Fatih Ömeroğlu1679652598 22 Mayıs 2012 Paylaş 22 Mayıs 2012 (düzenlendi) Diğer bir projemde aşağıdaki follow me home özelliğidir. Genelde bu tür işleri yaparken tek olduğumdan fazla fotoğraf çekemiyorum. Bimmerboard yazılı olan fotolar anlatımı daha net göstermek için yabancı forumlardan alınmıştır. Diğer fotolar ise kendi aracıma ait.Follow me home özelliğini bir kaç şekilde yapmak mümkün, hatta sistemi bir buton yardımıyla devre dışı bırakıp, iptal etmekte mümkün. Bütün yöntemlerini aşağıda detaylı çizdiğim grafik foto ve anlatımlarda mevcut. Herhangi bir modül veya benzeri birşey olmadan diyot ve röle vasıtasıyla yapılan işlemler. Hazırlaması bayağı uğraştırmıştı. Kendi makalemdir alıntı değil.PARK VE FARLARIN KAPIYI AÇTIĞINDA SİZİ KARŞILAYIP, KİLİTLEDİĞİNİZDE SİZİ UĞURLAMASI. NAM-I DEĞER FOLLOW ME HOME ÖZELLİĞİ(10.07.2011) - (MALİYETSİZ)Özellikle yeni nesil otomobillerde olan bu özellik insanları görsel anlamda tatmin eden ve hoşuna giden bir özelliktir. Görselliğin yanı sıra gece zifir karanlıktaki sokaklarda otomobile biniş ve inişlerde ciddi anlamda yardımcı bir özelliktir. Siz kumandaya bastığınız anda parklarlar yanmaya başlar ve hatta kimi otomobillerde kapıları açtığınızda gece farlarda yanmaktadır. Buda arabaya gideceğiniz yolun aydınlanması ve yolunuzu daha arabaya binmeden rahatlıkla görmenizi sağlıyor. Yada kumandadan otomobilinizin ışıklarını yakarak geceleri çevreyi aydınlatmayı sağlayabiliyorsunuz.E39, E36'larda veya daha eski modellerinde böyle bir özellik yok. Fakat kumandadan kapıları açtığında iç aydınlatmanın çoğalarak yanması ve kapıları kilitlediğinde iç ışıkların yavaşça sönmesi bu işi yapmamızı çok kolaylaştırıyor. İç aydınlatmaları kullanarak arabamıza follow me home özelliği kazandıracağız.Bu işlemi yaparken iki yöntemimiz olacak, tamamen sizin seçiminize kalmış;Birinci Yöntemimiz;Kumandadan aydınlatma tuşuna bastığınızda yada kapıları açıp kapattığınızda, azalarak veya çoğalarak sadece ön ve arka park lambalarının yanıp, sönmesini sağlayabiliriz.Bu sistemde iç aydınlatmadan parklara paralel hat çektiğimizden dolayı iç aydınlatmalar devreye girince eş zamanlı olarak parklarada akım gönderiyor ve park lambalarıda iç aydınlatmalar gibi çoğalarak yanıp, azalarak sönüyor.Aynı şekilde parkları açtığımızda ise paralel hat çektiğimizden dolayı iç aydınlatmalarda yanıyor. Bu istemediğimiz bir durum. Parkları açtığımızda iç aydınlatmaları açmaması içinde sistemde diyot yada röle kullanarak akımın sadece tek yönde ilerlemesini sağlayarak bu problemi aşıyoruz. Aşağıda fotoğraflı olarak şemasını ekledim.İsteğe bağlı olarak sisteme açma/kapama butonu koyarak bu sistemi istediğiniz zaman devre dışı bırakıp, istediğimiz zaman etkinleştirebilirsiniz. Ben bu şekilde yaptım.Bu arada diyotun ne olduğu hakkında bilgi vereyim; Elektrik akımını sadece tek yönde iletilmesini sağlayan devre elemanıdır. Aydınlatmadan gelen akımı direk parklara iletir fakat parklardan gelen akım diyota geldiğinde diyot engeline takılarak geri döner.Diyotun Sisteme Bağlanması; Diyotu sisteme bağlarken akımın hangi yöne doğru gitmesini istiyorsanız, diyotun ucunda ki çizik olan kısım akımın gideceği yöne bakmalı. Elektrik terimiyle katot (-) ucu diye geçer.