İçeriğe Yönlendir

Follow Me Home Yapımı

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Muhammed Andı
85 ve 86 arasinda direkt direncsiz led olmasi imkansiz. cunku 2-3 voltluk bir led 12volt ile calistigi anda patlar. her ne kadar ledler zaten isik yayan bir diyot olsa da rolenin ledlisine rastlamadim ama su an internetten baktigima gore sanirim siz cin isi rolelerin ariza ledinden bahsediyorsunuz. o led ariza bildirimi icin, ters voltaji engeller mi bilemem. diyot ise ters voltaj icin daha dogrusu role bobini icin gerekli. oyle veya boyle 2 adet 400x diyot tas patlasin 20 kurustur. cogu elektronik malzeme saticisi 2 diyottan para bile almaz. led o ise yariyor olsa bile bir rolede iki led yahut diger bir deyimle iki diyot sorun olmaz.

o dediginize fazla yanasmanizi tavsiye etmem. icindeki eprom ucarsa yenisi 2000 ila 6000 TL arasinda degisiyor. gerekirse gidin taaa arka bagajda bir cozum varsa ordan hat cekin, ama beyinle asla fazla samimiyet kurmayin.

yazida ufak degisiklik yaptim, tekrar oku istersen. :s

led cakiyor derken kirpiyor mu yani. eger ledle birlikte 30-87 de kirpiyorsa o vibrasyon rolesidir. duzde kirpar, terste sabitler.

Yorum bağlantısı
Ozan Kar
(düzenlendi)
yazida ufak degisiklik yaptim, tekrar oku istersen. :s

led cakiyor derken kirpiyor mu yani. eger ledle birlikte 30-87 de kirpiyorsa o vibrasyon rolesidir. duzde kirpar, terste sabitler.

tamam, diyot koymasına koyarımda işte bulmak sorun oldu benim için birde fazladan parça koymıyım demiştim :) okuldaki elektronikçi arkadaşlardan rica edicem artık :)

evet çakıyo dediğim kırpıyo 30-87de bişey yok o yapışıp kalıyo 2 türlüde ledde bir kere kırpıyo

bende mesajı editlemiştimde bu çakmak ve tavan lambası hattı ile ilgili yorumun varmı abi?

tarihinde Ozan Kar tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Muhammed Andı

ben beyne fazla yaklasmayin dedim, aksi halde aracin butun elektronik aksami zaten oradan kontrol edilmekte. benim soylemek istedigim, beyne yakin modifiye yapmayin, kablo baglamayin. cunku bantlama filan yapacaksiniz, cok deforme etmeyin o bolgeyi, hatta hic etmeyin. tabi soylediginiz sey gercekten beyinse. cunku sigorta paneli genelde farkli birseydir, beyinde olmaz. beyinden direkt soket cikar, sigorta paneline gelir. dunyadaki en cimri ureticilerden olan renault bile sigorta paneliyle beyin arasinda 50 cm mesafe birakmis benim aracta, fiat bu konuda daha titizdir sanirim.sigorta panelindeki sigortadan ciktiktan sonra alabilirsin.

Yorum bağlantısı
Ozan Kar
(düzenlendi)
ben beyne fazla yaklasmayin dedim, aksi halde aracin butun elektronik aksami zaten oradan kontrol edilmekte. benim soylemek istedigim, beyne yakin modifiye yapmayin, kablo baglamayin. cunku bantlama filan yapacaksiniz, cok deforme etmeyin o bolgeyi, hatta hic etmeyin. tabi soylediginiz sey gercekten beyinse. cunku sigorta paneli genelde farkli birseydir, beyinde olmaz. beyinden direkt soket cikar, sigorta paneline gelir. dunyadaki en cimri ureticilerden olan renault bile sigorta paneliyle beyin arasinda 50 cm mesafe birakmis benim aracta, fiat bu konuda daha titizdir sanirim.

anladım abi dediğim gibi pek anlamıyorum(yazılımcının donanımla ne işi olur her ne kadar donanım sevsede :))

sigorta paneli ve beyin olaynı bende pek anlamadım açıkçası, kullanım klavuzunda o bölüm sigorta kutusu olarak geçiyo, zaten arabanın 2 sigorta kutusundan biri. ama bu servis manuelinde "body computer" yazmış o bölüm için. 8 tanede kocaman kocaman soketi var.

