İçeriğe Yönlendir

Follow Me Home Yapımı

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Muhammed Andı
Otosens marka ürünler var follow me home ve otomatik aydınlatma gibi özellikleride içeriyor Aramızda kullanan varmı?Tavsiye olunurmu?
ben al-80 modelini kullaniyorum, cok memnunum. saticisi Mehmet Abi'nin dedigi gibi, ilgili bir arkadas. ancak karar vermeden evvel Mustafa'nin yaptiklarini da bir gozden gecir bence. Mustafa, tabir caizse asfalt aglatiyor, sonra demedin deme.. :)
sens56 kullanıyorum. şimdilik memnunum maşallah :D
arkadasin sordugu otosens ile sens56 farkli birer urun Fatih. sens56 tek cesit bir urun, otosensin 70-80-90 olarak uc modeli var.
Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583
ben al-80 modelini kullaniyorum, cok memnunum. saticisi Mehmet Abi'nin dedigi gibi, ilgili bir arkadas. ancak karar vermeden evvel Mustafa'nin yaptiklarini da bir gozden gecir bence. Mustafa, tabir caizse asfalt aglatiyor, sonra demedin deme.. :)arkadasin sordugu otosens ile sens56 farkli birer urun Fatih. sens56 tek cesit bir urun, otosensin 70-80-90 olarak uc modeli var.

ewt zaten ben de sens56 hakkında bir şey sormak isteyen olur diye yazdım :) otosensi de biliyorum onun 3 çeşiti var, onu da tavsiye ederim çünkü o daha da geliştirilmiş.

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca
Follow me home de yazılım ve donanımda son bi degişiklik yaptım.Artık Golf 6 ve audi serisindeki gibi park ve sisler artarak yanıp azalarak sönüyor.LDR sayesinde alacakaranlıkta yanıyor.Şstenildiginde devre üzerindeki potansiyometre yardımıyla gece-gündüz devamlı aktif hale getirilebiliyor.

Işıklar yanıkken kumandaya tekrar basılırsa ışıklar azalarak sönüyor.Işıklar yanıkken hiçbir tuşa basılmazsa 20 saniye sonra otomatik olarak azalarak sönüyor vs.

Sistem de ısınma yok.Gayet stabil çalışıyor.Ve en sonunda tam istedigim gibi bi sistem kurdum.

Bu benim yaptıgım

Bu da golf 6 daki sistem

Bu da LDR

71236321.jpg

Musatafa hocam videoyu izledim ürünü güzel yapmışsınız yanlız aracı kumanda ile kitledikden sonra sisler sönüyor mu?

Videoda o şekilde gibi geldide.

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583

kumanda ile kilitledikten sonra sisler sönükse yanıyor ve xxx saniye sonra sönüyor kendiliğinden...

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca

Yanlış anlamışım videodan demek:) Uygulma çok güzel olmuş cidden,oem gibi sağlıklı ve güzel olmuş ellerinize sağlık.

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583
Yanlış anlamışım videodan demek:) Uygulma çok güzel olmuş cidden,oem gibi sağlıklı ve güzel olmuş ellerinize sağlık.

ewt çok güzel oldu ben memnunum maşallah :D

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca
(düzenlendi)
İşin gizli formülünü söyliyeyimde rahatla :D

Giriş gerilimi ile çıkış gerilimi arasındaki gerilim farkı + akım, transistör üzerinde kayıp güç olarak karşına çıkar.Bu güçte ısı oluşturur.Tek çaren var.En az 300 Hz ile (En ideali 16 kHZ'dir ) tam kare dalga sürmek zorundasın.Sürücün darbe-boşlık oranlı (PWM) olmak zorunda.Yani frekans kararlılığı olacak genlik değişecek.Bunuda En kolay 7555 kare dalga C-mos entegre ile yapabilirsin.Eğer 7555 yenine 555 kullanırsan mosfet transistörü süremezsin ve yine ısı oluşur.7555 entegresi C-mos tasarımına sahip olduğundan ve çıkışı pus-pull çıkışlı olduğundan arada mosfet sürücü istemeden 30 ampere kadar güç alabileceğin mosfet sürebilir.Kullanacağın mosfet'te tercihen IRF 2805 olabilir. TO 220 kasasında 25 derecede 85 amperi elini kolunu sallaya sallaya verir.

