İçeriğe Yönlendir

Follow Me Home Yapımı

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Fatih Özbaş1679652583

inşallah kardeşim. kaldırırsak hem benim için çok iyi olur hem de tecrübe sahibi olmuş oluruz. sana güveniyorum. iyi geceler.

Yorum bağlantısı

yardımınıza ihtiyacım var bende mustafa abinin yaptığı devreyi taktım ama saçma sapan bi sorun var,

öncelikle sistemi anlatayım,

uzaktan kumanda ile kapıyı açında sisler yanıyo, 20 sn sonra veya sürücü kapısını açınca sönüyo

kontağı kapattıktan sonra sürücü kapısını açarsam yanıyo 20 sn sonra sönüyo

devrede: kontak, sürücü kapısı açık sinyali, merkezi kilit açma sinyali kullandık, ama BAZEN kapıları kitleyince 20 sn beklemeden söndürüyo sisleri bu noktada takıldık kaldık. muhtemelen atladığımız ufak bi detay var.

devreye kitleme sinyaliyle ilgili giren çıkan bişey yok ama bunu yapıyo :)

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
inşallah kardeşim. kaldırırsak hem benim için çok iyi olur hem de tecrübe sahibi olmuş oluruz. sana güveniyorum. iyi geceler.

büyük ihtimal role arızalı gibi ama mustafa sorunu anlamıştır eminim.hallolmayacak bir sorun değil.biraz daha uğraşılacak sadece.bence sistem çok güzel çalışıyor.ben sevdim.

yardımınıza ihtiyacım var bende mustafa abinin yaptığı devreyi taktım ama saçma sapan bi sorun var,

öncelikle sistemi anlatayım,

uzaktan kumanda ile kapıyı açında sisler yanıyo, 20 sn sonra veya sürücü kapısını açınca sönüyo

kontağı kapattıktan sonra sürücü kapısını açarsam yanıyo 20 sn sonra sönüyo

devrede: kontak, sürücü kapısı açık sinyali, merkezi kilit açma sinyali kullandık, ama BAZEN kapıları kitleyince 20 sn beklemeden söndürüyo sisleri bu noktada takıldık kaldık. muhtemelen atladığımız ufak bi detay var.

devreye kitleme sinyaliyle ilgili giren çıkan bişey yok ama bunu yapıyo :)

hem sinyal hemde role çıkış uçlarında hatalı bağlantı var gibi.tekrar inceleyin derim.dediğiniz gibi ufak bir detay atlanmış sanki.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

oktay abi sinyal uçlarını lambayla denedim bi sorun göremedim, yol yordam gösterebilirmisin? nasıl bi ölçüm yapayım.

açma kablosu, kumandaya basınca lamba yanıyo sönüyo(+)

kapı açık kablosu kapıyı açınca yanıyo kapatınca sönüyo.

birde röle yok yani devrenin içinde var ben devreden gelen kabloyu direk sislere bağladım.

not sisler normal olarakta devre üzerinden çalışıyo, arabada önceden sise dair bişey yoktu.

tarihinde Ozan Kar tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
oktay abi sinyal uçlarını lambayla denedim bi sorun göremedim, yol yordam gösterebilirmisin? nasıl bi ölçüm yapayım.

açma kablosu, kumandaya basınca lamba yanıyo sönüyo(+)

kapı açık kablosu kapıyı açınca yanıyo kapatınca sönüyo.

birde röle yok yani devrenin içinde var ben devreden gelen kabloyu direk sislere bağladım.

not sisler normal olarakta devre üzerinden çalışıyo, arabada önceden sise dair bişey yoktu.

devreyi mustafa tasarladığı için daha iyi biliyor.yorumunu yapacaktır muhakkak.sonrasında ortaklaşa yorumlarız.bu daha doğru olacaktır.

