İçeriğe Yönlendir

Mercedes-Benz E W211 (2002-2009) Bi-xenon ve mercek

Erhan Martin

Recommended Posts

Erhan Martin

Merhabalar, konu başlığı açmadan önceki çıkan uyarıda tüm araç modellerinin konusu olduğu yazılı ama ben araç modelimi bulamadım. Eğer var ise konu taşınabilir.

Bilgi almak istediğim konular;

1- Bi xenon farlarımı araç çalışır çalışmaz sürekli yanması gibi bir seçeneğim var. Acaba araç ilk çalışırken sıkıntı olabilir mi? Yani aracı çalıştırdıktan sonra farı kendi elimle manuel mi açmalıyım yoksa herhangi bir zararı olmaz mı?

2- Gündüz farı veya Led hangi uygulamayı önerirsiniz? ( aracın üzerinde çok değişiklik yapmak istemiyorum yani çok yapmacık durmasın ama gündüz ışıklarının belirgin olmasını istiyorum )

3- Virajlarda sislerin yanmasını sağlayacak çözümler var mı? Forumda okuduklarımda kafam karıştı, sinyaller yanınca yanan değil direksiyonu çevirince yanan isterdim.

4- Son sorum aydınlatma ile ilgili değil ama site kullanıcılarında elektrik/elektronikçiler oldukları için burada da bilgi almak istiyorum. Aracımda sonradan takılmış AİRMATİC havalı süspansiyon sistemi var

( başka bir Mercedes'ten orjinal parçalarla takılmış ) sistem çok düzgün çalışıyor ancak ayar düğmeleri yok. Sport veya Comfort seçeneklerini kullanamıyorum ve aracı istediğim an alçaltıp yükseltemiyorum bu düğmeyi takabilecek birini bulabilir miyiz?

Şimdiden teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Barış Sözüak

1 nolu madde için şunu demek mümkün:

Balastlar halojenler gibi değil elektronik yapıda olduklarından geniş bir voltaj aralığında sabit çıkış ile lambaları yakarlar. çektikleri akım ile beslendikleri voltaj çarpımı güç olarak çıkışında verdiklerinden yanarken motora start verdiğiniz zamanlarda akü durumuna göre 5-6 voltlara kadar düşen gerilimle çıkış vermeye çalıştıkları an en çok akım çektikleer andır ve yüksek akım da elektronik elemanları daha çok yıpratır.

Örneğin motor çalışmaz durumda akü voltajı 12 volt iken çekilen akım 3,5 -4 amper arası iken motor start esnasında bu akım 7-8 amperlere çıkar. Bu durum elbette farketmişsinizdir balastlar ilk enerjilenme anındaki akım değerlerine benzer. Yani her motor çalışması balastlar kapalı ilen enerjilenmesi gibidir. Bu da start-stop çevrim ömrü belirli olan balast ve lambanın ömründen yer. Bunun yanında erken yaşlanma sonucu aydınlatma elemanlarının ömürlerinin beklenenden daha kısa olması da yani kataloglarda verilen normalde 3000saat ömrün yanında %3 kısım için verilen 2000 saatlik ömre düşmesi gibi yan etkisi olabilir. Xenon lambalarda eğer lamba 15 dk dan kısa süreli söndürülecek ise söndürülmemesi ömrünü arttırır. Yani ne kadar sık aç kapa o kadar kısa ömür.

2. madde için ben ilk yaptığımda park lambası yerine takabileceğim (farı açmadan) çift powerled kullanan bir lamba tasarımı kullanmıştım. Bu halde 5 cm uzunluğunda dipsiz lamba yuvasına girebilecek genişlikte pcb kesip üzerlerindeki bakır hattı soğutucu olarak kullanıp uygun kanallarla lamba soketinden de enerji alıp aracın orijinal reflektöründen birkaç noktada yansıyan gündüz farım olmuştu. Sonuçta zevk sizin. Kendiniz karar verin derim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

1--2.

Direkt xenon çalışmasını xenon ömrü için ben çok tavsiye etmem.yoksa diğer türlü sıkıntı olacağını sanmıyorum.Fabrika testleri buna uygundur.

Gündüz farı düşünüyorsanız Sis farına linkteki uygulamayı tavsiye ederdim ama far hizasında olduğu için ve çizgili yapıda yani düz çizgiye sahip olduğu için sonucun çok olumlu olacağını düşünmüyorum.

http://www.geceucusu...z-fari-sistemi/

Yada orijinal sinyal bölümüne çift duyulu ampul soketi yapılır,yeni nesil çift duy girişili beyaz ve sarı olarak bulunur ise bu şekilde gündüz farı yapılır ve role devresi ile sinyal olarakta rahatça kullanılır.

