Ufuk Bayrak 22 Şubat 2016 Paylaş 22 Şubat 2016 Merhabalar Siteye biraz yabanciyim konuyu dogru yere mi actim bilmiyorum . mazur görünüz.. Benim bir sorum olacak , şu yapi marketlerde satilan şerit led lerden kullanarak , ön izgara kismi ve arac icinde aydinlatma yapmak istiyorum . oto elektronikle ilgili pek bilgim yok . bu serit led lerin bir ucunda acikta kablolar var . anladigim kadariyla 12V ile aydinlatma sağlaniyor. Akuden + - olarak kablo ceksem ve bir anahtarla baglantisini saglasam çalisir mi ? Sigirtalara bi zarar vermeden sormak istedim .ilginiz icin tesekkurler Yorum bağlantısı
Oktay Toker 23 Şubat 2016 Paylaş 23 Şubat 2016 Aküden çekmeniz bu ledleri sürekli çalışmasına neden olur. Park anahtarını açtığınızda ledleri nereye takacaksanız oraya yakın bir yerdeki mesela kalorifer bölümündeki aydınlatma ampullerinden paralel alabilirsiniz. Ledler sizin bu şerit ledleri olduğu gibi yarım metre falan kullanmayacaksanız sigortaya zararı olmaz. 3 erli şekillerde kesilebilme özelliği vardır.Ona göre keserek her bölüme kablo lehimi yapmanız gerekiyor. Tavsiyem bulabilirseniz aliminyum şerit led tipteki 5630 ledli almanız.Bulamaz iseniz 3 chipli smd5050 tipte olan yeterli olacaktır.Bu yazdıklarımı alacagınız yere söylemeniz yeterli. Yorum bağlantısı
Ufuk Bayrak 24 Şubat 2016 Yazar Paylaş 24 Şubat 2016 (düzenlendi) Tam olarak pedallar ve yan koltugun on tarafi , torpido alti icin dusunuyorum .Dediginiz gibi en yakin olarakta torpido kutusunun aydinlatmasindan çekilebilir . Fakat benim o noktada bi problemim var . Ampul bazen yaniyor bazen yanmiyor. 3 gunde bir sigorta degistiriyordum .tamamen cikarttim simdi , herhangi bir temassizlik ve birbirine değen , aşinmiş kabloda yok . Kisa devreye sebep olan şeyi çozemedigim icin burdan alamam . Akuden alip araya anahtar eklesem bir sorun teşkil edermi? 24 Şubat 2016 tarihinde Ufuk Bayrak tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Oktay Toker 25 Şubat 2016 Paylaş 25 Şubat 2016 Sigorta değeri doğrumu?.Yada o hat üzerinden akım çeken başka bir baglantıda olabilir.İncelemeniz şart.Temel sorunlu yeri bulmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Ledler için anahtar bağlamak sizin tercihiniz olur. Yorum bağlantısı
Serdar Dinç 26 Ekim 2016 Paylaş 26 Ekim 2016 merhaba hayirli aksamlar arkadaslar elimde bosa cikmis 5050 serit led var aracimin ic aydinlatmasinda kullanmak istiyorum kullanacagim alan kucuk oldugu icin serit led sigmiyo bende ledleri tek tek sokup lehimleyip kullanmak istiyorum . ledlere direk akim verirsem patlar sanirim o yuzden nasil bi akim sabitleyici kullanayim yada serit led uzerindeki kilif direncidemi sokup lehimleyim ne onerirsiniz ortalama uc yerde 20 ser tane led kullancam Yorum bağlantısı
