İçeriğe Yönlendir

Follow Me Home Yapımı

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

FordClub'da "Bugün arabanız için ne yaptınız" diye bir başlık açtılar.. Bu başlık açılalı arabama ne yapsamki diye düşünüyordum..

Birgün balkondan dışarıyı seyrederken astrası ile komşum geldi.. Araçtan indi kapıyı kilitledi, follow me home ışıkları yandı..

Kendi kendime, bu yapılabilir dedim..

Sanayiye çıktım, Parçacılardaki zaman rolelerini inceledim..

Amacım, benim arabadaki kapı kilidine 2 saniye süre ile gelen + 12 volt ile zaman rolesini tetiklemek ve bu roleden 15 saniye boyunca far veya sis farlarını yakmaktı..

Piyasadaki zaman rolelerinin hepside şasi tetik ile çalışıyor ve süre boyunca (-) şasi veriyordu.. Benim hedeflediğim kapı kilidi tetiğine ise +12 V geliyordu... :)

Tabiki hiç düşünmeden Servet'i aradım... Derdimi anlattım.. Sağolsun.. Allah zihnini açık, ufkunu geniş kılsın.. "Sen uğraşma şimdilik, ben zaman devresi yapıp göndereceğim sana" dedi.

Yapmış ve gönderdi.

11208765.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Benim araçta bir sorun daha vardı; Bu da sis farlarının arada role olmadan direk far anahtarıyla beslenmesi idi, bu sebeple aşırı ısıdan yanmış far anahtarı duyuyordum..

Benim arabada ön ve arka sisler ayrı ayrı yandığı için, iki tane mini role aldım..

50677460.th.jpg

Bağlantılar için kablo ve fişleri hazırladım...

91500741.th.jpg

Bu arada Servet bana uzun uzun bir şey daha anlattı.. Buda rolenin bobininde oluşan elektriğin anahtara zarar verebilme ihtimaliydi.. Bunu önlemek içinde rolenin 85 ve 86 nolu pinlerine 86 yönünde 1N4001 diyot bağladım..

032iv.th.jpg

Geçtim arabanın başına... Far anahtarını ve alt kapağı söktüm..

Far anahtarın sabit bir +12 buldum.. Bundan Zaman rolesine ve mini rolelere bağlantı yaptım.

Far anahtarının aydınlatmasından - şasi aldım.. Zaman rolesine ve mini rolelere bağlantı yaptım..

Far anahtar soketinden sis farlarının kablolarını buldum ve kesitim.. Anahtardan çıkışları, zaman rolesinden çıkışlar ile baralel bağlayıp, mini rolelerin 86 nolu pinine girdim.

Mini role 87 nolu binden çıkış alıp, sis farına giden az önce kestiğim sis farı kablolarına bağlantı yaptım..

Tüm bağlantılarda makaron kullandım ve işim bitince güzelce ısıtarak daralttım..

Sistemi test ettikten sonra bez bant ile tüm kabloları topladım ve sardım..

51657039.th.jpg

Zaman devresinin kutusu için çok güzel bir yer buldum ve çift taraflı bant ile yapıştırdım..

89430811.th.jpg

Test sonucuna göre, her şey istediğim gibiydi ve 23 saniye boyunca ön ve arka sis farlarım yanıyordu..

Yarın muhtemelen kapı yüzünü söküp, kapı kilit tetiğinin kablosunu bulup rengine bakıp, içerden o kabloyu bulacağım ve son bağlantıyı da yapacağım..

Kapı kilidinde 2 saniyelik +12 volt geldiğini geçen günlerde cam kaldırma modülü takarken görmüş ve kullanmıştım...

Ben faydalı bir iş yaptığıma inanıyorum...

1- Sis farı devresi rolelenmiş oldu..

2- Tırt arabam bir özellik daha kazandı..

