İçeriğe Yönlendir

Seat Leon 2 xenon far buğu problemi

Volkan Karaosmanoğlu

Recommended Posts

Volkan Karaosmanoğlu

herkese selamlar;

farların montajını yaptığımız ilk gün havanin yağmurlu olması ve benim sınavlarımdan ötürü ilker'in, bu işi beni zora sokmadan bitirmek istemesi sebebiyle,farların arasına silikonu tam sertleşmeden taktığımız için ilk gün farlarımda buhar olmuştu.(seat leonlarin çoğunda kronik sorun olarak buhar sorunu mevcuttur.aracı aldığım ilk zamanlarda sol far yine buhar yapiyordu arada bir ama ilk 3-4 aydan sonra hiç yapmamişti.Buhar sorununun kesinlikle işçilikle alakalı olmadığına eminim,sorun farın hava tahliye kanallarının dizayninda.)

daha sonra iki kapağın arkasına da iğneyle 3 er delik açtım ve sağ fardaki buhar tamamen kayboldu,sol fardaki aynen duruyordu.biraz kafa patlatip en sonunda sol farin arkasindaki kisa ve uzun reflektörlerin kapaklarını açtım,uzunların tarafına silica-gel (ayakkabı kutularından çıkan nemi emen poşet içindeki ufak boncuklar) koydum...o şekilde 1gün 1 gece tam kurudu..güneşte kaldı ve içindeki nemin tam geçtiğine emin olduktan sonra kapakları tamamen kapattim.açtiğim delikleri tamamen kapattim.

daha sonra aracimi yağmurda kullandım.çok soğuk ve nemli havada kullandım.4-5 kere yıkadım.asla buğulanma olmadı.(kapaklar tamamiyle kapali ve sol farda uzun reflektörünün arkasında silica-gel bulundurarak.)

Ama bugünkü hafif yağmurdan sonra sol farımda yeniden buhar oluştu.ilk taktığım günde oluşan buhardan çok daha az miktarda oluştu.

Buna çözüm olarak ne yapilabilir farı tekrar açmadan?

Pratik fikirler araniyor =)

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Buğu sürekli kalmıyorsa bir kaç saat sonra geçiyorsa pek de dert etme. Bu normal bişey.

Ben genellikle delik açılması taraftarıyım, sol tarafa koyduğun poşetler yerine delik açman işe yarayacaktır. Ama nereye ? Farda ampullerin ısısı yükseldiğinden camın üst tarafı sıcak olur, aşağı kısım ve köşeler daha soğuk olduğundan nem buralarda yoğunlaşır. Farın en iç tarafında (radyatöre yakın olan taraf) altta delik açarsan faydası olabilir. İğne yeterli olmaz, 3-4 mm çapında olması lazım, bunu bir dene bakalım. Normalde böyle şeyler dizayn yazılımlarıyla hesaplanıyor, bizim deneme yöntemimiz ne kadar işe yarar bilemeyiz. :)

Yorum bağlantısı
Ahmet Kasapoğlu

bu buhar işi gerçekten tam bir şans işi yani.

deneme yanılma ile inş kısa zamanda çözebilirsiniz.

daha önce başka bir konudada yazmıştım 5 6 sene önce Lagunayı aldığımda ne zaman yıkasam yada nemli havalarda yola çıksam illaki farların içi buhar olurdu. hemde orjinal hiç oynanmamış farlar.

Servise her gittiğimde gösterip sorardım bunlar normal olabilir derlerdi. iyide bütün lagunalar neden temiz geziyo o zaman dediğimde cevap alamazdım :)

Sonra mercek modifiyesi yaptım. mercek arkadan baya çıkmıştı birde 4.jen xenon kit kullandım ateşleyiciler iyice çıktı arkadan kapağını falan hiç kapatmamıştım farın sadece gri bant ile arkadan güzelce sarmıştım. birdaha tek bir gün en ufak bir buhar görmedim farlarda:)

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Bir çok forumda "sıkıca kapatırsan her tarafını silikonlarsan buğu yapmaz" dendiğini görüyorum, bu bence tam olarak doğru değil.