Oktay Toker 26 Ekim 2016 Paylaş 26 Ekim 2016 Şeriit ledleri 3 erli şekilde kesilme yapılarak montajı yapılabiliyor.Bu şekilde olunca boyut oldukça küçülür ve direkt 12volt beslemesi yapılablir. Tek ledli olarak uğraşmak şart olursa ledleri kestiğiniz yerlerden bu 3 erli kesit alanlarıındaki gibi aynı bakır yolları birleştirip kabloları uzatıp kullanablirsin. Sadece tek led olarak kullanayım diyorsanız.5050 led 3 chip halindedir,ledin her 3 erli pin baglantıları seri olarak kullanılan tipi var bazılarında ise 3 pini hepsi paralel olup direkt 60ma olarak kullananı var.Bunun tespiti şart.Ondan sonra led baglantısı için hali ile direnç şart ve tek başına çalışacağı için en az tavsiyem 1 watt lık direnç degeri kullanmak ve alttaki led hesap programını kullanarak istediğin şekilde baglayabilirsin.Direnç olmadan kullanmanız hat ve tek led 60ma için hazır sürücü bulamazsınız. Tavsiyem mümkün olduğunca 3 erli seri baglantılı halindeki bölümlerden kesip kullanman daha sağlıklı olur. Yorum bağlantısı
Serdar Dinç 26 Ekim 2016 Paylaş 26 Ekim 2016 peki oktay bey soyle yapsam nasil olur ledleri tek tek sokup seri baglanti yapsam ve arti ucuna yine serit ledden soktugum direnci lehimlesem ce bunlari 1.5 mm kabloya lehimlesem nasil olur birde dediginiz gibi ledin her iki tarafinda ucer bacaklari var ben lehimlerken bu bacaklarin ucunu bir lehimlersem sikinti olurmu tesekkurler Yorum bağlantısı
Oktay Toker 26 Ekim 2016 Paylaş 26 Ekim 2016 (düzenlendi) 3 erli pinleri birleştirirsen led direkt 60ma olur.Bu pinleri birleştirmek oldukça zordur.Ledlerin havya ısısından dolayı yanma ihtimali yüksek.Tecrübe ile sabittir.Bu işlemden sonra söktüğünüz direnç yanar ve tek lede çevirince zaten ledde yanar direnç degeri oldukça yüksek degere çıkması lazım. Seri baglayacaksan zaten hazır serili kesmene gerek yok nereye baglayacaksan 0.50 yada eski bozuk mause,klavye varsa yada buna benzer kablosu olan bir şey kablosunu kes hem ideal olur hemde rahatça kıvrılır ve ampulün olduğu kısıma ışık önü açık olacak şekilde eg bük yerleştir. 1.5mm kablo ledden geniş kalır neredeyse.büktüğünde lede yaptığın lehim yerini koparır atar.Ampul baglanmayacak.Led baglanacak.Bu kabloyu 5050 şerit ledi öyle 2 metre falan düz şekilde kullanacaksan olması gerekir.tek led yada 3 erli seride falan gerek yok.O kablo yerine dediğim gibi yaparsan 3 ledi sığdırırsın. İlla tek led ile uğraşacağım dersen karar senin.Seçenekleri ve tavsiye niteliğinde yazmaya çalıştım.Ledin bağlantı tipinide,akımınıda bilmen gerekiyor.Tek led tek başına ışık olarakta yeterli olmaz.Uğraşınız boşa gider. Linklerde el ile yapılmış bazı uygulamalar var istersen inecele ve Ledler değişik lakin yerleşim ve montaj açısından fikir verebilir. Daha fazla çalışmalarda var tavsiye ederim araştır. http://www.geceucusu.com/topic/5713-mazda-323f-hb-g%C3%B6sterge-ve-ayd%C4%B1nlatmalar%C4%B1n-ledlenmesi/ http://www.geceucusu.com/topic/4607-opel-vectra-b2-led-buton-uygulamas%C4%B1/?page=1 Led direnç hesap programını eklememişim. http://elektrikforum.net/led/led-direnc-hesabi.html 26 Ekim 2016 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Serdar Dinç 27 Ekim 2016 Paylaş 27 Ekim 2016 oktay yazdiginizi iki sefer okudum gayet iyi anladim bu dedigim projeyi aracimin ic aydinlatmasinda kullancam bi kere denedim ortalama iki grup sigiyo yani alti adet led ama iste gel gelelim disaridan baktigim zaman icine serit led dosendigi belli oluyo ve fikrimce kotu goruntu oluyo bu yuzden ledleri tek tek sokme konusunda israrci davrandim peki 5 mm ledde kullandigimiz 220 ohm direnc smd de kullanabilirmiyiz ve bu isi bi nevi hobi amacli yapmak istiyorum yani oylr led ampul al tak veye led modul kullanmak istemiyorum Yorum bağlantısı