İkinci Yöntemimiz;Kumandadan aydınlatma tuşuna bastığınızda, kapıları açıp kapattığınızda, ışıklar direk yanarak ön ve arka parklar, iç aydınlatma lambaları, iç park lambaları, plakalık lambaları, isteğe bağlı olarak bir Buton vasıtasıyla xenon farlarıda buna dahil edip, çıkarabileceğimiz bir sistem (Her kapıyı açtığınızda yanıp sönmesi bazen istenmeyebilir veya akü zayıf olduğunda akünün çabuk bitmesine neden olabilir bundan dolayı Buton koyarak sistemden farı istediğimiz zaman tek buton ile çıkarabiliyoruz, hatta parklar içinde bir buton kullanarak istenildiğinde parklarıda devre dışı bırakabiliyoruz).Ben daha kapsamlı olduğundan 2. sistemi seçtim. Bu sistemde röle kullanıldığından azalarak sönme ve çoğalarak yanma efekti olmayacak fakat onun yerine extra kablo bağlayarak daha güçlü bir akım sayesinde tüm lamba ve farları besleyebilecek.2. Yöntem için Devreye koyduğum iki adet açma/kapama butonu sayesinde;İstediğimde orjinal deki gibi bu sistemi hiç yokmuşcasına tamamen devre dışı bırakabiliyorum (1 ve 2. Sistem Butonları Kapalı)İstediğimde sadece parkların yanmasını sağlayabiliyorum (1.Sistem Butonu Açık, 2.Sistem Butonu Kapalı)İstediğimde sadece farların yanmasını sağlayabiliyorum (2.Sistem Butonu Açık, 1.Sistem Butonu Kapalı)İstediğimde her ikisini de etkinleştirebiliyorum (1 ve 2. Sistem Butonu Açık)Aşağıdaki fotoğrafta ki ilk iki buton follow me home özelliğine ait. Biri parkların, diğeri ise farların butonu.SÖKÜLMESİ GEREKEN YERLER;Torpido gözünü sökünSürücü tarafındaki pedalların üzerindeki kaplamayı sökün.Far butonunu söküp, soketinden ayırın.FOLLOW ME HOME ÖZELLİĞİNİN SİSTEME BAĞLANMASI;Torpido arkasındaki ZKE Modulunden tavan lambasına giden iç aydınlatma kablosunu bulacağız. Aşağıdaki fotoğraftaki torpidodan kapı direklerine çıkan kablo demetini ayıklayarak orada (Kırmızı-Siyah) kabloyu bulun. Bu kablo iç aydınlatmaların kablosudur.Birinci sisteme göre kablo tesisatını çekerken aşağıdaki gibi çekeceğiz;Bulduğumuz (kırmızı-siyah) iç aydınlatma kablosundan, bağlayacağımız açma kapama butonuna tek kablo çekilecek. (Ben, butonu saklama gözünün oraya koydum)Butonun diğer ucundan çıkan kabloyu ise direksiyon altındaki kabloların olduğu yere kadar çekeceğiz.Kablonun ucuna diyot yada röle bağlanacak. (Farları yaktığımızda iç aydınlatmalar yanmaması için yapılması gerekiyor.)Eğer azalarak ve çoğalarak yanıp sönmesini istiyorsanız diyotu tercih edin. Diyotun çizgili olmayan ucu taktığımız butondan gelen kablonun ucuna bağlanacak.Diyotun çizgili olan ucuna ise 2 tane kablo bağlayarak, kabloların diğer uçlarını far açma/kapama soketindeki birini (sarı-gri), diğerini (mor-gri) ye bağlayacaksınız. Hatta diyotun çizgili ucundan bir kablo daha çekerek (siyah-gri) kabloya bağlayın. Siyah-Gri kabloda plaka lambaları ve iç park ışıklarıdır. (Eğer ki akım düşer, yeterli gelmez yada park