İçeriğe Yönlendir

Dirençler aşırı ısınıyor ne yapmalıyım?

Yusuf Gür

Recommended Posts

Yusuf Gür

selamlar arkadaşlar

Fiat albea nın arka tavan lambasına super flux led den tavan lambası yaptım ancak dirençler aşırı ısınıyor. ayrıca ledler de bir miktar ısınıyor. ledleri paralel bağladım. beş adet 220 ohm direnç bağladım. çok ısındı. 34 adet led var. ısınınca 10 adet bağladım dumanlar çıkmaya başladı.

12+12+10 olarak ayırarak 5 er adet bağladım yine çok ısındı. 330 ohm kullandım o da ısındı. ben de ısınmaya başladım :)

nasıl, kaç ohm dirençten kaçar tane bağlamalıyım? ayrıca 1 adet 7812 entegre 34 adet super flux led i kaldırmayacaktır sanırım. 2 adet paralel bağlasam olur mu? :shok:

teşekkürler

saygılar...

img0039fdn.jpg

img0040c.jpg

img0041x.jpg

Yorum bağlantısı
Özgür Yıldız

bu ledlere 2 tane daha ekleyin toplamda 36 tane olsun.

12 şerli olarak 3 grup olsun.

Her bir grubun içinde de 4erli olarak gruplayın.

her 4 led birbirine paralel olacak ve bu 4erli ledler kendi arasında seri olacak.

bu 12li grupların girişinede 55-60 ohm direnç bağlayın sorunsuz kullanırsınız.

(-)

l

D=D=D=D

l

D=D=D=D

l

D=D=D=D

l

(60ohm)

l

(+)

dizilim bu şekilde olacak

Yorum bağlantısı
Yusuf Gür
(düzenlendi)

selamlar

tek direnç kaldırmadı 3 adet 56 ohm direnç ile çalıştırdım her bir sırayı. sıralar 12 adet led, 3 adet 4 paralel, bunlar da aralarında seri şekilde. peki bir adet 7812 entegre yeterli mi yoksa 2 adet paralel bağlayayım mı 36 adet super flux lede?

teşekkürler

saygılar...

tarihinde impress tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Direnç öyle bağlanmazki ya..

Direnci paralel bağladıkça omaj düşer...

Yorum bağlantısı
Yusuf Gür

55-60 ohm iş görür yazınca 56 ohm bulabildim. onun da tek gücü yetmedi. 2 tane de birkaç tanesi yanmadı. 3 tane bağlayınca bütün sıra yandı. bir zararı olur mu ileride? 7812 yi deniyorum şu an ufak bir aluminyum plakaya sabitlesem sorun çıkarmayacak gibi. çıplak halde birazcık ısındı.

+ + + + + + + + + + + +

- - - - - - - - - - - - bu şekilde paralel bağlayıp üç grubu seri bağladım. bunları da 3 adet 56 ohm direnç ile çalıştırabildim.

sorun çıkar mı acaba :shok:

teşekkürler

saygılar...

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Ledler nerden nasıl elektrik almış anlamadım valla...

Son mesajınızdan da bişey anlamadım...

Bence şema çizin..

Yorum bağlantısı
Ali İhsan1679652583

sanırım hepsini paralel bağlamış ama 3 erli grup olarak seri yapmış serileri birbirine paralel yapmış yani 4x3 + 4x3 + 4x3 olarak seri grupları birbirine paralel bağlamış ve her seri grubada 56 ohmluk direnç 1 tanede 7812,bu arada 7812 için en güzel ve ucuz çözüm ben öyle yaptım,bildiğiniz pc işlemcisini soğutan alüminyum petekler varya,pc cilerden 3-5 tl ye çıkma bir tane alın ve peteklerini kıl testere ile keserek kullanabilirsiniz acaip etkili oluyor hiç ısınmıyor.bende aracımın uzunlarının olduğu kısma angel şeklinde yana ışık veren ledlerden monte ettim ve harika oldu,7812 nin yanındada bir tane 4001 bağladım kısa devre olursa zarar görmesinler diye ve birde 0,25w 33 ohm luk direnç bağladım ışık şiddeti neredeyse yarı yarıya azaldı ama artık ledler ısınmıyor,parklara bağlı olduğu için sürekli yanacak,ısınmayacak ve uzun süre dayanıklı olacak şekilde böyle ayarladım,resimlerini akşama eklerim.bu arada 7812 içinde yukarda yazdığım gibi alüminyum petek kullandım farın dışında duruyor petek ve direnç.

Yorum bağlantısı
Özgür Yıldız

ilk mesajımdaki şekilde bağlantıyı yaparsanız sorunsuz kullanırsınız.

14 volta göre hesaplamıştım sanırım 56ohm direnç gerekiyo ben bulamadım 60 ohm vardı onları takmıştım.

uzun süredir sorunsuz olarak kullanıyorum bu sistemi

Yorum bağlantısı
  • 4 yıl sonra...
Özgür Özdemir1679652617

Ford transit aracımın tavan aydınlatma yerine smd 5630 ledlerden aydınlatma yaptım ledledi 3erli seri bağladım ve 100 ohm direnç ekledim ama ledlerde ısınma yok direnç ısınıyo bu normalmi.

BXGdgg.jpg bu da resmi bu şekilde yaptım.

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583

Hayirli olsun, gule gule kullanin...

İsinma sorununun sebebini bilmiyorum kusura bakmayin fakat bana bu aydinlatma yetmez gibi geldi, hem de o arabaya... bence smd ledlerden 30 40 tane kullanarak bir seyler yapin.

Yorum bağlantısı
Özgür Özdemir1679652617

normal sarı ampulden fazla aydınlatması var gibi duruyo ama ledlerde ısınma yok ve dirençler ısınıyo.

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Ledleri süren direnç kaç ohm ?

tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Özgür Özdemir1679652617

Anlamadım ama dirençleri 100 ohm bağlı onuda direk tavan ampulunun + kutubuna bağlıyıcam. Başka bir direnç kullanmam gereklimi, pek anlamadım bu işten.

Yorum bağlantısı
Özgür Özdemir1679652617

internetten hesaplattığımda 15 ohm filan çıkıyo bende ledler ısınmasın diye 100 ohm taktım ama şimdi ledlerde ısınma yok dirençler biraz ısınıyo. bu arada ledler 150 mA akım çekiyo.

Yorum bağlantısı

Çok fazla . Siz dediğimi yapın. Ledler biraz zayıf yanar. Aslında zayıf değilde olması gerekene en yakın şiddette yanar. Sorun çözülür. 180-220 r de olur ama regüle devresi olmadığından siz omajı yukseltin.

Yorum bağlantısı
Özgür Özdemir1679652617

peki böyle yanması bi sorun yaratırmı kısa devre filan yaptırırmı saat sabit 12 v da çalıştırdım bişey olmadı ama araçta bir sorun olurmu.100 ohm dirençle.

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Ahmet Özge

Dirençleriniz resimden anladıgım kadarıyla 0.25 watt 1 watt ve üzeri yaparsanız sorun hallolur.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...