Hiç bir zaman yüksek akım ile çalışırken gerilim ile oynayacaksan transistör yada mos ne olursa olsun gerilim ile sürülmez.

Eğer transistör bulamazsan söyle bir avuç göndereyim.Her sürücü onarımında en az 60 tane değişiyorum.(% 10 yandımı tümü değişir) Çıkanlarda bir işime yaramıyor.

Servet abi neden 555 ile mosfet sürülemiyor biraz daha açıklarmısın. Özellikle soruyorum çünkü sürüldüğüne çok kez şahit oldum.

75 amperlik IRF 2805 555 ile sürülemiyor mu? 555 ile pwm uygulamaları yapılıyor çünkü. Bu mosfetlerin 175 dereceye kadar çalışabilme kapasitesi var. Mosfet illa 25-30 dercede mi çalışmalı?

Bu konuda biraz daha bilgi verebilirsen çok sevinirim.

Saygılar..

tarihinde Musa Can Koca tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

sisler yanıkken kumandaya tekrar basılırsa sisler sönüyor kapı açıksa kilitleniyor kilitliyse açılıyor.Yazılımı ona göre yaptım.

555le mos sürmeye kafam basmadı ugraşmadım.Yazılımla işi bitiriyorum ama zor oldu.

Artık röle yerine 4 tane mos 3 tane de transistör var.Moslarda ısınma yok.Ilımıyor bile.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Dünyada üretilmiş bence en harika opamplardan olan 741 ve 324 varken 555 kullanmak gereksiz olur diye düşünüyorum.7555 te boşuna üretilmemiş.Buğün tesadüfen 324 ile yapılmış mosfet sürülmüş güzel bir devre inceledim kurcaladım ısının zerresi yoktu .Servet usta detaylıca anlatmış zaten.555 ile sürülenler belki rgb yada çakar yada daha az akım çeken yapıda olabilir daha basit oluyor.Fakat konya sokaktaki üreticilerde hiç rastlamadım 555 li olana.Şu an ya pic var yada opamplar kullanılıyor.Parça bazında en az olan pic ler tercih tabiki. :D

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)
Servet abi neden 555 ile mosfet sürülemiyor biraz daha açıklarmısın. Özellikle soruyorum çünkü sürüldüğüne çok kez şahit oldum. 75 amperlik IRF 2805 555 ile sürülemiyor mu? 555 ile pwm uygulamaları yapılıyor çünkü. Bu mosfetlerin 175 dereceye kadar çalışabilme kapasitesi var. Mosfet illa 25-30 dercede mi çalışmalı?Bu konuda biraz daha bilgi verebilirsen çok sevinirim.Saygılar..
555 direk transistör sürücüdür7555 direk mosfet sürücüdür.Piyasadaki sistemler pwm değilki. Bana göre PWM, 15 amper'e dayanıklı mosfetten soğutucu kullanılmadan 1 voltta 15 amperin geçmesi ve mosfetin buz gibi olması koşuludur. Gerisi hikaye..mosfetler ısıya dayanıklı ama tüm yarıiletkenler gibi ısı altında kapasite kaybı yaşayan malzemelerdir. Hangi sistem olursa olsun sağlıklı çalışması için 45 dereceyi geçmemeli.
Dünyada üretilmiş bence en harika opamplardan olan 741 ve 324 varken 555 kullanmak gereksiz olur diye düşünüyorum.7555 te boşuna üretilmemiş.Buğün tesadüfen 324 ile yapılmış mosfet sürülmüş güzel bir devre inceledim kurcaladım ısının zerresi yoktu .Servet usta detaylıca anlatmış zaten.555 ile sürülenler belki rgb yada çakar yada daha az akım çeken yapıda olabilir daha basit oluyor.Fakat konya sokaktaki üreticilerde hiç rastlamadım 555 li olana.Şu an ya pic var yada opamplar kullanılıyor.Parça bazında en az olan pic ler tercih tabiki. ;)
Oktay hiç bir pic mosfeti direk süremez. Muhakkak mos driver olmak zorunda. Pic'in temel yapısında bu yok. Pic sadece komut verir ve derki sinyali gönderdim sürücü sende mosfete göre tanzim et ve sür. Bu arada istersen mosfet sürücü entegresinin akım kontrollüsünü kullanıp geri dönüş ile yazacağın ilave hex ile genliği pic yada uP içinde kısarsın kapatırsın O ayrı. Eğer driver kullanmadan sürülürse daima sorunlara gebe kalmak durumunda. Biraz araştırın niye mosfetler çıktığı yıllarda çok sorunlar oluyordu ? Şimdilerde ise niye mosfetler IGBT'ler Hexfet'ler sorunsuz çalışıyor ? Tabiki her ürün gamına göre sürücü entegreler tasarlandığı için.Yoksa 50 amprelik mosfetten soğutucu olmadan nasıl 50 amper alacaksın ? tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Usta ben tekrar gittiğimde resimde çekeyim iyice bakmıştım adamlar rgb sürücüler yapmışlar sadece pic 3 tanede mosfetide dirençlerle sürmüşler akım çekmiyor etmiyor çakarlarıda öyle yapmışlar.Yoksa dediğin gibi olacağını biliyorum.Sabit led driverlarında genelde 324 kullanıp sürüyorlar yada 724 var bazılarında onada baktım.555 entegreyi bu küçük driverlarda kullanmadıklarına dair örnek için vermiştim.

