Osman Acun 7 Eylül 2012 Paylaş 7 Eylül 2012 arkadaşlar ve kıymetli mercek severler kısaca kendimi tanıtayım 21 yaşında üniversite öğrencisiyim uzun zamandır sitemizi takip ediyorum ancak ilk defa konu açtım yaz tatilimde büyük uğraşlar sonunda parabolik eski tip olan far camımı pleksi ile birebir ürettim. .en zor yerini hallettim diye düşünürken daha büyük bir sorun olduğunu farkettim aracıma balast mercek ampul vs ne takacağımı bilmiyorum. . Birçok konuda okudum ancak, nasıl yapacağımı da anlayamadım tam olarak.. Kıymetli ustalarım yol gösterebilirlermi acaba..aracın şuanki sisteminin fotolarını da eklerim yaz bitmeden merceklerimi bağlamak istiyorum Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 8 Eylül 2012 Paylaş 8 Eylül 2012 arkadaşlar ve kıymetli mercek severler kısaca kendimi tanıtayım 21 yaşında üniversite öğrencisiyim uzun zamandır sitemizi takip ediyorum ancak ilk defa konu açtım yaz tatilimde büyük uğraşlar sonunda parabolik eski tip olan far camımı pleksi ile birebir ürettim. .en zor yerini hallettim diye düşünürken daha büyük bir sorun olduğunu farkettim aracıma balast mercek ampul vs ne takacağımı bilmiyorum. . Birçok konuda okudum ancak, nasıl yapacağımı da anlayamadım tam olarak.. Kıymetli ustalarım yol gösterebilirlermi acaba..aracın şuanki sisteminin fotolarını da eklerim yaz bitmeden merceklerimi bağlamak istiyorumOsman bey merhaba aramıza hoşgeldiniz Kullandığınız malzeme ve yapılış evrelerinin resimlerini paylaşırmısınız.Pleksiglass dış ortamda gerekli UV ve vernik uygulaması olmadan çok çabuk zarar görür,bunun önlemini aldınızmı?Mercek uygulaması için Hella veya Bosch bi-xenon kullanabilirsiniz,farlarınız H4 tabanlı olmalı bu iki mercek markası far içine sığar.Xenon balast ve ampullerde yine oem olmalı hella-bosch balastlar biraz daha uygun fiyatlı olanlardır.Ampuller philips,osram olabilir.Merceklere ve reflektör yapısına uygun mercek kapağı almayı unutmayın. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 8 Eylül 2012 Paylaş 8 Eylül 2012 Pleksi camı nasıl yaptınız merak ettim.Eski tasları üzerinde iken eski camı söküp pleksi camı umarım takmadınız. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 10 Eylül 2012 Paylaş 10 Eylül 2012 Yazıdan öyle bir anlam çıkaramadım ama sonuçta merceklenme arzuları depreşmiş önemli olan bu. Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 11 Eylül 2012 Paylaş 11 Eylül 2012 Lexan acrylic pleksiglass kullanılarak yapılan far camı... 2 Yorum bağlantısı
Osman Acun 11 Eylül 2012 Yazar Paylaş 11 Eylül 2012 arkadaşlar aynen mercek takmaktı amacım..ve de meganın çift çanaklı farını bozup yaptığım pleksinin ,içine uydurmakla mesguldum günlerdir ve artık içine uydurmayı başardım.. şuanda pleksi ve tüm malzemeler mikro motorun olduğuyerde yanımda değil yani.. ancak sağ farın pleksisini paylaşabilirim..Osman bey merhaba aramıza hoşgeldiniz Kullandığınız malzeme ve yapılış evrelerinin resimlerini paylaşırmısınız.Pleksiglass dış ortamda gerekli UV ve vernik uygulaması olmadan çok çabuk zarar görür,bunun önlemini aldınızmı?Mercek uygulaması için Hella veya Bosch bi-xenon kullanabilirsiniz,farlarınız H4 tabanlı olmalı bu iki mercek markası far içine sığar.Xenon balast ve ampullerde yine oem olmalı hella-bosch balastlar biraz daha uygun fiyatlı olanlardır.Ampuller philips,osram olabilir.Merceklere ve reflektör yapısına uygun mercek kapağı almayı unutmayın.http://desmond.imageshack.us/Himg838/scaled.php?server=838&filename=img1291zk.jpg&res=landinghttp://desmond.imageshack.us/Himg823/scaled.php?server=823&filename=img1290dh.jpg&res=landingAyrıca h7 (şayet uzun ve kısa aynı çanaktaysa h7 oluyodu galiba) uzun ve kısa ayrı olacak şekilde h4 de yapabilirsem çok içime sinecek çünkü güzel oluyo sanırım heycanlanıyorum hatta.. ayrıca pleksi uv ışınlardan vs nasıl zarar görüyor anlayamadım..korumak için neler yapabilirim ? Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 11 Eylül 2012 Paylaş 11 Eylül 2012 ... ayrıca pleksi uv ışınlardan vs nasıl zarar görüyor anlayamadım..korumak için neler yapabilirim ?Araç far camları özel üretim plexi den imal edilirler,güneşin zararlı yakıcı ışığından ve dış ortam şartlarından koruyabilmek için kimyasal işleme tabi tutulurlar.Bizim bu kimyasallara sahip olmamız doğal olarak imkansız ama siz yaptığınız far camını pleksiler için üretilmiş UV filtre film kullanarak,oluşabilecek zararı asgariye indirebilirsiniz...Bir başka teknik daha var pleksi üzerine sikloalifatik epoksi akrilat kaplama,ama uygulama pahalıdır ve bir iki parça için yaparlarmı bilmiyorum Bu resimler UV ve dış ortam şartlarından zarar görmüş far camlarına ait.Her ne kadar pasta-cila ile temizlensede üzerindeki vernik kalktığı için kısa zamanda tekrar sararma olacaktır...Dipnot ; Çakma diye tabir ettiğimiz xenon kitlerde far camına iç kısımdan çok ciddi zararlar verirler... Yorum bağlantısı
Oktay Toker 11 Eylül 2012 Paylaş 11 Eylül 2012 Mahmut bu kalıp alçı mı yoksa başka bir şeymi resimden çok anlayamadım. Resimler ile berarber yazılı döküman mevcut mu? Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 11 Eylül 2012 Paylaş 11 Eylül 2012 Mahmut bu kalıp alçı mı yoksa başka bir şeymi resimden çok anlayamadım.Resimler ile berarber yazılı döküman mevcut mu?Abi kalıba nonstick sprey sürerek fayans yapıştırıcısı gibi hafif bir malzeme ile doldurmuş.Bizlerde bu tip uygulamalarda alçı,fayans yapıştırıcısı veya derz dolgu kullanabiliriz,ikisini karıştırarakta kullanabiliriz böylece çatlama ve kırılmaları önlemiş oluruz.Sprey yerine sıvı yağ kullanılabilir,pürüzsüz kaygan bir kalıp elde edilmiş olur Yorum bağlantısı
Oktay Toker 11 Eylül 2012 Paylaş 11 Eylül 2012 Far camlarının içi genelde şekilli olan kısımlar bunu nasıl düzlüyorlar sonradan tıraşlamamı yapılıyor yada farkedemediğim bir kısım mı var? Far camının dışın danmı kalıp alınıyor.Bu kısımda takıldım.Bunların linki var mı sende paylaşman mümkün mü? Yorum bağlantısı
Oktay Toker 11 Eylül 2012 Paylaş 11 Eylül 2012 Bu videodaki işleme göre kalıp flana hiç ihtiyaç yıok adam kolay yoldan şak diye işlemi hallediyor.Sevdim. Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 11 Eylül 2012 Paylaş 11 Eylül 2012 Bu videodaki işleme göre kalıp flana hiç ihtiyaç yıok adam kolay yoldan şak diye işlemi hallediyor.Sevdim. Bu işlem farın iç kısmına yapılan bir uygulama bu işlemle far camı yapamayız mutlaka kalıp çıkarmak lazım,far camı kalıp olarak alınırda vakum yapılırsa ortaya çıkan ürün orj camdan büyük olacağı için montajda sıkıntı çıkacaktır.Abi senin merak ettiğin kısım camın tırtıklı kısmının kalıba çıkıp çıkmadığı idi bunuda zımpara yardımı ile aşabiliriz.Benim arşivimde olan bir uygulama idi linkini bulursam mutlaka eklerim. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 11 Eylül 2012 Paylaş 11 Eylül 2012 Linki bekleyeceğim.Düzgün bir iş için kalıp önemli. Yorum bağlantısı
