İçeriğe Yönlendir

Farların kısılarak düzensiz yanması

Coşku Arşiray

Recommended Posts

Coşku Arşiray

Araç 1997 model çok uzun süredir bizim. 182 bin km ye geldi. üzerinde olması gereken kapasitede bir akü var. 3 senedir kullanıyoruz ve araç hep uzun yol yapıyor. Şarj voltajı normal akünün boştaki voltajide normal sayılır 3 senelik akü için.

Geçen seneden beri tüm filamanlı ampullerin nabız atımı gibi davrandığını fark ettim. Çok belirgin değil ancak sanki birisi küçük akülü bir araçta yüksek sesle tekno müzik dinlermiş gibi voltjın değişmesine neden oluyor yük çekildiği için. İlk defa geçen kış hava soğuduğunda ortaya çıktı problem. Yazın daha az tekrarlanıyor ve her zaman olmuyor.

Araçta kendinden tüm hatlar regüle ediliyor. Araç çalışırken yada çalışmazken voltajda hiçbir fark olmuyor. Örneğin sis farları ve fren lambaları dediğim şekilde davranıyorlar. ancak hatlar üzerindeki voltaj hep aynı değerde.

Aynı şekilde tüm sinyaller çalışıyor olsada bazen sanki bir tane ampul bozulmuş gibi hızlı yanıp sönüyorlar. Gözlemledim ve ampullerin tamamının hızlı yanıp sönerlerken de aktif olduklarını gördüm.

Bu araçlarda LCM denen bir lamba kontol modülü yapıyor tüm röle işlerini ve regülasyonu. Bizim arabamızda ampul kontrol sistemi yok yinede sistem ampulleri test ediyor ilk çalıştırmada bunu kırpışan led stoplardan anlayabiliyorum.

Şimdi bu sorun sizce ne olabilir?

Akü?

LCM?

Kötü topraklama?

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

İlk etapta akü görünüyor 3 yıl olmuş ne olursa olsun muhakkak değiştirin.Şarj dinamosu bölümündede sorun olabilir aynı hatayı oda yaptırır.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Araçta kendinden tüm hatlar regüle ediliyor. Araç çalışırken yada çalışmazken voltajda hiçbir fark olmuyor. Örneğin sis farları ve fren lambaları dediğim şekilde davranıyorlar. ancak hatlar üzerindeki voltaj hep aynı değerde.

Bu kısım bana mantıklı gelmedi.. Bence şarjınız düşük..

Yorum bağlantısı
Doğukan D. Şenkal

İsterseniz arabanız çalışmıyorken bir test edin herhangi bir titreme oluyor mu? Eğer olmuyorsa yüksek ihtimalle şarj dinamonuzdandır diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Coşku Arşiray

oluyor arkadaşlar. motor kapalıyken ve mesela sis farı ayarı yaparken sis farları kalp atışı gibi kısılıp yanıyor. elektriksel problemlere gıcık oluyorum. çalışmıyorken ve çalışıyorken ki voltajı ölçeceğim sizin için.

Yorum bağlantısı
Coşku Arşiray
(düzenlendi)

aküyü ölçtüm. hiç hoşuma gitmedi doğrusu.

motor kapalı farlar açık: 12.01 volt

motor kapalı farlar kapalı: 12.15 volt

motor kapalı kontak kapalı 12.21 Volt

motor açık farlar açık 14,07 volt

tarihinde Coşku Arşiray tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Musa Can Koca

bütün değerler normal görünüyor, lcm dediğiniz,light check control modülünü ve o kısımdaki bağlantıları kontrol edin, modül restleniyorsa resetleyin, eğer daha da çözülmesse modülü açıp lehim kontrolü, temizlik ve parça kontrolü yapın ya da yaptırın, kötü topraklma olması çok düşük bir ihtimal

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

Coşku aracın Range Rover'ler gibi elektronik sürücülü. Araç çalışsın çalışmasın sabit 12 volt gitmeli ampüllere. Muhtemelen sürücü ünitede problem

tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Coşku Arşiray

sabah araç çalışmadı. 0 derece civarına düşüyor gece hava sıcaklığı. . geçen sene de hava soğuduğunda ilk defa gözlemlemiştim bu tip sorunları.