şöylede bi uyarı koymuşlar servis manueli sökme takma kısmına:

"Body Computer, değiştirilecek ise yedek parçadan aracın şase numarası - Body Computer: "aynısı" için acil istek yapılmalıdır. Bu istek kopyasında yeni araca girilmiş ve aracın şase numarasına bağlı olarak yedek parça Data Base''indeki kayıtlı olan tüm "default" (önceden yapılmış ayarlar ) bulunmalıdır."

ne kadar sağlıklı bilmiyorum ama orjinanalliğe dokunmamak kesip biçmemek adına şöyle bi yol izliyorum ben: soketin dışarda kalan kısmından kabloyu sokuyorum ve kelepçeyle sokete giren esas kabloya sıkıca bağlıyorum, bu sigorta panelimi bilgisayarmı beyinmi artık neyse onun içinde böyle yapmıştım.

iç aydınlatma ve parklara direnç bağlarken filan hep bu şekilde yaptım :s

Yorum bağlantısı
Muhammed Andı

sistemi gormedigim icin sadece yorum yapmakla yetinmekteyim maalesef. Insaallah yanlis yapmiyorsundur. :s yazilimdan kastin bilgisayar programciligi ise ben de Cukurova mezunuyum. programciligi severim, elektronik ve donanim ise cocukluk sevdam. 8 yasindayken Istanbul-Camlica'da fm bandindan tunerle oynayarak tv yayinini bulmakla baslamisti hersey. :)

maksat guvenli bir baglama yapmaksa, ben genelde sunu yaparim: bagladigim noktayi lehimler ve uygun bir daralan makaron ile sabitlerim. yerine gore iki-uc kat makaron kullandigim olur ama elektrik bandi vs. kullanmam. cunku elektrik bantlari bir sure sonra zamklasma yapmaya baslar, cok daha uzun bir donem sonunda da ozelliklerini kaybederler.

Yorum bağlantısı
Ozan Kar

evet abi bilgisayar yazılımı. bilgsayar müh okuyorum daha 3e geçtim :s elektronik donanım merak bende daha çok, beceremiyorum çünkü :) küçükken oyuncakları filan açardım hep kablolarını koparırdım dayım gelince çiviyi ocakta ısıtır tekrar lehimlerdi sonra bana havya aldı ama hala düzgün lehim yapamıyorum. o yüzden işimi görcek kadarını yapıyorum

bi soketteki kablonun yanına yenisini ittiriyorum yani mümkün olduğunca açık kısmı soketin içinde kalıyo ve plastik kelepçeyle sabitliyorum ama yinede

çok sağlıksız bi yöntem çünkü çokta sabit değil ordaki kablo soket oynarsa hoş şeyler olmayabilir.

Yorum bağlantısı
Muhammed Andı
bi soketteki kablonun yanına yenisini ittiriyorum yani mümkün olduğunca açık kısmı soketin içinde kalıyo ve plastik kelepçeyle sabitliyorum ama yinede çok sağlıksız bi yöntem çünkü çokta sabit değil ordaki kablo soket oynarsa hoş şeyler olmayabilir.

