İçeriğe Yönlendir

Mazda RX-8 sağ ön Xenon far su aldığı için çalışmıyor

Ahmet Yılmaz1679652603

Recommended Posts

Ahmet Yılmaz1679652603

merhaba

geçen ay aldığım 2006 Mazda RX-8 aracımın sağ ön Xenon farı içeri su aldığı için çalışmıyor.

Far daha önceki sahibi tarafından bir çarpmada üst kısmından biraz kırılıp çatlamış, far değiştirilmeyip bakımdan geçmiş ve bakımı yapan servis / usta olacak kişi farın kırılan kısmına içerden silikon çekmiş. ancak silikonla kapatılan yerden su girmeye başlamış içerde biriken su Xenon ampul ve tahminen Xenon beynini de bozmuş

Haziran 2012'de o haldeki far bakımdan geçmiş ancak bakımda ne yapıldığı meçhul, parça değiştirildi mi, belli değil ve içerden yine silikon tabi.. Silikon, banyo tuvaletlerde bile kullanılmaması gereken, güvensiz, dayanıksız , sağlıksız bir madde ancak eli kolay işe ve sadece para almaya alışmış kişilerin de en sevdiği madde. Haziran 2012'deki bu bakım için aracın önceki sahibi 300TL ödemiş. 6 ay dayanacak bir far için 300TL almayı iyi biliyorlar sadece.

neyse şimdi benim sağ ön far bu halde old. için geceleri aracı kullanamıyorum kullansam her an polis çevirebilir, çevirse ceza mı keser, aracı mı bağlar hiç bilmiyorum fakat hiç polis olmasa bile siyah renk spor bir araçla, geceleyin sağ taraf karanlık olarak en normal hızda gezmek bile iyi değil, gören olur, görmeyen olur, gelip çarpar. Herşey olabilir yani. Bir tek slikon bağımlılığının yol açtığı sıkıntılara bakar mısınız.

Mazda RX-8 de far bakımı yapabilmek için ön tampon tamamen sökülmeliymiş ve onun için de kaportacıya uğramalıyım, kaportacıda tamponu söktürdükten sonra farı çıkartıp bakımını kendim yapmayı düşünüyorum.

Bu noktada, araç kaportacıda yatacağı için ve çok uzun süre yatmaması iyi olacağı için bakımını en iyi ve hızlı şekilde yapmayı planlıyorum, tam o esnada Internette dolaşırken bu siteyi buldum.

Merak ettiğim konular, su almış Xenon farda ne bozulmuş olabilir de far yanmaz? Xenon ampul mu, yoksa beyni de su almış mıdır?

Kendim elektronikten baya anlıyorum ve gerçekte bilgisayar laptop tamiri de yapıyorum.su almış elektronikler kurutulduğunda kendine gelebiliyor. Dolayısıyla öncelikle beynin dış kapağı hasar vermeden açılabiliyorsa açıp elektroniğini bir güzel kurutmayı düşünüyorum. Xenon ampul için aynı şeyi uygulamak zor ve ne sonuç verceğini bilmiyorum cunku Xenon'un çalışma sistemine dahi henüz bakmadım, tecrübe etmedim.

Bu noktada Xenon ampul'lerin yedek parça olarak bulunabilirliğini de hiç bilmiyorum. Xenon farın resmi aşağıda, ortadaki büyük yuvarlak ampul yanmıyor, onun bakımını yapmaya kalkışacağım işte. Bursa şehrinde bu işleri hakkını vererek yapan birini biliyorsanız iletebilirsiniz, zaman sıkıntım olursa bakımı kendim yapmak yapmak yerine oraya da götürebilirim.