Yorum bağlantısı

Abi tek diyeceğim, eğerki çıkışta mos olupta driveri yok ise ki bunu eşlenik transistör ilede yapabilirsin biliyorsun, o zaman sistem sallamadır yada çabuk bozulsun diye kritik kenarda bırakılmıştır. Ulan nedir o kadar devreyi yap et iki tane kıçı kırık transistör kullanmadan mos sür. Bir tek çok kısa süre aç-kapa yapacaktır gibi işlemlerde gerek olmaz..Oktay o kadar laptop tamiri yapıyorsun muhakkak denk gelmiştir, ana kart üzerinde yığınla güç mosları hemen diplerindede entegre kasasında sürücü eşlenik transitörleri (hexfet ) vardır. Yoksa o kadar güç mosfetleri ana kartı köfteye çevirir.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Abi tek diyeceğim, eğerki çıkışta mos olupta driveri yok ise ki bunu eşlenik transistör ilede yapabilirsin biliyorsun, o zaman sistem sallamadır yada çabuk bozulsun diye kritik kenarda bırakılmıştır. Ulan nedir o kadar devreyi yap et iki tane kıçı kırık transistör kullanmadan mos sür. Bir tek çok kısa süre aç-kapa yapacaktır gibi işlemlerde gerek olmaz..Oktay o kadar laptop tamiri yapıyorsun muhakkak denk gelmiştir, ana kart üzerinde yığınla güç mosları hemen diplerindede entegre kasasında sürücü eşlenik transitörleri (hexfet ) vardır. Yoksa o kadar güç mosfetleri ana kartı köfteye çevirir.

Aynen öyle.O kadar çok led üzerine tabelacılar varki artık konya sokkta her gittiğimde bakınırım.Bunlara malzeme sağlayanların bazıları arkadaşım giderim incelerim didiklerim.Bazen ben bile garipsiyorum ulen ne kadar basite indirgemişsiniz diye söylenirim.

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

IRFZ44 mosfeti ben direk pice 1k dirençle transistör kullanmadan sürüyorum.1 yıldır hiç sorunla karşılaşmadım.Hatta 1 k dirence gerek olmadıgını direk sürülebilecegini söyleyenlerde var ama denemedim.

Aşagıdaki linkteki ledler IRFZ44'e 1k dirençle sürülmüş.Devre kartında 111 tane mosfet var.Öyle hatırlıyorum.Yer Şzmirde görmek isteyenler için

Yalnız IRFZ44le PWM ile aracın farlarını hiçbir şekilde yönetemiyorum.Çünkü NPN oldugundan farın direk - ucuna baglamam gerekiyor.Genelde led sürüyorum.