:) bence sen bu isten vazgec. cunku resmen atesle oynuyorsun... amanin.! ekledigin kabloyu digerine sararak dahi sabitlemiyormussun bile. kelepce dedigin sey bir iki yila kadar kemiklesir ve kilit disleri citir citir kopar. diyelim ki kelepce koymadin, elektik bandi sardin, kelepceden daha uzun sure dayansa da o da elbet birgun birakacaktir tuttugu kabloyu. herneyse, sorun bu da degil aslinda. sorun senin sokete hicbir baglanti yapmadan soktugun kablo. o kabloda soket pabucuna degmeyen tel tel temassizliklar mutlaka olacaktir. o tellere pabuctan akim gecerken ark yapacaktir. ark olusan nokta isinacaktir. soket yanacak yahut eriyecektir. sonrasini devam edeyim mi...? bence sen derhal vazgec bu isten.., bak yoksa polis cagiririm.! :s

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Ozan ne yaptın.Bi follow me home ugruna arabayı bozmak üzeresin.Dikkatli ol.

Yorum bağlantısı
Ozan Kar

pes etmek yok :s ozaman yarın ilk önce tavan lambası ve parklara uyguladığım bu soketten alma olayını iptal edip kablo keserek bağlayıp yapıcam. ondan sonra çakmak ve tavan lambasından hattımı çekip tetik içinse ya tam yerini öğrenicem yada güvendiğim bilen birisine yaptırıcam. yoksa gerçekten işin sonu iş değil :) oyuncak oldu araba elimde...

Yorum bağlantısı
Ozan Kar
(düzenlendi)

kadir geceniz mübarek olsun :)

diyotlarıda aldım arabadaki bağlantıları düzelttim. ama hala tetik yok ortada :):D

herşeyi bağladım ettim sıra teste geldi önce normal sis kısmını denedim :D normal çalışıyo :D(düz röle var sadece)

sonra follow me home denedim oda çok güzel çalışıyodu(18 sn tuttu) bi 5-6 kere gecikmeyi yaptırdım bi kaç kere gecikmeyi devreye alıp kontak verip kapattım. sonra birden gitti. şuan kontak verince bi tık ediyo sadece. lambayı yakmıyo bi türlü. hiç bi değişiklik yapmadan böyle oldu aldığım yere götürsemmi ki? sistemin en pahalı parçası bide ya off :s

not: ev ortamında dandik adaptörle yaptım tüm denemeleri

Yorum bağlantısı
Ozan Kar

sistemi arabayada monte ettim tek gerekli şey tetik kaldı.

manuel olarak denedim tetik gittikten sonra 18 sn daha sisler açık kalıyo(sis yok tabi şuan led açık kalıyo :s)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
manuel olarak denedim tetik gittikten sonra 18 sn daha sisler açık kalıyo(sis yok tabi şuan led açık kalıyo :s)

O da olur inşallah :)

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

ozan sisler olmadan follow me ugraşın var sanırım araba almadan lastik almak gibi bişi. :)

tetik ucunu tavan lambasının 12snlik ucundan alabilirsin sanırım öylede yapıcaksın.yada kapı swichinden.

azimle dag delersin kolay gelsin. :s

dandik adaptör yerine pc power edin işini çok fazlasıyla görür.power supplyın yeşil ucu vardır onunla siyah şasi kablosu arasına buton bagla açma kapama olur yada bu uçları direk bagla 220 girişini anahtarlı yap bu daha iyi olur.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ozan Kar
(düzenlendi)

Abi fazla isim olmuyo güç kaynağı ile o yüzden bulaşmadım okulda olsam yığınla var zaten :s

Sislerde haftaya takilcak :)

Tetik için tavan lambasını düşünüyorum son care olarak. Çünkü kitleyince değil kontağı kapatinca yaniyo

Buda arabadan inmicegim zaman hoş olmucak.

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583
Mustafa, tebrikler.. Daha önce söz etmiştin.. görmüş olduk.. Güle güle kullan..