Yorum bağlantısı

mustafa abi devreyi tekrar yapıcakmış, valla çok mahçup hissediyorum kendimi bişey istedim uğraştıda uğraştı. bu sefer olur inşallah.

yazılıma beraber baktık bi sorun görünmüyo. işin ilginci bazen sorunsuz çalışırken bazen sapıtıyo.

mesela biraz önce kapıyı açınca sönmedi sisler,

kontak açıkken kapıyı kitleyip açarsam bazen yakıyo bazen yakmıyo

gündüz yakmaması gerekirken, açarken yakmıyo inerken yakıyo.

şeklinde garip garip sorunlar var.

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Ozan ve Fatihin devresinde bazı sorunlar var.Daha önce hiç başıma gelmedi.Defalarca incelememe ragmen yazılımlarda hata yok.Adaptörle ve minik akümle denedigimde ise herşey problemsiz çalışıyor ama niye böyle bişey oluyor anlamadım.Devredeki işlemciler sapıtıyor.

Bir de gözümden kaçan ihmal ettigim önemli birkaç nokta var.O nedenle tamamen izole edilmiş bir devre daha yapıyorum.Bu sorunu ne yapıp edip çözcem;)Birkaç gün sabır lütfen..

Yorum bağlantısı

bana şu hali bile yeter aslında ama sen ısrar ediyosun abi :) dünyada böyle dürüst insanların kalması şaşırtıyo açıkçası. piyasadaki çoğu kişi arabada sorun var elektrikçiye git derdi bence...

istediğin sabır olsun istersen 1 hafta sonra gönder :p

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583
bana şu hali bile yeter aslında ama sen ısrar ediyosun abi :) dünyada böyle dürüst insanların kalması şaşırtıyo açıkçası. piyasadaki çoğu kişi arabada sorun var elektrikçiye git derdi bence...

istediğin sabır olsun istersen 1 hafta sonra gönder :p

+4564657984 :D

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)
Ozan ve Fatihin devresinde bazı sorunlar var.Daha önce hiç başıma gelmedi.Defalarca incelememe ragmen yazılımlarda hata yok.Adaptörle ve minik akümle denedigimde ise herşey problemsiz çalışıyor ama niye böyle bişey oluyor anlamadım.Devredeki işlemciler sapıtıyor.

Bir de gözümden kaçan ihmal ettigim önemli birkaç nokta var.O nedenle tamamen izole edilmiş bir devre daha yapıyorum.Bu sorunu ne yapıp edip çözcem;)Birkaç gün sabır lütfen..

Mustafa sistemindeki 7805'in girişinde ve çıkışında kutupsuz kondansatör kullandınmı ? Eğer kullanmadıysan data shett'te gösterilen değerde kondansatör kullan.Yine düzelmez ise 7805'in artı beslemesine seri 1mH bobin bağla.

Birde lambalar mos ile sürülüyorsa mosların Drain ile Sourge uçlarına küçük değerli (10-47 nF) kondansatörü paralel bağla.

tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven
(düzenlendi)

Servet abi

7805 çıkışında 100nf kutupsuz,girişinde 1000mf var.Sürekli bu şekilde besleme yapıyordum.

Picin merkezi kilit,kumanda ve kontak girişi olarak kullandıgım bacaklarında parazitlenmeye baglı olarak etiket atlaması var.Yanı araba çalıştıgı anda benım yönlendirdigim etikete gitmiyor.Başka bir etikete gidiyor.Araç çalıştıgı anda chipin girdigi etikette "kumandaya basınca sisleri yak"diye bi komut yokken araç çalışıkken aracı içerden dügmeyle kilitleyince sisler yanıyor.demekki program başka bir etikete gidiyor.

Şu an beslemedeki en önemli eksikligin kondansatör sayısı oldugunu anladım ve kondansatörü artırdım.Girişleri ise opto ile sürecem.Optolu devrelerimin hiçbirinde sorun yaşamadım.Fakat ozandaki devrede opto yok.Optonun artık faydası olmadıgını düşünerek opto kullanmamıştım.Çünkü hacim olarak çok yer kaplıyor devre büyüyor vs.