PNP olursa driver gerekiyor.Tabelacılar da genelde IRFZ44-1k ikilisiyle işi bitiriyorlar.

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca
555 direk transistör sürücüdür7555 direk mosfet sürücüdür.Piyasadaki sistemler pwm değilki. Bana göre PWM, 15 amper'e dayanıklı mosfetten soğutucu kullanılmadan 1 voltta 15 amperin geçmesi ve mosfetin buz gibi olması koşuludur. Gerisi hikaye..mosfetler ısıya dayanıklı ama tüm yarıiletkenler gibi ısı altında kapasite kaybı yaşayan malzemelerdir. Hangi sistem olursa olsun sağlıklı çalışması için 45 dereceyi geçmemeli.Oktay hiç bir pic mosfeti direk süremez. Muhakkak mos driver olmak zorunda. Pic'in temel yapısında bu yok. Pic sadece komut verir ve derki sinyali gönderdim sürücü sende mosfete göre tanzim et ve sür. Bu arada istersen mosfet sürücü entegresinin akım kontrollüsünü kullanıp geri dönüş ile yazacağın ilave hex ile genliği pic yada uP içinde kısarsın kapatırsın O ayrı. Eğer driver kullanmadan sürülürse daima sorunlara gebe kalmak durumunda. Biraz araştırın niye mosfetler çıktığı yıllarda çok sorunlar oluyordu ? Şimdilerde ise niye mosfetler IGBT'ler Hexfet'ler sorunsuz çalışıyor ? Tabiki her ürün gamına göre sürücü entegreler tasarlandığı için.Yoksa 50 amprelik mosfetten soğutucu olmadan nasıl 50 amper alacaksın ?

Servet abi ben hala anlayabilmiş değilim netden edindiğim bilgilere göre 7555 ,555 in gelişmiş hali en önemli özelliğide okuduğum çoğu yerde 555 den daha az güç tüketimi, 1 kap. eksik bağlanmaması vs.

Netde birçok yabancı yerli vadandaş 555 ile dimleme yapmış,dc motor sürmüş vs vs birçok uygulama var.

7555 vs 555 in datasheetlerini ekliyorum ordan baktığımda ikisininde uygulama alanları aynı;

7555

555

Hala neden mosfet sürerken 555 yerine 7555 kullanılması gerektiğini ve ısıyı nasıl etkilediğini anlamadım doğrusu.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Servet abi ben hala anlayabilmiş değilim netden edindiğim bilgilere göre 7555 ,555 in gelişmiş hali en önemli özelliğide okuduğum çoğu yerde 555 den daha az güç tüketimi, 1 kap. eksik bağlanmaması vs.

Netde birçok yabancı yerli vadandaş 555 ile dimleme yapmış,dc motor sürmüş vs vs birçok uygulama var.

7555 vs 555 in datasheetlerini ekliyorum ordan baktığımda ikisininde uygulama alanları aynı;

7555

555

Hala neden mosfet sürerken 555 yerine 7555 kullanılması gerektiğini ve ısıyı nasıl etkilediğini anlamadım doğrusu.

Features

n Direct replacement for SE555/NE555

n Timing from microseconds through hours

n Operates in both astable and monostable modes

n Adjustable duty cycle

n Output can source or sink 200 mA

n Output and supply TTL compatible

n Temperature stability better than 0.005% per

Yorum bağlantısı
555 çıkış amperi 200ma 7555 ise 100ma en basit örnek bu.Şşin basit yoluna gidenlerin kullandığı bir entegre hepsi bu. Kötülemiyorum tabide kaliteli bir sürücü olamaz.

Gayet açık bilgi. 555 çıkışı yüksek akım Transistör sürer. 7555 çıkışı düşük akım mos sürer.

555 içine 3 nolu çıkışta tr.var 7555 çıkışında fet var.

Piyasadakilerin ne yaptıklarına bakmam.