Arkadaşlar merhaba ben de kendi çözümümü size söyleyim bundan 2 yıl önce aracı yeni aldığımda sens56 isimli otomatik far sensörünü görmüştüm internette tesadüfen (sanırım bu da bir çeşit zaman rölesinin sensörlü hali) aldım ve aracıma taktırdım follow me home özelliğinin yanı sıra hava kararınca farlarımı da otomatik yakıyordu fakat bir süre sonra sensörüm arızalandı ve firma sahibi Reha Bey sağolsun çok yardımcı oldu yenisini getirdi ve soketinden eskiyi çıkarıp yenisini taktık (yani garantiden değiştirmiş olduk) daha sonra aradan 1 ay kadar geçtikten sonra aklıma şöyle bişi geldi: sensörün özelliğini değiştirebilmek. Reha Beyle görüşmemden sonra benden beklememi istedi ve aradan 1 ay geçti 1 ay sonra garantiden değişen sensörümü aldı ve yeni yazılımlı beyin ürettiklerini söyledi. (ben de bu 1 ay içerisinde kapatma düğmesine basıp eski sensörümü hiç kullanmadım) yeni beyini (far sensörünü) taktık ve şu an maşallah çok memnunum. kontağı açıyorum ilk 10 saniye elektrik vermiyor (gösterge ışıkları ve farlar yanmıyor) 10 saniye içinde arabayı çalıştırıyoruz zaten ve karanlıksa farları yakıyor değilse yakmıyor. kontağı kapattığımız zaman da eski sensör 20 saniye açık tutuyordu onu da benim için 60 saniyeye çıkarttılar. kontağı kapatınca farları 60saniye açık bırakıyor ve yakın zamanda merkezi kilit sistemine bir diyot bağlatıp far sensörüne tetik vereceğim kilitler açılınca farlarım yanacak. bunu yapacak Ankarada güvenilir arkadaş varsa görüşmek isterim. Ben elektronik işinden üretiminden anlamam sensör takıp bu özelliklere kavuşurum diyenler için www.sens56.com ben buradan almıştım sensörü isteyen inceleyebilir. iyi akşamlar

NOT: asla reklam yapmıyorum zaten firmayı tanımam ama tavsiye ederim beni baya bir memnun ettiler.

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Bunu ben daha öncede gördüm.Burda dikkatimi çeken bişey var.Bu sens56 anladıgım kadarıyla sadece geceleri aktif oluyor..Bunun için o sensörü iptal etmek gerekli..Sensör iptal olunca da geceleyin farlar otomatik yanmaz ve ürünün kullanış amacının bir anlamı kalmaz.

Bizim istedigimiz farların otomatik yanmasından daha ziyade kumandayla uzaktan açıp kapatınca farların yanması.Peki diyelimki gündüz ben kapılar hem kilitlenınce hem de kumandadan açılınca farların 25saniye yanmasını istiyorum.O zaman ne olcak?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Peki diyelimki gündüz ben kapılar hem kilitlenınce hem de kumandadan açılınca farların 25saniye yanmasını istiyorum.O zaman ne olcak?

Benimki şu anda, sürekli yanıyor.. Ben sadece geceleri yanmasını istiyorum.. Bunun için Oktay bir sensör gnderdi ama takma fırsatım olmadı..

Sürekli, farın açık kalmış komşu, uyarısı alıyorum :)

Yorum bağlantısı
Ozan Kar

bana ne tepkiler gelicek çok merak ediyorum, şuan tavan lambası gibi çalıştığından ilginç şeyler olucak diye düşünüyorum :)

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583
bana ne tepkiler gelicek çok merak ediyorum, şuan tavan lambası gibi çalıştığından ilginç şeyler olucak diye düşünüyorum :D

kardeşim bu işlerden anlıyorsan benim merkezi kilitten far sensörüne de bir diyot atar mısın? :) kaç tane elektrikçiye sorduysam bilmedikleri için öyle bir şey olmaz dediler fakat far sensörünün kılavuzunda yazıyor :D

Yorum bağlantısı
Ozan Kar
kardeşim bu işlerden anlıyorsan benim merkezi kilitten far sensörüne de bir diyot atar mısın? :) kaç tane elektrikçiye sorduysam bilmedikleri için öyle bir şey olmaz dediler fakat far sensörünün kılavuzunda yazıyor :D

konuya biraz geriye doğru bakarsanız ne kadar "becerikli" olduğumu görebilirsiniz :D:D

bi taraflarını bozmadan yapabilcek olsam yapardım :D hatta bulursanız öyle birini banada haber verirseniz sevinirim, ben merkezi kilitten kabloyu bile bulamadım... kapı soketini elime almama rağmen :)

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven
(düzenlendi)

Fatih özbaş

Elektrikçiler daha diyotun ne oldugunu bilmiyor.Adamlar risk almak istemiyor.Dikkat et ha yanlış baglarlarsa o devre bozulabilir.