Buğu oluşumunun giderilmesi ısı ve hava dağılımının hesabından ibarettir. Her farın iç dizaynı farklı olduğundan neresi daha çok ısınır, ısı nereye doğru yol alır bir sürü etkeni var, bunların gözönünde bulundurulup hesaplanması kolay bir şey değil. Bir kaç defa önceki kasa A6 görmüştüm her iki farı da buğudan içi görünmüyodu :)

Yorum bağlantısı
Volkan Karaosmanoğlu
Bir çok forumda "sıkıca kapatırsan her tarafını silikonlarsan buğu yapmaz" dendiğini görüyorum, bu bence tam olarak doğru değil. Buğu oluşumunun giderilmesi ısı ve hava dağılımının hesabından ibarettir. Her farın iç dizaynı farklı olduğundan neresi daha çok ısınır, ısı nereye doğru yol alır bir sürü etkeni var, bunların gözönünde bulundurulup hesaplanması kolay bir şey değil. Bir kaç defa önceki kasa A6 görmüştüm her iki farı da buğudan içi görünmüyodu :)
ya şimdi selçuk abi 2 şekilde düşünmek lazim;Nemi tamamen giderilmiş ve tam kurutulup sımsıkı kapatılmış bir kavanoz asla buhar yapmaz.ama hafif nemliyken sımsıkı kapatılmış bir kavanoz belli sıcaklıklarda,buhar yapacaktır.ya da kışın hava soğukken aracin içinde klima açmadan yolculuk edildiğinde bir süre sonra iç ısı dış ısıdan fazla olunca camlar buhar oluyor,e farin içinde de bir nem vs. kaliyorsa ve ampulun ısısı ile buharlaşip far camına yapişiyordur. ya bir hava tahliyesi olmali..ya da far montaj yapilirken herşeyin tamamen kuruduğuna emin olunup,silikonla birleştirilip,kapaklar açık şekilde silikon kurutulduktan sonra kapaklar kapatilmali diye düşünüyorum.bir de bir fikrim var;ilkerle muhtemelen benim farları tekrar açacağız.far camlarına içten önce meguiars'in plastx ya da scratchx (scratchx plastx'in biraz daha kuvvetlisi aslinda) tamamen pürüssüz hale getirip,üstüne wax atip onun da üstüne anti-fog buhar önleyici sıvılardan sıkıp kuruduktan sonra silmeyi düşünüyorum farları kapatmadan.ilker de hava tahliyeli kapak yapmayi düşünüyor ancak benim korkum motorun pisliği,tozu vs. 'nin zamanla farın içine dolması.ya da fara bir yerden 3-4 mm lik delikler açsak buradan da zamanla farın içine pislik dolacaktır diye düşünüyorum.sizcE?
bu buhar işi gerçekten tam bir şans işi yani.deneme yanılma ile inş kısa zamanda çözebilirsiniz.daha önce başka bir konudada yazmıştım 5 6 sene önce Lagunayı aldığımda ne zaman yıkasam yada nemli havalarda yola çıksam illaki farların içi buhar olurdu. hemde orjinal hiç oynanmamış farlar. Servise her gittiğimde gösterip sorardım bunlar normal olabilir derlerdi. iyide bütün lagunalar neden temiz geziyo o zaman dediğimde cevap alamazdım :)Sonra mercek modifiyesi yaptım. mercek arkadan baya çıkmıştı birde 4.jen xenon kit kullandım ateşleyiciler iyice çıktı arkadan kapağını falan hiç kapatmamıştım farın sadece gri bant ile arkadan güzelce sarmıştım. birdaha tek bir gün en ufak bir buhar görmedim farlarda:)
kesinlikle şans işi.bir sürü leon gördüm farları buhar olmuş,içinde damlacıklar bile oluşmuş.ben de aracımı ilk aldığımda yapıyordu ama zamanla geçti.kesinlikle işçilikten,silikondan kaynaklı olduğunu düşünmüyorum.
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Farın içini havasız bir ortam gibi düşünmeyin, ampul kapağı vb. olacak illa ki hava akışı olacaktır. Farlar tozsuz "temiz" odalarda monte ediliyorlar yani dediğin şey fantezi olur.

Nem havanın içinde olan bir şey olduğundan farın herhangi bir noktasına kümelenemez. Farın her noktasında aynı oranda nem vardır.

Bir makalede şu anda kullanılan tüplü sistem yerine membran şeklideki tüneller kullanıldığında buharlaşmanın ciddi oranda azaltıldığı bilimsel olarak anlatılıyordu.

Şlker muhtemelen farlarda görülen L ya da T şeklinde tüplü deliklerden yapmayı düşünüyordur. Yani deliğin ağzı direkt olarak dışarıya açık olmayıp gizli olacak.

Farın açılması ve içerde yapacağınız şeylerle ciddi bir sonuç alacağınızı sanmıyorum. Farda nerelerde buğu oluşuyor, nerede tüp var, resim gönderirsen iyi olur. Farın altında gezen hava daha soğuk olduğundan alt taraflarda noktalar seçmeniz gerekecektir.

