İçeriğe Yönlendir

Röle nedir, nasıl bağlanır, röleyle neler yapılır ?

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Ali Dinçer
7 saat önce, Misafir yazdı:

Bir adet röle ile çözülür. 

85 ve 86 nolu uçları kısa far ampülü uçlarına paralel bağlayın. 

30 nolu ucu gündüz farını besleyen uca, 87a nolu ucuda  ledlere bağlayın. 

Kısa far açılınca röle çekecek ve led besleme uçlarına gelen voltaj kesilecek 

İsterseniz röle bobin uçlarını park ampülüne bağlayarak park açıldığı zaman ledleri söndürebilirsiniz 

Ledleri zaten parklara bağladım 

20170511_220444.jpg

7 saat önce, Misafir yazdı:

İsterseniz röle bobin uçlarını park ampülüne bağlayarak park açıldığı zaman ledleri söndürebilirsiniz 

Elektronik konusunda amatorum. Mesala röle nerden bulabilirim. Yada buldum 85 ve 86 uclar demissiniz bunlar hangi uçlar gibi gibi aracimda laguna 1 bu arada

Yorum bağlantısı
Ali Dinçer
8 saat önce, Misafir yazdı:

8 saat önce, Misafir yazdı:

Elektronik konusunda amatorum. Mesala röle nerden bulabilirim. Yada buldum 85 ve 86 uclar demissiniz bunlar hangi uçlar gibi gibi aracimda laguna 1 bu arada

Ozetle Aracin farlarinda xenon var ve ledleride direk park ampullerinin ucunu kesip bağladım (orjinal parklari iptal ettim) bu aşamada baglantiyi nasil yapmalıyım? 

Yorum bağlantısı
Ali Dinçer
9 saat önce, Oktay Toker yazdı:

Hos bulduk İnceliyorum teşekkürler 

Buda laguna 1 aracima aliexpress den aldığım far ici şerit led uygulamam. Cift renk sinyal yandığında turuncu oluyor.

20170510_204352.jpg

20170510_203825.jpg

20170510_191740.jpg

Yorum bağlantısı
Ali Dinçer
19 saat önce, Misafir yazdı:
19 saat önce, Misafir yazdı:

Ali, sanayiden 5 uçlu 12volt 20 amper röle al. Röle üzerinde numaraları yazılı 

Servet bey yaptim sigortasini attirdi biraktim. Nerde yanlis yapmis olabirim. Sonradan xenon bagli araca ve ledlerde park isiklarina bagli. Ledlerjm kablolari kırmız siyah ve sari renk. Sari kablo sinyale paralel

20170512_184245.jpg

20170512_184323.jpg

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
On 5/11/2017 at 00:36, Ali yazdı:

Merhaba aracima gündüz ledi uyguladim. Fakat bunu park lambalarini iptal ederek yerine ledleri taktim. Sorum şu normal farlari actigimda gündüz ledlerinin kapanmasini istiyorum. Piyasada moduller var fakat kendimce basit bi yolu varsa uygulamak istiyorum. Nasil yardımcı olabilirsiniz?

Ad ve soyadınızı bildirin, üye adınızı değiştireceğim.

Gündüz farını kısmanız daha doğru olur. 

Yorum bağlantısı
Aydın Akın

Benim gibi rolenin r'sinden bile bir sey anlayamayanlar icin cok guzel bir video. 15 dakikada oldukca yol aldirdi bana :yes:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
Özgür Dalda

Mrblar aracıma sis için karşılama yapmak istiyorum,sorum şu mevcutta karşılama tetiği mevcut fakat ben bu + tetiği - ye nasıl ceviricem?

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Bir elektronikçiye transistörle baglantı yaptırabilirsiniz.

Yada Olurmu bilmiyorum tetik voltajına uygun olan minik roleye tetikletirsiniz,kontak pinlerinden direkt şase baglantısını açtırıp kapattırabilirsiniz.

Başka çözümlerde uygulanabilir aklıma gelenler bunlar.

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
Oktay Toker

Minik elektronik kart montajlarında kullanılan 20amper role pinleri ve otolarda kullanılan klasik 5 bacaklı role pinleri eşleştirmesi.

rolebaglantısı.jpg

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
Oğuz Çevik

Merhabalar herkese

Geri vites kamerasinin 8 saniye devrede olmasi gerekiyor geri vitesten cikilsa bile. Aksi takdirde hata veriyor. 

Bunun icin basta cinden bir delay cihazi aldim ama surekli kameranin acik oldugunu goruyorum. Adamlar bildigimiz kamerayi surekli calissin nasilsa hata vermez moduna getirmisler :)

ben simdi elodan zaman ayarli role aldim

baglantiyi su sekilde dusunuyorum

dogru mudur?

image.jpg

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Oğuz Çevik
32 dakika önce, Oktay Toker yazdı:

Hata görünmüyor.Aynen bu şekilde baglarsan istediğini verecektir.

