Oktay Toker 23 Aralık 2010 Paylaş 23 Aralık 2010 (düzenlendi) Aman abi...Boş ver dışı görünsün eline sğlık üstadım.gayet güzel olmuş.benim kendi yaptığım 1995 yılından bu yana kullanıyorum.tık yok.çok şükür.resimlerde vardı.yeni projem var.komple voltaj setli ayrı ayrı çıkışlarla power niyetim var.elimde çok kaliteli powerlar mevcut.24 volt 10amper lazımdı onuda hallettim gibi.büyük lcd tv ler geliyor.meretler florasan invertörleri 24volt 8 amper kullanıyor.olmayınca bağlanıyorum resmen.trafolu besleme yemiyor bunu biliyorsundur. 23 Aralık 2010 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven 23 Aralık 2010 Paylaş 23 Aralık 2010 Güç kaynagını çok begendım.Sis fren yer degişimi çok akıllıca.Mehmet abi plaka lambalarının hepsi tırt mı oldu? Yorum bağlantısı
Oktay Toker 23 Aralık 2010 Paylaş 23 Aralık 2010 harbiden yanmıyor plaka ledleri.yakında halleder emmi.öbür hafta ben ben 430ohm yada 470ohm smd dirençleri yollayım emmiye.bahane etmesin. Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583 24 Aralık 2010 Paylaş 24 Aralık 2010 Arkadaşlar Mustafa'nın göndermiş olduğu yeni devreyi az önce taktık. yalnızca 1 defa deneme fırsatım oldu şu an için sorun yok maşallah. kendisine çok teşekkür ediyorum ilgisi için. follow me home çok güzel çalışıyor herkese tavsiye ederim. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 24 Aralık 2010 Yazar Paylaş 24 Aralık 2010 Güç kaynagını çok begendım.Sis fren yer degişimi çok akıllıca.Mehmet abi plaka lambalarının hepsi tırt mı oldu?Plaka lambası işine çözüm bulamadım.. ne yapsam önce göz kırpıyor, sonra sönüyor.. 1 yıl dayanmıyor.. Ben de sıkıldım,Genelde 3 led+320-390 ohm çeyrek watt direnç bağlıyordum.. Son sefer 6 led (iki seri) yaptım.. Yine bozulmuş.. Evde çıkma standart ampuller vardı onları takmıştım.. Bunun da biri bozukmuş, biri yanmıştı.. O da sönmüş Yorum bağlantısı
Oktay Toker 24 Aralık 2010 Paylaş 24 Aralık 2010 (düzenlendi) Plaka lambası işine çözüm bulamadım.. ne yapsam önce göz kırpıyor, sonra sönüyor.. 1 yıl dayanmıyor.. Ben de sıkıldım,Genelde 3 led+320-390 ohm çeyrek watt direnç bağlıyordum.. Son sefer 6 led (iki seri) yaptım.. Yine bozulmuş.. Evde çıkma standart ampuller vardı onları takmıştım.. Bunun da biri bozukmuş, biri yanmıştı.. O da sönmüş bence bozulmasının sebebi led kenarlarının metal sokete oturan kısmının sürekli oynamasından kaynaklı.nasılsa led olucak kabloyu metal sokete lehimle emmi.sabit olsun.ben sabit yaptım.lokman abininde plakaya taktığımız ledlerin galiba sol taraftı pır pır yapıyormuş.gerçi onda kullandıklarımda çin malı leddi iyi değildi acele olunca elimde onlar vardı.ledde olabilir ama yinede tek sorun sürekli oynaması olabilir.buda araç hareket halindeyken oluyor demektir.dirençleri kontrol et sonra ledleri kontrol et.ortaya çıkar.arızalı parça. 24 Aralık 2010 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 24 Aralık 2010 Yazar Paylaş 24 Aralık 2010 Yok Oktay, sağlam yapıyorum oynamaz.. Led bozuluyor.. Bununla ilgili bir yorumun vardı.. Çeyrek watt değilde, yarım watt direnç kullan, çeyrek watt ısınınca saçmalıyor demiştin.. Onu deneyeceğim.. 1 watt bile yapabilirim.. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 24 Aralık 2010 Paylaş 24 Aralık 2010 tabiki bu daha sağlıklı olacaktır.ben bütün ledlerde yarım watt kullandım.günışığı ledleri kullan bence Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven 24 Aralık 2010 Paylaş 24 Aralık 2010 Mehmet abi 7808 7809 7810 la besleme yapmayı denedinmi hiç.Araba çalışsın veya çalışmasın ledler hep aynı parlaklıkta yanar.Ona göre direnç koymayı dene derim.Ben bu yıl sırf 7810 la çalışıyorum.Problem yok çok şükür.Arka stoplarım sadece bir tane 7810'la yanıyor.14 tane paralel ve her paralelde 3 seri led var.Dezavantajı ise araç stop vaziyetteyken sinyal kolunu aşagı çektigimde sadece sol park yanması gerekirken sağ park sol park her ikiside yanıyor.O da çok önemli degil Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 24 Aralık 2010 Yazar Paylaş 24 Aralık 2010 Mustafa bunu denemedim.. Bu ledlerin bu voltaj ile bozulması bana saçma geliyor.. Bence dirençlerin dandikliğinden.. Plaka lambası için tak çalıştır, sök at şeklinde ampul tipinde ledler yapıyorum.. Bu sebeple entegre işi biraz da zor burda.. Ben güçlü direnç ile bir daha deneyeyim.. Başka ledlerim bozulmuyor.. Sürekli açık kalan plaka sadece ve bu bozuluyor.. Yorum bağlantısı