Yorum bağlantısı
Volkan Karaosmanoğlu
Farın içini havasız bir ortam gibi düşünmeyin, ampul kapağı vb. olacak illa ki hava akışı olacaktır. Farlar tozsuz "temiz" odalarda monte ediliyorlar yani dediğin şey fantezi olur.

Nem havanın içinde olan bir şey olduğundan farın herhangi bir noktasına kümelenemez. Farın her noktasında aynı oranda nem vardır.

Bir makalede şu anda kullanılan tüplü sistem yerine membran şeklideki tüneller kullanıldığında buharlaşmanın ciddi oranda azaltıldığı bilimsel olarak anlatılıyordu.

Şlker muhtemelen farlarda görülen L ya da T şeklinde tüplü deliklerden yapmayı düşünüyordur. Yani deliğin ağzı direkt olarak dışarıya açık olmayıp gizli olacak.

Farın açılması ve içerde yapacağınız şeylerle ciddi bir sonuç alacağınızı sanmıyorum. Farda nerelerde buğu oluşuyor, nerede tüp var, resim gönderirsen iyi olur. Farın altında gezen hava daha soğuk olduğundan alt taraflarda noktalar seçmeniz gerekecektir.

açiklamalar içi çok teşekkür ederim selçuk abi.söktüğümüzde bunlari da değerlendirerek çalişacağiz.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Volkan Karaosmanoğlu
(düzenlendi)

herkese selamlar;farları tekrar sökmeden önce aracı yıkadığımda yavaş yavaş buhar oluşuyordu ve farı 10-15 dakika uzunlar ile birlikte yaktiğimda tamamen gidiyordu(arka kapaklar da açık olarak).10-15 derecedeki hava sıcaklıklarında yağışsız iken buhar problemi olmuyordu.Ancak en son gece kullanımında yağışlı havada 100-120 ile seyrederek yarım saat kullandığımda farın içi yoğun bir şekilde buhar olmuş ve su damlacıkları oluşmuştu.Ertesi sabah kalktiğimda ise sol farım tamamen buhar olup temiz alan kalmayınca farları sökme kararı verdim.ilkerle birlikte benim farları tekrar söktük ve açtık.İlkerin gördüğü,farın alt kısmındaki hava tahliye deliklerine su birikmeleri vardı.Yani buralardan su giriyor ve farın ısısıyla birlikte cama doğru buharlaşıyordu.Bunları kapatma kararı aldık.farların iç camını birçok cila ile kusursuz hale getirip en son buhar önleyici spray ile sonlandırdık.Bugün montajını yaptık.Ayarları da yapıldıktan sonra karanlık bir otoparkta birkaç duvar fotoğrafı çekelim dedik.10 dakika E5 trafiği (yağmurlu ve 8derece hava) kullanımı sonunda otoparka geldiğimizde sağ farda hafif bir buhar oluşmaya başlamıştı(tüm kapaklar full kapalı durumda iken.).Kapağını açtık ve hemen kayboldu buhar.İşlemleri bitirdikten sonra eve geldiğimde iki farım da simetrik şekilde neredeyse yarıya kadar buhar olmuştu.Birebir simetrik oluşması gerçekten çok ilginç çünkü havanın dolaşımında bir gariplik var diye düşünüyorum.Far kapaklarını açarak bir yarım saat bekledikten sonra ilker'in yaptiği L şeklinde plastik ve içinde sünger bulunan kapaklar taktım.Henüz buhar yok.Bu noktada sormak istediğim bir kaç soru var;-!!!!iki farın da içindeki bir bölüm tekrar silikonlandi (siyah silikon sanırım mastik), ve bu bölgeler xenon ampule çok yakın.Acaba ampulun ısısı ile silikon ısınıp vıcık kıvama gelip buharlaşma yapıp içindeki sıvısını buharlaştırıyor olabilir mi? (tüm kapaklar ,hava tahliyeleri full kapalı olduğu halde bile buhar olmasından dolayı bundan şüphelendim) !!!!!-Farın altında bulunan tahliye kapakları tamamen kapatıldı,sadece uzun far reflektörünün arkasındaki kapaklarda L şekilnde hava tahliyeleri var.Bunları açık bıraktım.Benim korkum yine yağışlı havada otoban kullanımında farın içinde su damlacıkları oluşacak kadar buhar oluşması.Engellemek için ne yapilabilir.