Musa mosfetli ne devresi yapacaksın ? Devreye göre sürme işini ısı işini çözeriz.

burada konu geçmiş

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca
Features

n Direct replacement for SE555/NE555

n Timing from microseconds through hours

n Operates in both astable and monostable modes

n Adjustable duty cycle

n Output can source or sink 200 mA

n Output and supply TTL compatible

n Temperature stability better than 0.005% per

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
Abi sen şaka falan yapıyosun heralde kim aynı dedi? Bu kadar fark dediğin ney? En basit dediğin şey en büyük farklarından birisi. Üreticisi diyor ben demiyorum. 7555 sayfa 8 de grafik çizmiş yine bunu söylemiş supply current düşük diye. Bu arada yine üreticisi 7555 ,555 geliştirilmiş halidir diyor. Fiyatı uygun diyede bu kadar ok atmaya gerek yok

Şşin basit yoluna gidenlerin falan kullandığı bir devrede değil 7555 in kullanımı daha basit.

Laptop tamircisi olarak solomon marka balık adına benzeyen adını ilk defa duyduğum basit havya kullanıp (Pace,Weller,Ersa,Goot dururken) aracın sis farı devresinde 555 yerine 7555 seçmeniz ilginç.

Zaten arasında fiyat olarakda uçurum yok ıcm7555 daha pahalı tamam ama biri 0.4 kruş diğeri 1,2tl gbi bişey.

Verdğiniz cevap hiç açıklayı olmadı benim açımdan,en azından bu iki entegrenin çalışma gürültüsünü nerden bakıp öğrendiniz onu söylerseniz sevinirim dediğiniz gibi ise ısıyı etkiliyecekdir ama bu kadarda fark oluyor mu böyle hassas olmayan bir devre tasarmı için hala merak ediyorum doğrusu.

Ayrıca keşke sorduğum servat abi cevap verene kadar bekleseydik,çünkü sizin cevabınız hiç tatmin edici olmadı

Uygulama alanları aynı yazmışsınız.Bundan dolayı hatalı cümle oldu özür.Örnekleme olarak basit dedim özellik olarak fark var demiştim.Ödeştik. :)

Notebook tamirinde bu balık isimli havyayı sadece adaptör soketi lehiminde ve hoşuma gitmeyen lehimlerin üzerinden geçerek iyileştirmede kullanıyorum.Genelde havya yerine ince ağızlı sıcak hava kullanırım.Anakartlarda fetlerin lehimlerinde kullanırım.Kaldıki bahsi geçen markaların yaptığı lehimi bu havyada yapıyor ve istediğim incelikte kalınlıkta crom uçları mevcut.Hepsinde yapabileceğim lehim atma tekniğini bundada çok çok iyi kullanabiliyorum.Lehimide 1mm kullanmam asla 0,8 veya 0,50 kullanırım.Şş markada olsa idi işimiz çok büyük olurdu. :D

Sis farı devresini anlamadım yapmadımda ama dediğiniz gündüz farı ise bu ,yaptığım devrede ne fet nede 555 veya 7555 kullanmadım.

Ben eski kafa elektronikciyim yeni nesil olanlar yerine çoğul ama kalitesi ispatlanmış devrelerle uğraşmayı daha çok severim.Kullandığım led direver ise eski Pentium 3 anakartlarda cpu reğülatörüne destek amaçlı 3.5 volt 4 vamper verebilen hatta 2 direnç değişimi ile 1.2 ile 5 volt arasındada değeri değiştirilebilen bir enteğre kullandım.Yani kökten çözüm. :D

Ben elektronik parçaların bütün özelliklerini kendimce çok araştırır kafama yazarım bilmediğimi muhakkak okurum tercümelere çeviririm.Makinamda 10binlerce pdf dosyası vardır.Kitaplarım başımın üzerinde rafta durur hep. ;)

Her parça aynı gibi görünsede amaçları kullanıma göre değişiklik gösterir.Aralarında fiyat farkı çok olmayabilir ama kullanıldığı yerdeki devre kalitesi bu farkın kat kat üzerinde bir kalite yaratır.

