İçeriğe Yönlendir

Follow Me Home Yapımı

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Muhammed Andı

fark nerde üstadım?

kaldıki daha önceki takılan dirençlerde zaten led başına 17 18 miliamper bile düşmez.

drenç ısındığında deger yükselir ama akımı dengeleyemez artı ısı lede yansır bununda etkisini düşünürsek ledin ucundaki içeriye dogru giden telin ucundaki o minnacık parçanın birleşimide cuff.dirençteki ısıdan oluşan değer değişikliği lakım dalgasına neden olur ve yine led cufff.3 seri lede 560ohm takıp 13volt verdiğinde led başına 14 15 miliamper civarında akım gelir buda performansı düşürür.dolayısıyla ısıda olmaz.olmayınca ömrü uzar.benim düşüncem bu.

Allah aşkına Oktay konusu geçen devrede direnç ne kadar ısı yayacakta ledi bozacak ? Havya bile 400 derecede 4-5 saniye lede hasar vermiyorda kıyıda kenarda duran taş çatlasa 40 derece ısınan dirençmi ledi bozacak.

Yazdıklarında çelişkiler çok fazla.Direnç ısındı akımı dengeleyemedi.Alt tarafı bi led. Hiç bir şekilde direnç ısınsın yada soğusun, tahammül sınırları içinde daha fazla iletime geçemez, mevcut akım akışını arttırmaz, aşırı yüklemede yanma mertebesine ulaşıncada Muhakkak değeri artar.

:bravo::):D

yorumsuz...

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

peki neden normal değerde takılan dirençle yapılmış 3lü seriden oluşan led sonradan bozuluyor.akım değeri hesabına göre her şey normal.çok uzun süre rahatca çalışması gerekiyor.

ben kendimce olasılıkları sıraladım.sana göre olan çelişkilerde bana göre sebeblerin kendisi ve bunların olduğunuda gördüm.yaşadım.konu led olunca üstadım küçücük basit şeyler bence zaman içersinde basitliğini bırakıp arıza sebeblerini oluşturuyor.

havya ile 2 saniye led bacağını lehimlemeye çalışınca o led bitmiştir.çin ledleri böyle.olmayanlarda biraz daha ömrünü sürdürüyor. :bravo: hiç börek istemedin? :)

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Muhammed Andı

benim kullandigim ledler halis muhlis Turk isi o zaman. 40w havya ile bazen 4-5 saniye degdigim olur led bacagina. ve bugune degin lehimlemede hic led bozmadim. 2 sn. cok iddiali geldi bana... +-4 saniye standart sapmasi var sanirim bunun. :)

Yorum bağlantısı

Oktay börek istemiyorum.Gelirsem o taraflara yolda arıyacağım, fırından yeni çıkmış sıcak sıcak ohh..

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Konu pert olmuş bi update yapıyım:)

Follow me home da yazılımda biraz güncellemeler yaptım.

Aracın birinde şöyle bi problem var:

Araç kumandayla açıldıgında sisler yanıyor kontagı çevirince ise sisler yanık kalma sürelerini doldurmadıysa süreyi beklemeden sönüyor.Buraya kadar problem yok.

Fakat kontagı çevirince merkezi kilit devreye girerek otomatik olarak kapıları kilitliyor.Bu sefer ne oluyor?

Sisler hemen yanıyor ve kontak açık oldugundan sisler hemen sönüyor.Yine aynı şekilde aracı stop ettirince kapıların kilidi açılıyor.Yine sisler yanıyor.Bu özellik hazır satılan bir çok oto alarmında da var."Çocuk kilidi"falan diyorlar sanırım.Eski aracımda da bu özellik vardı.

Kontagı referans noktası alarak bu problemi de ortadan kaldırdım.Otomatik olarak kilitlenmelerde röle çekmiyor ve sisler yanmıyor.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

eline sağlık.

artık yazılım deposu oluşturmanın zamanı. :) her araca özel yazılımlar çıkıyor yavaşca.dahasıda olacak bunun.iyi gidiyorsun.tebrik ediyorum.

Yorum bağlantısı
Ozan Kar

sonunda bitti :) bende rahatladım mustafa abide rahatlamıştır :D

yeni devrede parazit olayı yok gibi alakasız tepkiler vermiyo artık.

eski devrede olmayan saçma bi sorun çıktı, gecikmeli tavan lambasına bağlamama rağmen, sürekli kapı açık sinyali geliyodu bunuda röleyle çözdüm umarım başkada sorun çıkmıcak.

herşey istediğim gibi oldu.