Farın içini havasız bir ortam gibi düşünmeyin, ampul kapağı vb. olacak illa ki hava akışı olacaktır. Farlar tozsuz "temiz" odalarda monte ediliyorlar yani dediğin şey fantezi olur.Nem havanın içinde olan bir şey olduğundan farın herhangi bir noktasına kümelenemez. Farın her noktasında aynı oranda nem vardır. Bir makalede şu anda kullanılan tüplü sistem yerine membran şeklideki tüneller kullanıldığında buharlaşmanın ciddi oranda azaltıldığı bilimsel olarak anlatılıyordu.Şlker muhtemelen farlarda görülen L ya da T şeklinde tüplü deliklerden yapmayı düşünüyordur. Yani deliğin ağzı direkt olarak dışarıya açık olmayıp gizli olacak.Farın açılması ve içerde yapacağınız şeylerle ciddi bir sonuç alacağınızı sanmıyorum. Farda nerelerde buğu oluşuyor, nerede tüp var, resim gönderirsen iyi olur. Farın altında gezen hava daha soğuk olduğundan alt taraflarda noktalar seçmeniz gerekecektir.
selçuk abi resim olarak elimde ,farı ikinci kez sökmeden önce ilk buhar yaptığı zamanlardan kalma resimler mevcut onları da ekleyeyim.27112008005vu7.jpg27112008006uc9.jpg tarihinde wolkanku tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Volkan Karaosmanoğlu
(düzenlendi)

yabanci bir leon forumunda standart H7'lerde buhar sorunu yaşayan 20 ye yakın araç var,bir kişiye servisten yapilan açiklamaya göre far iç mekanı çok büyük olduğu için,içinde dolaşan hava ampullerle tamamen ısınamıyor,farın içinde mutlaka soguk hava dolaşıyor ve buhar sorununa yol açıyor denilmiş.Ve bazı araçlarda artık farın içinde ısıtıcı özel bölgelerin olduğundan bahsedilmiş.

(Had both of mine replaced under warranty and a LOT of hassle from Seat uk [ they have improved the venterlation within the head light assy now, but the main reason is that the air volume is so big that the heat from the lamps is not enough to clear condensation - some upmarket cars now have heaters within the headlight assy!!])

Benim farım standart halde iken (H7) çok çok nadiren sol far buhar yapardı ancak eklediğim resimlerdeki kadar yoğun nemli şekilde değil,hafif bir buhar olurdu ve giderdi.

İşin garip kısmı ilker benim farlarımın aynısını başka bir leon'a uyguladı,uygulanan aracın sahibi ile görüştük ve kesinlikle bir buhar olmadığını belirtti.Peki bendeki sorun ne? Sıyırmak üzereyim =)

tarihinde wolkanku tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Bir çok Leon'da bu sorun yaşanıyorsa farın kabıyla bağlantılı bir durum olabilir. Silikonun eriyerek nem oluşturması söz konusu değil ama farın dış kabı içeriye nem salgıladığından buğuyu oluşturuyordur. Muhtemelen tek bir firma tarafından aynı malzemeyle üretildiğinden aynı araçlar aynı sorunu yaşıyorlardır.

Farın arkasının resmini göndermemişsin ama tek bir delik bırakman işe yaramayacaktır, en az iki delik olmalı ki içeride hava dolaşabilsin. Farın kendi deliklerini tıkamanız pek iyi bir fikir değil, ordan içeriye su sızmayacak ama havayı da tahliye edecek şekilde L tüneli falan yapmayı deneyin. Şşiniz zor Allah sabır versin :)

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Benim başıma eskiden gelen olayda sizinkine benziyordu.Belki yardımı olur;kangonun orj ampülü h4 idi. ben ampülü söküp h4-3 xenon monte etmiştim.o zamanda yağmurlu havalarda nemlenme yapıyordu.bende farın su aldığını zannedip montaj yaptığım noktaları kontrol ettim.bi hatada görememiştim.sonradan aklıma gelen ise xenonun ampül kadar ısı yaymayıp oluşabilecek buharı atmaması oldu.bende farın içine araç çalıştığı anda voltajı alacak şekilde alüminyum gövdeli 50 watt 33 ohm direç koydum buharı o zaman yok etmiştim.

tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Volkan Karaosmanoğlu
Benim başıma eskiden gelen olayda sizinkine benziyordu.Belki yardımı olur;kangonun orj ampülü h4 idi. ben ampülü söküp h4-3 xenon monte etmiştim.o zamanda yağmurlu havalarda nemlenme yapıyordu.bende farın su aldığını zannedip montaj yaptığım noktaları kontrol ettim.bi hatada görememiştim.sonradan aklıma gelen ise xenonun ampül kadar ısı yaymayıp oluşabilecek buharı atmaması oldu.bende farın içine araç çalıştığı anda voltajı alacak şekilde alüminyum gövdeli 50 watt 33 ohm direç koydum buharı o zaman yok etmiştim.
güzel fikir ancak benim farm çok çok büyük olduğu için büyük bir hava kütlesi içerde..ve dediğiniz şekilde o kütleyi ısıtmak zor olacak diye düşünüyorum.
Bir çok Leon'da bu sorun yaşanıyorsa farın kabıyla bağlantılı bir durum olabilir. Silikonun eriyerek nem oluşturması söz konusu değil ama farın dış kabı içeriye nem salgıladığından buğuyu oluşturuyordur. Muhtemelen tek bir firma tarafından aynı malzemeyle üretildiğinden aynı araçlar aynı sorunu yaşıyorlardır. Farın arkasının resmini göndermemişsin ama tek bir delik bırakman işe yaramayacaktır, en az iki delik olmalı ki içeride hava dolaşabilsin. Farın kendi deliklerini tıkamanız pek iyi bir fikir değil, ordan içeriye su sızmayacak ama havayı da tahliye edecek şekilde L tüneli falan yapmayı deneyin. Şşiniz zor Allah sabır versin :)
havanın dolaşamayacağı bir gerçek evet bunu pek düşünmedik.Ancak şöyle bir durum var;Yabanci forumda söylenene göre , farın büyük olması sebebiyle farın içinde dolaşan hava kütlesi çok büyük olduğu için xenon+parkların yaydığı ısı , içeride eşit dağilamadiği için dışardaki ısı farkından dolayı da buhar oluşuyor deniliyor.Selçuk abi senin dediğin şekilde iki tane sirkülasyon sağlayacak şekilde delik açarsak dış ısı ile far içindeki ısı dolaşarak eşitleneceğinden buhar sorunu çözülebilir.Denemek lazım
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)
güzel fikir ancak benim farm çok çok büyük olduğu için büyük bir hava kütlesi içerde..ve dediğiniz şekilde o kütleyi ısıtmak zor olacak diye düşünüyorum.

biraz uçuk bi fikir ama farın içine bi fan koyupta hava sirkulasyonu yapsan.hazır farda büyükmüş.yada farın alt tarafında veya arkada su gelmeyecek bi bölüm varsa orayı açarakta fan konulabilir .3x3 cmlik ler gibi.

tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Volkan Karaosmanoğlu
(düzenlendi)
biraz uçuk bi fikir ama farın içine bi fan koyupta hava sirkulasyonu yapsan.hazır farda büyükmüş.yada farın alt tarafında veya arkada su gelmeyecek bi bölüm varsa orayı açarakta fan konulabilir .3x3 cmlik ler gibi.
o epey uçuk olur ya =)bugün hiç yağiş vs. yokken havanında 2 gündür kuru olmasi neticesinde farım hiç buhar yapmiyor derken akşama doğru çok az bir buhar yine oluştu..ancak az önce ufak bir far testine çiktim..önce kapaklar kapaliyken 15-20 km yaptim...içerde çok hafif buhar vardi ve büyüdü...sonra kapaklari açip 10-15 km yaptim..tamamen geçti buhar...en son eve geldim uzunlari vs. 5 dakika yakip içini tamamen kurutup kapattim...bakalim nolcak..bu testi esas yağişli havada yapmak istiyorum.

yanlız burada selçuk abinin de dediği gibi far içinde sirkülasyon olduğu zaman buhar falan kalmıyor ortada...

alt tarafta 2 tane hava tahliyesi var orjinalde ama ilkerle açip baktiğimizda iki tarafta da sadece tekinin açik olduğunu görüp kapatmiştik..şimdi tamponu sökmeden arka tarafta kalan yani uzun reflektörüne doğru olan orjinal kapalı olan hava tahliyelerine ulaşabiliyorum..onları açmayı düşünüyorum ancak onların hemen 5-6 cm aşşağisinda yağmurda suyun biriktiği bir şase alanı var.gerçi altında 1 tane de düzgün delik var süzülmesi için oradan ama orada her yağmurdan sonra birikinti oluyor....ben bu hava tahliyesini açarsam buradaki su buharlaşip fara tekrar girer mi diye düşünmeden edemiyorum....kafam bu ara sadece bunla dolmuş vaziyette