Yapmış olduğum bağlantıları kısaca şemalandırmaya çalıştım...

followmehome.jpg

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Halil Şahin1679652584

abi tek kelimeylke mükemmel bir çalışma olmuş yaz ayında belki bende ugrasırım bunla ancak şimdi kafama takıldı ben sis farlarını oem aldım içinden cıkan röleye falan hiç müdahalem olmadı.düğmesini ise orjinal almış tetik için aracın teyp elektiğini kullanmıştım oda çakmaklıka baglı sanırım.şimdi bu bobinde oluşan elektirik için önlem içişn diyor kullanmışsınız acaba bizdeki rölede yoksa bir sıkıntı olur mu ki?bir bakıp röleye yoksa röleye bende mi diyor koyayım ne dersiniz?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
şimdi bu bobinde oluşan elektirik için önlem içişn diyor kullanmışsınız acaba bizdeki rölede yoksa bir sıkıntı olur mu ki?bir bakıp röleye yoksa röleye bende mi diyor koyayım ne dersiniz?

Servetin dediği... "Bu diyotu bağlamazsan orda oluşan elektrik far anahtarını kısa sürede bozabilir... Bu role ve uygun diyot ile 20 yıl dayanacak anahtar, diyotsuz 1 yılda bozulabilir... Şşim garanti olsun istiyorsan, diyotu tak"

Yorum bağlantısı
Halil Şahin1679652584
(düzenlendi)
Servetin dediği... "Bu diyotu bağlamazsan orda oluşan elektrik far anahtarını kısa sürede bozabilir... Bu role ve uygun diyot ile 20 yıl dayanacak anahtar, diyotsuz 1 yılda bozulabilir... Şşim garanti olsun istiyorsan, diyotu tak"

hmm bizde de ozaman ön sis düğmesi tehlikede..teşekkurler

tekrar tebrikler..

tarihinde Halil ?ahin tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven
(düzenlendi)

Ters baglı diyot benim röleli devrelerimde olmazsa olmazlarımdandır.ŞAyet o diyot baglamazsa oluşan ters gerilim devreye zarar verir...Picli devrelerde transistörü bozar.

Bazen de rölenin takılmasına yapışık kalmasına neden olur.Bu sefer de sis lambaları yanarsa sönmez röle bırakmaz vs.Hepsi başıma geldi ordan biliyorum.

Birde devre mikroişlemciyle mi yapıldı abi?Servet abi mi programladı?

Şayet rölede takılma bırakmama olayı olursa o zaman rölenin bacaklarına kutupsuz kondansatör takman gerekebilir.

tarihinde Mustafa Ba?seven tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Ters baglı diyot benim röleli devrelerimde olmazsa olmazlarımdandır.ŞAyet o diyot baglamazsa oluşan ters gerilim devreye zarar verir...Picli devrelerde transistörü bozar.

Bazen de rölenin takılmasına yapışık kalmasına neden olur.Bu sefer de sis lambaları yanarsa sönmez röle bırakmaz vs.Hepsi başıma geldi ordan biliyorum.

Birde devre mikroişlemciyle mi yapıldı abi?Servet abi mi programladı?

Şayet rölede takılma bırakmama olayı olursa o zaman rölenin bacaklarına kutupsuz kondansatör takman gerekebilir.

Evet.. faydalı bilgiler Mustafa sağolasın...

Hayır Mustafa mikroişlemci falan yok.. Daha basit ve kondansatörün ön planda olduğu bir devre :)

Yorum bağlantısı

Abi güle güle kullan inşallah.Tamamen bu gün içinde bitirirsin herhalde?Çalışmasını video olarak izleme imkanımız olabilirmi acep?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Sağolasın Servet Allah razı olsun senden...

Son bağlantıyı az önce yaptım.. Aradığım kapı kilit tetiğini torpidonun altında buldum... Mondeonun merkezi kilit modülü torpidonun altındaymış..

Bağlantıları yaptım, denedim.. topladım, kapattım...

Sorunsuz... tam 23 saniye.. :)

Video akşam inşalalh.. Balkondan çekerim videoyu...

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Güzel olmuş abi.Vallahi çok faydalı bir sistem.

Yalnız ben müsait bir zamanımda artık böyle degil de Mercedesteki gibi yapcam.Mercedeste sisler sönerken azalarak hatta tam sönüp sıfır olmaya yaklaşırken hafif kırparak titreyerek sönüyor.Tabi ben yanlış görmediysem.