Saygılar,

0305_04z+2004_mazda_rx8+headlight_view.jpg

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Ahmet bey merhaba hoşgeldiniz :flowers: Aracınız hayırlı olsun iyi günlerde kullanın :good1:

MAzda RX-8 yine bir Japon markası olan Koito far kullanır.Xenon ampulleri D2S tir balastlar ve merceklerde koito dur.Balast su almışsa şse yapmış ve yanmış olabilir ama yinede açıp bakmakta fayda var,ampule kadar su gelmiş ise mercek reflektörü de zarar görmüştür.Bütün bunları anlamanın tek yolu farı açmak ve kontrol etmektir.Eğer elinizden bu tarz işler geliyorsa farı açın koito kolay açılan far gurubunda çok uğraştırmaz,resimleyin ve bizimle paylaşın.Resim üzerinde yorum yapmak

daha sağlıklı olur.Kolay gelsin...

DSC03721.jpg

SU1HMDAwODctMjAxMTA4MTAtMDA1Mi5qcGc.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Burak Çınar1679652600

Ahmet bey merhaba hoşgeldiniz :flowers: Aracınız hayırlı olsun iyi günlerde kullanın :good1:

MAzda RX-8 yine bir Japon markası olan Koito far kullanır.Xenon ampulleri D2S tir balastlar ve merceklerde koito dur.Balast su almışsa şse yapmış ve yanmış olabilir ama yinede açıp bakmakta fayda var,ampule kadar su gelmiş ise mercek reflektörü de zarar görmüştür.Bütün bunları anlamanın tek yolu farı açmak ve kontrol etmektir.Eğer elinizden bu tarz işler geliyorsa farı açın koito kolay açılan far gurubunda çok uğraştırmaz,resimleyin ve bizimle paylaşın.Resim üzerinde yorum yapmak

daha sağlıklı olur.Kolay gelsin...

DSC03721.jpg

SU1HMDAwODctMjAxMTA4MTAtMDA1Mi5qcGc.jpg

Rx8'im olaydıda farı yanmıyaydı :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Samet Daş

Rx8'im olaydıda farı yanmıyaydı :D

44bin tl çok değil. yaşın genç. alırsın. farlarıda yananından hemde ;)

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583

konuya dönecek olursak: :)

aslında benim anlamadığım olay OEM xenon ballast nasıl su alıyor? piyasadaki çin malı ballastlar bile su geçirmezken...

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

konuya dönecek olursak: :)

aslında benim anlamadığım olay OEM xenon ballast nasıl su alıyor? piyasadaki çin malı ballastlar bile su geçirmezken...

OEM xenon balastlar farın alt kısmında konumlandırıldığı ve soket kısmı farın iç kısmına baktığı için far içine su girdiğinde ulaşacağı ilk yer balast olur.Gerçi koito nun soket kısmı yan tarafında hella veya bosch gibi değil ama su soket kablosunu takip edip içine girmişte olabilir...

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

merhaba

geçen ay aldığım 2006 Mazda RX-8 aracımın sağ ön Xenon farı içeri su aldığı için çalışmıyor.

Far daha önceki sahibi tarafından bir çarpmada üst kısmından biraz kırılıp çatlamış, far değiştirilmeyip bakımdan geçmiş ve bakımı yapan servis / usta olacak kişi farın kırılan kısmına içerden silikon çekmiş. ancak silikonla kapatılan yerden su girmeye başlamış içerde biriken su Xenon ampul ve tahminen Xenon beynini de bozmuş

Haziran 2012'de o haldeki far bakımdan geçmiş ancak bakımda ne yapıldığı meçhul, parça değiştirildi mi, belli değil ve içerden yine silikon tabi.. Silikon, banyo tuvaletlerde bile kullanılmaması gereken, güvensiz, dayanıksız , sağlıksız bir madde ancak eli kolay işe ve sadece para almaya alışmış kişilerin de en sevdiği madde. Haziran 2012'deki bu bakım için aracın önceki sahibi 300TL ödemiş. 6 ay dayanacak bir far için 300TL almayı iyi biliyorlar sadece.

neyse şimdi benim sağ ön far bu halde old. için geceleri aracı kullanamıyorum kullansam her an polis çevirebilir, çevirse ceza mı keser, aracı mı bağlar hiç bilmiyorum fakat hiç polis olmasa bile siyah renk spor bir araçla, geceleyin sağ taraf karanlık olarak en normal hızda gezmek bile iyi değil, gören olur, görmeyen olur, gelip çarpar. Herşey olabilir yani. Bir tek slikon bağımlılığının yol açtığı sıkıntılara bakar mısınız.