Oktay Toker 27 Ekim 2016 Paylaş 27 Ekim 2016 (düzenlendi) Görselliğe maalesef yapılabilecek bir şey yok. Direnç konusu ledlerin akım degerine baglı.Smd led ile 5mm klasik 30 derecelik olan ise aynı akımda çalışırlar.Led çeşitleri her zaman aynı akımda olmaz. Bundan dolayı sana link verdim o linkten bu hesabı yaparsan işlem sağlam olur. Yada 3 erli seri yaparsan şerit led üzerindeki direnç kafi olur. Yeni hatırladım 5 yıl olacak smd 5050 led ile Audi için görsellik bakımından bu şekilde bir çalışma yapmak kısmet olmuştu.Belki fikir verebilir.Led sıralamaları hali ile düzgün değil lakin ledlerin üzerine beyaz bant ile sarmalayıp bütünlük açısından görsel düzenleme olmuştu.Lakin ne yapılırsa yapılsın ledin tepesi görünecek.Ledler seri parlel olarak bağlı. 27 Ekim 2016 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Serdar Dinç 27 Ekim 2016 Paylaş 27 Ekim 2016 o zaman ucerli seri baglanti yapayim serit led uzerindeki direncide lehimleyip kullanayim bi tane grup yapip deneme yapayim eger sorunsuz calirsa komple yaparim proje yapim asamalarini paylasirim yapacak olan arkadaslara fikir vermis olur Yorum bağlantısı
Serdar Dinç 27 Ekim 2016 Paylaş 27 Ekim 2016 oktay bey simdi aklima geldide 5 onceki projenizde akim sabitlemeyi nasil yapmistiniz hatirliyormusunuz ? Yorum bağlantısı
Oktay Toker 27 Ekim 2016 Paylaş 27 Ekim 2016 Resimlerde görülüyor.dirençler mevcut. Led sayısına göre seri paralel baglantı mevcut. Yorum bağlantısı
Aydın Akın 7 Nisan 2017 Paylaş 7 Nisan 2017 Uzun zamandır bakınıyorum, bir şey olmadı mı olmuyor. Yok. Buldum diye sevindim, aldım, 30'lik göz oyan cinstenmiş. Ayrıca 5050 smd olanından da yok. Dün akşam bir site buldum onda vardı; o da bugün 504 Gateway diyor Yorum bağlantısı
Ali Saruhan 9 Nisan 2017 Paylaş 9 Nisan 2017 (düzenlendi) On 04/07/2017 at 17:22, Aydın Akın yazdı: Uzun zamandır bakınıyorum, bir şey olmadı mı olmuyor. Yok. Buldum diye sevindim, aldım, 30'lik göz oyan cinstenmiş. Ayrıca 5050 smd olanından da yok. Dün akşam bir site buldum onda vardı; o da bugün 504 Gateway diyor aracıma ambians aydınlatma için 5mm amber 160 derecelik 100 adet led aldım çinden muhtemelen haftaya elimde olur. bu ledleri almadan önce 3mm almıştım işimi gördü. haliyle gelecekler ledler boşa çıktı zaten çinden 2 ayda geliyor. almak isterseniz aldığım fiyata vereyim. Ürün budur kargo ücreti dahil 4.7dolara geldi. gelince aldığım fiyattan gönderebilirim 100 adet 5mm hasır şapka orange su temizle led diyot ışık süper parlak 20mA DC 2 V Geniş Açılı 5mm Işık Yayan Diyot LED lambahttp://s.aliexpress.com/juaiqIRN (from AliExpress Android) 9 Nisan 2017 tarihinde Ali Saruhan tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Aydın Akın 9 Nisan 2017 Paylaş 9 Nisan 2017 Aha, sen de benim gibi ambercisin Ürün eline ulaşınca haber verebilirsen sevinirim. 5050 3'lü modül olarak buldum ama mantar olarak da bulunsun elimde, piyasada çok zor bulunan bir renk. 1 Yorum bağlantısı