Yorum bağlantısı
Volkan Karaosmanoğlu
(düzenlendi)

bugün yağışlı havada öğlen saatlerinde yaklaşık 45dk - 1 saat kullandım aracımı..ilk 15 dakika farları hiç açmadan kullanıp bir otoparkta durduğumda farlarda en ufak bir buhar olmadiğini gördüm.daha sonra farlarımı yakarak 15 dakika daha kullandım ve kapalı bir otoparkta baktiğimda hiç buhar farlarda..alacaklarımı aldım vs. 15-20 dakika sonra aracın yanına geldiğimde yine bir buhar oluşmamıştı.mutlu mesut farlarımı yakarak 20-25 dakika da eve yolculuk yaptim.eve geldiğimde sol farın iç kısımında hafif bir buhar oluşmuştu ancak belli belirsiz kuvvetsiz bir buhardı.o şekilde park edip biraktim.birkaç saat sonra bakacağım durumuna.

edit:eve gelip park ettikten yarım saat sonraki durum;sol fardaki azalmış,sağ farda soldakinin birebir aynisi şekilnde buhar belirmiş=) far benimle oynuyor bence =)

farları 2.kez açmadan önce sağ farda pek birşey oluşmuyordu yağışlı havalar neticesinde..hep sol farda sorun çıkıyordu.yine sağ far tertemiz sol far hafif de olsa buğulanma yapiyor.

sol farın alt kısmı belki daha çok nem aliyor ya da daha basık bir alan diye düşünüyorum ama zaten farın altındaki hava tahliyeleri kapalı,nemin girebileceği bir yer yok.sadece farların arkasında uzun reflektörünün kapağinda L tüp ve içinde sünger var.buradan nem giriyor olsa iki farda da olur diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
edit:eve gelip park ettikten yarım saat sonraki durum;sol fardaki azalmış,sağ farda soldakinin birebir aynisi şekilnde buhar belirmiş=) far benimle oynuyor bence =)

Bu durum normal, bunu engellemen çok zor. Park ettiğin zaman iç ve dış ısı arasındaki fark çok fazla oluyor.

sol farın alt kısmı belki daha çok nem aliyor ya da daha basık bir alan diye düşünüyorum ama zaten farın altındaki hava tahliyeleri kapalı,nemin girebileceği bir yer yok.sadece farların arkasında uzun reflektörünün kapağinda L tüp ve içinde sünger var.buradan nem giriyor olsa iki farda da olur diye düşünüyorum.

Bu olay farın dışarıdan nem almasından ya da alt tarafında su birikintisinin buharlaşmasından kaynaklanmıyor bence. Şçeriye su sızması durumu ayrı tabi, öyle bişeyin asla olmaması lazım, bunun için ordaki kanalın ağzını başka yöne çekmek lazım belki de.

Sorun içerideki havanın sirküle edilememesinden kaynaklanıyor. Öyle iki nokta (ya da fazlası) olmalı ki bir yerden hava girip diğer taraftan çıkabilsin, içerideki havanın nem oranı doymadan çıksın ve nemsiz taze hava içeri girsin. Temel mantık bu olmalı. Ön cam buharlandığında yan camlardan birini hafif açarak buharı alabiliyoruz ya onun gibi, içerideki doymuş nem dengesini azaltmak için temiz hava girişi ve çıkışı lazım. Bu konuda orjinal tahliye borularının yerleri bence daha elverişli onun üzerine odaklanmak daha iyi.

Ekte 406 farının havalandırma kanallarını işaretledim. Soldan sağa doğru uzun, kısa ve sinyal bölümleri var.

post-5-1230123725_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Volkan Karaosmanoğlu
Bu durum normal, bunu engellemen çok zor. Park ettiğin zaman iç ve dış ısı arasındaki fark çok fazla oluyor.

Bu olay farın dışarıdan nem almasından ya da alt tarafında su birikintisinin buharlaşmasından kaynaklanmıyor bence. Şçeriye su sızması durumu ayrı tabi, öyle bişeyin asla olmaması lazım, bunun için ordaki kanalın ağzını başka yöne çekmek lazım belki de.

Sorun içerideki havanın sirküle edilememesinden kaynaklanıyor. Öyle iki nokta (ya da fazlası) olmalı ki bir yerden hava girip diğer taraftan çıkabilsin, içerideki havanın nem oranı doymadan çıksın ve nemsiz taze hava içeri girsin. Temel mantık bu olmalı. Ön cam buharlandığında yan camlardan birini hafif açarak buharı alabiliyoruz ya onun gibi, içerideki doymuş nem dengesini azaltmak için temiz hava girişi ve çıkışı lazım. Bu konuda orjinal tahliye borularının yerleri bence daha elverişli onun üzerine odaklanmak daha iyi.

