İçeriğe Yönlendir

El wire neon kablo montajı

Uğur Atılgan

Recommended Posts

Uğur Atılgan

merhabalar. röle ile ilgili internette bilgi ararken siteyi buldum ve bunca zaman nasıl böyle değerli bir siteyi farketmemişim diye hayıflandım.

her konu başlığı bilgi ve yardımlaşma dolu. boş gevezelik eden bilmeden konuşan nerdeyse yok gibi.

şimdi sizlerin fikrini almak istediğim konuya gelelim.

aracım için(2011 fluence) aliexpress den el wire(neon kablo) siparişi verdim. internette uygulama yapan çoğu kişi arka kapıların elektriğini kapı içindeki düğme ışıklarından almış.

benim amacım ise kapıların hepsine kablo çekip sigorta kutusunun orada birleştip anahtarlı bir sistem yapmak. amacım canım istemediğinde kapatabilmek. çünkü diğer yöntemde istemediğim zaman devreden çıkarma gibi bir şansım olmayacak. ancak bu durumda da arka kapılardan gelecek kabloları sigorta kutusunun oraya kadar çekme ile ile ilgili sıkıntı olacak. bu konuda sizin önerebileceğiniz bir çözüm varmıdır?

bu arada verdiğim sipariş paketinde 1 adet el wire inverter var(5 metreye kadar yeterli). diğer arkadaşların yaptığı gibi kapı elektriğinden almam gerekicekse 4-5 tane daha inverter bulmam gerekicek.

Yorum bağlantısı
Gökhan Tongay

Tek yerden gelecekse kablolar döşeme altından ve kapı şasesinin içerisinden geçirmeniz gerekli.

Yorum bağlantısı
Uğur Atılgan

diyelim kablolamayı yaptım. bütün kabloları sigorta kutusunun oraya kadar çektim, şimdi aklıma takılan soru elektriği nerden nasıl almalıyım? faları yakınca yanmasını istiyorum, 

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Fluence da far anahtarı yok bu yüzden direksiyon altından sinyal kol kablo demetini takip ederek park kablosuna ulaşın . Sinyal koluna çok yüklenmemek için röle ile tetikleyin sistemi ...

Yorum bağlantısı
Uğur Atılgan

mahmut bey ilginiz için teşekkürler.

birkaç gündür düşünüp duruyorum, siz değerli ustalardan yardım bekliyorum

aracımda ses sistemi olduğu için aküden güç kablosu çekili. şimdi o amfi güç kablosunun yanından araç içine ayrıca kablo çeksem, neon kablolara gücü ordan versem, park lambaları yandığı zaman yanması içinde resimde görülen gösterge ışığı ayar  düğmesinin ışığını kullansam(parklar açılınca bu ayar düğmeleri de yanıyor) kabaca şemada çizdiğim gibi bir bağlantı olabilirmi?

gösterge ayar düğmesinin elektriğini değilde, ordan gelecek küçük bir akım ile kapanacak anahtar devresi röle mi olur?(bu düğmelere giden elektrik değerlerini değiştirmeyi pek istemiyorum) eğer öyleyse ne çeşit bir röle kullanmalıyım? değilse ne gibi bir elektrik devre elemanı olur? far yükseklik ve aydınlatma ayar düğmesinin resimlerini ekliyorum

neon.png

20160113_181325.jpg

20160113_181155.jpg

20160113_181201.jpg

Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Sümer Cem DOĞU

Şemanız doğru.Ben bahsedilen şekilde sonradan taktığım teybimin tuş ışıklarını yakıyorum.Aynı şekilde amerikan park modülüne sahibim.Tek fark benim aldığım amerikan park modülünün herşey içerisinde.

http://www.elo.com.tr/otomatik-far-acma-kapatma-rolesi/

bu linkteki röleyi kullanabilirsiniz.Bu röleye uygun soket te alırsanız kablo bağlantınız çok kolay olur.Park lambasından T bağlantı ile rölenin 15 numaralı terminaline kablo alacaksınız.30 numaralı terminali akünün pozitif tarafına, 31 numaralı terminali ise negatif tarafına bağlayacaksınız.Bu aşamadan sonra 87 numaralı terminal, kuvveti aküden alacak, açılma komutunu ise park lambalarından alacak.Yani 87 numaralı terminali inverter'ın artı kablosuna bağlayacaksınız, eksi kısmını da herhangi bir şaseye bağlayabilirsiniz.

