İçeriğe Yönlendir

Otoparkımızda yanan araç


Barış Sözüak

Recommended Posts

Barış Sözüak

Aslında konuyu sohbet kısmına yazacaktım ama orası tanışma şeklinde olduğundan ve güvenlik ile alakalı olduğundan buraya yazıp bir hatırlatma yapmak istedim.

Bu sabah sitemizin otoparkında bulunan 99 model VW Polo model araç (sadece benzinli) sahibi olan yaşlı amcanın çalıştırması esnasında alev alarak hurdaya döndü. Araç gayet bakımlı temiz bir araçtı.

Yangını pencereden görürgörmez asansörü bile beklemeden merdivenlerden koşarak inip 2-3 dk içinde aracımda bulunan emniyet için 1 kg değil 2 kg lik olan yangın söndürücü tüpünü kaptığım gibi tetiğe bastım. Yangın söndürücü yaklaşık 10 sn boyunca yangına hafif beyaz toz üfledi ve kaldı. Ardından onu atıp bahce sulama hortumunu kapıp müdahale ederken bina görevlisi yasal olarak her binada olması gereken 2 adet büyük boy (sözleşmeli olarak firma kontrolünde ) yangın söndürücü tüpünü kullanmaya çalıştı ama nafile onlarda püfleyip kaldılar. Üstelik yıllık olarak yenilendikleri gibi daha senenin ortasında olduğumuz halde.

Bu bilgiyi vermemin sebebi bu forumdaki herkesin aracında olduğuna emin olduğum yangın söndürücülerin aslında basit bir piknik ateşini bile söndürmekten aciz olduklarını bizzat deneyimleyip görmüş olmam.

Buradaki hemen hemen herkes aracına modlama yaparken elektrik bağlantısı ile uğraşıyor ama kullanılan kabloların gerek çapı gerekse yalıtkanları otomotiv tipi değil ev tipi. Bu tip kablolar ki gözümün önünde evin içinde bir anda alev alanını bile gördüğüm halde ne kadar tehlikeli kimse başına gelmeden bilemez.

Otoparktaki yangın büyük ihtimalle aracın çürüyen benzin besleme hortumunun olaydan 30 dk önce kısa bir tur atıp gelmiş olduğu halde sıcak motora basınçla yakıtı püskürtmesi ve bunun alev alması ama aracın plastik aksamı tutuştuktan sonra hurdaya dönmesi arasında geçen zaman 15-20 dk. Bu süre içinde hiçbirşey sonucu değiştirmedi ve çok kısa sürede gelen itfaiye basınçlı su ile aracı soğutup yangını söndürdü.

Sonuç olarak ben dersimi aldım. Sizlerin de başına gelebilecek böyle üzücü bir olayda hazırlıklı olmanız açısından paylaşmak istedim. Yangın söndürücülerinize güvenmeyin, markalı ve tarihi geçmemiş mümkün olduğunca büyük boy bir yangın söndürücü edinin. Elektrik tesisatı akü nedeni ile her ne kadar sigortalarla korunsa da çok yüksek akımları oluşturup uygun olmayan kabloları alevlendirebilir. Allah göstermesin ama herşey insanlar için diyerek tedbirli ve işin kuralına uygun malzemelerle modlamalarınızı yapmanız dileğiyle.

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Mehmet Bozz

Çok önemli bir konuya parmak bastiginiz icin tesekkurler, gercekten onemli bir husus ayni durum okulda basimiza geldi tatbikatta 8 tane tüple bir teneke icerisindeki atesi sonduremedik:( sonra tuplerin hepsini test etmek sartiyla yenilemistik

Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

öncelikle çabanızı tebrik ederim, bizim binanında her sene yenileniyor ancak durum ne bilemiyoruz tabi.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Güzel bir konuya değinmişsin. Bizde apartmanda kimsede yok sallamıyor kimse.

Yorum bağlantısı
Barış Sözüak

5 kg lik yangin sonduruculerin calisma omru maksimum 35 sn imis. Yani arabalarimizdaki 1-2 kg olanlar da en fazla 10 saniye puskurtuyor olmali. Sonuc olarak aractaki yangin sonduruculer ancak kucuk ve yanici sivi olmayan yanginlari sondurebilir.

Guvenlik kamera kayitlarini izledik. Arac otoparkimizin arka bolumunden gelirken tekerlekleri islak yani yakit sizintisi mevcut. On kisma gelip ortada 15 saniye bekledikten sonra hareket ediyor ve arkasinda yakit birikintisi birakiyor. Park ettikten sonra da kisa sure sonra aracin altindan one dogru yakit akmaya basliyor. Buna ragmen surucu de bina gorevlisi de orada olmalarina ragmen gormuyorlar. Biraz uyanik olsalar zaten sizintiyi gorecekler ama isin ilginci aracta lpg yok ve benzin resmen oluk oluk akarken aracin hala motor gucu ile hareket ediyor olmasi sasirtici. Aman dikkat inerken binerken ayrildigimiz yerde sivi birikmesi olmus mu bakmayi unutmayin.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...