değiştirmeden önce ölçtüm, herşey kapalıyken 12.01 volt gösterdi voltajı. yeni akü ile ne olacak göreceğiz.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Coşku Arşiray

aynı sorun devam ediyor. akünün araç kapalıykenki voltajındaki artış filamentli lambalardaki kısılıp açılarak yanma sorununun çözmedi. işin garibiş sürekli tekrarlanmıyor sorun. araç çalışsada aynı şey sürüyor. bir tür regülasyon problemi var belkide besleme problemi.

bu arada iki tarafın sinyali hava soğukken hızlı yanıp sönüyor sanki ampullerden biri bozukmuş gibi. iki tarafta sorun olduğunda 3 kere hızlı yanıp sonra normal hızında yanıp sönüyorlar. herzaman tekrarlanmıyor. belki bağımsız bir sorun ancak ampuller ısınınca sanki normal hızına dönerlermiş gibi geldi. başka marka ampul denemeliyim sanırım LCM ye girişmeden önce.

yanlız emin olamadığım şey sinyallerin LCM den kontrol edilip edilmedikleri. belkide kol yada 4 lü devresinden kontrol ediliyorlar. çok gıcık bir durum.

bu arada ampullerin farkını nasıl anlarım? sıcakkenmi ölçülüyor dirençleri?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Aküyü değiştiniz mi.. Sinyalleriniz standart ampul mü.. ?

Ampulünüz standart ise flaşör bozuktur...

Yorum bağlantısı
Coşku Arşiray
(düzenlendi)

akü yeni. sinyaller standart ancak hepsinin dibi farklı çapta nedense. osram lar ve isimsiz markalar ince geliyor ve eskiyen soketler bollaşmış gibi. tornavida ile soket tırnaklarını daraltınca hızlı yanıp sönme problemi bir süre için kayboldu. öncesinde ampul ile oynayınca ışık kesiliyordu. anladığım kadarı ile titreşim ile ampuller bazen şase almıyorlar. bir kere şase almayınca kontrol devresi şaşırıyor. hızlı yanıp sönmeye başlayınca hemen ampulü bağlasam bile 4 kere hızlı yanıp söndükten sonra sistem normale döndüğünü anlıyor. tırnakları birazdaha sıkıştırırsam sanırım sorun kalmaz.

merak içerisindeyim neden basit bir flaşör rölesi ile yapmamışlar da elektronikler kullanmışlar on yüz bin milyon tane? eşimin jeep inde hertür ampul kontrol mekanizması var hatta sinyal açık kalınca uyarı bile veriyor ama tüm devreler basit analog devre mantığında kocaman kocaman komponentleri var.

kısılıp artarak yanma problemi sanırım sinyallerle bağıntılı değil.

tarihinde Coşku Arşiray tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Coşku Arşiray

sinyalleri tamir ettim. yine soket problemiymiş. kablolarını yeniden lehimledim. ampulleri sıkıştırdım sorunu çözdüm.

Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
Coşku Arşiray

güncel. sorun devam ediyor :)

sorun ampul yada yuva değil. LCM denen lamba kontrol ünitesi akla gelen ger tür şeyi kontrol ediyor BMW de. bunu söküp tkaınca resetleniyor olmalı ki 2 gün sorunsuz geziyorum. sonra tekrardan saçma sapan zamanlarda hızlı yanıp söüyor 3 4 kere sınra normal yanıyor sinyaller.

belkide kablolamada bir tür kısa devre yada oksitlenme var ve ben tam yerini keşfedemiyorum. LCM yi sadece motor çalışınca voltaj alacak şekilde röle ile açıp kaptsam her seferinde resetlenmiş olmazmı? artık sıklıdım çünkü bu problemden.

bu arada LCM yi söküp geri takmadan önce sis yağmur çamur nedeniyle sürekli arka ve ön sislerde açık gezdim geçen aylarda, hızlı yanıp sönen siyal sorunu olmadı. belli ki yük ile ilgili de bir durum bu.

ne kadar iyi bakılırsa bakılsın ne kadar garajda da dursa araçlarda demekki eskidikçe böyle şeyler oluyormuş. elektrik problemlerinden nefret ediyrorum.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Yukarıdaki tespiniz doğru bence.. ampul duylarınız bozuk ve ampulün birisi çalışmayınca akım kontrollü roleleriniz sapıtıyor..

Duyları onarın..

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Coşku Arşiray

üstteki mesajımdan sonra battı balık yan gider deyip herşeyi söktüm. tüm soketleri oksitlerinden arındırdım. lehimledim vs. sorunu çözdüm. demekki oksitlenen soket yüzeyleri ve bağlantılar temassızlığa sebep oluyordu. o zamandan beri sorun yaşamadım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...