İçeriğe Yönlendir

Opel Signum - Hella Led'li adaptif far


Selçuk Keleş

Recommended Posts

Selçuk Keleş

Hella, Opel Signum için tasarladığı LED'li sürüşe uyumlu far prototipini duyurdu.

Uzun ömür, güvenilirlik, küçük boyut, yüksek hız ve düşük enerji tüketimiyle araçların stop lambalarında bir süredir kullanılmakta olan LED'lerin ön farlarda kullanımı için yapılan araştırmalar ve çalışmalar ürünlerini vermeye başladı.

Günümüz itibariyle kısa/uzun far, gündüz farı ve park lambalarında görmeye başladığımız LED'li farların sürüşe uyumlu olan modellerinin 2012 itibariyle üretilmeye başlanması bekleniyor.

Son yıllarda geliştirilen 5500K-6000K beyaz LED'ler sayesinde sürücülerin gözleri fazla yorulmadan daha rahat bir sürüş yapmaları sağlanabilmektedir.

Bu LED'lerin performansı da gün geçtikçe artmakta, şimdilik ulaşılabilen 130 lm/W değeri ile 90 lm/W verimliliğe sahip xenon ve 20 lm/W verimliliğe sahip halojen ışık kaynaklarından çok daha etkili kullanılabilmektedir.

Kısa ve uzun farlarda yüksek ışık gücü gerektiğinden çok çipli LED'ler kullanan Hella, özel tasarım ve geometrik düzenlemeler uygulayarak mekanik bir bileşen kullanmadan kesilme çizgisini oluşturmuş ve beklenen ışık dağılımını elde etmeyi başarmış.

Farklı optik bileşenlerin kullanıldığı prototipte altı modül kısa far, üç modül uzun far, bir modül viraj farı, üç modül sinyal lambası ve bir modül de park ve gündüz farı olarak tasarlanmış.

Tasarlanan modüler yapı ve elektronik kontrol ünitesi sayesinde, araca yakın alanı aydınlatan simetrik ve geniş açılı ışık dağılımı, kısa far için yolun solunda kesilme çizgisi yoğunlaşan ışık dağılımı, uzun far için yolun sağına yoğunlaşan asimetrik ışık dağılımı ve diğer modüller ile sürüşe uyumlu (şehiriçi, viraj, otoyol) ışık dağılımları arasında geçiş yapmak mümkün olmuş.

Bu yapı sayesinde otomobil üreticilerine farklı ve isteğe özel dizaynlar ve fonksiyonlar geliştirilebilmesi imkanı da sağlanmış.

post-5-1234459191_thumb.jpg

post-5-1234459196_thumb.jpg

post-5-1234459200_thumb.jpg

post-5-1234459204_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...