Tabi ben bu işlemi genel olarak mini akü ve adaptörle denedigimde sorunsuz çalışırken aracın aküsüyle deneyince işler degişiyor.Çünkü akü her yeri besliyor ve parazit sanırım oralardan geliyor.Özellikle röleli sistemler parazitten daha çok etkileniyor

Devreyi karta bastıgımda ilk işim kendı aracımdaki follow me home devresini söküp bu devreyi takmak olcak.

tarihinde Mustafa Ba?seven tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583

benim arabada kontağı kapatıp anahtarı çekince bile kısalar yanıyor (merkezi kilitin çalışmasından dolayı) buna engel olabilir miyiz?

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

mutafa pic beslemesinde 7805 en sağlam besleme olur.en profesyonel pic devrelerinde bile bu enteğre kullanılırken sen basit ve lüzumsuz yolla besleme yapmamalısın.seni çok yanıltır.araç motor kısmı parazit ve freklans labirentleriyle doludur unutma.giriş çıkışındaki kondasötörler 100nf.olsun ve çıkışında tekrardan 1000mf kullanabilirsin.ama servet üstad güzel deginmiş olduğu değerde 7805 girişine koyarsan bu çok daha iyi olur.ve epoksi kartının bakır tabanında şase için ne kadar alan bırakırsan çok daha iyi olur hatta besleme devresinin etrafını şase yoluyla çevir.bakır alan boyasız olduğu için de muhakkak üzerini komple lehimle dolaş.bu tip devrelerde şase çok önemli bağlayacağın kondansatörlerden daha etkili olacaktır.ve beslemedeki şase kablosunun kalınlığını arttır.

opto ile pic beslemesini senden duydum.filtrelemesi en zayıf besleme olur.çokta uğraşmadım ama akımıda oldukca zayıftır diye biliyorum.

post-4009-1293005325_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven
benim arabada kontağı kapatıp anahtarı çekince bile kısalar yanıyor (merkezi kilitin çalışmasından dolayı) buna engel olabilir miyiz?

Şöyle bi deneme yanılma yoluyla belki olur

Kontagı anahtardan çıkardıgında senın aracın kapılarınin kilidi açılıyor ve sisler dogal olarak yanıyor.

Fakat burda tavan lambasından tetikleme alınabilir.Şlave olarak kontakdan gelecek tetiklemenin 1 ve 0 olmasıda önemli.Anahtarı çıkardıgında(Yani Kontak=0) oldugunda tavan lambası en az 1 kez yanmadıgı sürece kapıların kilidi kumanda ile açılsa bile sisleri yakma diye yazılım yapılır.Eee haliyle tavan lambasının yanması içinde senın kapıyı açıp araçtan inmen gerekli. Kapı açılınca tavan lambasının yanmasıyla işlemcinin içindeki program başka bir etikete atlar ve o etiketiin içindeyken araçtan inincede kumandaya basarsın sisler yanar.Tabi binerken kapıları kumandayla açarkende aynı işlemin olması için chipin içindeki programın sırası falan çok önemli

Dolaysıyla burda tavan lambasından alınacak tetikleme sinyali referans olarak alınırsa bu dedigim olabilir.

Yalnız burda tavan lambası gecikmeli söndügü için bazı problemler çıkabilir.daha önce başıma geldi ordan biliyorum.Örnegin Hüseyin hocanın araçta kapılar açılınca tavan lambası gecikmeli sönüyor.Söndükten sonrada devreye çok az da olsa sinyal geliyordu.Tavan lambasının devresindeki kondansatör sanırım çok çabuk boşalmıyor.Bunu denemek lazım ama aracının yanında olması gerekli.Önce şu parazit sorununu bi aşmam gerekli

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583

neyse kardeşim boşver anahtarı çekince de yansın razıyım. şu parazit sorununu çözelim yeter. bu aralar takılma yok. farlar sönmeden aracın yanından ayrılmıyorum.