Şki enteğrenin arasında product bilğisine rağmen açıklayıcı gelmedi ise diyeceğim bir şey yok.Product bilğilerindeki göstergeler karasterik farkları ortaya koyuyor bu benim için oldukca yeterli.Artı servet usta çok güzel önemli detaylarıda çekinmeden verdi.Cevabım 2 enteğre arasındaki farkı görebilmeniz amacı ile idi.Servet ustadan önce cevap verdiğim için özür dilerim.Bilği sunmak için sıra beklemeyi düşünmüyodum o sırada. :)

Devre tasarımı hassas olmayabilir fakat mosfet hassas bir yapıdadır.

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca
(düzenlendi)
Uygulama alanları aynı yazmışsınız.Bundan dolayı hatalı cümle oldu özür.Örnekleme olarak basit dedim özellik olarak fark var demiştim.Ödeştik. :D

Notebook tamirinde bu balık isimli havyayı sadece adaptör soketi lehiminde ve hoşuma gitmeyen lehimlerin üzerinden geçerek iyileştirmede kullanıyorum.Genelde havya yerine ince ağızlı sıcak hava kullanırım.Anakartlarda fetlerin lehimlerinde kullanırım.Kaldıki bahsi geçen markaların yaptığı lehimi bu havyada yapıyor ve istediğim incelikte kalınlıkta crom uçları mevcut.Hepsinde yapabileceğim lehim atma tekniğini bundada çok çok iyi kullanabiliyorum.Lehimide 1mm kullanmam asla 0,8 veya 0,50 kullanırım.İş markada olsa idi işimiz çok büyük olurdu. :D

Sis farı devresini anlamadım yapmadımda ama dediğiniz gündüz farı ise bu ,yaptığım devrede ne fet nede 555 veya 7555 kullanmadım.

Ben eski kafa elektronikciyim yeni nesil olanlar yerine çoğul ama kalitesi ispatlanmış devrelerle uğraşmayı daha çok severim.Kullandığım led direver ise eski Pentium 3 anakartlarda cpu reğülatörüne destek amaçlı 3.5 volt 4 vamper verebilen hatta 2 direnç değişimi ile 1.2 ile 5 volt arasındada değeri değiştirilebilen bir enteğre kullandım.Yani kökten çözüm. :D

Ben elektronik parçaların bütün özelliklerini kendimce çok araştırır kafama yazarım bilmediğimi muhakkak okurum tercümelere çeviririm.Makinamda 10binlerce pdf dosyası vardır.Kitaplarım başımın üzerinde rafta durur hep. ;)

Her parça aynı gibi görünsede amaçları kullanıma göre değişiklik gösterir.Aralarında fiyat farkı çok olmayabilir ama kullanıldığı yerdeki devre kalitesi bu farkın kat kat üzerinde bir kalite yaratır.

İki enteğrenin arasında product bilğisine rağmen açıklayıcı gelmedi ise diyeceğim bir şey yok.Product bilğilerindeki göstergeler karasterik farkları ortaya koyuyor bu benim için oldukca yeterli.Artı servet usta çok güzel önemli detaylarıda çekinmeden verdi.Cevabım 2 enteğre arasındaki farkı görebilmeniz amacı ile idi.Servet ustadan önce cevap verdiğim için özür dilerim.Bilği sunmak için sıra beklemeyi düşünmüyodum o sırada. :)

Devre tasarımı hassas olmayabilir fakat mosfet hassas bir yapıdadır.

Oktay abi öncelikle farkı pdf dosylarında gördüğüm kadarı ile böyle sis farı basit pwm sürücü devrelerinde olmadığını düşünsemde yinede kuracağım devreyi bir 555 ile birde 7555 ile deneyeceğim. Aradaki sıcaklık farkı bilgilerinide burda paylaşırım. Kendi açımdan bu şekilde netliğe kavuşturuabilirim sanırım bu işi

Havya konusuna gelince saydığım markalarla ile örneğin bir Pace kullanıpdamı kıyasladın bilmiyorum ama ben kullanıp kıyasladım aralarında dünya kadar fark var bunu çok açık söyleyebilirim zaten aksi olsa fiyatlarıda balığın fiyatında olurdu.

