İçeriğe Yönlendir

Ledlerin göz kırpması

Ozan Kar

Recommended Posts

Ozan Kar

Selamlar

forumun yeni hali çok güzel olmuş emeği geçenlere teşekkürler.

bu sorun uzun zamandır(4 ay) var ancak hem forumun kapalı olmasından :) hemde benim arabadan uzak kalmamdan hemde çok önemsemediğimden devam ediyor :)

kapının alt tarafına kapı açıldığı zaman yanıcak yeri aydınlatıcak 8 ledli hazır ürün yapmıştım. + beslemeyi tavan lambasından çektim, şase içinde kapı içersinde klide giden kapı açıkken şase olan kapalıyken açık olan kabloyu kullandım.

kapı açıkken hiç bir sorun yok lamba yanıyor. ancak kapı kapalıyken ledler çok hafif bir şekilde yani normalde yandığından çok daha güçsüz olarak yanıp sönüyor.

bu sorun yolcu kapısında.

aynı uygulamayı sürücü kapısındada yaptım onda böyle bir sorun yok. ancak oraya +yı nerden çektim hatırlamıyorum.

geçen gün multimetre ile +yı kontrol ettim herhangi bir dalgalanma vs yakalayamadım, kapı döşemesini sökmek için vaktim yoktu şaseye bakamadım. söküp bakmadan önce sorunun nedeniyle ve çözümle ilgili elimde birşeyler olursa daha rahat olur diye erteledim.

evet neden yapar bunu?

Yorum bağlantısı
Ozan Kar

led ancak tavan lambasında veya tavan lambasına bağlı diğer uygulamalarda(4* ayak+arka tavan lambası) sorun yok. zaten bu sistem tavan lambasının - kablosunu yani gecikme sistemini kullanmıyor. sorun sence tavan lambasına giden + kablodamı abi?

ama sen söyleyince aklıma geldi abi bi arkadaşın evosunda vardı bu sorun burdan yardım almasını önermiştim hatta.

ayrıca kontak, motor diğer kapılar açık tavan lambası açık kapalı fark etmiyor.

Yorum bağlantısı
Ahmet Akdeniz

bende 2006 Fiestamda dediğin gibi kapılar açılınca tavan lambası yansın moduna geçince tavan lambası hafif bir yandım yanmadım arası oluyo kapılar kapanınca SMD ledlerden oluşan bir tavan lambam var benimde.

Yorum bağlantısı
Adnan Gökdemir
(düzenlendi)

bende 2006 Fiestamda dediğin gibi kapılar açılınca tavan lambası yansın moduna geçince tavan lambası hafif bir yandım yanmadım arası oluyo kapılar kapanınca SMD ledlerden oluşan bir tavan lambam var benimde.

Benim Fiestamın tavan ledleri de smd ledlerden oluşuyordu.Dediğin gibi kapı kapalıyken sönük bir vaziyette yansam mı? yanmasam mı? arasında gidip geliyordu :) Oktay abi ledlere direnç bağladı, artık böyle bir sorun yok çok şükür.

tarihinde Adnan Gökdemir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

led ancak tavan lambasında veya tavan lambasına bağlı diğer uygulamalarda(4* ayak+arka tavan lambası) sorun yok. zaten bu sistem tavan lambasının - kablosunu yani gecikme sistemini kullanmıyor. sorun sence tavan lambasına giden + kablodamı abi?

ama sen söyleyince aklıma geldi abi bi arkadaşın evosunda vardı bu sorun burdan yardım almasını önermiştim hatta.

ayrıca kontak, motor diğer kapılar açık tavan lambası açık kapalı fark etmiyor.

Demek istediğimi anlamışsın...

Devreye paralel bir halojen ampul bağlayıp deneyin...

Yorum bağlantısı
A. Rıza Günay

Araçta çoğu zaman devrelerde sızıntı akımları oluşur (5 mA-10mA), bunlar da dirençlerde küçük ışık yayılımlarına neden olur. Yada anlık elektrik sinyalleri oluşabiliyor. Tahminim bahsettiğiniz olay bunlardan birinden kaynaklanıyor. LED'e seri bir direnç bağlamak en basit çözüm olacaktır.

Saygılar.

