İçeriğe Yönlendir

Tempra SX AK arka stop modifiyesi

Murat Kurtoğlu1679652580

Recommended Posts

Mustafa Bağseven

Murat abi

Ben flukslerden çok memnunum.Fluksleri konyada yavuz elektronikten alıyorum.Geçen seneki gelen fluks ledlerle bu yıl gelen fluks ledler arasında nerdeyse 2 misli aydınlatma farkı var.Ve 8 ayı tamamlayıp sorunsuz olarak çalışan sistemlerim var.Çok şükür patlak çatlak yok.Tabi filtreleme ve regüleyi iyi yaptım.

Mantar ledlere ise hiç bakmadım.Şşçilik olarak bence fluks ledin işçiligi daha az.Nedenine gelirsek

Sen sanırım sinyallerinde 56 tane mantar led kullanmışsın.Ledlerin 2 bacaklı oldugundan 56x2=112 delik ve 112 lehim darbesi demek.

Ben 24 adet fluks led kullandım sinyallerde.Ledler 4 bacaklı oldugundan 24x4=96 delik açtım.Ledlerin 2 bacagı -,2 bacagı + oldugundan bütün bacakları lehimlemeye gerek yok.Bacakları çapraz olarak lehimliyorum.Yani sağ üst köşedeki ve sol alt köşedeki bacakları lehimliyorum. Böylece 24x2=48 lehim darbesi oluyor.Şşçilik azalıyor.Çapraz lehimledigim için sağlam oluyor.Ama çizimi ona göre yapıyorum.Örnegin areste çizimi sürekli ledlerin alt bacaklarından yaparsam çapraz lehimlemenin bir anlamı zaten olmaz.Bir üstten bir alttan veriyorum yolları.

TAbi burda senın mantar ledli aydınlatman benım sarı fluks ledli aydınlatmamdan daha iyi olabilir.Buna birşey diyemem.Ama ben aydınlatmadan memnunum.Ayrıca led sayısı az olunca ve araları açınca uzaktan ledler tane tane gözüküyor.O nedenle çok sık led takmaya gerek yok düşüncesindeyim.Ama çok sık led kullanmamak içinde her bir ledin ışık şiddeti güçlü olmalı.

Birde fluks ledin sarısını bulmada problem yaşıyorum.5-6 ay önce Ser elektronikte 5 li modül şeklinde sarı fluksler vardı.O modülden yaklaşık 50 tane aldım.Isıtarak erittim lehimlerini eritip ledleri söktüm.Ve ledleri stok yaptım.Tabi sökerken 7-8 tane led hasar gördü.Şu an stıogumda kalmadıgı için ne yapcam bilmiyorum.Ellerinde de yok.Bu gidişle sanırım ben de sarı mantar lede geçiş yapcam

Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580
Murat abi

Ben flukslerden çok memnunum.Fluksleri konyada yavuz elektronikten alıyorum.Geçen seneki gelen fluks ledlerle bu yıl gelen fluks ledler arasında nerdeyse 2 misli aydınlatma farkı var.Ve 8 ayı tamamlayıp sorunsuz olarak çalışan sistemlerim var.Çok şükür patlak çatlak yok.Tabi filtreleme ve regüleyi iyi yaptım.

Mantar ledlere ise hiç bakmadım.Şşçilik olarak bence fluks ledin işçiligi daha az.Nedenine gelirsek

Sen sanırım sinyallerinde 56 tane mantar led kullanmışsın.Ledlerin 2 bacaklı oldugundan 56x2=112 delik ve 112 lehim darbesi demek.

Ben 24 adet fluks led kullandım sinyallerde.Ledler 4 bacaklı oldugundan 24x4=96 delik açtım.Ledlerin 2 bacagı -,2 bacagı + oldugundan bütün bacakları lehimlemeye gerek yok.Bacakları çapraz olarak lehimliyorum.Yani sağ üst köşedeki ve sol alt köşedeki bacakları lehimliyorum. Böylece 24x2=48 lehim darbesi oluyor.Şşçilik azalıyor.Çapraz lehimledigim için sağlam oluyor.Ama çizimi ona göre yapıyorum.Örnegin areste çizimi sürekli ledlerin alt bacaklarından yaparsam çapraz lehimlemenin bir anlamı zaten olmaz.Bir üstten bir alttan veriyorum yolları.