3.Virajlarda sisleri sinyale bağlamak kolay yöntem.Satış linklerinde direksiyon hareketi ile çalışan sistemler artık mevcut ve hesaplı fiyata alınabilecek halede geldi.

4.Öncelikle bu tuşları edinirseniz ve yerinde soketi mevcut ise kendinizde takabilirsiniz.Tuşlar için soket yok ise bu işi bilen birini bulmak zor ama serviste danışmışsındır belki lakin buralardada bulamıyorsan Merco forumlarında yapan var ise danışıklı yapılma aşamaları için yapan kişiler ile görüşmen şart.

Yoksa bir elektirikçiye giderek yaptır cümlesi anlamsız olacak.İyi araştırmak şart.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 8 ay sonra...
Ozan Önal

iyi günler aracaım 2004 w211 e320, km nedeniyle ön farlar sararmıştı. aydınlatma oldukça zayıftı. kesme çizgisi bile neredeyse görünmez durumdaydı. farlar açılarak içten ve dıştan temizlendi ayrıca mercekte silindi. şu anda eskiye oranla oldukça iyi ve kesme çizgisi çok net belli oluyor. ama genede sanki bir eksiklik var gibi.ampüller orjinal olarak geçen sene yenilendi.

işlemi yapan ustamla konuştum. makyajsız kasa w211 lerde hella merceğin kullanıldığını ve merceğin yapısı gereği biraz mat olduğunu bununda aydınlatma performansını düşürdüğünü söyledi. daha önce makyajsız w211 e makyajlı kasa w211 in gene hella olan ama daha parlak ve şeffaf olan merceğini takarak çok güzel bir aydınlatma sağlanabileceğini söyledi.

sizce bu bilgi doğrumu ve gerçekten işe yararmı.

yada bu kasa mercedeslerde kullanılan mercek yerine başka bir modelin yada markanın merceğini kullanarak daha iyi bir aydınlatma elde etme şansım olurmu.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Eski Hella ile yeni Hella bi-xenon aydınlatma kapasitesi olarak bariz bir fark görebileceğinizi düşünmüyorum.Bilği kısmen doğru lakin dediğim gibi.

Takılan merceğin reflektöründe isten dolayı silindiğinde reflektör kromuna ışık vurarak bakıldığında yanma olduğunu görebilirsiniz.Ampul girişinin olduğu dip kısımlar ve üst kısımda hafif siyahlanmalar bile ışık performanısnı oldukça fazla etkiller.

Bu işlemde bence reflektörü daha temiz bir mercek alınıp takılırsa daha iyi sonuç alırsınız.Mercek reflektörü kusurlu ise ampul değişiminin faydası olmaz.

Yeni tip Hella serisi zaten kullanabileceğiniz en iyi ürünler.Lakin bu merceklerin boyutu kısa olduğu için montajı biraz zorlasada kullanabilirsiniz.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
On ‎19‎.‎02‎.‎2016 at 16:56, Ozan Önal yazdı:

iyi günler aracaım 2004 w211 e320, km nedeniyle ön farlar sararmıştı. aydınlatma oldukça zayıftı. kesme çizgisi bile neredeyse görünmez durumdaydı. farlar açılarak içten ve dıştan temizlendi ayrıca mercekte silindi. şu anda eskiye oranla oldukça iyi ve kesme çizgisi çok net belli oluyor. ama genede sanki bir eksiklik var gibi.ampüller orjinal olarak geçen sene yenilendi.

işlemi yapan ustamla konuştum. makyajsız kasa w211 lerde hella merceğin kullanıldığını ve merceğin yapısı gereği biraz mat olduğunu bununda aydınlatma performansını düşürdüğünü söyledi. daha önce makyajsız w211 e makyajlı kasa w211 in gene hella olan ama daha parlak ve şeffaf olan merceğini takarak çok güzel bir aydınlatma sağlanabileceğini söyledi.

sizce bu bilgi doğrumu ve gerçekten işe yararmı.

yada bu kasa mercedeslerde kullanılan mercek yerine başka bir modelin yada markanın merceğini kullanarak daha iyi bir aydınlatma elde etme şansım olurmu.

Silinen merceğin performansı vasat olur, aynısının yenisiyle değiştirilmesi yeterli olacaktır.

