İçeriğe Yönlendir

Farların ve merceklerin iç temizliği ve tamiri

İsmail Yılmaz 2

Recommended Posts

Oktay Toker

nemli bir şey ile silinmiş ve kurulanmamış gibi.Yada bu kısım kurumuş ama silinme esnasında farkedilmemiş.Farı toplamadan önce olan bir durum gibi.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Sorun olmaz.

Siyah görünce karartma yapılmış diye düşündüm.Galiba film çekilmiş

O vakit ya fabrikasyon hata diyeceğim ki bu bence zor ihtimal,temizlik sıvısı ile temizleme yapıldı ise bu daha güçlü bir olasılık.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Nemlenme ve buğulanmaya benziyor. Farın içinde ara sıra oluşuyor olabilir. Farın havalandırma delikleri kontrol edilebilir, tıkanmış olabilir. Kapaklar kontrol edilebilir.

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Yasin Şahin1679652635
(düzenlendi)

Merhaba arkadaşlar;

Aracı ilk aldığımda sağ farda bir miktar buğu vardı pek içine dikkat etmedim sonra buğu geçince altta fotoğrafta eklediğim gibi siyah lekeler olduğunu gördüm. Kendim açıp temizlemek istiyorum ama açmadan önce bu temizlik için ne gibi bir işlem yapmam gerek tam bilemedim. Sonuçta klasik oluşan toz vb bir leke değil tahminim pas-okstik gibi bir şey. Bu arada farlarım orjinal fabrika çıkış xenon.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

post-8256-0-33219900-1436167180.jpg

post-8256-0-13932100-1436167181.jpg

post-8256-0-81041900-1436167181.jpg

tarihinde Yasin Şahin tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Nemlenmeden dolayı camdaki biriken islerin krom yapıya yapışmasındann kaynaklı bir durum.Taze iken açılıp mutlaka güzelce temizlenmesi şart.

Uzun süre geçti ise maalesef çıkması sıkıntılı hale gelebiliyor,çıkmaz ise her 2 fardaki çerçeve siyah zemin olarak boyanacak yani karartma denilen işlem yapılacak.

Bu farlarda kronik bir sorun.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yasin Şahin1679652635

Nemlenmeden dolayı camdaki biriken islerin krom yapıya yapışmasındann kaynaklı bir durum.Taze iken açılıp mutlaka güzelce temizlenmesi şart.

Uzun süre geçti ise maalesef çıkması sıkıntılı hale gelebiliyor,çıkmaz ise her 2 fardaki çerçeve siyah zemin olarak boyanacak yani karartma denilen işlem yapılacak.

Bu farlarda kronik bir sorun.

Hocam farlara estetik olarak bir müdahalede bulunmak istemiyorum, görüntüyü bozmamak adına. Yani karartma işlemi biraz zor.

Ne tarz bir temizleyici bunu çıkarabilir ki ? Bir de bu leke farı açmadan arka taraftan bir müdahale ile geçebilir mi acaba?

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Farlar açılmadan yapılacak tazziikli sıvı temizliği işe yaramaz.Farlar açılacak dikkatlice silinecek.Sıvı kullanmanız zor çünki krom yapı çok naziktir hafif zorlamada kolayca krom deforme olur.

Dıştan temizlik sonrası krom yapıda beyaz lekeler oluşuyor ve sonuç olarak fazla değişen bir durum yok kaldıki bu siyah lekelerin çıkmasıda sadece bilinmezlik olur.

Bulabilirseniz ve yaptıabilirseniz sadece lazer teknik ile krom kaplama yada tabanca sistemli krom kaplama bu işin tek çözümü olabilir.Şimdiye kadar bunları yaptıran arkadaşa dair yorum okumadım.

Daldırma tekniği ile krom kaplama işe yaramaz.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
Serhat Tapkı
arkadaşlar far nasıl temizlenir anlatıyorum ben defalarca temizledim.

. farın içini öncelikle bol ılık su ile çalkalıyoruz. ve bunu 1-2 sefer yapıyoruz.

. daha sonra ,farın içine yarım çay bardağı pril ( özellikle pril ) döküyoruz.

. ve yine ılık su ile çalkalıyoruz,içindeki suyu dökmeyip 5 dakika bekletiyoruz,farın içindeki kir iyice yumuşuyor.

. sonra döküp bol ılık su ile çalkalayıp farın içine yine aynı oranda pril döküyoruz ve 5cm x 5cm lik kare kesilmiş bir süngeri farın içine atıyoruz ,sünger çok ince olmalı 2veya 3 mm .