TAbi burda senın mantar ledli aydınlatman benım sarı fluks ledli aydınlatmamdan daha iyi olabilir.Buna birşey diyemem.Ama ben aydınlatmadan memnunum.Ayrıca led sayısı az olunca ve araları açınca uzaktan ledler tane tane gözüküyor.O nedenle çok sık led takmaya gerek yok düşüncesindeyim.Ama çok sık led kullanmamak içinde her bir ledin ışık şiddeti güçlü olmalı.

Birde fluks ledin sarısını bulmada problem yaşıyorum.5-6 ay önce Ser elektronikte 5 li modül şeklinde sarı fluksler vardı.O modülden yaklaşık 50 tane aldım.Isıtarak erittim lehimlerini eritip ledleri söktüm.Ve ledleri stok yaptım.Tabi sökerken 7-8 tane led hasar gördü.Şu an stıogumda kalmadıgı için ne yapcam bilmiyorum.Ellerinde de yok.Bu gidişle sanırım ben de sarı mantar lede geçiş yapcam

ilk projede dedimya benim hata payım çok...regüle filan edilmedi ...(ben ne kadar elektronikçi arkadaşa yalvarsamda) yüzde yüz benim çizimimi kullanmadı elektronikçi arkadaşım ..kendi insiyatifini fazlasıyla kullandı ..yani yapımım yüzde yüzü gerek sayı olarak gerek dizilim olarak benim istediğim gibi değil ... ama şuna ikna oldum ...eğer bundan çok çok önceki yazılarımı okursan fluxlar patlasa bile akım geçiriyor olmaları gibi garip davranış içindeler ..bu olay seride bağlı diger fluxları aşırı yüklüyor arından patır patır gidiyorlar gibi bir şey söylemiştim .. lehimlemesen bile fluxların ya bacaklarını kesicen yada mecburen delik deliceksin sonuçta ..ama il projemi yapalı 2 yıl felan oldu dediğin gibi kalitede artmış olabilir ..elimde 25-30 kadar sarı flux led olucak çok sıkışırsan verebilirim ...

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven
(düzenlendi)

Teşekkür ederim.Şhtiyacım olursa senden satın alabilirim ilerde.Aklımda bulunsun.

Şu an ise şöyle bir problem yaşıyorum.

Bazı led uygulamalarımda kavisli ve çukur bölgeler var.Örnegin japonyada adamlar kavisli plakate mantar ledi gömüyorlar.Fakat baskı devre degil.Normal delikli plaket.

Benım aradıgım ve istedigim şey ise kavis verilebilecek deliksiz bir plakete baskı devre çıkartmak.Böylelikle aracın sinyal ledlerini kenarlara dogru stop camının bittigi yere kadar sündürmek istiyorum.

Bunu yapamazsam eger mecburen sinyallerde 2 parça plaket kullanmak zorunda kalıcam.Sence buna bir çözüm varmı?Böyle bir şey mümkün degil öyle degilmi?Düz bir zemine baskı devreyi çıkartsak sonra o zemine kavis versek bile yollar mutlaka atacak veya kopacaktır.

tarihinde Mustafa Ba?seven tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580
Teşekkür ederim.Şhtiyacım olursa senden satın alabilirim ilerde.Aklımda bulunsun.

Bazı led uygulamalarımda kavisli ve çukur bölgeler var.Örnegin japonyada adamlar kavisli plakate mantar ledi gömüyorlar.Fakat baskı devre degil.Normal delikli plaket.

Benım aradıgım ve istedigim şey ise kavis verilebilecek deliksiz bir plakete baskı devre çıkartmak.Böylelikle aracın sinyal ledlerini kenarlara dogru stop camının bittigi yere kadar sündürmek istiyorum.