Misafir 24 Aralık 2010 Paylaş 24 Aralık 2010 Mehmet abi dirençlerin saçmalaması sadece omajın yükselmesi demektir. Şmkansızdır'ki direnç değeri ne şart olursa olsun düşmez,daima yükselir. Yapmış olduğun sistemde bırak çeyrek watı aynı omajda 100 watt tak led yine bozulacak. Kullandığın dirençlerin omajını yükselt yeterli. 560-680 ohm yeterli olur. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 24 Aralık 2010 Paylaş 24 Aralık 2010 (düzenlendi) Mehmet abi dirençlerin saçmalaması sadece omajın yükselmesi demektir. Şmkansızdır'ki direnç değeri ne şart olursa olsun düşmez,daima yükselir. Yapmış olduğun sistemde bırak çeyrek watı aynı omajda 100 watt tak led yine bozulacak. Kullandığın dirençlerin omajını yükselt yeterli. 560-680 ohm yeterli olur.fark nerde üstadım?kaldıki daha önceki takılan dirençlerde zaten led başına 17 18 miliamper bile düşmez.drenç ısındığında deger yükselir ama akımı dengeleyemez artı ısı lede yansır bununda etkisini düşünürsek ledin ucundaki içeriye dogru giden telin ucundaki o minnacık parçanın birleşimide cuff.dirençteki ısıdan oluşan değer değişikliği lakım dalgasına neden olur ve yine led cufff.3 seri lede 560ohm takıp 13volt verdiğinde led başına 14 15 miliamper civarında akım gelir buda performansı düşürür.dolayısıyla ısıda olmaz.olmayınca ömrü uzar.benim düşüncem bu.hatırlarsanız benim led testim vardı yaklaşık 12 saat civarında falan sabit yakmıştımm.en uç noktalarda hemde.buda örnek olacaktır.burda ledin kalitesi 1.sırada direnç değeri ve watı 2.sırada.bunun akabinde zaten akım ve voltaj sıralanır.parçacıdan aldığım ve arkadaşım olur onun yanında denerek yapılmış teste,kırmızı çin malı led.820 ohm yarım watt dirençle 12volt kuru aküde 1.5 dakika gibi kısa sürelerde cuffladı.bunuda aktarmıştım.servet üstad börek yaptırıyımmı yolunun üstümü buralar. 24 Aralık 2010 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 24 Aralık 2010 Yazar Paylaş 24 Aralık 2010 Bi karar verseniz de.. bende yapsam artık şu plaka lambasını... Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583 24 Aralık 2010 Paylaş 24 Aralık 2010 tartışma ve muhabbet süper gidiyor Yorum bağlantısı
Oktay Toker 24 Aralık 2010 Paylaş 24 Aralık 2010 (düzenlendi) emmi sen yarım watt dirençle yap bence.gün ışığı 3 seri lede en az bu defa 270ohm kullan akım yeterli olması gerekiyor.ama karar senin.bence tek led tek direnç daha iyi.ben flaxları dirençleri dik takarak yaptım.resimdeki şekilde temas edecek yeri yok yerine rahatca oturuyor ve epecede boşluk var zaten.aklıma şu geldi.bilmiyorum mantıklımı.araç çalışırken parkları açtık ve plaka lambası yandı.voltajı ölçtük 11.50 çıktı diyelim.çünki mk1 ve mk2 de kitapcıkta gündüz farı diye siğorta geçiyor.bunu daha öğrenemedim fırsatım olmadı.kısa far yandığında plakadaki bu voltaj 14 volt oluyormudur acaba.?fırsatın olursa deneyebilirmisin emmi.ford aracın içindeki elektriğe çok çomak sokmuş.çıkarmak kötü oluyor. şuda aklıma geldi.emmi sen yazmıştın.bir lede 1.5kohm gibi direnç taktım ama voltaj 7 volt civarı gibi bir şey demiştin.ve led hala yanıyor demiştin.burdanda hareketle olaya boyut katılabilir. 24 Aralık 2010 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 24 Aralık 2010 Yazar Paylaş 24 Aralık 2010 Reklamlar başlasın... inip ölçeceğim Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven 24 Aralık 2010 Paylaş 24 Aralık 2010 Benım teorime göre ledlerin arasına direnç takıldıgında 5dk sonra o direnç ısınmamalı.Direnç ısınmıyorsa o ledler kolay kolay patlamıyor.Şu ana kadar hiçbir kırmızı fluks ledim hiçbir çalışmamda patlamadı.Hatta yeni çalışmalarımda 7810 girişine ve çıkışına kondansatör koymaya başladım.Belki faydası olur.Denemelisin bence abi.Taktıgın direnç ısınmamalı. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 24 Aralık 2010 Yazar Paylaş 24 Aralık 2010 Volttajı ölçtüm.. Motor çalışırken plaka lambasına gelen voltaj 14.08 volt.. Motor kapalı iken 12.21 volt.. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 24 Aralık 2010 Paylaş 24 Aralık 2010 Benım teorime göre ledlerin arasına direnç takıldıgında 5dk sonra o direnç ısınmamalı.Direnç ısınmıyorsa o ledler kolay kolay patlamıyor.Şu ana kadar hiçbir kırmızı fluks ledim hiçbir çalışmamda patlamadı.Hatta yeni çalışmalarımda 7810 girişine ve çıkışına kondansatör koymaya başladım.Belki faydası olur.Denemelisin bence abi.Taktıgın direnç ısınmamalı.teorin doğru olan aslında.bunuda yazmıştım ben.2seri led sonra direnç ve son led.bu şekilde stabilize çalışıyor.şerit ledlerdede bu böyle.çok eski şemalardada bu tarz bağlantı mevcut.78 serisi regulatör entegre kullanıldığında giriş ve çıkışa kutupsuz kondansatör şarttır.değeri en az 100nanofarat olmalıdır.koymamakla hata yaparsın.ripıl oluşur entegre boş yere ısınır.bunun önüne geçmek için kondansator şart.özellikle kutupsuz olan.Volttajı ölçtüm.. Motor çalışırken plaka lambasına gelen voltaj 14.08 volt.. Motor kapalı iken 12.21 volt..ilginç. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 24 Aralık 2010 Yazar Paylaş 24 Aralık 2010 Yani... Uzun ömür için kaç ohm direnç kullanayım... Bu arada, gün ışığı rengi kullanacağım, evde vardı.. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 24 Aralık 2010 Paylaş 24 Aralık 2010 Yani... Uzun ömür için kaç ohm direnç kullanayım... Bu arada, gün ışığı rengi kullanacağım, evde vardı..tek led tek direnç kullanacaksan 560ohm yarım watt.1watt olursa daha iyi olur.3 seri led kullanacak isen 270ohm yarım watt.bulabilirsen 290ohm daha iyi olur..birde bu direnci yapabilirsen 2 led sonra direnci takıp 3.ledi sonra bağla.şerit ledlerdeki gibi.bu plaka voltajını ben tekrar mondimde ölçmem lazım.anlamam gerekiyor. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 24 Aralık 2010 Yazar Paylaş 24 Aralık 2010 birde bu direnci yapabilirsen 2 led sonra direnci takıp 3.ledi sonra bağla.şerit ledlerdeki gibi.Genelde öyle yaparım zaten.. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 24 Aralık 2010 Paylaş 24 Aralık 2010 emmi bu direnç değerleri max 20ma.için.senin önceki yaptığından farkı yok seri bağlantıdaki direnç değeri.çinliler seride 180 ohm kullanmış hep buda 25ma üzerinden oluyor.bende hep mondimde tek led 30ma.değerinde olacak şekilde uyğuladım. Yorum bağlantısı
Misafir 25 Aralık 2010 Paylaş 25 Aralık 2010 fark nerde üstadım?kaldıki daha önceki takılan dirençlerde zaten led başına 17 18 miliamper bile düşmez.drenç ısındığında deger yükselir ama akımı dengeleyemez artı ısı lede yansır bununda etkisini düşünürsek ledin ucundaki içeriye dogru giden telin ucundaki o minnacık parçanın birleşimide cuff.dirençteki ısıdan oluşan değer değişikliği akım dalgasına neden olur ve yine led cufff.3 seri lede 560ohm takıp 13volt verdiğinde led başına 14 15 miliamper civarında akım gelir buda performansı düşürür.dolayısıyla ısıda olmaz.olmayınca ömrü uzar.benim düşüncem bu.Allah aşkına Oktay konusu geçen devrede direnç ne kadar ısı yayacakta ledi bozacak ? Havya bile 400 derecede 4-5 saniye lede hasar vermiyorda kıyıda kenarda duran taş çatlasa 40 derece ısınan dirençmi ledi bozacak. Yazdıklarında çelişkiler çok fazla.Direnç ısındı akımı dengeleyemedi.Alt tarafı bi led. Hiç bir şekilde direnç ısınsın yada soğusun, tahammül sınırları içinde daha fazla iletime geçemez, mevcut akım akışını arttırmaz, aşırı yüklemede yanma mertebesine ulaşıncada Muhakkak değeri artar. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 25 Aralık 2010 Yazar Paylaş 25 Aralık 2010 Anlaşıldı, çözüm yok Ben 15 volta göre hesap yapıp 20 mA 3 seri led bağlayacağım.. Ledleri 3 volt hesap edip, 290-300 ohm seri direnç koyacağım. Yorum bağlantısı
Recommended Posts