Mazda RX-8 de far bakımı yapabilmek için ön tampon tamamen sökülmeliymiş ve onun için de kaportacıya uğramalıyım, kaportacıda tamponu söktürdükten sonra farı çıkartıp bakımını kendim yapmayı düşünüyorum.

Bu noktada, araç kaportacıda yatacağı için ve çok uzun süre yatmaması iyi olacağı için bakımını en iyi ve hızlı şekilde yapmayı planlıyorum, tam o esnada Internette dolaşırken bu siteyi buldum.

Merak ettiğim konular, su almış Xenon farda ne bozulmuş olabilir de far yanmaz? Xenon ampul mu, yoksa beyni de su almış mıdır?

Kendim elektronikten baya anlıyorum ve gerçekte bilgisayar laptop tamiri de yapıyorum.su almış elektronikler kurutulduğunda kendine gelebiliyor. Dolayısıyla öncelikle beynin dış kapağı hasar vermeden açılabiliyorsa açıp elektroniğini bir güzel kurutmayı düşünüyorum. Xenon ampul için aynı şeyi uygulamak zor ve ne sonuç verceğini bilmiyorum cunku Xenon'un çalışma sistemine dahi henüz bakmadım, tecrübe etmedim.

Bu noktada Xenon ampul'lerin yedek parça olarak bulunabilirliğini de hiç bilmiyorum. Xenon farın resmi aşağıda, ortadaki büyük yuvarlak ampul yanmıyor, onun bakımını yapmaya kalkışacağım işte. Bursa şehrinde bu işleri hakkını vererek yapan birini biliyorsanız iletebilirsiniz, zaman sıkıntım olursa bakımı kendim yapmak yapmak yerine oraya da götürebilirim.

Saygılar,

Bu kısma katılıyorum.

Keşke kendi ad soyadınızla üye olsaydınız.

Forumda ticari yönlendirme yapamıyoruz. Zaten tamir işlerine eliniz yatkınsa sizden daha iyi tamir edebilecek kişi de yok denecek kadar azdır. Balast ve ampulü uygun fiyatlarla ikinci el bulabilmek mümkün önemli olan farın kurtarılması.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Samet Daş
(düzenlendi)

Allah kaza bela vermesin, hayırlı uğurlu olsun. da ben artık tüm hurdacılarda kazalı rx-8 ararım. Mercekleri koito imiş baksana B)

tarihinde Samet Daş tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ahmet Yılmaz1679652603
(düzenlendi)

merhaba arkadaşlar tüm yorumları takip ettim, hepsi faydalı. aracı hala daha kaportacı arkadaşa götüremedim, gündüz işlerden vakit ayıramadığım için. Nitekim arabayla daha cok geceleri çıkıyorum aslında fakat bu sorun yüzünden geceleri çıkamadığım için tam kilit haldeyim.

Buradaki öneriler problemin farın içinde nerelerden kaynaklanabileceği yönünde şimdiden yol gösterdi. fırsatını bulup, farı sökünce burada daha çok paylaşımda bulunacağım.

Selçuk Bey, bahsettiğim kısma katılmanıza sevindim. Nihayetinde daha önce kullandığım araçlarda da servis ve araç ustası 'ndan kaynaklanan ve daha yüksek maliyette sorunlar yaşamıştım; 2009'da kullandığım bir Peugeot düz yolda alttan inleme sesi yapıyordu, onu gidermek için 1500TL'ye yakın servis / parça değişim masrafı yaptım, ses gitmemişti! O sesten ancak aracı Ankara'ya satarak kurtuldum ve Ankara'daki yeni sahibi herşey dahil 270TL'lik tamirle o sesi kökten yok ettiğini söyledi!

Neyse yine de Allah daha büyük dert vermesin.

Gerçek ismimle kayıt olmadığımı nasıl anladınız:) Cunku hakkaten gerçek ismimle kayıt olmadım. Ancak bunun bir sebebi kimliğimi gizlemekten çok Google aramasında daha net bulunabilir olmak, cok fazla sayıda foruma üye old. için forumlarda rumuz isim kullanıyorum.