lambalarında sönük gibi yanma durumu olursa, ya diyottan sonraki siyah-gri ye bağlanan iç park lambalarının kablo bağlantısını kesin yada diyot yerine röle kullanıp daha güçlü akım ile besleyin) Aynen aşağıdaki şemada olduğu gibi.Diyot kullanılarak yapılan bağlantı şeması (azalma, çoğalma efekti sağlayan bağlantı, dez avantajı extradan iç park ve plaka aydınlatmaları bağlayınca sönük yanabilir.)Röle kullanarak yapılan bağlantı şeması (Rölenin çalışma mantığı; (+) 85 ve (-) 86 ayağına elektrik geldiğinde 30 ve 87 numaralı ayakların arasındaki anahtarı kapayarak akımın 87 nolu ayaktan 30 nolu ayağa geçmesini sağlar. 85 (+) bir nevi tetik diyebiliriz. Buradaki amaç iç aydınlatmanın gücünün düşmemesi için, farklı bir kablodan daha güçlü akım ile parkları yeterli düzeyde beslemesini sağlamak. İç aydınlatmaya da ciddi yük olmaktan kurtarıyoruz. Sonuçta akımı da iç aydınlatmanın yanmasıyla tetik alarak eş zamanlı olarak parklara gönderiyor.)Rölenin 86 numaralı ucuna, butondan gelen iç aydınlatmaların (+) kablosu bağlanıyorRölenin 85 numaralı ucuna, her hangi bir yerden şaseye bağlıyoruz.Rölenin 87 numaralı ucuna, 30A gücünde tüm kontak pozisyonlarında enerji verebilen bir yerden (örn: Sunroof motoru) kablo çekiyoruz.Rölenin 30 numaralı ucundan tüm park lambalarının far soketindeki kablolarına (sarı-gri, mor-gri, siyah-gri) hat çekiyoruz. Aynen aşağıdaki fotoğrafta göründüğü gibi.Bağlantımız bitti. Sıraya testi kalıyor. Kapıları kilitleyip, açarak teste başlayabilirsiniz. Kapılar açıldığında da aynı şekilde yanacaktır.Not: Eğer parklarda zayıflama yada özellikle Angel Eyes kullanan E36'larda angellarda sönük yanma, bazılarında yanmama gibi bir problem yaşarsanız, diyot yerine röle kullanıp kontak kapalıyken dahi 30A kuvvetinde güç sağlayabilecek bir kablodan destek çıkarak (sunroof motorunun (+) kablosundan alabilirsiniz) bu problemi de aşabiliriz. Tabi sunrooftan akım direk geldiğinden iç aydınlatmadan tetik gelince röle anahtarı kapayıp sunroftan gelen akımı direk parklara gönderecek ve tüm parklar sorunsuz yanacaktır.İkinci sisteme göre kablo tesisatını çekerken aşağıdaki gibi çekeceğiz;2. sistemdeki fark parkların yanında farlarında follow me home özelliğine dahil edilmesidir.Yukarıdaki anlatıma ve şemaya göre farkı;Diyot kullanmadan iki adet röle ile yapılması gerekiyor. Diyot ile olumsuz sonuçlar alabilirsiniz.Açma kapama butonu 2 adet koyup, 2 butona ayrı ayrı torpidonun oradaki iç aydınlatma kablosundan (kırmızı-siyah) 2 tane kablo çekiyoruz.Butonların diğer çıkışından direksiyonun altındaki kabloların oraya ayrı ayrı toplamda 2 adet kablo çekiyoruz.Kabloların ucuda rölelerin 86 numaralı ucuna takılıyor. 85 numaralı uçları şaseye bağlanıyor. 87 numaralı uçları kontak her pozisyonda 12v (+) veren kablolara bağlanıyor.30 numaralı çıkış uçları ise rölenin biri park lambalarının (mor-gri, sarı-gri, siyah-gri) kablolarına bağlanıyor, rölenin diğerinin çıkışı ise far kablosuna (sarı pin4) bağlanıyor.