Yorum bağlantısı
Ozan Önal
On 19.02.2016 at 19:21, Oktay Toker yazdı:

10 metre civarından düz zeminde bir far yanarken resimleyip eklerseniz yorumlar biraz daha netleşecektir.

oktay bey fotoğrafları ekliyorum. garaj 10 metre genişlikte olmadığı için maksimum 4metre uzaktan çekebildim. resimlerin biri  4metre diğeri 1,5metreden çekildi

20160220_183907.jpg

20160220_183926.jpg

Yorum bağlantısı
Ozan Önal
23 saat önce, Selçuk Keleş yazdı:

Silinen merceğin performansı vasat olur, aynısının yenisiyle değiştirilmesi yeterli olacaktır.

selçuk bey mercek sadece nemli bez ile silindi. farlara yapılan işlem gibi zımpara pasta cila yapılmadı. genede etkisi olurmu.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
1 dakika önce, Ozan Önal yazdı:

selçuk bey mercek sadece nemli bez ile silindi. farlara yapılan işlem gibi zımpara pasta cila yapılmadı. genede etkisi olurmu.

Foto çekiminde karartma yapmadıysanız mercek değişimi şart görünüyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ozan Önal

telefon ile çektim. hiç bir oynama yapmadım. isterseniz merceklerinde resmini çekip gönderebilirim.

birde bu mercekleri nereden alıcaz. çıkma falan alınsa aşağı yukarı aynı durumda olur. servis sadece merceği satmıyor. 

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut
6 dakika önce, Ozan Önal yazdı:

ararken nasıl bir mercek sorucam peki.parça nosu yada modeli markası nedir.

Alacağınız mercek bu Hella E55 D2S 

2x-GENUINE-OEM-Hella-E55-Bi-Xenon-Light-

Genuine-OEM-Hella-E55-Xenon-Light-HID-D1

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ozan Önal

mahmut bey ilginize teşekkürler.

bunlar bi-xenon içinmi yoksa bi-xenon için başka bir mercekmi gerekli. gerçi son resimde merceğin üstündeki motor sanırım bi-xenon fonksiyon motoru.

birde türkiyede nerden alabilirim. google aradım ama hep yurtdışı çıkıyor.

Yorum bağlantısı
Ozan Önal

arama yaparken bir forumda okudum e55 mercek yerine evox-r mercek önerilmiş. ne dersiniz dahamı iyidir birde benim mercek yerine evox-r uyarmı

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

4 saat önce, Ozan Önal yazdı:

arama yaparken bir forumda okudum e55 mercek yerine evox-r mercek önerilmiş. ne dersiniz dahamı iyidir birde benim mercek yerine evox-r uyarmı

Mahmut daha net yorum yapabilir.

Benim düşüncem.

Hella bozması.Reflektörü tam krom olmuş,lensi clear,perdesi dot tipi yapılmış.Aydınlatma ise bana göre azda olsa fark görünüyor ve bunuda farkını bizzat gördüğüm için clear lensine bağlıyorum.Reflektörü Hella reflektöründen farklı ve odak dagılımı o kadar iyi değil.Perde çizgisi dot tipini sevenler için ideal.Yurt dışı olarak fiyatı normal lakin buraya göre epeyce tuzlu denilebilir.

Alırsanızda bire bir aynen montajını yapabilirsiniz.

Her şekilde oem fabrikasyon Hella'ya ben kesinlikle değişmem.Aynı liklerden bakarsanız sıfır Hella versiyonuda alabilirsiniz.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ozan Önal

oktay bey ben evox-r hellanın farklı ve daha geliştirilmiş bir ürünü gibi anladım ama sizin yazdığınızdan anladığım kadarıyla tamamen apayrı bir marka ve kalite ürün sanırım. bilmiyorum yanılıyormuyum

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Hella Evox-R çin malı replika bir mercek kısa mesafe ve yanal aydınlatması iyi morimoto gibi ama selektörde zayıf ve reflektör çabuk kararıyor . OEM ürünlerden şaşmayın ...

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Özellikle sağdaki mercekte odak sapması var.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Seçkin Akpunar

merhaba arkadaşlar yeni aldığım bu aracın farları çok yetersiz önümü göremiyorum..nasıl bi çözüm bulabiliriz. araç farları normal sarı renkte..

13082724_10153700590143915_6187699644343132758_n.jpg

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
23 saat önce, seckinakpunar yazdı:

merhaba arkadaşlar yeni aldığım bu aracın farları çok yetersiz önümü göremiyorum..nasıl bi çözüm bulabiliriz. araç farları normal sarı renkte..

Merhaba, foruma ad ve soyadınızla üye olmanız gerekmekte, bildirirseni kullanıcı adınızı değiştireceğim.

Farların yetersiz olmasının bir çok nedeni olabilir, öncelikle bir duvarın 10 metre gerisinden bir kaç foto çekip gönderin, seviye ayarı düzgün mü, odak sorunu mu var, yorumlayalım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...