Mazda RX-8 sahiperinin çoğu kış gelince araçlarını ya garaja kapatıyor ya da satılığa çıkarıyor. Kış dönemi old. için fiyatlar düşmüş oluyor.

Nitekim ben alırken fiyat bayağı inmişti, kolay satılabilir 2008 Ford Fiesta 'mı takas ve üstüne de para vererek aldım. Yani öyle bahsedildiği gibi 44.000TL'lik bir fiyat sözkonusu değil.

tarihinde Ahmet Yılmaz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Samet Daş

Gerçek ismimle kayıt olmadığımı nasıl anladınız:) Cunku hakkaten gerçek ismimle kayıt olmadım. Ancak bunun bir sebebi kimliğimi gizlemekten çok Google aramasında daha net bulunabilir olmak, cok fazla sayıda foruma üye old. için forumlarda rumuz isim kullanıyorum.

Mazda RX-8 sahiperinin çoğu kış gelince araçlarını ya garaja kapatıyor ya da satılığa çıkarıyor. Kış dönemi old. için fiyatlar düşmüş oluyor.

Nitekim ben alırken fiyat bayağı inmişti, kolay satılabilir 2008 Ford Fiesta 'mı takas ve üstüne de para vererek aldım. Yani öyle bahsedildiği gibi 44.000TL'lik bir fiyat sözkonusu değil.

Selçuk abinin bi falcısı var. Ne var ne yok söylüyor :p

Fiyatı sahibinden.com dan aldım. Ayrıca rx-8 de bir sıkıntı olduğunu da öğrendim. Yanlış yağ konulması; hata düzeltilene kadar tüm rx-8 lerde mazda tarafından yapılmış bir hata sonucu herkes yanlış yağ koymuş. Olanları siz tahmin edersiniz. Tekrar hoş geldiniz. :flowers:

Yorum bağlantısı
Ahmet Yılmaz1679652603

Evet , o RX-8 piyasasında yaygın bahsedilen bir sorun ve almadan önce o sorunu biliyordum.

RX-8 pistonsuz, süpapsız değişik yanma odasına sahip Wankel motor kullanıyor ve o türde motora en iyi uyan yağ da Mineral Yağ. Piyasada daha çok Sentetik Yağ yaygınlaştığı ve performans motorlarda da özellikle Sentetik Yağ kullanıldığı için RX-8'in motoru da performans motorudur, daha iyi gider diye Türkiye'deki birçok RX-8 kullanıcısı Sentetik Yağ kullandığı için o sorun yaygınlaştı.

Fakat Türkiye'de o sorunun yaygınlaşması Japonya'daki Mazda'dan çok, Mazda'nın Türkiye Distribütörü'nün ihmali bence, cunku Japon Mazda RX-8'de sadece Mineral Yağ kullanılması gerektiğini belirtip "sentetik yağ kullanılırsa, sonuçlarının ne olacağı bilinmiyor" şeklinde bir açıklamayı 2005'te yapmış.

Benim aracın önceki sahibi bu konuları takip ettiği için hep Mineral Yağ kullanmış ve nitekim aracın bagajına bir bidon yedek dahi koymuş. Motorda o açıdan sorun yok, elektrikli motor gibi sessiz ve seri çalışıyor.

Ve yağ seçimi kadar önemli başka bir sarf malzeme seçimi daha var: Kullanılan yakıtın MARKASI. Uzun bir hikayeyi kısaltarak anlatacak olursam, 2 sene kadar 1250cc'lik hava soğutmalı spor motor motosiklet kullandığım zaman, sıcak hava ve durk-kalk trafikte motor ısındığı için vuruntu yapıyordu. Opet'ten aldığım yakıtta motor hemen vuruntu yaparken, BP yakıtında daha az yaptığını PO yakıtında ise hiç yapmadığını fark ettim zamanında.