Teşekkürler abi. Deneyeyim inip.

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Bende aynı sorun var.Kendim mini süre ayarlı röle yaptım.

Dar alanda ileri geri manevra yaparken kamera artık hemen devre dışı kalmıyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oğuz Çevik
(düzenlendi)

Cinli sahtekarlara kaptirdigim paraya yaniyorum. 7 dolar bosu bosuna kaptirdik. Ama iste insan arastirmadan ogrenemiyor hem de bazen basiret baglaniyor :D 

tarihinde Oğuz Çevik tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • 5 ay sonra...
Fatih Kurnaz
On 16.12.2017 at 02:31, Oktay Toker yazdı:

Minik elektronik kart montajlarında kullanılan 20amper role pinleri ve otolarda kullanılan klasik 5 bacaklı role pinleri eşleştirmesi.

rolebaglantısı.jpg

Oktay bey,

Youtube videolarında izlediğim bir arkadaşımız şöyle bir şema kullanmış H4 sorunu için ve sonuç başarılı olmuş. Araya bir adet diyot ekleyerek akımın yönlendirilmesi ile çözmüş sorunu. 6A10 kodlu diyotu jumper mantığı ile bağlamış anladığım kadadrıyla. Hiç kullandınız mı bu yöntemi?

Ekran Alıntısı.JPG

Yorum bağlantısı
Fatih Kurnaz
(düzenlendi)

Ancak kafama takılan şu: TOFAŞ araçlarda kolu aşağıya/yukarıya çekerken elekrik bağlantısı tamamen kesiliyor ardından diğerine geçiyor. Ford araçlarda kolu kendinize çekerken anlık da olsa H4 ampülde kısa ve uzun hüzme birlikte yanıyor. Bu şemaya göre ortadaki çizime bakarsak; kısa koldan mevcut gelen 12v elektriğe bir de uzun koldan gelen ikincil 12v eklenecek. Bu durumda ampüller bir süreliğine 24v elektriğe tabi olacak. Bu durum ne yaratır tam çözemedim?

tarihinde fatih kurnaz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Diod üzerinden geçen akımı tek taraflı iletir ve kısa far uzuna gelen elektiriği aynen almasını saglar.Üst üste voltaj binmesi gib durum yok.Kısa gelen bvoltaj zaten kesildiği için uzun far voltajını diod iletmiş olacak.

Rolelide aynı mantık geçerli.Üst üste voltaj binsede Kaynakta 24v yoksa 24v olması mümkün degil.

Konuyu inceleyeniz.

Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Naci Kesen

Üstatlar merhaba,

Epeydir takipcinizim,çok şey öğrendim sayenizde,allah razı olsun,üye olmak da bugüne nasip oldu.İzmirden selamlar.

Aracıma demon eye ya da şeytan göz olarak da bilinen uygulamayı yapmak istiyorum.1 watlık soğutuculu power ledlerim var ve farlarım açma işlemi yapmadan merceğin içine yerleştirebilme sabitleme alanına sahip.Uzun ömürlü ve sağlıklı çalışması adına seri bağlantı ile sabit akım sürücüsü de kullanacağım.

Bu ledlerin parkları açtığımda yanması kısa farları açtığımda da sönmesi için röle bağlantısı yapmak istiyorum.Bu bilgiler dahilinde sorularım şu şekilde;

1- Kullanmam gereken röle 5 pin 12V-20A mi olmalı ?

2- park ve kısa farların ikisinden de paralel bağlantı mı çekmeliyim ? sadece tek fardan hat çekmem yeterli mi ?

3-Bağlantı şemam aşağıdaki şekilde doğru mudur ?

30/park(+)

85/kısa far(-) ya da şase

86/kısa far(+)

87a/ power ledlerin bağlı olduğu sabit akım sürücüsü(+)

4-Röle 30 nolu bacağa park(+) dan bağlantı yapacağım için araya yine de sigorta eklemeli miyim ?Bağlantının sağlıklı olması açısından sigorta eklemem gereken başka bir yer var mı ve sigortalar 10 amper mi olmalı ?

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

1.Evet.

2.ledleri seri baglayacaksanız aynen bir yerden tetik mantık olarak yeterlidir.

3.Doğru.

4.bulabilirseniz 3 amperlik sigorta fazlası ile kafi olacaktır.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Naci Kesen

Teşekkür ederim Oktay Bey.

Uygulamayı bitirince bağlantı ve sonuç fotolarını da eklemeye çalışacağım.Uygulamayı düşünen arkadaşlara da görsel olarak fikir vermiş oluruz.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...