İşlem bu kadar. Eğer anlatılanlar karışık geldiyse üşenmeyip şemayı elimle çizdim Her şey şemada açık ve net olarak belli. Far ve Parkları ayrı ayrı olarak butonlar sayesinde devreye sokup, çıkarabileceğimiz bir sistem yapmış olduk. 24 Mayıs 2012 tarihinde Fatih Ömeroğlu tarafından düzenlendi 3 Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 22 Mayıs 2012 Paylaş 22 Mayıs 2012 Harikulade çok beğendim,özellikle resimli paylaşımlar için teşekkür ederim,foruma renk kattınız elinize ve emeğinize sağlık... 1 Yorum bağlantısı
Fatih Ömeroğlu1679652598 22 Mayıs 2012 Yazar Paylaş 22 Mayıs 2012 Sonraki projem yine yapmış olduğum otomatik far sensörü projem. Hepsinde de video eksikliğim var. Hele şu far işimi halledeyim sonrasında hepsinin videosunuda çekip ekleyeceğim. Yorum bağlantısı
Misafir 22 Mayıs 2012 Paylaş 22 Mayıs 2012 Harikulade çok beğendim,özellikle resimli paylaşımlar için teşekkür ederim,foruma renk kattınız elinize ve emeğinize sağlık... +1Emek var emek.. Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583 23 Mayıs 2012 Paylaş 23 Mayıs 2012 hayırlı olsun güzel uygulama.ayrıca aracın tavan lambaları sürekli azalarak sönüp, çoğalarak yandığı için bunu halojen veya ledli araçlarımıza uygulayabiliriz fakat xenonlu araçlarımızın kısa veya sis farlarına bunu uygulayamayız gibi geliyor.bir de son olarak aracın tavan lambası rölesinden tetik alıp uygulama yaptığımız için bu röle ne kadar zaman bu akıma dayanabilir? veya sorunsuz şekilde uzun zaman çalışabilir mi? Yorum bağlantısı
Fatih Ömeroğlu1679652598 24 Mayıs 2012 Yazar Paylaş 24 Mayıs 2012 hayırlı olsun güzel uygulama.ayrıca aracın tavan lambaları sürekli azalarak sönüp, çoğalarak yandığı için bunu halojen veya ledli araçlarımıza uygulayabiliriz fakat xenonlu araçlarımızın kısa veya sis farlarına bunu uygulayamayız gibi geliyor.bir de son olarak aracın tavan lambası rölesinden tetik alıp uygulama yaptığımız için bu röle ne kadar zaman bu akıma dayanabilir? veya sorunsuz şekilde uzun zaman çalışabilir mi?Xenonlu araçlarada uygulanır fakat o zaman röle ile yapmak gerekiyor ve azalma, çoğalma efektleri olmaz. Sislere uygulanmıyor kontak 0 da ile kontak 2ye alıyor diyotla bağlansa bile onun için sisler iptal zaten sisler fazla akım çektiğinden (55w) tesisatı çok zorlar. Farlar ise röleden çalıştığından sadece röleyi tetik akımı ile beslemesi yeterli oluyor.Rölenin dayanıklılığı ile sorun yok. Büyük röleler 30A kadar dayanır. Ben ısı testlerini yaptım ısınıyorlar ama bozulacak kadar yada el değmeyecek kadar ısınmıyor röleler. Fakat diyotlar eğer soğutucu bağlanmazsa ciddi ısınabiliyor. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 24 Mayıs 2012 Paylaş 24 Mayıs 2012 Her açtığınız konu, resim ve anlatımlarınızla harukulade..uygulamalarınız zaten başarılı.. Ellerinize sağlık, 1 Yorum bağlantısı