Ekte 406 farının havalandırma kanallarını işaretledim. Soldan sağa doğru uzun, kısa ve sinyal bölümleri var.

selçuk abi şimdi iç dış ısı meselsinde şöyle birşey kafama takildi

h7 xenonum varken ampulun,far içine ısı yaymasını engelleyen ne mercek vardı ne mercek kapağı,ampul tüm farın içine ısı yaydığından buhar oluşmuyordu sanırım. E peki bu durumda soğuk havalarda iç-dış ısı farkı şu andakinden çok daha yüksek olması gerekmiyor mu?Daha fazla buhar oluşmasi gerekir diye düşünüyorum..Ama soğuk havada ya da yağişta hiç ama hiç buhar olmadı.sadece 7-8 kere araba yikandiğinda olmuştu.

Senin koyduğun fotoğrafta resmen havanın nerden girip çıkacağı belli...gayet güzel de dolaşir o hava farın içinde.O halde biz de orjinaldeki 2 hava tahliyesini de açalim ve uçlarına L tüp monte edip içine sünger koyalim,kir/toz vs. dolmadan sirkülasyonu sağlayalım.1 Hafta daha test edeyim farı ondan sonra uygulamaya geçeceğim.

Yorum bağlantısı
Ahmet Kasapoğlu

bencede orjinal haline getirip tekrar deneyin. Bu hava kanallarının yerini ve sayısını hiçbir şekilde bizim hesaplayıp yapma şansımız yok. Benim BWM nin farında Selçuk abinin koyduğu resimdeki sağ büyük havalandırmadan tam 4 tane var. hepsinde süngerli L çıkış lastik takılı. Yani biri bana bu şekilde yapıcam diye gelip söylese ne gerek var en büyük havalandırmadan 4 tane koymaya derdim. Ama şunu belirtiyim lagunada falan hep bir şekilde yıkayınca yolda ufakta olsa buhar görürdüm. Bu farda yağmur kar kış kapalı garaj yıkama hiçbir koşulda mercimek kadar bile buhar görmedim daha.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
selçuk abi şimdi iç dış ısı meselsinde şöyle birşey kafama takildi

h7 xenonum varken ampulun,far içine ısı yaymasını engelleyen ne mercek vardı ne mercek kapağı,ampul tüm farın içine ısı yaydığından buhar oluşmuyordu sanırım. E peki bu durumda soğuk havalarda iç-dış ısı farkı şu andakinden çok daha yüksek olması gerekmiyor mu?Daha fazla buhar oluşmasi gerekir diye düşünüyorum..Ama soğuk havada ya da yağişta hiç ama hiç buhar olmadı.sadece 7-8 kere araba yikandiğinda olmuştu.

Mercek olmadığı için ön camın daha fazla yüzeyini ısıtıyordun o zaman. Ondan buhar pek olmamıştır.

Yorum bağlantısı
Volkan Karaosmanoğlu
bencede orjinal haline getirip tekrar deneyin. Bu hava kanallarının yerini ve sayısını hiçbir şekilde bizim hesaplayıp yapma şansımız yok. Benim BWM nin farında Selçuk abinin koyduğu resimdeki sağ büyük havalandırmadan tam 4 tane var. hepsinde süngerli L çıkış lastik takılı. Yani biri bana bu şekilde yapıcam diye gelip söylese ne gerek var en büyük havalandırmadan 4 tane koymaya derdim. Ama şunu belirtiyim lagunada falan hep bir şekilde yıkayınca yolda ufakta olsa buhar görürdüm. Bu farda yağmur kar kış kapalı garaj yıkama hiçbir koşulda mercimek kadar bile buhar görmedim daha.

o halde bizde sirkülasyon sağlayacak şekilde 2 uca da L tüp koyarak deneriz buhar durumu devam ederse.

Yağiş olmadiği için şimdilik bir problem yok.

Yorum bağlantısı
Volkan Karaosmanoğlu
(düzenlendi)

herkese selamlar;

bugün aracimi yikandim ve artik bu işten midem bulandi.fara su tutmamaya özen gösterdiğimiz halde yıkanma esnasinda ve yikandiktan sonraki durumlar bu şekilde,yoğun bir yağış altında 2-3 saat otoban yolculuğu yapsam demekki farın içi akvaryum olacak.

yıkama esansında;

27122008zp1.jpg

yıkamadan 2 saat sonra;

27122008002rf8.jpg

27122008001fd8.jpg

sırf bu iş yüzünden ne maddi olarak gücüm kaldı ne de sabrım kaldı.Tamponu söktürüp taktirmaktan yoruldum,para vermekten yoruldum,finallerime 1 hafta var ve ben hergün far testi yapıyorum ediyorum.Bomboş bir işle uğraşiyorum.