RX-8 'i kullanmaya başlarken yakıtı BP'den aldım fakat (katalitik konvertör devre dışı old için de) yanmamış benzin kokusu fazla geliyordu, sonra yakıtı PO'dan aldım ve egzos'tan çok daha temiz bir duman geliyordu ve performans ta yükseldi. Yakıtta marka tavsiyem forum kurallarına aykırı değildir umarım:)

Yorum bağlantısı
Samet Daş

Ben motorunun 1.3 olduğunu öğrenince 100kmh 6 saniyede çıkıyor denilince. işte dedim araba bu. hem az yakar hem çok kaçar. baktım ki şehir içinde 15.7 şehir dışında 9.1 yakıyor çıldırdım. Muhabbeti Selçuk abi kızmadan Bi-xenona çevirelim. :fiuw:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
Ahmet Yılmaz1679652603

Merhabalar,

Bu sorundan bahsettikten neredeyse 4 ay sonra dönebildim. Aracın ön tamponunu bugün kendim söktüm ve farı çıkardım.

Farın altındaki Xenon balast ciddi şekilde pas yapmış. Diğer yerler, örneğin Xenon ampul temiz görünüyor.

Galiba yeni bir balast almam gerekecek. eBay'de baktım İngiterede ~$100 + kargo.

ms103.jpg

ms166.jpg

ms17j.jpg

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Geçmiş olsun Ahmet bey Koito balast TR de var tam fiyatını bilmiyorum ama ebay den pahalı olacağını sanmıyorum.Sahibinden.com a bi göz atın bulamazsanız yardımcı olmaya çalışırım...

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Bu paslı kısımları wd40 alıp sıkın ucu yumuşak fırça ile paslar çıkana kadar sürün.sonra esas sorun yapan yer olarak düşündüğüm soket kısmına bolca wd40 sıkın ve fırçalayın.Çalışacagını düşünüyorum.Yanık görünmüyor.

Bunları yapabilirsiniz diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Ahmet Yılmaz1679652603

Yorumlar için teşekkürler.

Koito'nun bu parçasını sahibinden.com'da pek bulamadım. Türkiye Internet genelinde aramadım. ~$100 civarı old. için gümrüğe takılmadan gelir diye düşünüyorum ancak TR'de benzeri varsa nerdedir?

Mrb Oktay Bey, bakım işlemi için artık çok geç cunku balastı yerinden çıkardım, Xenon ampule giden 2 kabloyu kargaburnu ile yerinden kopardım. Açıkçası 6 ay boyunca su içinde bir de üstüne akım gelmiş bir devrenin yeniden çalışacağını pek sanmıyorum. Bir de üzerinde 25.000 Volt üreten kutular bunlar açıkçası sonuç ne olurdu tam kestiremiyorum.

Ancak şu anda asıl zorluk, farın bir önce bakımını yapan far ön camını far kutusuna kimi yerlerden siyah mastik ile yapıştırmış. O siyah mastikten camı nasıl çıkaracağımı düşünüyorum. Camı çıkarmalıyım ki camı içerden silebileyim ve Xenon merceği vs. gibi diğer parçalara ulaşabileyim. Açıkçası ön camı düzgün şekilde çıkartmazsam , çıkartırken cam ortadan çatlar veya kırılırsa farın bakımını yapan kişi, 1000TL'lik farın çöpe gitmesine yol açmış olacak, yani hiç bakım yapmasaymış daha iyiymiş. Bakalım bugün biraz uğraşacağım.

Yorum bağlantısı
Samet Daş

75$ üstü riskli olabilir derdi bazı arkadaşlar. Satıcı ile irtibat kurup fiyatı 50$veya altı göstermek avantajlı olabilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Bursa gibi bir yerde çıkmacılardan bu balast illa ki bulunur, ebay falan kasmak gereksiz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Yılmaz1679652603

Yeni yorumlar için teşekkürler. Xenon balast çıkmacılarda hiç bakmadım bunun bir sebebi aynı aracımın debriyaj üst merkezi (başparmak büyüklüğünde demir bir boru sadece) arızalandığı zaman Ankara'da bir çıkmacıda sordum, 2.eli 250TL dedi son fiyattı. Aynı parçanın sıfırını eBay Amerika'dan kapıma teslim kargo dahil 135TL'te aldım! Mazda'nın parçaları Türkiye'de 2.el dahil anlamsız kazıklarla dolu. Gerçi bu parça marka bağımsız ancak çıkmacıda kullanılmışına 150TL derse, sıfırını $106'ya eBay'den alırım.