Dipnot : Aküden aldığınız her artı kutbu kablosu için bıçak sigorta soketi ve kullanılan elektronik komponentin çektiği akıma göre bıçak sigorta kullanımını tavsiye ederim.Bu durumda 10 amperlik bir bıçak sigorta eklemeniz tavsiyedir.KAYNAK : http://www.elo.com.tr/resimler/product_cat/pdf/20far-yakma-rolesipdf_cac45.pdf

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 11 ay sonra...
Uğur Atılgan

tekrardan merhaba.

bildiğiniz gibi konuyu açtığımda neon kabloların elektriğini direksiyon altında biryerde toplamayı planlıyordum. ancak kapı içlerinden gelen kablolar molex connector gibi soketli yapıda olduğu için ve bunları da sökmek işime gelmediği için projeden vazgeçmiştim.

ancak geçen hafta elektriği kapı elektriğinden almaya karar verdim ve ön kapıların montajını bitirdim. arka kapıları da bitirince hem yapım aşamalarının ve son görüntünün fotolarını yükleyeceğim.

şu anki sorunum ise bu neon kabloların inverterlerinden gelen çınlama sesi. teyp açıkken çok fazla hissedilmiyor ancak onun dışında insanı sinir edecek şekilde tiz bir ses var. bu sesi gidermenin bir yolu varmıdır acaba?

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

O sesin olması invertör beslemesinin yeterli akımı tam saglayamadığı için çekilen akımın içindeki bobin yada mosfet varsa bunların üzerindeki frekans etkisi.Gidermek anacak daha saglıklı ve çekilen akıma daha iyi yanıt verebilen bir invertör ile olur.Yada elinizdeki o invertörün bilğisi olan elde mosfet yada bobini daha güçlü olan ile değişimi yapılmalı.Şuda olabilir voltajı yükselten bobin varsa bu bobinin sargısı iyi değildir buda bu sese yolaçabilir.Lakin buda biraz sıkıntılı olabilir.

Aynı seste uzun süre kullanımda net söyleyemem lakin ısınma sonrası hataya düşme olasılığı olabilir.Bunun haricinde ses izolasyonu güçlü olan bir şeyle üzeri sarılabilir lakin buda izalasyon maddesinin ses aralık özelliklerini bilerek yapmak lazım yoksa işe yaramaz. 

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Bu işleme dair usta duymadım,okumadım.Lakin iyi bildiğiniz tuningci var ise onlara yaptırabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Aydın Akın

Elektrikten, elektronikten, söküp takmaktan (İp neonda bir yerleri fazlasıyla söküp takmaya da gerek yok aslında), hatta + ve - den anlayan bir usta kolaylıkla montajını yapacaktır diye düşünüyorum. 

Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Aydın Akın

Bunlar internet üzerinde bulabileceginiz uygulama örneklerinden ikisi sadece. Yararli olabileceğini düşünüyorum. 

------------------

Bu da Benim yapmak istediğim uygulama. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Aydın Akın

Konuya noktayı ben koymuşum, hazır mevzu canlanmışken yeni cümleye de ben başlayayım bari :)

Aracımda kapı iç açma kollarına iç ambiyans (parklar) aydınlatmasına bağlı şekilde led montajı yaptım. Parklar yandığında kapı açma kollarındaki ledler de yanıyor. Bununla beraber kapı trimlerine de neon uygulaması yapmak istiyorum. Yine aynı şekilde iç ambiyans (Parklar) ışıklandırmasına bağlı olacak.

Daha önce hiç neon uygulaması yapmadım, görmedim, duymadım. Bu nedenle nasıl yapacağımı bilmiyorum, bu birinci sıkıntım. Bununla ilgili videoyu buldum aslında, yukarıda paylaştıklarım. yapabileceğimi düşünüyorum.

İkinci sıkıntı ise; 5 metre neon almayı düşünüyorum. Bunu da 4 kapıdaki ve ön göğüsteki her bir trime göre kesip uygulamak istiyorum. Bu durumda da tek invertör ile 4 kapıdaki keseceğim neonları çalıştırabilir miyim? Nasıl? Tek invertör dememin sebebi ise her kapının içine invertör koymak oldukça zor ve gereksiz masraflı olacak.

Mesela, sol ön kapı 75 cm diyelim. 75 cm neonu kesip daha sonrasında diğer kapıya nasıl devam ettireceğim ara kablo ile?

Aklımda bir sistem var ama doğru olur mu bilmiyorum.

