler denedim rolesiz olmuyorrr ..istersen getireyim arabayı sende dene olmuyor .....araştırmalarım sürüyor..

tarihinde taurus72 tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580
(düzenlendi)
..................Resimde görülen 7812 regüle entegresi 1 amper kapasitelidir.Ancak akım sınırlamalı bağlantı ile 35mA ile sınırlıdır. .........

Forumda yukarıdaki okuduklarımda kafama takılanlar var ...

***benim anladığım LM7812 1A ise 1A=1000mA ise 0,2 mA/led lerden 1000/0,20=5000 adet led bağlanmazmı mantık olarak ?... ama 15 -20 adet gibi led bağlatısı içerenlerde ısınma olduğu söyleniyor..

***"Akım sınırlamalı bağlantı" basitçe anlatabilecek varmı ?

Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580
(düzenlendi)

basitçe şu şekilde bağlıycam doğrumudur .. ledleri pararlel olarak çoğaltabilirim sanırım..

lmxxx.png

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven
(düzenlendi)
Forumda yukarıdaki okuduklarımda kafama takılanlar var ...

***benim anladığım LM7812 1A ise 1A=1000mA ise 0,2 mA/led lerden 1000/0,20=5000 adet led bağlanmazmı mantık olarak ?... ama 15 -20 adet gibi led bağlatısı içerenlerde ısınma olduğu söyleniyor..

***"Akım sınırlamalı bağlantı" basitçe anlatabilecek varmı ?

Murat abi.Sanırım birimde hata yaptın.Sen yukarda 0,2 mA yazmışsın.Neden 0,2mA yazdınki?Sanırım sen bir ledin 0,2mA akım çektigini kabul ederek yazdın.OYsa bizim ledler 20ma-30mA arası akım çekiyordu.Yani 0,02Amper-0,03 Amper

Bi de ben nette şunu hesapladım

Şimdi voltajı 12 ye sabitledigimizde ledin voltajını 2.5 aldıgımızda ve ledin çektigi amperi 20mA kabul ettigimizde 35 adet ledi tek tek baglayıp her lede bir direnç (560ohm)gelecek şekilde bagladıgımızda aşagı yukarı 10 watt gibi bi enerji harcanıyor.

Ama led+led+led+direnç bu şekilde 11 tane seri yapıp geri kalan 2 ledi de birbirine seri baglayıp araya uygun direnç koydugumuzda harcanan enerji üçte birine düşüyor ve ben burdan şunu anlıyorum:

Şayet senın kurdugun devrede ledleri tek tek baglayıp herbirine birer direnç gelecek şekilde kurarsan park ampülün gücünü ve çektigi akımı elde ederek belki arıza lambasını söndürürsün ama ne derece sağlam olur bilemem.

tarihinde mandalina_ tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580
(düzenlendi)
Murat abi.Sanırım birimde hata yaptın.Sen yukarda 0,2 mA yazmışsın.Neden 0,2mA yazdınki?Sanırım sen bir ledin 0,2mA akım çektigini kabul ederek yazdın.OYsa bizim ledler 20ma-30mA arası akım çekiyordu.Yani 0,02Amper-0,03 Amper

Bi de ben nette şunu hesapladım

Şimdi voltajı 12 ye sabitledigimizde ledin voltajını 2.5 aldıgımızda ve ledin çektigi amperi 20mA kabul ettigimizde 35 adet ledi tek tek baglayıp her lede bir direnç (560ohm)gelecek şekilde bagladıgımızda aşagı yukarı 10 watt gibi bi enerji harcanıyor.

Ama led+led+led+direnç bu şekilde 11 tane seri yapıp geri kalan 2 ledi de birbirine seri baglayıp araya uygun direnç koydugumuzda harcanan enerji üçte birine düşüyor ve ben burdan şunu anlıyorum:

Şayet senın kurdugun devrede ledleri tek tek baglayıp herbirine birer direnç gelecek şekilde kurarsan park ampülün gücünü ve çektigi akımı elde ederek belki arıza lambasını söndürürsün ama ne derece sağlam olur bilemem.

ahhh evet vala hatamı buldun ...tabiki 20mA ..tşk ederim ...vala kafam çok karışıktı tıkanmışdım imdadıma yetiştin...uygulayacağım voltajlar ve led sayılar aşağıda hepsini 20mA dan hesap ettim...

her ayrı devreye bir adet LM7812 takıcam+sis 5 adet

image20090714023008468.png

kaç saattir kafa patlatıyorum son kontrolleri yarın yapıcam sıtkım sıyrıldı vala...işte aşağıdaki gibi ..sinyal led sayısı biraz fazla sanırım LM7812 kaldırmaz...sinyali çift LM7812 li olarak yeniden düzenliycem sanırım ..sona doğru baya zor oluyor..