Sens56'yı tekrar inceledim.Bu minik devre bi kere beni amacıma kesinlikle ulaştırmıyor.Yeterince karizmatik degil.Niye derseniz hemen bunun kullanışıyla ilgili senaryoyu yazıyım.Sens56 anladıgım kadarıyla aynen aşagıda anlattıgım şekilde çalışıyor.

1-)Bir akşam üstü saat 22:00 gibi aracın uzaktan kumandayla kapılarını açtık(hala farlar yanmadı bu arada) ve araca bindik ve kontagı çevirmemizle farlarımız otomatik olarak sensörün akşam oldugunu algılamasıyla yandı.Halbuki gerçek follow me home sisteminde örnegin mercedestekinde kumandadaki kapı açma tuşuna basınca sisler ve parklar yanıyor.Ama burda kumandayla daha yanmadı.

2-Gidecegimiz yere park ettik ve sonra kontagı kapattık.Kontagı kapatınca farlarımız hemen sönmüyor.Araçtan iniyoruz ve 25 saniye sonra farlar otomatik olarak sönüyor.Bizim bu 25 saniyelik süre içinde kapıları kumandayla kilitleyip kilitlememizin bi kere hiç önemi yok.

Oysa gerçek follow me home sisteminde far yada sisler araçtan indikten sonra kumandayla kapı kilitleme tuşunca basınca ve o kapılar kilitlenirken kapıların kilitlendigini belirten alarmın hoparlöründen gelen"cııııııvv"sesinden sonra yanar.Hatta bu ses bazı alarmsız araçlarda bile var.Ve 20-25 saniye sonra söner

Bu sistem otomatik far sensörünün ve kısmen follow me home sisteminin karışımı bişey olmuş.

Hadi belki buraya kadar gözümden kaçan ve yanlış algıladıgım şeyler olabilir ama kesin olarak anladıgım tek şey bu sens56'nın en büyük dezavantajı ise ben bunu bir kere kesinlikle sis lambalarına baglayamam.Sislere bagladıgım takdirde akşamları kontagı çevirmemle birlikte ön sisler devamlı yanık kalcak.