Bizim yaptıgımız sistemlerde ise sert bi şekilde sönüyor.Bunun için ya paralel baglı kapasitör koycaz yada picle PWM üretcez.Benım yaptıgımda da aynı seninki gibi yanıyor ama insan bi süre sonra yaptıgını begenmiyor:):)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Güzel olmuş abi.Vallahi çok faydalı bir sistem.Yalnız ben müsait bir zamanımda artık böyle degil de Mercedesteki gibi yapcam.Mercedeste sisler sönerken azalarak hatta tam sönüp sıfır olmaya yaklaşırken hafif kırparak titreyerek sönüyor.Tabi ben yanlış görmediysem.Bizim yaptıgımız sistemlerde ise sert bi şekilde sönüyor.Bunun için ya paralel baglı kapasitör koycaz yada picle PWM üretcez.Benım yaptıgımda da aynı seninki gibi yanıyor ama insan bi süre sonra yaptıgını begenmiyor:):)
Dur hele, iş çıkarma :D
Hallederiz.Yeminle aklımda vardıda vakit bulup alıpta monte edemedim.
Senin canın sağolsun... Bunu da ben eklerim nolacak... Açık bir yere koymak zorundamıyım bu foto diyodu... Yoksa kutuya entegre etsem, direksiyonun altından sızan ışık, buna yeter mi ?
Terzi sökük pantalonla gezermiş oldum şimdi :D Tiz vakitte kangoya yapayım.Hayırlı günlerde(pardon gecelerde) kullanasın abi.
Şşin çoksa ben yapıp göndereyim.. :)Yapmakla kalmadın öğrettin de sağolasın...
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Fotodiyotlu devre için sil baştan yapmak gerekmiyormu?

Edindiğim bilgiye göre, tetik kablosuna seri bağlamam yetermiş...

Yorum bağlantısı
Muhammed Andı

kutu bolgesi direkt fotodiyota yetmeyebilir belki ama, o bolgede az biraz isik mevcutsa diyota paralel bir trimpot ile istenilen start derecesi verilebilir.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
kutu bolgesi direkt fotodiyota yetmeyebilir belki ama, o bolgede az biraz isik mevcutsa diyota paralel bir trimpot ile istenilen start derecesi verilebilir.
Çok sorun değil aslında... Direk ışık alacak bir yere de gizlerim ben onu...Ama kutuya entegre edebilirsek ve diyoaa paralel bir trimpot ile bu iş olursa çok daha güzel olur...
Yorum bağlantısı

foto diyotun artısı[anotu) artı beslemeye,katodu(çizgili yeri) trimpotun kenar ucuna,trimpoyun orta ucu tetik ucuna,trimpotun diğer kenar ucuda eksiye bağlanacak.foto diyot cam dibinde olmalı çünkü timer girişi hassas.ancak tam karanlık yada alaca karanlıkta yanması sağlanırsa sağlıklı çalışır.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
foto diyotun artısı[anotu) artı beslemeye,katodu(çizgili yeri) trimpotun kenar ucuna,trimpoyun orta ucu tetik ucuna,trimpotun diğer kenar ucuda eksiye bağlanacak.foto diyot cam dibinde olmalı çünkü timer girişi hassas.ancak tam karanlık yada alaca karanlıkta yanması sağlanırsa sağlıklı çalışır.

Önce bi görmem gerek... Hiç foto diyot görmedim...

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bununla otomatik yanan far yapmakta zor olmasa gerek ?

Yorum bağlantısı
Halil Şahin1679652584

abi amacın bu sistemin sadece gece çalışması için mi? bu diyotu bulduğunda bagladığın yeride fotograflarsan şimdiden minnettar olurum...

ben bir sitede görmüştüm sanırım foto diyot...www.direnc.net te idi sanırım..

Yorum bağlantısı
Like :)

Servet abi gene maşallahın var

Eyvallah Sercan.Bu aralar sesin soluğunda çıkmıyor

Aynen prensibi aynı.tetiği foto diod veriyor.

Hatta biraz uçalım,LDR kullanıp ortamın ışık yoğunluğuna görede farları dimlemek mümkündür.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...