Saydığım markaların birçoğu ömürlükdür. Fişden hiç çıkarmayın isterseniz. Ama fiyatları pahalıdır imkanı olan alıp kullansın bu havyaların uçları ile sizin uçlar arasındada çok büyük fark var.ucu bile sizin balık havyadan pahalıdır genelde ama çok uzun kullanım ömrüleri vardır uçlarında kolay kolay bitmez. Pro serileride uç çeşitleri alternatifleri çok fazladır her işe göre ayrı uç vardır. Doğrusuda budur zaten.

Uygun fiyatlı havya arayanlara Ersa'nın 25-30 watt kalem havyalarını öneririm bu ucuz seriyi bile alıp kullanan lehim işinden anlayan birisi farkı hemen anlar. daha uygun fiyatlı ürün arıyorsanızda xytronic alın fiyatına göre havya piyasasında yine ismi olan diğerleri kadar olmasada kaliteli sayılır.

Lehim telinin kalınlığı 1.00 çok kalın bir ölçü değil ben genelde soldex 1.00mm lehim kullanıyorum 25li d-sub konnektör lehimliyorum. Yani 0.8 ile 1 mm arasında fark varsada bunu anlamak çok güçdür. Çok ince işçilik gereken yerlerde ince lehim teli kullanılır ama havya ucununda değişmesi gerekli yoksa lehim telini istediğin kadar küçült.

Basit devre montajı yapan birisi için 0.8, 1mm gayet ideal ölçüler tabii havya ucuna lehim telini verdikçe verirseniz 0.5 ilede düzgün lehim olmaz.

Abi sanada eğer imkanın varsa madem notebook tamiri yapıyorsun weller repair station öneriyorum ince ağız sıcak hava çok eskilerde kaldı.

Aşağıdaki linkini verdiğim ürüne bir göz at bir yakınmız antalyada notebook tamiri yapıyor bu cihazı aldı fiyatı biraz tuzlu ama daha uygun fiyatlılarıda(daha az özellikli modeller)vardı sanırım.

Anakart söküp takmada üstüne varmı bilemiyorum. Genelde notebook tamircilerinin hataları yüzünden yapılacak çoğu notebook iyice hurda oluyor bu tamircilerin ellerinde ,sonra adama veriyorlar bu olmuyor diye. Seni tenzi ederek söylüyorum piyasadaki çoğu tamirci diye geçinen kişilerin çalışma mantığı bu, bizimde Wellerin bu cihazını alma sebebimiz notebook özellikle anakart tamirinin çok spesfic bir iş olmasıdır. Cihazın kurulumunda almanyadan gelen bir vatandaş demo yapmışdı cidden etkilenmişdik. Türkiyede sanırım 3-4 adet var. Biri bizde :D

Bütçen elveriyorsa böyle bir cihaz ile harika işler çıkarabilinir abi altyapı ve bilgi tamam olduğuna göre iş maddiyta kalıyor. Biz yıldırımdan almışdık düşünürsen haber ver yıldırımda tanıdıklarımız var. Elimden gelen bişey varsa seve seve yaparım.

Bu cihaz olmasada alt seviyesi olan benzer ürünler notebook tamiri ile uğraşanların bakması gerektiğini düşünüyorum.

Ne demişler alet işler el övünür :)

Weller tamir istasyonu

Birde videosunun ekliyorum

Havyada olduğu gibi benim ince ağız sıcak hava bununla aynı işi yapıyor demessin inşallah :D

Kolay gelsin iyi çalışmalar..

tarihinde Musa Can Koca tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Musa konuyu nerelere çektiniz...Sen tam olarak ne istiyorsun onu söyle.Bende işine uygun sürücü tasarlıyayım.Bu arada 89 model şahini Ken block'a verin arabayı nasıl sürer görün..alet çalışır el öğünür ancak o balık dediğin alet 92 yılından beri tüm dünyada kullanılır..ben ersayı tercih ediyorum vakum istasyonumun sökemiyeceği hiçbir malzeme olmamasına rağmen ve o kadar fiyatına rağmen 400dolarlık çin navyası kadar verim veremiyor.Senden istediğim kaç amper ünite lazım olduğu...