Muhammed Andı 11 Eylül 2012 Paylaş 11 Eylül 2012 Desenli camın birebir kalıbını alabilmek için çift kalıp kullanılmalıdır. Önce dıştan kalıp alıp, sonra da bu kalıbın içerisinden ikinci bir kalıp daha alınmalı, pleksi bu kalıba uygulamalıdır. Çünkü tek kalıp alınacak olursa Oktay Abi'nin dediği, desen mevzuu söz konusu olacaktır. Yok, eğer Mahmut'un dediği gibi kalıptaki deseni traşlarsak da yeni yapacağımız pleksi far camımız yaklaşık 1-1,5 mm. daha az derinlikte olacaktır. Yorum bağlantısı
Oktay Toker 12 Eylül 2012 Paylaş 12 Eylül 2012 Burda biraz detay var ama çogu yer atlanılmış.Burdada çok güzel bir vakum cihazı ve kalıp verme anlatılmış.Hoşuma gitti. 2 Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz 12 Eylül 2012 Paylaş 12 Eylül 2012 Desenli camın birebir kalıbını alabilmek için çift kalıp kullanılmalıdır. Önce dıştan kalıp alıp, sonra da bu kalıbın içerisinden ikinci bir kalıp daha alınmalı, pleksi bu kalıba uygulamalıdır. Çünkü tek kalıp alınacak olursa Oktay Abi'nin dediği, desen mevzuu söz konusu olacaktır. Yok, eğer Mahmut'un dediği gibi kalıptaki deseni traşlarsak da yeni yapacağımız pleksi far camımız yaklaşık 1-1,5 mm. daha az derinlikte olacaktır.Evet. İç kalıp+dış kalıp ile en iyi sonuç elde edilir. Pleksi kalınlığı orjinal cam kalınlığına yakın seçilirse daha da güzel olur. Benim asıl endişem ise UV'den etkilenmesi değil de; pleksinin mukavemeti ve ani sıcaklık değişimine dayanımı ile uzun süreli far kullanımı esnasında sıcak havalarda, camsı geçiş sıcaklığa ulaşıp, şekil değiştirmeye başlama ihtimali. Yorum bağlantısı
Osman Acun 12 Eylül 2012 Yazar Paylaş 12 Eylül 2012 Evet. İç kalıp+dış kalıp ile en iyi sonuç elde edilir. Pleksi kalınlığı orjinal cam kalınlığına yakın seçilirse daha da güzel olur. Benim asıl endişem ise UV'den etkilenmesi değil de; pleksinin mukavemeti ve ani sıcaklık değişimine dayanımı ile uzun süreli far kullanımı esnasında sıcak havalarda, camsı geçiş sıcaklığa ulaşıp, şekil değiştirmeye başlama ihtimali.arkadaşlar dediklerinize hak veryorum kesinlikle yıpranacaktır..ama anladım ki denemeden de olmayacak :DD denicez ve görcez hesabı çok aşama kaydettim son aşama nın fotolarını paylaşmak istedimDesenli camın birebir kalıbını alabilmek için çift kalıp kullanılmalıdır. Önce dıştan kalıp alıp, sonra da bu kalıbın içerisinden ikinci bir kalıp daha alınmalı, pleksi bu kalıba uygulamalıdır. Çünkü tek kalıp alınacak olursa Oktay Abi'nin dediği, desen mevzuu söz konusu olacaktır. Yok, eğer Mahmut'un dediği gibi kalıptaki deseni traşlarsak da yeni yapacağımız pleksi far camımız yaklaşık 1-1,5 mm. daha az derinlikte olacaktır.Abi kalıba nonstick sprey sürerek fayans yapıştırıcısı gibi hafif bir malzeme ile doldurmuş.Bizlerde bu tip uygulamalarda alçı,fayans yapıştırıcısı veya derz dolgu kullanabiliriz,ikisini karıştırarakta kullanabiliriz böylece çatlama ve kırılmaları önlemiş oluruz.Sprey yerine sıvı yağ kullanılabilir,pürüzsüz kaygan bir kalıp elde edilmiş olur Kalıba alırken çok fazla yol denedim en mantıklısının sulu derz dolgusuyla dişi kalıp çıkardıktan sonra içine alçı döerek erkek kalıbımızı hazırlamanın en kolay ve sağlıklı olduğuna kanaat getirdim..ancak halen tam istediğim kalıbı çıkartmış değilim nitekim pürüzler çıkıyor arkadaşımn dediği gibi yağlayarak deneyeceğim eğer bu far bozulursa ....zaten dış pleksiyi değiştirmek çocuk oyuncağı.. o sprey dediğiniz nedir acabva???????buyrun son fotolar sıcak sıcakkk :DDhttp://desmond.image...jpg&res=landinghttp://desmond.image...jpg&res=landing Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 12 Eylül 2012 Paylaş 12 Eylül 2012 ...o sprey dediğiniz nedir acabva???????Avrupada mutfaklarda tava ve tencerelerde kullanılan yapışmayı engelleyen sağlığa zararsız bir sprey,ama TR de satışı yok onun yerine sıvı yağ veya bebek vücut yağı-losyonu kullanılabilir Yorum bağlantısı