.ve 1 litre ılık su döküp bol bol köpürterek farı çalkalıyoruz ,farın içindeki sünger ince olduğu için heryeri temizler.

. durulamaya geçiyoruz, bol su ile iyice duruluyoruz.

. en önemli nokta burası dikkatli okuyun ve uygulayın....

....... iyice duruladıktan sonra kireç lekesi kalmaması için bulaşık makinalarında kullanılan parlatıcıdan farın içine kola kapağı ile 1 kapak dökün ( eğer parlatıcı yoksa aynı oranda sirkede kullanabilirsiniz ) ve iyice durulayıp hava ile kurutun, farlarınız ilk günki gibi pırıl pırıl olacaktır.

Farlar açılmadan yapılacak tazziikli sıvı temizliği işe yaramaz.

Oktay hocam merhabalar,

Bu teknik ile hafta sonu bir farı mı temizleyeceğim.

Daha önce bir süre kapaksız kullanıldığı için içinde toz ve buhar damlaları var. İlk önce hava tutarak kaba pisliği atmayı düşünüyorum. Farın içinden D1S ampul ve balast ı çıkaracağım. Far yükseklik ayarı da otomatik sanırım o motor farın içinden sökülemez? o bölgeye fazla su getirtmemeye çalışırım. Bana tavsiye edeceğin başka bir nokta var mı? Tecrüben den faydalanmak isterim.

Selamlar.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Oktay hocam merhabalar,

Bu teknik ile hafta sonu bir farı mı temizleyeceğim.

Daha önce bir süre kapaksız kullanıldığı için içinde toz ve buhar damlaları var. İlk önce hava tutarak kaba pisliği atmayı düşünüyorum. Farın içinden D1S ampul ve balast ı çıkaracağım. Far yükseklik ayarı da otomatik sanırım o motor farın içinden sökülemez? o bölgeye fazla su getirtmemeye çalışırım. Bana tavsiye edeceğin başka bir nokta var mı? Tecrüben den faydalanmak isterim.

Selamlar.

Farı açmadan düzgün temizleyemezsin. Mercek motoruna su gelmesi sorun çıkarabilir. Seviye motoru farın arkasına çevirerek çıkarabilirsin.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serhat Tapkı
(düzenlendi)
Farı açmadan düzgün temizleyemezsin. Mercek motoruna su gelmesi sorun çıkarabilir. Seviye motoru farın arkasına çevirerek çıkarabilirsin.

Selçuk hocam, d1s ampul çıktıkran sonra mercek çıkarılabilir gibi görünüyor arka kapağını açtığımda bakmıştım. Kapak geniş olduğu için mercek dışarı çıkacaktır diye düşünüyorum. Seviye motoru ise farın içinde dışarıdan bağlanmıyor nasıl çıkar pek kestiremedim. Daha önce birkaç kez far sökmüştüm ancak bu sefer yapmayı düşünmüyorum. İçerisini temizlendiği kadar temizleyip orjinalliğini bozmadan takmak istiyorum. Farın boş halde çıkmasına 450 tl dediler :shok:

Farların durumu.

J6NELW.jpg

48QRmp.jpg

52XR9D.jpg

0Lg2VR.jpg

tarihinde Serhat Tapkı tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Ben halojen zannettim, onların seviye motoru dışarıda oluyor genelde. Bu farı tamamen açmak gerekicek gördüğüm kadarıyla.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 4 ay sonra...
Salih Arıkan

Can sıkıntısından dolayı yedek farımın kararmış merceğini tamir etmeye çalıştım yorumlar değerli ustalarımızın :)

Öncelikle testlerime başlamadan her fotoraf sabit bir prof makinayla uzaktan kumanda ile çektim merceğin yerini sabitledim ve başladım önce clear lens denemesi yaptım ve kesilme çizgisine baktım ardından reflektörü kararmamış tarafını üste getirdim ve d2s ampülün çentiğinin tam karşısına aynı çentikten açtım reflektörü ters çevirdiğimde porselenin tekrar alt kısımda kalabilmesi için bu denemeleri hepsini fotorafladım altta gördüğünüz gibi ve son olarak kararan reflektörü ince ve titiz bir çalışmayla alüminyum bant ile itina ile kararan kısımları kapladım sounuçlar resimlerde yorumlarınızı bekliyorum hepinize teşekkürler

clear mercek kararmış reflektör

1.JPG

fresnel mercek kararmış reflektör

2.JPG

fresnel mercek kararan mercek ters çevrilerek takılmış hali ( d2s ampülün altında yeni oyuk açılarak porselen tekrar altta kalması sağlandı)

3.JPG

fresnel mercek tamir edilmiş reflektör

4.JPG

fresnel mercek tamir edilen reflektör ters takılarak  ( d2s ampülün altında yeni oyuk açılarak porselen tekrar altta kalması sağlandı)

5.JPG

test ortamı genel görüntü

6.JPG

tamirden önceki kararmış reflektör

7.jpg

tamirden sonraki reflektör

8.JPG

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Merceğin duvara yakınlığı ışık yogunluğu olarak durumu biraz etkiler,yanıltabiliyor.