0 orjinal far almayı düşünüyorum ve bu işe bir daha asla bulaşmayi düşünmüyorum.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
herkese selamlar;

bugün aracimi yikandim ve artik bu işten midem bulandi.fara su tutmamaya özen gösterdiğimiz halde yıkanma esnasinda ve yikandiktan sonraki durumlar bu şekilde,yoğun bir yağış altında 2-3 saat otoban yolculuğu yapsam demekki farın içi akvaryum olacak.

sırf bu iş yüzünden ne maddi olarak gücüm kaldı ne de sabrım kaldı.Tamponu söktürüp taktirmaktan yoruldum,para vermekten yoruldum,finallerime 1 hafta var ve ben hergün far testi yapıyorum ediyorum.Bomboş bir işle uğraşiyorum.

0 orjinal far almayı düşünüyorum ve bu işe bir daha asla bulaşmayi düşünmüyorum.

Bu işin zor olduğunu söylemiştim :) Bilgisayarla tasarlanan bir şeyi yeniden tasarlamaya çalışıyorsunuz + doğa ile savaşıyorsunuz. Bunlar çok zor ve sabır ister. Forumlarda hep söylemişimdir buğu eğer çok kalıcı değilse kafanıza takmayın diye. Farın içindeki o siyah plastik kaplamaların kimyasal yapısından dolayı buğuyu artırdığı ihtimalini düşünüyorum ben de artık. Bu iş can sıkıcı olmaya başladıysa bir süre buna kafa yorma ve xenonlarının tadını çıkar ve finallerine yoğunlaş derim ben. Belki ileride başka bir çözüm bulursun şu anda farketmediğin bir şeyler olabilir.

Yorum bağlantısı
Volkan Karaosmanoğlu

selçuk abi ilker bu farın aynısını başka bir leona daha yapti ayni siyah plastik kaplamayı onda da kullandı ancak çocuk buhar olmadığını söylüyor,bilemeyiz belki de arabasina toz kondurmak istemediğinden de böyle söylüyor olabilir.

Şlker'in bu noktada yapabilecek birşeyi yok tasarımla alakalı bir konu bu mutlaka çünkü daha dün serviste yikanma esnasinda sol farı buhar yapan bir leon gördüm.

Valla abi inan tadı madı değil,b.ku çıktı xenonların.keyif meyif falan kalmadı yani.aracımı kullanmaya utandiğim için resmen dişari çikmak istemez hale geldim..araba şu anda çapaklı gibi farlarının altı buhar içinde..ve bu seferki buhar epey yoğun gibi duruyor ufak ufak damlacık taneleri gibi duruyor.Pek de geçeceğe benzemiyor.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Farı söküp takmayı öğren..

Ekipmanın yoksa.. edin...

Sök. su alma ihtimali olan yerleri tekrar gözden geçir...

tahliye deliğini gözden geçir..

Tahliye deliğinde s yoksa ordan su alabilir...

Yoksa takma kafana...

Yorum bağlantısı
Volkan Karaosmanoğlu
Farı söküp takmayı öğren..

Ekipmanın yoksa.. edin...

Sök. su alma ihtimali olan yerleri tekrar gözden geçir...

tahliye deliğini gözden geçir..

Tahliye deliğinde s yoksa ordan su alabilir...

Yoksa takma kafana...

farı söküp takmayi artık ezberledim ancak şöyle bir sorun var , tamponu sökmeden farı sökmenin mümkünatı yok..tamponu sökmek aslında 24 vidaya bakıyor ama yine de bir far sökmek için azap.

ekipman var.

su olan yerler sürekli kontrol ediliyor,su akabilcek yerleri kapatiyorum ama yine de az da olsa su oluyor farın alt kısmında bir yerlerde.

tahliye delikleri kapali olduğu için S olsa da olmasa da su alabilcek bir yeri yok :)

Bu arada az önce farkettim ki;

Uzunları yakıp halojen ampulu devreye soktuğumda,uzun reflektörünün kapaği kapali dahi olsa halojen ışık farın altından arabanın şasesini aydınlatıyor bir yerden...2 farın altında da durum bu şekilde ve ışık şiddetleri aynı..e tahliye delikleri de kapali olduğuna göre halojen ışık nasıl şaseye aydınlık verebilir? bence bir yerlerden kaçıyor.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...