Bunu yapamazsam eger mecburen sinyallerde 2 parça plaket kullanmak zorunda kalıcam.Sence buna bir çözüm varmı?Böyle bir şey mümkün degil öyle degilmi?Düz bir zemine baskı devreyi çıkartsak sonra o zemine kavis versek bile yollar mutlaka atacak veya kopacaktır.

baskı devre yerine ledleri yerleştireceğin plastik,polyester benzeri iletken olmayan çalışma yapıp ledlerin yerlerini delip gösterge ampulu misali yerleştirebilir ledlere kablo lehimleyerek yada duylu şekilde bağlantı yapmak olabilir ...bu çalışmayıda stop içine bi şekilde sabitleriz ..hem ileride ledlerde sıkıntı olursa lehim kullanmadan ledleri değiştirme imkanıda olur ..

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

epoksiyi yeşil olandan kullanmalısın,epoksinin alt cam elyaf bölümünü tek dilim bakır kısmın alt dilimi kalıcak şekilde ayır sonra istedigin baskıyı yap diledigin egimi ver 90 derece olmadıgı sürece sorun yaşamazsın hiç tecrübeyle sabittir.şunuda tavsiye ederim baskıda çıkan yolları eger boyamıyorsan tavsiyem muhakkak lehimle geç üzerinden daha saglıklı olur.seveceksin.ben öyle yapıyordum yıllar önce.yeşil epokside mümkün bu kahve olanda mümkün degil,yeşil epoksi biraz daha pahalı olur ama dedigimi yapman son derece kolay olur.dedigin gibi japon lar bu yeşil epoksiyi dedigim gibi yaparak egimli yerlerde çok kullanmışlardır.tamirat işlemlerinde çok rastladım.özellikle bataryaların içinde çok kullanılıyordu.

mantar led tek kelimeyle harika kaliteli olursa tadından geçilmiyor.geçen çin malı kırmızı led aldım aldıgım arkadaşa dene dedim 680ohm drenç 12 volt kuru batarya 5 dakika sürmedi yandı.fluxları bende sevemedim çok yer kaplıyor.

flux ledleri lehimsiz olarak 8 li entegre soketleri kullanılabilir bunu forumda bi arkadaş yapmıştı ama araçlarda uygun olucagını sanmıyorum sürekli darbe söz konusu muhakkak yerinden atar diye düşünüyorum.

flux led 90 derece ama geniş olması işi kolaylaştırıyor mantar led 110 veya 120 derece dar alana tek flux yerine 2 mantar led sıgıyor.lümen konusunda sözüm yok ama degerleri yakın sayılır.ayrıca ben her lede tek drenç uygulaması yada paralel baglantı taraftarıyım.seri baglantıyı tercih etmiyorum.drenç degeri iyi hesaplanırsa inanın yanma sorunu olmaz ve regüle ihtiyacıda olmaz.diye düşünüyorum ve uygulmalarımda regüle kullanmadım hiç.yaklaşık 4 ay olucak paralel ve tek led tek drenç olanlarda sorun yok,şimdilik.ilk zamanlar vites kolu aydınlatmasına ve güneş perdeligi içindeki aydınlatmalarda seri baglantı yaptım pırpırlamalar başladı.degiştiricem baglantıyı.

mustafa ledleriçin sana tel vereyim istersen adresine yollarlar kalitelidir.ankara esnafının büyük bölümü burdan alır ledleri.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven
(düzenlendi)

Ben inadına her lede tek direnç koyup paralel baglantı uygulamasına karşıyım.

Nedeni ise 1.si kol sayısı artacagı için çekilen akım artacak.30 led kullandıgımda her bir led için direnç kullanırsam ve her bir led ortalama 20ma ise 30x20=600 ma yapar.

Oysa ledleri 3erli seri bagladıgımda 10 tane kol oluşacagından çekilen akım 3'te biri yani 200 ma olcak.

Buna ilaveten işçilik artacak.Baskı devrede çizimi uzun sürcek.30 tane direnç kullanmış olcam.Delme lehimleme uzun sürcek.Çok yer kaplıcak.Ben bazı arka sis uygulamalarımda 7-8 tane direnci zor sıgdırıyorumki 30 tane ledi hiç sıgdıramam.:)

tarihinde Mustafa Ba?seven tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Nedeni ise 1.si kol sayısı artacagı için çekilen akım artacak.30 led kullandıgımda her bir led için direnç kullanırsam ve her bir led ortalama 20ma ise 30x20=600 ma yapar.