Osman Acun 12 Eylül 2012 Yazar Paylaş 12 Eylül 2012 peki ne işe yarıyo yağlayınca kalıbı kalıptaki minik pöröziteleri kapatmaz muhtemelen Ayrıca uv filtre diye arattım googlda türkçe hiçbir sitede rastlamadım acaba tr de yok mu Yorum bağlantısı
Oktay Toker 12 Eylül 2012 Paylaş 12 Eylül 2012 Bu far içi megana far içine çok benziyor,ön cam şekli çok mu farklı? Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz 12 Eylül 2012 Paylaş 12 Eylül 2012 peki ne işe yarıyo yağlayınca kalıbı kalıptaki minik pöröziteleri kapatmaz muhtemelenOnlar için kalıp sıcaklığa dayanıklı bir bantla kaplanabilir. Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 12 Eylül 2012 Paylaş 12 Eylül 2012 peki ne işe yarıyo yağlayınca kalıbı kalıptaki minik pöröziteleri kapatmaz muhtemelenKalıba sürülen yağ veya türevleri kalıp alması için uygulanan materyalin pürüzsüz,hava kabarcıksız yani tabiri caiz ise kaymak gibi çıkmasını sağlıyor.Sizin kalıp alması için koyacağınız malzemede pörözite oluşmaz... Bu far içi megana far içine çok benziyor,ön cam şekli çok mu farklı?Arkadaş megane farını kesip biçip kendi far içine uydurmuş Oktay abi... 1 Yorum bağlantısı
Osman Acun 12 Eylül 2012 Yazar Paylaş 12 Eylül 2012 Bu far içi megana far içine çok benziyor,ön cam şekli çok mu farklı?aynen abi kazalı bir megane dan çıkma buldum bunları kendi aracımdan çıkardığım plesilere kesip biçip açılarına ve duvar görüntülerine bakaraktan ince ince4 ayarladım..bu akşam da nihayet sihay boyamı attım çok içime sindi araca takıyım ilk ve tek carisma olacak eminim Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 12 Eylül 2012 Paylaş 12 Eylül 2012 Ayrıca uv filtre diye arattım googlda türkçe hiçbir sitede rastlamadım acaba tr de yok muSize ve bu tip uygulama yapacak olan arkadaşlara lazım olan şey Poly Zone Filmdir,özelliklerini aşağıda sıraladım.Satıcı şirket web sayfası - http://www.shadowline.com.tr/ - paket özelliğini bilmiyorum parça satış yapacaklarını sanmıyorum ama uygulama yapan bayilere ulaşırsanız istediğiniz ebatta ürünü alabilirsiniz diye düşünüyorum... Umarım projenize faydası olur Poly Zone Silver 20 ExteriorSilver 20, Dış mekan plastik yüzeyler için özel çizilmez tabakalı olup, iç ve dış mekanlarda uygulanabilir. Tüm Silver filmlerinin özelliklerine haizdir. Kolay sökülebilir, yapışkan izi bırakmaz, hava baloncuğu oluşmaz, zaman içinde kendi kendine deforme olup sökülmez. %82 Güneş enerjisi, %80 yansıma ve %90 UV ve radyasyon kontrolü sağlar. Akrilik veya PC kaplı balkon çatıları, seralar, atriumlar, stadyumlar ve benzeri uygulamalarda tavsiye edilir.Poly Zone Clear 4 mil SRPC ve Akrilik yüzeylerde uygulanabilir. Çizilmez, 4 mil şeffaf güvenlik cam filmi çeşididir.Poly Zone Clear 6 mil SR Anti-Graffiti FilmPc ve akrilik iç-dış uygulanabilir çizilmez 6 Mil şeffaf güvenlik cam filmidir. Otobüs, metrobüs ve durakları, havuz, stadyum, metro ve tren plastik ve cam yüzeylerinde kullanılmaktadır. aynen abi kazalı bir megane dan çıkma buldum bunları kendi aracımdan çıkardığım plesilere kesip biçip açılarına ve duvar görüntülerine bakaraktan ince ince4 ayarladım..bu akşam da nihayet sihay boyamı attım çok içime sindi araca takıyım ilk ve tek carisma olacak eminim Bencede çok " Carisma " olacak kerata... Yorum bağlantısı
Recommended Posts