tarihinde Mustafa Ba?seven tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583
Fatih özbaşElektrikçiler daha diyotun ne oldugunu bilmiyor.Adamlar risk almak istemiyor.Dikkat et ha yanlış baglarlarsa o devre bozulabilir.Sens56'yı tekrar inceledim.Bu minik devre bi kere beni amacıma kesinlikle ulaştırmıyor.Yeterince karizmatik degil.Niye derseniz hemen bunun kullanışıyla ilgili senaryoyu yazıyım.Sens56 anladıgım kadarıyla aynen aşagıda anlattıgım şekilde çalışıyor.1-)Bir akşam üstü saat 22:00 gibi aracın uzaktan kumandayla kapılarını açtık(hala farlar yanmadı bu arada) ve araca bindik ve kontagı çevirmemizle farlarımız otomatik olarak sensörün akşam oldugunu algılamasıyla yandı.Halbuki gerçek follow me home sisteminde örnegin mercedestekinde kumandadaki kapı açma tuşuna basınca sisler ve parklar yanıyor.Ama burda kumandayla daha yanmadı.2-Gidecegimiz yere park ettik ve sonra kontagı kapattık.Kontagı kapatınca farlarımız hemen sönmüyor.Araçtan iniyoruz ve 25 saniye sonra farlar otomatik olarak sönüyor.Bizim bu 25 saniyelik süre içinde kapıları kumandayla kilitleyip kilitlememizin bi kere hiç önemi yok.Oysa gerçek follow me home sisteminde far yada sisler araçtan indikten sonra kumandayla kapı kilitleme tuşunca basınca ve o kapılar kilitlenirken kapıların kilitlendigini belirten alarmın hoparlöründen gelen"cııııııvv"sesinden sonra yanar.Hatta bu ses bazı alarmsız araçlarda bile var.Ve 20-25 saniye sonra sönerBu sistem otomatik far sensörünün ve kısmen follow me home sisteminin karışımı bişey olmuş.Hadi belki buraya kadar gözümden kaçan ve yanlış algıladıgım şeyler olabilir ama kesin olarak anladıgım tek şey bu sens56'nın en büyük dezavantajı ise ben bunu bir kere kesinlikle sis lambalarına baglayamam.Sislere bagladıgım takdirde akşamları kontagı çevirmemle birlikte ön sisler devamlı yanık kalcak.
sens56yı merkezi kilite bağladığımız anda kilit açılınca farlar yanacak fakat evet dediğiniz gibi sislere bağlayamazsınız bağlarsanız bütün gece sisleriniz açık gezmek zorunda kalırsınız.Ankarada bu işlerden anlayan tavsiye edeceğiniz oto elektrikçisi varsa yazın, gideceğim.
Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur
(düzenlendi)

Transit'e yakın zamanda Mustafa'nın eseri olan follow me home uygulamasını bağlamak istiyorum. Dışarda ek olarak yanacak lambaları kapı kollarına değilde aynaların altına takmak istiyorum. Aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi aynlaraın altı biraz kavisli yani düz bir alan mevcut değil. İçi boş, aynayı tam lambanın ölçüsünde kesip lambayı aynanın altındaki yere monte etmek istiyorum. Herşey tamam fakat buraya takacağım lambayı bir türlü bulamadım. Aynanın yanında bulunan sinyal lambalarının beyazları mevcut. İçine sarı ampül takıldıında güzel ışık vereceği kanaatindeyim. Ama bu lamba biraz büyük gibi hemde tam yuvarlak değil yumurta şeklinde. Sizden ricam buraya ne tür bir lamba monte edebilirim. Yardımlarınızı bekliyorum.

22052010336.jpg

tarihinde H tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Oraya tek chipli üstü silikonlu beyaz led olcak.Ledin rengi kişisel tercihe baglı olarak sarı da olabilir ama benım tercihim beyaz olmalı.Ve aktivatörlü japonla yapıştırman gerekecek.

Ben delme taraftarı degilim.Sitede bir arkadaş sanırım delip oralara mantar ledleri gömmüştü.

Delme işlemi olursa eger mantar ledin kafası tamamen dışarda bırakılmadıgı sürece geniş bi aydınlatma olmaz.Mantar ledin kafası dışarda kalırsa o zamanda çirkin bir görüntü oluşur.Ledin kafası biraz içerde olcak ve buda noktasal aydınlatmaya neden olabilir.Denemedigim için bişey diyemem bu konuda.Fakat şerit led olursa daha az zararla daha çok iş yapılmış olur.Ama ne kadar estetik durur orası tartışılır.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

şerit led uygun olur mustafaya katılıyorum.yada smd ledlerden alıp epoksi üzerine monte edebilirsin.

aynanın dış kutusunu delip yapacaksan çok ince işçilik gerekliyor.ayna altına uygun olucak şeffaf veya iç aydınlatmalarda kullanılan plastik camlardan uydurmak lazım ama çok ugraştırır.

ampul olarak düşünüyorsan km saati için kullanılan ampuller uyar istedigin gibi ince ve uzun sadece dış kılıfından ayırman gerek buda basit zaten.yada çamurluk sinyallerinde kullanılan ampullerde olabilir.hem sarısı mevcut.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...