.Alıcam birinizi vuracam ötekinize...pc kart onarımını demekki ezbere yapıyorsunuz.etrafınız mos tarlası ve hala neden ısınmıyor diye soruyorsunuz..alın skopu bakın geytinde ne sinyal girmiş hangi malzeme sürmüş yakıcam moslarınızı haaa

tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Musa Can Koca
Musa konuyu nerelere çektiniz...Sen tam olarak ne istiyorsun onu söyle.Bende işine uygun sürücü tasarlıyayım.Bu arada 89 model şahini Ken block'a verin arabayı nasıl sürer görün..alet çalışır el öğünür ancak o balık dediğin alet 92 yılından beri tüm dünyada kullanılır..ben ersayı tercih ediyorum vakum istasyonumun sökemiyeceği hiçbir malzeme olmamasına rağmen ve o kadar fiyatına rağmen 400dolarlık çin navyası kadar verim veremiyor.Senden istediğim kaç amper ünite lazım olduğu...

.Alıcam birinizi vuracam ötekinize...pc kart onarımını demekki ezbere yapıyorsunuz.etrafınız mos tarlası ve hala neden ısınmıyor diye soruyorsunuz..alın skopu bakın geytinde ne sinyal girmiş hangi malzeme sürmüş yakıcam moslarınızı haaa

Konu bi yerlere çekilmedi Oktay abiye bi cihaz gösterdim tavsiye etdim. Belki biliyordur belki ihtiyaç duymuyordur kendisi bakıp göz atsın vs vs. diye ekledim.

Havya konusunda herkesin tecrübesi farklı ben solomon ve benzeri uzakdoğu mallarını kullandım. Solomon 92 den çok öncede var olan bir havya ama Pace ile arasında dağlar kadar fark var bana göre bunu söyledim. Oktay abi ve başka kullanıcılarda aynı diyebilir.

Devre konusunda da kendi çözümümü üretidim 7555 ve 555 ile deneme yapacağım sıcaklık farkını gözlemleyeceğim konuyu aslında son mesajımda kapatdım.

Yani sürücü devresi tasarımı istedemedim sadece 555 li mosfet devreleri çok ısınıyor ise bunun nedeni nedir dedim? Olay bu gelen cevaplardanda neden ısındığını anlamadım konu bu şekilde uzadı gitdi.

Servet abi çok saol belkide aradığım cevabı aldım ama kalın kafa basmadı henüz takıldığım yer olursa tekrar sorarım.

Şstemeden saygısızlık ya da birisini gücendirici bişey söylediysem affola

Saygılar.....

Yorum bağlantısı
Yani sürücü devresi tasarımı istedemedim sadece 555 li mosfet devreleri çok ısınıyor ise bunun nedeni nedir dedim? Olay bu gelen cevaplardanda neden ısındığını anlamadım konu bu şekilde uzadı gitdi.

Bu konu daha öncede konuşuldu. Sen atlamışsın veya unutmuşsun diye linkte verdim orada yazılı zaten.

Musa ağer şimdi yazdığımıda anlamazsan heh diyeceğim sana. Elinde 1 cm çapında iki adet bakır çubuk var.

Bu çubuklar 50 amper geçecek güçte. Şki çubuğun uçlarını birbirine tam değdirirsen birleşme yerleri ısınmadan 50 amper geçer. Doğrumu ?Doğru.

Şimdi aynı çubukların 1 cm çapı olan uçlarını sivriltip 1 mm ye indirelim. Ve yine 50 amper geçirelim. Ne oldu ? Telin tesiti inceldi, birleşme yerleri ısınmaya ve sonunda kopmaya kadar gitti. Mosfet böyledir. Adam gibi gate sürülmez ise o uçlar ince açılır ve ısı oluşur. 7555 ile tam açarasın. 555 ile uçları incelmiş halde açarsın.

Ayrıca 7555'in orjinalini sadece çektiği akım ile anlayabilirsin. Ortalık patates kaynıyor senelerdir.

Yorum bağlantısı
Musa Can Koca

Abi örneği anladım peki 555 ile o uçları ince açmaya sebep olan şey tam olarak nedir?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...