devresonn.jpg

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven
(düzenlendi)

Murat abi sen bu devreyi çizerken proteusta önce isisle mi başlıyorsun yoksa direk aresle mi başlıyorsun?Bi de asıl merak ettigim şey proteusta cetvel bulamadım ben.Ona ragmen nasıl bu kadar düzgün çizebiliyorsun ya.Ben 8,7x8,7 karelik bi zemini proteusta elde edemiyorum bi türlü

Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580
Murat abi sen bu devreyi çizerken proteusta önce isisle mi başlıyorsun yoksa direk aresle mi başlıyorsun?Bi de asıl merak ettigim şey proteusta cetvel bulamadım ben.Ona ragmen nasıl bu kadar düzgün çizebiliyorsun ya

cetvele gerek yok..aresi kullan ...gridleri kullanıcaksın gridlerin dışına isteğin harici çıkamayacağından 0,1 mm hassasiyetle çizim yapabilirsin ..üstten M harfli yerden önce metriğe çevir sonra yine üst menüden view/snaotan grid hassasiyetini seç .....top copper ayarla sol altta...yolları tablonun solundan track mode ile çiz...ve delinecek yerleri soldaki yerden hole pad mode den istediğini seç..biraz karışık gibi ama güzel program ben daha fazlasını kullanmıyorum ...

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven
(düzenlendi)

Ben bu 7812 baglandıgında ledlerin daha uzun ömürlü olacagı kanaatindeyim abi.Ben önceki çalışmalarımda akü voltajını hep 13,5 kabul edip 7812 falan kullanmamıştım.Sonra sen 1 yıl sonra ledlerde problem falan çıktı dedikten sonra tamamen 7812 kullancam artık.Her ne kadar direnç kullanarak ısınmayı önlesekte sürekli azalıp artan degişen akım sanırım ledleri bozuyor.Yalnız bunu baglarken dikkat etmek gerekiyor.Eger ledleri 7812 ye baglamadan direk aküden gelen park veya fren kablosunu 7812 ye baglarsan sonrada park lambalarını yakarsan elini yakacak kadar ısınıyor.Hatta öylece unutur kalırsan kızarır gibi geldi bana.:)

Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580
Yalnız bunu baglarken dikkat etmek gerekiyor.Eger ledleri 7812 ye baglamadan direk aküden gelen park veya fren kablosunu 7812 ye baglarsan sonrada park lambalarını yakarsan elini yakacak kadar ısınıyor

öle bişey yapmam zaten devrenin üstüne montajlı halde olucaklar..

ilk söylediklerindede sana katılıyorum ...tecrübe ediyoruz işte 500 üstünde led bir zürü zaman ve para ve alınteri döküyorsun sonra ama bişeyler öğrenmiş oluyorsun ..

Yorum bağlantısı
park lambalarını yakarsan elini yakacak kadar ısınıyor.Hatta öylece unutur kalırsan kızarır gibi geldi bana.:)

7812'nin çıkışınamı park ampülü bağlamıştın???? :shok:

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

hyr servet abi.orda park lambalarını yakarsamdan kasteddigim şey "ledleri 7812 'ye baglamadan 7812 nin girişine park kablosu takıldıgında ve orjinal ampül sökülüp park lambalarını açma kapama dügmesine basıldıgında ledler baglı olmadıgından bütün güç 7812 ye biniyor ve aşırı ısınıyor."Onu kastedmek istemiştim aslında:)

Yorum bağlantısı
hyr servet abi.orda park lambalarını yakarsamdan kasteddigim şey "ledleri 7812 'ye baglamadan 7812 nin girişine park kablosu takıldıgında ve orjinal ampül sökülüp park lambalarını açma kapama dügmesine basıldıgında ledler baglı olmadıgından bütün güç 7812 ye biniyor ve aşırı ısınıyor."Onu kastedmek istemiştim aslında:)

Gene olmadı.78xx serisi regüle entegreleri boşta iken ısınmaz.Bence bi problem vardı bağlantıda.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Murat Kurtoğlu1679652580
(düzenlendi)

onbeş gündür stopların şeffaf camları ile uğraşıyordum bir çok denemeden sonra sanırım bir sonuca vardım uykusuz geçen gecelerin ardından bişiler başardım gibi...sadece kırmızı kalan yerler siyah olarak ya boyacak yada folyo band ile kaplanacak ..

işte kendi yapımım şeffaf stop camlarım...

dsc04934c.jpg

dsc04935.jpg

dsc04936.jpg

kenarları böyle iç zemini gibi siyah olursa daha iyi gibi olucak sanırım ...pc de fotoyu paintle boyadım ...

kopyasdsc04935.jpg

tarihinde Voltron tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...