Not: Direncin büyüklüğü de LED'lerinizin üzerindeki gerilimi, bu da ışık miktarını etkileyecektir. Seçtiğiniz dirence göre LED'in ışık seviyesini ayarlayabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Ozan Kar

benim kafamı kurcalayan bu devrenin orjinalde olmayan bi devre olması. yani tavan lambasının +sından(gecikmeli ve yavaş sönme - kablo ile sağlanıyor) ve kapı açık sinyali kablosundan kurduğum bir devre. ve aynı uygulamanın diğer kapıda sorun çıkarmaması...

paralel halojen yada direnç işini bi deniyim ama burda önemli olan + mı - mi? (yani direk bu lambaya değilde farklı uçlarda denesem aynı etkiyi yaratırmı?)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Tavan lambasından nasıl aldığını tam anlamadım ama.. Bence gecikme devresinin sebep olduğu önemsiz kaçaktır.. senin de dediğin gibi çoğu araçta var..

Yorum bağlantısı
Ozan Kar

yanlış anlama olmuş abi. iyice detaya girerek anlatayım :)

tavan lambasına sabit + sabit - ve gecikmeli giden - geliyor.(ben sabit + ve gecikmeli -yi kullanarak 6 hazır ledi çeşitli yerlerde çalıştırıyorum sorumdan bağımsız olarak bu sistemde sorun yok)

ben bu sabit + yı kapının içine götürerek. kapı içinde bulduğum kapı açıkken - olan tavan lambasındakinden farklı bir kablo ile uygulamayı yaptım. sorun burda. yani gördüğüm kadarıyla + kablonun gecikme işi ile bağlantısı yok ondan sürekli + geliyor. - de ise zaten bir gecikme olayı yok kapının açık kapalı olduğunu araca bildiren kablo.

kullandığım + kabloyu voltmetre ile direk şaseye bağlayarak ölçtüğümde normal dalgalanma dışında problem göremedim.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

yanlış anlama olmuş abi. iyice detaya girerek anlatayım :)

tavan lambasına sabit + sabit - ve gecikmeli giden - geliyor.(ben sabit + ve gecikmeli -yi kullanarak 6 hazır ledi çeşitli yerlerde çalıştırıyorum sorumdan bağımsız olarak bu sistemde sorun yok)

ben bu sabit + yı kapının içine götürerek. kapı içinde bulduğum kapı açıkken - olan tavan lambasındakinden farklı bir kablo ile uygulamayı yaptım. sorun burda. yani gördüğüm kadarıyla + kablonun gecikme işi ile bağlantısı yok ondan sürekli + geliyor. - de ise zaten bir gecikme olayı yok kapının açık kapalı olduğunu araca bildiren kablo.

kullandığım + kabloyu voltmetre ile direk şaseye bağlayarak ölçtüğümde normal dalgalanma dışında problem göremedim.

Ölçüm ve tespitin dogru.

Ledlerin pırlaması içinden bazılarının ömrünü yitirdiğini söylüyor.Çaresiz bunları değişmen gerekiyor.Hazır ürün ise dirençleri maalesef sınırda kullanılıyor buda ömrüne zarar veriyor.Kapalı konumda iken çok kısık yanması ise belirtiği gibi akım sızıntısından kaynaklı bunu ben diod yardımı ile aştım.Biliyorsunuz tek led tek direnç yapıyorum hep ve kesinliklede diod baglıyorum.Buna ragmen Fordclub'dan Murat Ersel Çevik arkadaşımın tavan lambasını yaptıgımda diod yoktu elimde baglamadım sonra ertesi gün kısık şekilde yandıgını farketti gözüm ilede şahit oldum çaresiz aracımdaki yaptıgım ledden diodu söküp buna bağladım sorun çözüldü.Buna Murat'tta şahit.Hazır led uygulaması yapan arkadaşlarıma tavsiyem aracın neresine baglıyorlar ise baglasınlar kesinlikle artı ucuna seri olarak led yogunluguna göre 1n4001 de olmak üzere diod taksınlar.Yanlız smd5050 olan ledlere 1n4001 yerine 1n5408 alıp takın.Hem araç çalışır haldeki voltajı en az akım şiddetine göre yarım volt düşürür en fazla 1.5volt düşürür hemde sızıntıyı kesinlikle önler.Artı uca diod ilede hala kısık yanmaya çözüm olmaz ise bu diodu ters şekilde eksi ucada baglayabilirsiniz her iki uçtada filtre olmuş olur zararı asla olmaz tam tersine faydası çok olur.Ledleriniz daha uzun ömürlü olur ısı dagılımı düzenli olur ve bu tip sorunlar kalmaz.Hazır ledlere yapılmasınıda özellikle tavsiye ediyorum.Ben şimdiye kadar yaşamadım.Bu yorumuma benzer yorumları daha önceleride yazdım.