Fatih Ömeroğlu1679652598 24 Mayıs 2012 Yazar Paylaş 24 Mayıs 2012 (düzenlendi) Her açtığınız konu, resim ve anlatımlarınızla harukulade..uygulamalarınız zaten başarılı.. Ellerinize sağlık,Düşünceleriniz için teşekkür ederim Bütün eklediğim uygulamalar kendi aracımdan. Daha ekleyecek konularım var 24 Mayıs 2012 tarihinde Fatih Ömeroğlu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ali Karaca1679652599 8 Haziran 2012 Paylaş 8 Haziran 2012 USTA BİRŞEY SORACAM ASC TUŞUNNUN YANINDAKI KIRMIZI LAMBA GİBİ OLAN ŞEY NEDİR VE NE İŞE YARIYO BİLGİ VERE BİLİRMİSİNİZ YENI E36 KASA BMW ALDIM MERAK EDIYORUM TEŞEKKURLER Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 8 Haziran 2012 Paylaş 8 Haziran 2012 USTA BİRŞEY SORACAM ASC TUŞUNNUN YANINDAKI KIRMIZI LAMBA GİBİ OLAN ŞEY NEDİR VE NE İŞE YARIYO BİLGİ VERE BİLİRMİSİNİZ YENI E36 KASA BMW ALDIM MERAK EDIYORUM TEŞEKKURLERAli bey öncelikle hoşgeldiniz Sadece fikir yürütüyorum,infrared alıcı veya daha sonra düğme takılmak için bırakılan bir kapak olabilir... Bir küçük hatırlatma ; Nette yorum veya mesaj yazarken büyük harf kullanmak kızgınlık veya hakaret anlamına gelir... Yorum bağlantısı
Ali Karaca1679652599 8 Haziran 2012 Paylaş 8 Haziran 2012 Ali bey öncelikle hoşgeldiniz Sadece fikir yürütüyorum,infrared alıcı veya daha sonra düğme takılmak için bırakılan bir kapak olabilir... Bir küçük hatırlatma ; Nette yorum veya mesaj yazarken büyük harf kullanmak kızgınlık veya hakaret anlamına gelir...Hoşbulduk Hadiya kusura bakmayın bilmiyordum ilk defa bmw oldu da 1994 model merak ettım ne oldugunu: Yorum bağlantısı
Fatih Ömeroğlu1679652598 22 Ocak 2013 Yazar Paylaş 22 Ocak 2013 USTA BİRŞEY SORACAM ASC TUŞUNNUN YANINDAKI KIRMIZI LAMBA GİBİ OLAN ŞEY NEDİR VE NE İŞE YARIYO BİLGİ VERE BİLİRMİSİNİZ YENI E36 KASA BMW ALDIM MERAK EDIYORUM TEŞEKKURLERDaha yeni okudum mesajını. Hazır eski mesajlarımı da kontrol edeyim derken. ASC tuşunun yanında ki Led, Alarm sisteminin ledi. Kilitlediğinde yanıp söner. Açtığında ise sönük kalır. Yorum bağlantısı
Samet Daş 2 Şubat 2013 Paylaş 2 Şubat 2013 Bunu parklar yerine kısalara bağlasak , otomatik far olayı açık iken çalışır mı? Otomatik far sensörünü geciktirmek için röle koysak çalıştırma anında farlara güç gitmesin diye ve 5 saniye geciktirsek, fallow me home halen çalışır mı? Yorum bağlantısı
Ferhat Kutlu 17 Mart 2013 Paylaş 17 Mart 2013 S.a super paylasimlar war emeginize saglik ustadim benim bir iki sorum war bnde yillar sonra bi fistiga kavustum 98 model e36 320 coupe benim aracta o asc tusunun yanindaki kirmizi isik yanmiyo alarm calisiyormu bilmiyorum nasil anlarim bunu . Diger sorumda 18 tus obc war fakat check control yok benim aracta bu check control modulunu baglayabilirmiyim acaba tesekkurler Yorum bağlantısı
Fatih Ömeroğlu1679652598 4 Nisan 2013 Yazar Paylaş 4 Nisan 2013 S.a super paylasimlar war emeginize saglik ustadim benim bir iki sorum war bnde yillar sonra bi fistiga kavustum 98 model e36 320 coupe benim aracta o asc tusunun yanindaki kirmizi isik yanmiyo alarm calisiyormu bilmiyorum nasil anlarim bunu . Diger sorumda 18 tus obc war fakat check control yok benim aracta bu check control modulunu baglayabilirmiyim acaba tesekkurlerSlm Eğer sonradan alarm sistemi takıldıysa yada alarm iptal edildiyse ondan yanmıyor olabilir ışığı. Gerçi sadece aracı kilitlerken yanıp, söner sonra bir müddet sonra ara ara yanıp söner.18 Tuş OBC için eğer Check kontrol bağlamak istiyorsan, radyatörden tutta, silecek suyu bidonu, stoplar, farlar, arka plaka lambalarına kadar hat çekmen gerek onda bayağı hamallığı çok iş. Ayrıca Check uyumlu stoplar alman gerekecek, sonra silecek suyu bidon ve radyatör su seviye sensörüde alman gerek. Yorum bağlantısı