Oysa ledleri 3erli seri bagladıgımda 10 tane kol oluşacagından çekilen akım 3'te biri yani 200 ma olcak.

Buna ilaveten işçilik artacak.Baskı devrede çizimi uzun sürcek.30 tane direnç kullanmış olcam.Delme lehimleme uzun sürcek.Çok yer kaplıcak.Ben bazı arka sis uygulamalarımda 7-8 tane direnci zor sıgdırıyorumki 30 tane ledi hiç sıgdıramam.:)

yer sorunundan dolayı montaj şekline itirazım yok üstad.ama en saglıklısı tek led tek diod.diger yöntemler yer zorunluluguna göre degişiyor.sürülebiliyorsa en temizi entegre ile sürmek ama buda biraz zor.

bu yüzden smd parçaları kullanmak lazım derim.yer sorunu kalmaz ama kart imalatı montajı biraz zor olur. :p

Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580

ben dirençler için delik delmedim devreleri incele ...daha kolay oluyor ..her lede direnç işini bu işin profesyoneli bir arkadaşa danışarak yaptım ..bu arkadaşın taktığı bir led var bir arabanın cam düğmelerine yapmıştı sanırım 6 senedir yanıyor .... her yiğidin bir yoğurt yiyişi var .. bütün ledler için uygun tek bir direnç /entegre / trafo gibi herhangi bir şekilde voltajı sabitleyip 50 tane de led sürülebilir sanırım ..

Oktay bey bende epoxy plaket kullandım diğerlerinden daha pahalıydı ..benim sormak istediğim ısıtarakmı bükeceğiz plaketi ..nasıl ?

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Abi pcblerini yeniden inceledim evet delmemişsin ama lehimleme esnasında direnci nasıl sabitledin.Ben lehimlerken direnç sağa sola kaçıyor sabit durduramıyordum yerinde:)

Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580
Abi pcblerini yeniden inceledim evet delmemişsin ama lehimleme esnasında direnci nasıl sabitledin.Ben lehimlerken direnç sağa sola kaçıyor sabit durduramıyordum yerinde:)

uçlarını kargaburun ile pcb ye paralel hale getirip lehimliyorum daha sonra fazlasını kesiyoruz ..inan bana delmekten kolay :D

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Paralel ledin avantajı; direnç yada led arızalarında tek ledin kararmasıdır.. Seri devrede direnci yada ledi kaybedersek, o seriyi komple kaybederiz.. Ama buna rağmen ben de bu güne kadar hiç paralel devre yapmadım... Seri kolay..

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Ne oldu? Sahurda sigara aklına gelmesin diye ne kadar konu varsa yazmışsın.. ;)

Hehehe... :D Sen, şu senin işyerinin adresini veya koordinatlarını özel mesajla bi göndersene bana...

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Ne oldu? Sahurda sigara aklına gelmesin diye ne kadar konu varsa yazmışsın.. ;)

dün gece şaşırdım valla emmi her yere yazmış sagolsun fikirlerini iletmiş bu aralar durgunluk vardı sevindim. :D

epoksinin bakır kısmının altında tek tabaka kalıcak halde diger tabakalarını ayırman gerek bu epoksiler cam elyaf tabir edilen maddelerin sıkıştırılması sonucunda yapılıyor kolay kolay yanmazlar sadece delinir.tek parça taban kaldıgında bükmesi çok rahat oluyor abartmayım ama u haline bile gelebiliyor eni dar olanlar.

bakır yüzey delinmeden montaj eski tekniktir cımbız ile elin çok iyi aşina olmalı rahat çalışırsın.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
dün gece şaşırdım valla emmi her yere yazmış sagolsun fikirlerini iletmiş bu aralar durgunluk vardı sevindim. ;)

Bazen ciddi yorgun oluyorum.. Bazen çocuklar sırayla hasatalanıyor ve iyileşme süreleri 10 günü buluyor...