Yorum bağlantısı
Ozan Kar
(düzenlendi)

malesef diyot çözüm olmadı.

elimdeki 47 ohm direnci paralel bağladım oda çözmedi.

sorunun tavan lambasından gelen + kablodan olmadığını kesinleştirdim. çakmağa bağladımda da aynı sorun devam ediyor.

birde şunu farkettimki bagajı açtığımda kırpma kesiliyor. bagaj lambasındada led vardı onu halojene çevirdiğimde de sorun devam etti. yarın - kabloyu voltmetre ile kontrol edicem bugun zaman kalmadı ama yeni önerisi yada yorumu olan var mı?

bu arada ürünüde açıklıyım biraz, 8 tane 5050 smd led var üzerinde, kapı açık konumdayken bunların tamamı sorunsuz yanıyor. kapı kapalıyken sadece 2 tanesi yanıp sönüyor.

ekleme: 47 ohm direnci - kablo üzerinden seri bağladığımda ise hiç yanmıyor lamba.

tarihinde Ozan Kar tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ozan Kar

bu iş iyice karışıtı yada benim voltmetre bozuk...

kapı kapalıyken bagaj kapalıyken 5 ile 8 volt bagaj açıkken 10-11 volt geliyor ancak hiç bir şekilde 5W park lambasını yakmıyor. diğer kapıdada aynı şey olsa sistem böyle dicem ama diğer kapıda böyle bir sorun yok...(ölçüm yapmadım ancak kırpılma durumu yok)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Durumu öyle bir hale getirdin ki..

Yorum yapacak hiç bir şey bırakmadın...

Bence her şeyi sök ve yeniden yap...

Yorum bağlantısı
Ozan Kar
(düzenlendi)

benmi bişeyleri karıştırıyorum acaba anlamadım çıkamadım işin içinden :)

yeniden yapıcak bişeyde yokki abi, sorunun ampulden olma ihtimali varmı mesela? yoksa zaten şase kablosu yok başka kullanabilceğim kapı açılınca yansın kapanınca sönsün istiyorum. + yı zaten farklı bi yerden almayı denedim.

yarın farklı bi led takıyım bakalım o napıcak.

aklıma röle koymak geliyo ama onun yerine varsın böyle kalsın

tarihinde Ozan Kar tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Artıyı ve eksiyi.. ikisini de tavan lambasından paralel çek...

Yorum bağlantısı
Ozan Kar

kapı içersine kablo götürme işini pek sevmedim abi şuanki sistem çok abuk şekilde (sanırım gergi oluyor onun kenarından gidiyor) yarın fotoğraf eklerim.

birde herhangi bir kapı açıldığında, kontak kapandığında vsde yanıcak önemsiz bir detay ama çok istemediğim bir şey. bu şekilde kalması daha iyi gibi geliyor ancak aracın sistemlerine zarar verebilecek birşeymi bilmiyorum.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Eksi uç timer devresinden geliyor bu nedenle bu ledleri bagladıgın kablo ucundan ölçüm yapıyorsan degişik voltaj değeri ölçmençok normal.Son yazdıgındaki durum diodluk falan bir durum degil.Lehim hatası var yada ledler arasındaki dirençlerden birinde veya ledlerde sorun var.Smd5050 olması iyi akımı fazla çeker bagladıgın diodları sökme bagladıgın o direnç devreyi kestiği için ledleri yakmıyor.Smd5050 de kısık yanma sorunu bence hiç olmaz zaten çogu sönüyor bir ikisi prılıyor demişsin.Bu hatayı veren ledlerle ugraş arab tesisatıyla değil.Bu ledler hazır şerit ledmi yoksa senmi hazırladın yakın çekim resim yüklesene.

Yorum bağlantısı
Ozan Kar

Oktay abi selam, timer devresinden geliyor yerine timer devresine gidiyor dersek daha doğru olurmu :) yani timerı tetikleyen kapı içindeki kablo benim kullandığım. diğer kapıdaki aynı kapıda bu durum yok :)

artık iyice hazır ledden kıllanmaya başladım. görünce hatırlarsın abi epey geyiğinide yapmıştık:

http://www1.dealextreme.com/productimages/sku_12741_2.jpg

http://www.geceucusu.com/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=6624

birde şöyle bişey olmuştu bu omu diğer kapıdakimi hatırlamıyorum ama

http://www.geceucusu.com/index.php?showtopic=4495

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Sonuçta timer ile baglantısı oluyor gelme gitme önemli degil.Sonuç belli led olma ihtimali yüksek Resimdeki ledlerden ise ve aynı degerde dirençler takılı ise sınırda kullanılmış yapacak şey önceki yazdıgım gibi.Birde kapı geçişindeki kabloyu kontrol et sıyrılma falan olmasın.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...