1. normalde çalışmayan orjinal sis açma butonu çalışır hale geldi

2. audi stili follow me home oldu

- kumandaya basınca yanıyo sürücü kapısını açınca veya 20 sn dolunca söndürüyo

- kontak kapattıktan sonra sürücü kapısını açınca yakıyo 20 sn sonra söndürüyo

ayrıca follow me home özelliğini sadece gece(ayarlı) olarak yapıyo.

Yorum bağlantısı
Ozan Kar

kapıdan gelen, kapı açınca şaseye bağlanan kabloyu kullanmak için şöyle bi bağlantı yaptım.

bu kabloya eğer yanlış ölçmediysem kapı kapalıyken +8-9 V geliyodu.

devre sürekli kapı açık gibi davranıyodu.

sorun çıkarabilcek bi nokta varmı?

post-3381-1294184266_thumb.png

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Ozan kafan çalışıyor.

Ben bunu sana söylicektim yarın.

sabit +12vde ki diyotu kaldırabilirsin.Digerini takman iyi olmuş.Digeri kapı kapanınca gelen + yı keser.Problem yok.

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Fatih Özbaş1679652583
(düzenlendi)

Ozan Hayırlı olsun. güle güle kullan. follow me home özelliğini sadece gece ayarlı hale nasıl getirdin? sensör mü kullandın?

ben de konuyu güncelleyim hemen...

3 gündür benim devrelerden çat çut sesler geliyordu, meğerse +12V kablosu ark yapıyormuş. az önce ustamla söktüğümüzde kabloların bir çoğunda temassızlık olduğunu gördük. + far sensörü takıldıktan sonra aracın orjinal gösterge ışıklarını kısma çarkını kullanamıyorduk onun sebebi de aracın park kablolarının +larının hep bir arada bağlanmasıymış. usta bu şekil bağlamanın araca da zararı olacağını söyledi. far sensörünün park lambalarını kontrol eden çıkışına 1 adet diyot attı ve çıkışı 3e böldü, tek tek park kablolarına bağladı ve tüm kabloları ayırdı. + üzerlerine tek tek lehim de atıp bantladı sağlam olsun diye. park kablolarının hep beraber bağlanmasından dolayı parklar kapalıyken sinyal kolunu sağa ya da sola çevirdiğim zaman parkların tek tek yanması gerekirken (orjinalinde bulunan bir özellik) dördü birden yanıyordu. bu şekilde aracın orjinalinde bulunan bu özelliği de kazanmış olduk. eski sistemim tekrardan sorunsuz çalışıyor maşallah.

Adımlar:

- kumandadan kilitleri açınca 30 saniye boyunca kısalar yanıyor ve kapıları hiç açmazsak 30 saniye sonra kısaların sönmesiyle beraber otomatik kilitleniyor.

- araca binip kontağı açarsak kısalar otomatik olarak sönüyor (Mustafanın devresi sayesinde)

- kontağı açtığımız zaman gece ise 20 saniye hiç bir ışık yanmıyor, bu süre içinde marşa basıyoruz farlar ve parklar (ve diğer buna bağlı olan ledler) yanıyor

-eğer gündüz ise hiç bir şey yanmıyor.

VW passatın follow me home ve orjinal far sensörü ile birebir aynı hale getirmeyi başardık. Babamın octavia marka aracında da aynı şekilde çalışıyor bu sistem.

Yardımlarını esirgemeyen Mustafa arkadaşıma çok teşekkür ediyorum tekrardan.

tarihinde Fatih tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ozan Kar

sende güle güle kullan abi :good1:

iyi bi usta bulmuşsun, benim gittiğim oto elektrik ustaları parçacıları diyot diyince garip garip bakıyodu :)

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583

aynen diğer armutlar garip garip bakıyorlar... adama şunu yap diyorsun aldığn cevap şu:

-kim dedi?

-olmaz öyle şey?

-yok mümkün deel olmaz :good1:

bu ustam çok sağlamdır şu ana kadar olmaz dediği şey sayılıdır bana... isteyen olursa özelden ulaşsın numarasını veririm...