Muhammet Kayali 25 Mayıs 2018 Paylaş 25 Mayıs 2018 Herkese merhaba sizden bi yardim alabilirmiyim e 36 var fakat ic aydinlatma duzgun calismiyor sadece sol kapi koluna dokunuldugunda yaniyor ondada bazen sonuyor bazen sonmuyor roleden olacagini dusunuyorum fakat rolesini bulamadim Yorum bağlantısı
Oktay Toker 25 Mayıs 2018 Paylaş 25 Mayıs 2018 (düzenlendi) İç aydınlatma park moduna geçilince yada direkt kapı açıldığında aktif olur ve kapandığında söner.Kapı üzerinde ki swich bulunup bakılacak.Role olarak bu swichi algılayınız. Yada tavan ayndınlatmasındaki swich kontrol edilecek temassızlık veya konumuna tam oturmayabilir. 25 Mayıs 2018 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 27 Mayıs 2018 Paylaş 27 Mayıs 2018 E36 larda aydınlatma switch i kapı kilit mekanizmasının karşılığında , switch arıza yapmış yada aşınmış olabilir , söküp kısa devre yaparak kontrol edebilirsiniz . Yorum bağlantısı
Muhammet Kayali 10 Haziran 2018 Paylaş 10 Haziran 2018 Muhtemelen kapi swiclerini iptal etmisler tepe lambasini orta konuma alinca kapilari acip kapiyorum yanmiyor fakat sol on kapinin dis acma kolunu hafif kaldirinca yaniyor ama ondada bazen sonuyor bazen sonmuyor.bende acaba röle falan yapisip kaliyorda devreden cikmiyormu diye kontrol etmek istedim fakat bulamadim. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 11 Haziran 2018 Paylaş 11 Haziran 2018 (düzenlendi) Kapı swicleri iptal olsa sol kapı daki etki olmaz.Anlatımızıa görede bu swich hatalı görünüyor.Mahmut detayda vermiş önceki mesajda ve buna göre diğer kapılarla beraber komple bir bakım gerektiği açık. 11 Haziran 2018 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Muhammet Kayali 11 Haziran 2018 Paylaş 11 Haziran 2018 Mesela kapilar kilitliyken kapi koluna dokununca yaniyor ama kapiyi icerden actigimda yanmiyor. Yorum bağlantısı
Ali Ünaldı 7 Eylül 2019 Paylaş 7 Eylül 2019 Merhaba dediğiniz sistemi yapmak istedim ve röle ile yapmak istedim. İç lamba yandığı zaman farlar kapanıyo ve iç lamba söndüğü zaman farlar yanıyor ters bi işlem yaptım sanırım yardımcı olma şansınız var mı acaba Yorum bağlantısı
Oktay Toker 12 Ocak 2020 Paylaş 12 Ocak 2020 On 07.09.2019 at 21:11, Ali Ünaldı yazdı: Merhaba dediğiniz sistemi yapmak istedim ve röle ile yapmak istedim. İç lamba yandığı zaman farlar kapanıyo ve iç lamba söndüğü zaman farlar yanıyor ters bi işlem yaptım sanırım yardımcı olma şansınız var mı acaba Geç bir cevap lakin kullandığınız role kontakları ters çalışıyor gibi görünüyor.Role kontakları çalışmaz iken açık devre olacak.Tetiklenince kısa devre olacak.Anlatımıza göre role ters çalışıyor gibi. Yorum bağlantısı
Recommended Posts