İçeriğe Yönlendir

Follow Me Home Yapımı

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Hüseyin Matur

Nokia e71. Nokia 6303 kullanmıştım onun video çekimi daha güzeldi sanki. Karar senin.

Bunlarda ledlerin sönük ve yanık halinin fotoları;

30092013184.jpg

30092013186.jpg

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

ledler iyiymiş.led ışık genişligine baktıgımda smd5050 ye benziyor.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Ben dijitalle direk ledlerin üstüne tutarak çekmiştim sanırım ondan istedigim gibi çıkmadı.

Ledler 3chipli beyaz led bu arada

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
  Mustafa Bağseven yazdı:
Ben dijitalle direk ledlerin üstüne tutarak çekmiştim sanırım ondan istedigim gibi çıkmadı.

Ledler 3chipli beyaz led bu arada

dogru tahmin etmişim smd 5050 iyi tercih. :biggrin:

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven
(düzenlendi)

Şu an parkları ve kapı kolu ledlerini azala azala söndürebiliyorum.Şimdiki hedefim 10 amper yükteki sisleri azala azala söndürmek.10amper yükteki çalışmalarımın sonucu hüsranla bitti.Aşırı ısınma var. Transistör yandı bitti kül oldu:(

tarihinde Mustafa Ba?seven tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
  Mustafa Bağseven yazdı:
Şu an parkları ve kapı kolu ledlerini azala azala söndürebiliyorum.Şimdiki hedefim 10 amper yükteki sisleri azala azala söndürmek.10amper yükteki çalışmalarımın sonucu hüsranla bitti.Aşırı ısınma var. Transistör yandı bitti kül oldu:(

transistörü ne kullandın?bence fat kullan daha saglıklı olur.en basit yöntem dimmer sistemi olur bunun için örnek teşkil eder.triyaktı galiba.neyse dimmerdeki pot yerine sayısal voltaj birimleri ekleyeceksin.ne ısınır nede yanar.

Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur

Bizim sislerin sönüşü biraz garip. Sanki özelliği öyleymiş gibi. Güzel sönüyor. :biggrin:

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

transistör demişim.Mosfet kullandım.10amper yükte müthiş ısınıyor..Çözümünüde pek bilen yok.Mos sayısını artır diyorlar

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)
  Mustafa Bağseven yazdı:
transistör demişim.Mosfet kullandım.10amper yükte müthiş ısınıyor..Çözümünüde pek bilen yok.Mos sayısını artır diyorlar

İşin gizli formülünü söyliyeyimde rahatla :biggrin:

Giriş gerilimi ile çıkış gerilimi arasındaki gerilim farkı + akım, transistör üzerinde kayıp güç olarak karşına çıkar.Bu güçte ısı oluşturur.Tek çaren var.En az 300 Hz ile (En ideali 16 kHZ'dir ) tam kare dalga sürmek zorundasın.Sürücün darbe-boşlık oranlı (PWM) olmak zorunda.Yani frekans kararlılığı olacak genlik değişecek.Bunuda En kolay 7555 kare dalga C-mos entegre ile yapabilirsin.Eğer 7555 yenine 555 kullanırsan mosfet transistörü süremezsin ve yine ısı oluşur.7555 entegresi C-mos tasarımına sahip olduğundan ve çıkışı pus-pull çıkışlı olduğundan arada mosfet sürücü istemeden 30 ampere kadar güç alabileceğin mosfet sürebilir.Kullanacağın mosfet'te tercihen IRF 2805 olabilir. TO 220 kasasında 25 derecede 85 amperi elini kolunu sallaya sallaya verir.

Hiç bir zaman yüksek akım ile çalışırken gerilim ile oynayacaksan transistör yada mos ne olursa olsun gerilim ile sürülmez.

Eğer transistör bulamazsan söyle bir avuç göndereyim.Her sürücü onarımında en az 60 tane değişiyorum.(% 10 yandımı tümü değişir) Çıkanlarda bir işime yaramıyor.

tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Abi NE 555 falan kullanmıyorum.Direk mikroişlemci çıkışına mos sürücü bi devre var onu baglıyorum.Yazılımda pwm'yi ayarlıyorum.Fakat şu PWM frekans hesaplama konusuna tam olarak kafam basmıyor.Şşlerim yüzünden yogunlaşamıyorum.

Normalde frekans bile ısınmasına etki ediyor.

2 amperde falan sürücü devrede sorun yok.Ve kaç ampere kadar dayanır bilmiyorum ama sanayide sislere bagladıgımda sisler istedigim gibi söndü fakat devredeki mos yandı elimi yaktı.Yabancı sitelerde dahi bu konuyu açtım.Yazılımda frekansı düşürmem gerektigini ve birkaç parçanın degişmesi gerektigini söylediler.Uğraşmadım bi daha.