Ali Saruhan 9 Nisan 2017 Paylaş 9 Nisan 2017 (düzenlendi) Şimdi, Aydın Akın yazdı: Aha, sen de benim gibi ambercisin Ürün eline ulaşınca haber verebilirsen sevinirim. 5050 3'lü modül olarak buldum ama mantar olarak da bulunsun elimde, piyasada çok zor bulunan bir renk. aracon içi Hep turuncu. Aslında ilk başta 3mm aldım sonra 3mm aydınlatmaz garanti olsun 5mm alayım dedim.3mm ler geldi güzel aydınlattı 5mm gerek kalmadı almış bulundum. bir ilanım daha var 3mm 30 derecelik 9 renk led. işinizi görürse onlar da olabilir. amber renk var onlarda. gelince özel mesaj ile haber veririm. Selamlar 9 Nisan 2017 tarihinde Ali Saruhan tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Aydın Akın 9 Nisan 2017 Paylaş 9 Nisan 2017 3mm ledleri de görmüştüm, aklımda aslında. Bu aracın üstüne düşen kar perişan etti beni. Maddi manevi hiç bir şeyle ilgilenemiyorum arabada, ön cam bekliyorum. 3mm için de görüşürüz mutlaka. Yorum bağlantısı
Ali Saruhan 5 Mayıs 2017 Paylaş 5 Mayıs 2017 On 09.04.2017 at 16:58, Aydın Akın yazdı: 3mm ledleri de görmüştüm, aklımda aslında. Bu aracın üstüne düşen kar perişan etti beni. Maddi manevi hiç bir şeyle ilgilenemiyorum arabada, ön cam bekliyorum. 3mm için de görüşürüz mutlaka. ledler için satıcı 20 gün daha süre istedi gelmezse para iadesi yapacak hocam hatırlatayım ona göre haber veririm size 5mm amber 120 derecelik ledler için söylüyorum Yorum bağlantısı
Aydın Akın 5 Mayıs 2017 Paylaş 5 Mayıs 2017 Yola çıktıysa mutlaka gelir. Türkiye'de takılmıştır o Acelem yok, geçici olarak 30 derecelikleri kullandım iç kapı koluna. Aklımda; gelirse haberleşiriz. Yorum bağlantısı
Aydın Akın 16 Mayıs 2017 Paylaş 16 Mayıs 2017 Aşağıda linkini paylaştığım LED'in çalışma voltajı ve özellikleri nedir? Tek olarak kullanmak istediğimde nasıl bir direnç kullanmalıyım? http://www.hatfon.com/SMD-LED-5630-AMBER-35-40LM-1500-1700K-150mA-HN-LED-HTF,PR-67612.html Yorum bağlantısı
Misafir 16 Mayıs 2017 Paylaş 16 Mayıs 2017 Ledler de kriter voltaj değil akımdır. Yazmışlar 150ma diye. Yorum bağlantısı
Ali Saruhan 16 Mayıs 2017 Paylaş 16 Mayıs 2017 Aşağıda linkini paylaştığım LED'in çalışma voltajı ve özellikleri nedir? Tek olarak kullanmak istediğimde nasıl bir direnç kullanmalıyım? http://www.hatfon.com/SMD-LED-5630-AMBER-35-40LM-1500-1700K-150mA-HN-LED-HTF,PR-67612.htmlBenim amber ledler satıcı 10 gün daha müsaade istedi. bi gelemedi gelmezse para iadesi yapacak. haberiniz olsun [emoji56] Yorum bağlantısı
Aydın Akın 16 Mayıs 2017 Paylaş 16 Mayıs 2017 Mantarlar için Beklemedeyim. Gelirse 30 dereceliklerin yerine kullanacagim. Bu alacaklarım farklı çalışmalar için. 1 Yorum bağlantısı
Aydın Akın 16 Mayıs 2017 Paylaş 16 Mayıs 2017 10 saat önce, Misafir yazdı: Ledler de kriter voltaj değil akımdır. Yazmışlar 150ma diye. Hic tek smd calistirmadim daha once. Bilgi olara sifir durumdayim. Direncini 12v uzerinden hesapliyorum o halde. 1 led icin 1R direnc yeterli olacaktir galiba. Amper icin de yapacak bir sey yok sanirim. Cekecegi kadar amperi karsilamak yeterli olur. Zaten araca takacagim, amper sikintisi olmaz. Yorum bağlantısı
Recommended Posts