Yorum bağlantısı
Ozan Kar

abi bana gönderirsen adres tel isim sevinirim. şuan bi ihtiyacım yok. olursada kendim yapmaya çalışıyorum ama elimde bulunsun böyle bi ustanın bilgisi :good1:

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583
abi bana gönderirsen adres tel isim sevinirim. şuan bi ihtiyacım yok. olursada kendim yapmaya çalışıyorum ama elimde bulunsun böyle bi ustanın bilgisi :good1:

tabi numarasını kaydet benim ismimi verdiğin zaman telle de yardımcı olur. büyüksanayi 1. caddede kendisi. özelden yazıyorum. görüşürüz...

bu arada sen devrenin gündüz çalışmamasını nasıl yaptın?

Yorum bağlantısı
Ozan Kar

teşekkürler abi.

o iş biraz garip oldu, benim tavan lambası sokak lambalarından daha çok etkiliyodu. ldr yi yere bakıcak şekilde arabanın plastiğinden 2-3 mm yukarda durcak şekilde konumlandırıp tavan lambasından etkilenmicek hale getirene kadar çevirdim potansı oda 2-3 mm bişeydi yanlış hatırlamıyosam. çok fazla test edemedim 3 haftadır tatildeydim ancak hava kararmak üzereyken yanıyodu en son halinde.

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Marka ismi vermicem ama araca takmak için degilde sırf incelemek için bi far sensörü getirttim.Araca takmadım adaptörde deniyorum şu anda.

Bu far sensörlerinde bana göre üretim hataları şunlar:

-Follow me home sistemi - tetiklemeli araçlarda çalışmıyor.Çalışması için araya röle atmak gerekli.Yada sensöre - tetikleme için bi çıkış daha koymaları gerekirdi

-Ürünün kullanma kılavuzunda parklara baglancak kabloyu direk parkların anahtarına baglayın demiş..Direk park anahtarına kablo baglandıgında araç park halindeyken sinyal kolu yukarı yada aşagı çekildiginde parkın teki yancagına ikisi birden yanıyor.Bunu belirtmemişler.Diyot koyun bile yazmıyor.

-Karanlıkta kontagın çevrilmesiyle farlar yanıyor ve marş esnasında akü voltajı çöktügü için farlar göz kırpıyor sonra tekrar yanıyor vs.Halbuki yazılımda kontagı referans gösterip araya gecikme süresi koyulsaydı kontak çevrilince farlar hemen yanmazdı.

-Son olarak ise bazı araçlarda araç çalıştırıldıktan sonra araç hareket ettirilince çocuk kilidi denilen sistem devreye girerek kapılar otomatik kilitlenir.Şşte bu esnada follow me home devreye girip farları yakıyor fakat kontak açık oldugu için çok hızlı bi şekilde tekrar far sönüyor.Bunun zararı ise röle çok hızlı çekilip bırakıldıgı için rölenin ömrünü kısaltacaktır vs.Yine aynı şekilde çocuk kilidi olan araçlarda kontak kapatılınca kapı kilitleri yukarı kalkıyor ve follow me home devreye girerek ışıkları yakıyor.Şşte bu esnada araçtan inip kapıları kilitleyince ise farlar zaten o sırada yanık oldugu için kumanda ile farı yakmanın bi zevki bi çekiciligi bana göre kalmıyor.

Halbuki bunlara dikkat edip ürünlerinde güncelleme yapmaları gerekliydi.Tabi doğal olarak bu firmalar sensörün devre ve yazılımını bir defaya mahsus yazılım işiyle ugraşan birine yaptırdıklarından tekrar o kişiye para vermemek için güncelleme yaptırmıyolar ve üretici firmayı aradıgımda ise bana bu hataları gidermenin şimdilik mümkün olmadıgı söyleniyor.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

mustafa üstadım.onların yaptıkları ticari amaç müşteri memnuniyeti sonraki düşünce.sen tersini güttüğün sürece başarın bitmeyecektir. :)

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Ne sıkıntılı işmiş bu follow me home yahu :)

Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

bugün itibari ile bende Follow Me Home yaptırdım, 13 saniye sisler yanıyor, buda yetiyor.

işçilik ve tetkleyici. maliyet 100 Tl.

03022011003q.jpg

03022011001.jpg

03022011002m.jpg

03022011004.jpg

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Faydalı bir çalışma olmuş..

Güle güle kullan abi..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...