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583

saolsun Mustafa Kardeşim yeni devreyi gönderdi ama bugün zamanım yoktu takamadım yarın sabah 9gibi takacağım. sonucu burada paylaşırım.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Balkondan follow me home...

Galiba Oktay istemişti bu fotoğrafı..

Sağ taraf yüksek, bu sebeple ışık yayılmamış...

img2791o.jpg

Bu yeni arka sislerim..

Normalde sis farı alt kenardakilerdi.. fren lambası ile yerlerini değiştirdim..

img2842b.jpg

Bu da yeni oyuncağım...

Kısa devre anında sürekli transistör yakan fakan güçlü olduğuna inandığım 1995'ten beri kullandığım bir adaptördür kendisi..

Estetik ve güçlendirme zamanı gelmişti..

Servet'e gönderdim..

Sağolsun, yeniden şekillendirmiş, Saçma sapan çalışan bir kademe anahtarı vardı, onu iptal edip, istediğim voltajı seçebilecek hale getirmiş. 2.8 ve 20 volt arasında istediğim voltajı veriyor..

En güzel yanı da, amper korumalı ve amper ayarlı olması... Sağdaki düğme amper içinmiş..

Bir de şık bir kutu ve şık bir voltaj göstergesi yerleştirmiş..

Aslında içini de açtım ama, Servet açma demişti.. Bu sebeple fotoğraflamadım :good2:

img2826k.jpg

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

sis ampulü güzel baya.canım çekti. :good2:

bu arka sisler ankarada çok işe yarar. :) neden buna gerek duydun?

power çok iyi olmuş.servet üstadın ellerine sağlık.iyi günlerde kullan emmi.tamircinin hali başka yahu. :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
bu arka sisler ankarada çok işe yarar. :good2: neden buna gerek duydun?

Orta ve üst reflektörler, parklar... Yani şu resim..

img2758k.jpg

Frene bastığımda, yukarda sis olarak yaktığım üst reflektör güçlenirdi.. Ben bunu nedense hep güvensiz buldum..

Bir sohbet sırasında Servet'e bahsettim.. Ne yapabiliriz bu benim hoşuma gitmiyor dedim..

Servet "Ben arabayı alınca yaptığım ilk iş, farlara mercek takmak, ikinci iş sisler ile frenlerin yerini değiştirmektir" dedi..

Tesisatın fara giren soketini açtım, sis ve fren lambası pinlerinin yerlerini değiştirdim..

Artık frene basınca, alt reflektörler tek başına fren oalrak yanıyor..

img2759t.jpg

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

anladım.gerçekten çok iyi düşünce.reflektör farkı epeyce belirğin.

emmi ikinci işi yapmışsın :good2: 1.işe geldi sıra. :) verdiğin linkteki farı rus sitelerine falanda baktım göremedim.sadece usa var sanırım.bu iyi olmadı.yada satıcı ile görüşüp farın sadece camı alınamazmı.düşündünmü bunu? ben güney amerikadaki sitelere dalış yaptım biraz.oradada baya bir şeyler var.countor baya var orada.uğraşanda çok.

bendemi sis ile frenin yerini değişsem acaba.yaparım bunu.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
emmi ikinci işi yapmışsın :good2: 1.işe geldi sıra. :) verdiğin linkteki farı rus sitelerine falanda baktım göremedim.sadece usa var sanırım.bu iyi olmadı.yada satıcı ile görüşüp farın sadece camı alınamazmı.düşündünmü bunu?

Sadece usa'de contour'da var.. Onlar bizim gibi değil yaa, camla falan uğraşmazlar..

Ben o farı alsam, mercekle falan uğraşmam ki, çakarım xenonu :)

85016359.jpg

Yorum bağlantısı
Bu da yeni oyuncağım...

Aslında içini de açtım ama, Servet açma demişti.. Bu sebeple fotoğraflamadım :good2:

Aman abi...Boş ver dışı görünsün :)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...