6 parça yaklaşık 50'şer cm uzunluğunda neon kesip aşağıdaki şekilde tek invertöre paralel bağlasam sorun olur mu?

neon devre.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Saruhan
Konuya noktayı ben koymuşum, hazır mevzu canlanmışken yeni cümleye de ben başlayayım bari [emoji4]

Aracımda kapı iç açma kollarına iç ambiyans (parklar) aydınlatmasına bağlı şekilde led montajı yaptım. Parklar yandığında kapı açma kollarındaki ledler de yanıyor. Bununla beraber kapı trimlerine de neon uygulaması yapmak istiyorum. Yine aynı şekilde iç ambiyans (Parklar) ışıklandırmasına bağlı olacak.

Daha önce hiç neon uygulaması yapmadım, görmedim, duymadım. Bu nedenle nasıl yapacağımı bilmiyorum, bu birinci sıkıntım. Bununla ilgili videoyu buldum aslında, yukarıda paylaştıklarım. yapabileceğimi düşünüyorum.

İkinci sıkıntı ise; 5 metre neon almayı düşünüyorum. Bunu da 4 kapıdaki ve ön göğüsteki her bir trime göre kesip uygulamak istiyorum. Bu durumda da tek invertör ile 4 kapıdaki keseceğim neonları çalıştırabilir miyim? Nasıl? Tek invertör dememin sebebi ise her kapının içine invertör koymak oldukça zor ve gereksiz masraflı olacak.

Mesela, sol ön kapı 75 cm diyelim. 75 cm neonu kesip daha sonrasında diğer kapıya nasıl devam ettireceğim ara kablo ile?

Aklımda bir sistem var ama doğru olur mu bilmiyorum.

6 parça yaklaşık 50'şer cm uzunluğunda neon kesip aşağıdaki şekilde tek invertöre paralel bağlasam sorun olur mu?
5924c2de3fba8_neondevre.thumb.jpg.745c513fbca4fe231bd440e0666ed778.jpg

neonlar kesilip ek yapılabilir nette videoları var ama yabancı olmasınlazım.
sonnolarak araya 7812 bağlayın araç çalışınca 15v geliyor ve ömrü kısalıyor
Yorum bağlantısı
Aydın Akın

7812'yi her led uygulamama eklemeyi düşünüyorum sigorta ile birlikte. Sigorta kutusu bekliyorum.

Yukarıda videoda eleman güzelce yapmış. Yapabilirim. Tek aklıma takılan bir invertör ile 6 parça neon paralel bağlantı olur mu?

Yorum bağlantısı
Ali Saruhan
7812'yi her led uygulamama eklemeyi düşünüyorum sigorta ile birlikte. Sigorta kutusu bekliyorum.
Yukarıda videoda eleman güzelce yapmış. Yapabilirim. Tek aklıma takılan bir invertör ile 6 parça neon paralel bağlantı olur mu?

aynen led ile yapılacak her iştw özellikle şerit led kesinlikle ekle unutma en fazla 1a akıma dayanır yoksa çok ısınır arkasına soğutucu takmak gerekebilir

unutmadan. neon trafosu kaç metrelik ise o kadar metrelik neon çalıştırır.
Örneğin 5 m neon ve tek trafo var. sen 1 er 1 er kesip 5m lik neon bağlayabilirsin
Yorum bağlantısı
Aydın Akın
1 saat önce, Ali Saruhan yazdı:

1 er 1 er kesip 5m lik neon bağlayabilirsin

Kesilen neonları paralel ya da seri bağlamak fark eder mi?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Saruhan

açıkçası malumatım yok, ama seri bağlanır diye tahmin yürütüyorum
Yorum bağlantısı
Aydın Akın
On 24.05.2017 at 13:23, Aydın Akın yazdı:

Soru güncel:rolleyes:

Yorum bağlantısı
Oktay Toker

İlk videoda görüldüğü gibi bir çok farklı boyutta olan ve hepside paralel baglanmış çalışıyor.Sadece aklıma yatmayan adaptörü bu şekilde baglntıyı destekleyecek trafoya ve transistör gücüne sahip mi?Sahipse ömrü uzun olur.Değilse sıkıntı.Birde unlar öyle çok egmeye gelmiyorlar.Düz hatta yada hafif egimli alanlarda sıkıntısı olmuyor.

Yorum bağlantısı
Aydın Akın

Trimlerin uçlarında içe doğru çevirmem lazım. Sadece kıvrım olarak onlar olacak. Onun haricinde her kısım düz olacak.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...