Danışacağım birşey daha var: Alttaki resimde gördüğünüz 2 beyaz plastik parçadan alttaki ışık doğrultusu ayarlamak için kullanılıyor olmalı, kesin. Çünkü hem üzerinde plastik ayar vidası var hem de 3 kabloluk elektrik soket girişi. Danışacağım şey, far su aldılktan sonra bu parça yüksekte old için su içine girmedi ancak 5-6 ay boyunca far içi nem vardı, nem bu ışık doğrultusu ayarlayıcı parçayı bozma ihtimali var mı? Parçayı test etmedim, test için Xenon dahil tüm parçaları yerine takıp test lazım şu anda o mümkün değil, öyle bir testten önce ön bilgi olarak öğreneyim istedim, nemden kolaylıkla bozulan bir şeyse far değişim konusunu ona göre yeniden düşüneceğim.

Sadece meraktan, resimde 2. daha ufak beyaz plastik parçadan sağ üstte duranında yana doğru huni gibi bir açıklığı var, o parça ne işe yarar. Öyle görüntüsü var ki huni içine su döksen içindeki delikten suyu far içine akıtmak için yapılmış gibi duruyor. Amacı nedir o parçanın? Farı tamamen sökemediğim için şu anda kendim de anlayamadım. Teşekkürler.

mud0h.jpg

Yorum bağlantısı
Ahmet Yılmaz1679652603
(düzenlendi)

Eğer 150TL civarına alabiliyorsam, Mazda'nın diğer parçalarında yaşadığım durum (~kazık) tekrar ediyor demektir. Aşağıda eBay'de sıfırı $105,6 Türkiye'ye $15,5'e gönderiyorlar.

http://www.ebay.com/itm/Koito-Denso-Xenon-Headlight-Ballast-Lexus-IS300-ES300-ES330-LS400-LS430-SC430-/281012112738

eBay'den alırım, çok daha iyi.

tarihinde Ahmet Yılmaz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ahmet Yılmaz1679652603

merhaba hakkaten az bir pahalıya geliyor. Ancak bir önceki mesajımda bir "deneyim" den bahsetmiştim. Mazda'nın debriyaj merkezi ki kullanılmış ve hatta hidrolik parça old için paslanmış olan o parçaya 250TL istediler. Mazda yetkili servisinde sıfır orjinali 270TL. İnanılmaz herhalde böyle bir durum sadece ülkemizde olur.

Xenon Balast ta kullanılmış olarak 150TL deniliyorsa ve sıfırı 215TL ise yine sıkıntı var. Balast üzerinde 2000h diye bir ifade var. Bu balast'ın ömrü mü, bilmiyorum fakat "2000 hour" olarak ömür ifadesi olma ihtimali yüksek. 150TL 'lik parçanın ömrünün ne kadar gittiği belli değil, belki 1500 saat kullanılmıştır, belki benim farda old gibi suda kalıp sonradan kurutulup düzeltilmiştir. 23.000volt 'a çıkan tehlikeli bir parça. 65TL düşük için değer mi diye düşünmeden edemiyorum.

Bu arada bilenlere sorayım: Koito Xenon Balast üzerinde (önceki mesajlarımda resimleri var) yazan 2000h ömür ifadesi midir?

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

2000 saat yaklaşık ömür değeri. Bu balast sadece mazda'da değil bir çok japon aracında kullanılıyor, temiz olarak burdan bulunabilir, yine de sizin bileceğiniz iş.

Yorum bağlantısı
Ahmet Yılmaz1679652603

Tahmin ettiğim gibi ömür değeriymiş. temiz ve makul fiyatlı varsa buradan da alabilirim

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...