1 ve 2.Resimlerdeki hali olması gereken odak derecesinde lakin ışık yogunluğu hali ile reflektör kararması ile oldukça zayıf.

Reflektöre aliminyum bant yapıştırdıktan sonra Reflektör odak açısı neredeyse en az 2 kat artmış.Kırılmalar fazlası ile belli oluyor.Işık yogunluğu gayet iyi.Odak Açısı artışı mesafeyi kötü etkiler.Araç önünde aşırı ışık yoğunluğu demektir.

Ters reflektörde çizgi netliği bozuluyor.

Resimlerden gördüklerim bunlar.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Bozz

Güzel bir paylaşım, teşekkürler. Alüminyum bantı nereden aldınız, markası nedir? Ne ile yapıştırdınız reflektöre bilgi verirseniz sevinirim.

Yorum bağlantısı
Salih Arıkan
(düzenlendi)
18 dakika önce, Mehmet Bozz yazdı:

Güzel bir paylaşım, teşekkürler. Alüminyum bantı nereden aldınız, markası nedir? Ne ile yapıştırdınız reflektöre bilgi verirseniz sevinirim.

en basit koçtaştan bulabilirsiniz. Genelde her hırdavatcıda bulunuyor ve kendinden yapışkanlı zaten extra bi yapışkan malzeme kullanmıyosunuz.

21 dakika önce, Oktay Toker yazdı:

Merceğin duvara yakınlığı ışık yogunluğu olarak durumu biraz etkiler,yanıltabiliyor.

1 ve 2.Resimlerdeki hali olması gereken odak derecesinde lakin ışık yogunluğu hali ile reflektör kararması ile oldukça zayıf.

Reflektöre aliminyum bant yapıştırdıktan sonra Reflektör odak açısı neredeyse en az 2 kat artmış.Kırılmalar fazlası ile belli oluyor.Işık yogunluğu gayet iyi.Odak Açısı artışı mesafeyi kötü etkiler.Araç önünde aşırı ışık yoğunluğu demektir.

Ters reflektörde çizgi netliği bozuluyor.

Resimlerden gördüklerim bunlar.

peki farını açamayanlar ve sağlam mercek bulamayanlar için yapılmasını tavsiye edebilir misin Oktay abi ?

tarihinde Salih Arıkan tarafından düzenlendi
saoruyu yöneltiğim kişiyi belirtmemişim
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Bu işlem için bir çok far modeli mecburen açılması şart.

Bant olduğu için yapışkanlık ömrü uzun olmayacak buda bir gerçeklik.

Krom boyama içinde mutlaka iç orijinal krom silinmeli ve micron kalınlıkta krom kaplama ve ömrü olan bir krom kaplama yapılabilir ise tabiki sonucu ne olur bilmiyor olsamda krom boyama meblasına ve zaman harcamaya degermi buda tartışılabilir.

Oldukça zor bir tamirat yöntemi içeren bir parça olduğu için ve mesafe bazlı bir aydınlatma iyileşmesi garantisi olmayan bir işlem için  tavsiye etmeyeceğim bir çalışma olur.

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Alüminyum bant uygulaması büyük hata olmuş , daha doğrusu geçici yani günü kurtaran bir çözüm olmuş demeliyiz . 

Daha kalıcı bir çözüm olan  Elektroforetik lak kaplamayı tavsiye ederim ,  otomobil endüstrisinde 200C veya 600C lik açılı parlaklıklar kullanılabiliniyor . Yüksek ısıya dayanıyor , orjinale en yakın uygulama tekniği budur ama mercek değişiminden pahalıya mal olacaktır ...

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Güzel çalışma, teşekkürler. Fresnel merceğin dağılımı daha yumuşak :)

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Oktay Toker
(düzenlendi)

Güzel çözüm hoşuma gitti.

Mercek lensi isleri temizliği ne olacak?Ön camdan daha çok ışık seviyesine engeli var.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...