Sürücü devreyi özelden postlayımda bi bak istersen.PWM sinyalini nasılsa yazılımla degişiklikler yaparak ayarlayabiliyorum.Şşin benı çıkmaza sokan noktası PWM çıkışına baglı mos sürücü

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

Şemayı bir göreyim.mos driver olarak ne kullandın ? bide ona bakayım.Olmazsa sürekli kullandığım sürücü şeması vereyim sana.Bu arada zannderim tahmin ettiğim bir hatayı yapmış olabirisin.Mosfet'in piklerini ne ile söndürüyorsun?Mos çıkışı ile artı besleme arasında hızlı ters diod varmı?

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

Basit 32 amper sürücü..17 amperde transistör gövdesi 36 derece.Sağdakide kör yük 0.18 Ohm 350 watt alüminyum direnç.Mustafa bu işini ziyadesi ile çözecektir.Sistemde iki mosfet var,birisi sürücü ,diğeri ise söndürme.

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Abi şu delikle plaketle nasıl çalışabiliyorsunuz ya.Ben artık delikli plakete ledleri bile yanlış diziyorum.Geçenlerde bi motosiklete yaptıgım bütün ledleri sökmek zorunda kaldım.Baskı devresiz yapamıyorum

Yollayacagın devre gelince areste çiziyim baskı devre dosyasınıda veriyim istersen.Bu delikli plaket çok kafa yorar ya.Şyi ezber ister.

Artık baskı devre çıkarmak da eskisi gibi zor degil.Lazer yazıcı almıştım.Maksimum 1200 dpi çözünürlügü var.600dpi'da bile baskı devre yollarında yüzde 1 kayıp veriyor bazen hiç.Onuda kalemle tamamlıyorum.Ütü,asit,sıcak su,matkap gerekli.Biraz yorar ama kafa yormaz.Tavsiye ederim.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

tamirci baskı devre plaket yapmakla ugraşmaz.delikli pertinax ilaç gibidir. :p bu tasarımcıların işidir o da sensin :(

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

Len 10 dakkada sürücü yapmışım çamur atma :( Sonuca bakalım :p

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
  Misafir yazdı:
Len 10 dakkada sürücü yapmışım çamur atma :p Sonuca bakalım :angry:

bence sonuç mükemmel :(

mustafanın kulagını çekelim pazar günü gelebilirim demişti. :heat:

Yorum bağlantısı
Misafir

Bak bu günün en güzel haberi diye buna derim.Mustafa yan çizeyim deme..Bu arada Selçuk gelirmi acep ? :(

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Şnşallah gelicem Ankara'ya.

Bu arada ciddi bi sorunum var .Yardımlarınızı istiyorum.

Follow me home'da beni düşündüren bi nokta var.

Sis farları Xenon oldugunda

1-)Kapılar kumandayla açıldıgında sisler 20 saniye yandı diyelim.Atıyorum biz 13.saniyede marşa bastık araç çalıştı.O çalışma esnasında bi voltaj düşmesi oluyor.Haliyle ışıgın şiddeti kısılacak.Bu xenona zarar verir mi?

2-Bu problemi çözmek için devreye 2.bi giriş yapıyorum.Girişide kontaga baglıyorum.20 saniyelik bu süre içinde şayet kontak çevrilirse sisleri 20 saniyeyi beklemeden söndür diyorum.Tıpkı Hüseyin hoca'ya yaptıgım devre gibi.

Fakat bu seferde Xenonların daha ısınmadan sönme ihtimali var.Bunun da xenona zarar vercegini düşünüyorum?

Sizce ne yapmalıyım?

Xenonlar her 2 durumda da zarar görürmü?

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

selçuk usta listede yok ama sanırım gelemiyor.gelmesini bende çok isterim.

mustafa ani voltaj düşüp yükselmesi zarar verebilir ama emin degilim.selçuk ve servet ustalar daha iyi bilir

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Şlk olarak 206'ya taktım bu sistemi.Sislerde xenon var.Ve xenonlardan yurtdışından geldi.

Sadece kapılar açıldıgında 20 saniye yanık bıraktırıyor.Kontagı çevirince ise sönmüyor.Süre dolunca sönüyor.Problem yok şu an fakat başka marka xenonlarda problem çıkarsa bi de xenon ödemeyelim

Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur

En garantili iş, sislerde orjinal ampül kullanmak.. :(

Yorum bağlantısı
Halil Şahin1679652584
(düzenlendi)

tebrikler mustafa kendini git gide aşıyorsun.... :(

tarihinde Halil ?ahin tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Misafir

Mustafa xenon balastı 9-16 volt aralığında çalışan tipse birşey olmaz.20 saniyede xenon için uygun zaman.Ampül ve balast ani gidip gelmelerde (selektör gibi )hasar görüyor.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...