Uyku tutmadı, burası da keyif aldığım bir yer...

Yazmış olmak için yazdığım şeyler de değildi zaten.. Konuların hepsi de ilgi alanlarım dahilindeydi..

Bazen ihmal ettiğim oluyor ama şunu biliyorum ki.. Bu forumda hiç bir konu cevapsız kalmıyor.. Açıyorum bakıyorum, verilmesi gereken cevaplar hep verilmiş oluyor...

Anlayacağınız; yokluğunuza denk getirdim konuları :D

Yorum bağlantısı
Muhammed Andı

Allah sifalik versin...

bende ilk defa bugun 23-01 arasi uyur gibi oldum. normalde 23-08 arasi incin top oynuyor olur forumda, ramazan dolayisiyla su aralar 02-05 arasi kucuk kipirtilar olmuyor degil ama bi geldim, henuz sahura zaman var ve yeni mesaj dolu ortalik. bu gece unutulmus mubarek bi gece midir neci... ;)

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

emmi rabbim şifa versin iyi biliyorum çocuk hastalanmasını.benim ufaklıklarda aynen biri biter digeri olur.çok şükür nazar degmesin(hepimizin çocuklarına )bu aralar iyiler.arabam yokken çok sırtımda taşıdım taxi dolmuş rezilligi çektim.rabbim yaşatmasın en hafif rahatsızlıgı bile.

ben her gece yokluyorum buraları ;)

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Akşamları okuyorum ama hiç cevap veresim gelmiyo şu aralar ;)

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Bir aydır bilgisayar evde yoktu.Yoksa sahuru size bırakmam :D

Bu arada iyice şüphelerim artmaya başladı:::Acaba diyorum Oktay abi Android'mi Uzaylımı ?? Yahu bi uyu abicim..Uyumaz yemez içmez....Yoksa,,yoksa uzaydanda forumamı giriliyor ?? ;)

Bi ihtimalde Vampir olacağı yönünde,,Hep gece yazıyo gündüz yok...Dikkatli olmak lazım...

tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Bir aydır bilgisayar evde yoktu.Yoksa sahuru size bırakmam :)

Bu arada iyice şüphelerim artmaya başladı:::Acaba diyorum Oktay abi Android'mi Uzaylımı ?? Yahu bi uyu abicim..Uyumaz yemez içmez....Yoksa,,yoksa uzaydanda forumamı giriliyor ?? ;)

Bi ihtimalde Vampir olacağı yönünde,,Hep gece yazıyo gündüz yok...Dikkatli olmak lazım...

çok sakin bu aralar 3 4 kişi sürekliligi var ne iyi başka arkadaşlarında olması sizler gibi. :D

gündüzde burdayım bu aralar en az 5 saat uyuyorum sabah 6 civarı yatıp öglen 12 civarı kalkıyoum gündüz iş yogunlugu oluyor müşteriler olsun burdaki arkadaşlar olsun iş çıkmıyor gece sakin sakin iş çıkıyor.ve zevkle forumu inceliyorum yazıyorum.gündüzde yazıyorum genelde.

bugün uyumadım ama

Yorum bağlantısı
Murat Kurtoğlu1679652580

Maşallah herkes burda ... hoş geldiniz çay yapayım isterseniz bölle boş boş :) ayıp olmasın konuklara hehehe ...

bu arada stop ve farlar için cam çalışmalarım hala devam ediyor ..somut bişeyler elde edince sizlerle paylaşıcam ...

Yorum bağlantısı
  • 8 ay sonra...
Murat Kurtoğlu1679652580
Thanks Murat Kurtoglu :)

i made my tempra led stop like yours

not at all..

nice job..

I'm glad for you :)

Use well the days..

Yorum bağlantısı
sun_ray2050

thanks murat ..

actually i wanna know what did you use for these rings around LED in this photo

dsc05029e.jpg

i search more for something like this but i cant find..so i made without these rings

also i search for rings makes reflection like this ..i think this will be amazing

260_nb%20light%20newf.gif

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...