İçeriğe Yönlendir

İç ve ambiyans aydınlatması için led tavsiyesi ve bağlantısı

Ufuk Bayrak

Recommended Posts

Selim Güneş2

Paralel bağlayınca daha fazla çekmeyecek mi bende de benzer durum vardı 3 led yanıyor dördüncüsü bağlanınca kısıyor du bendeki amper ile ilgiydi daha yüksek amper olan birşeyle denediniz mi

Yorum bağlantısı
Aydın Akın

350w power supply ile de denedim sonuç aynı. Aklıma takıldı bak şimdi, mümkün olan en kısa sürede bir de arabada deneyeceğim 5 tanesini.

Paralel olunca voltajı değil de amperi paylaşıyorlar, seri olunca da voltajı paylaşıyorlar, böyle biliyorum.

Yorum bağlantısı
Selim Güneş2

Ben aracıma led yapmıştım 4 lu seri bağladım 12 v adaptör ile dördüncü sönüyor diğerlerini de kısıyor du araca bağladım amper yüksek olduğu için sıkıntısız çalıştı

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut
On 16.05.2017 at 00:46, Aydın Akın yazdı:

Hic tek smd calistirmadim daha once. Bilgi olara sifir durumdayim. Direncini 12v uzerinden hesapliyorum o halde. 1 led icin 1R direnc yeterli olacaktir galiba. Amper icin de yapacak bir sey yok sanirim. Cekecegi kadar amperi karsilamak yeterli olur. Zaten araca takacagim, amper sikintisi olmaz.

Ledin uzun süre sorunsuz yanması için akım sınırlamalı driver larla sürülmesi gerekiyor . Tabi bu çoğu zaman bütçeyi zorlayabilir...

Bir diğer kolay ve ucuz yöntemde 7812 kullanmak , araçta şerit led kullanılıyorsa 7812 ile beslenen led çok daha uzun ömürlü olur , led de göz kırpma yada ışıkta kararsız artış/eksiliş yaşanmaz.

7812 için de mutlaka soğutucu şartımız var , ledleri koruyan regülatörü de soğutarak korumak gerekiyor...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)
On 23.05.2017 at 22:47, Aydın Akın yazdı:

350w power supply ile de denedim sonuç aynı. Aklıma takıldı bak şimdi, mümkün olan en kısa sürede bir de arabada deneyeceğim 5 tanesini.

Paralel olunca voltajı değil de amperi paylaşıyorlar, seri olunca da voltajı paylaşıyorlar, böyle biliyorum.

Her ikisindede led voltaj seviyesine paralel olarak led akım sınırı hesabı yapılarak kullanılır.Birinde voltaj digerinde akım diye bir şey olmaz.Öncelik her şekilde led akımı ne ise ondadır.

Seri baglayınca 1 ledi akımı ne ise o akımda kaç led seri ise ortaya çıkan voltajı destekleyecek şekilde ya sürücü kullanılır yada bu hesabı araç çalışınca oluşan voltaj baz alınıp uygun wattda direnç yada regülatör entegre kullanılabilir.

Paralel ledde 1 led voltajı ne ise her paralel baglantıda aynı voltaj ve her ledin akım degeri ne ise paralel baglanan ledlerin sayısına göre akım degeri yükselir ve ona göre ya sürücü kullanılır veya regulatör yada direnç hesabı yapılır.Burdaki unsur akım güçlü olacağından kullanılan sürücü yada direnç ne ise bu akımın üzerinde bir destege uygun olması şart.

On 21.05.2017 at 17:36, çağhan ağca yazdı:

Tesekkur ederim on/off tuşunuda deneyeceğim yada ledleri siyaha boyayarak ışık yoğunluğunu azaltırım bu arada sizin paylaşımınızıda bekliyorum ? 

Boyama ve helede siyah boya ledin ışığını keser lakin hepten.

Tuş takımlarında Lede kullanacağınız direnç tavsiyem en az dgeri beyazda 1,5kohm olsun.Son derece güzel loş ışık elde edilir.Koyu renklerde 2kohm civarı kullanın. 

Smd 5630 power led sınıfından bir leddir.Sogutucu destegi normal ışık gücünde şarttır.Ledin alt lehim kısmında ortada lehim yeri vardır o kısım sogutucu teması içindir oraya ya bir bakır kalın tel yada havyanız uygunsa ve el yatkınsa lehim topagı iyi olur.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 yıl sonra...
Yaşar Burul
(düzenlendi)

Merhaba Yeni üye oldum eğer nokta tipi istiyorsan tavsiyem tekli led diot kullanman resimdeki tek led üzerinde 1k direnç var istediğin ışık şiddetine göre 470 ile 2.2 k arasında bağlayabilirsin bunlar direk park anahtarından alındı ayak aydınlatması da tepe lambasından. Umarım beğenirsiniz. 

Not: Bir arkadaşımın aracı :)

IMG_20191103_222024.jpg

IMG_20191103_214510.jpg

IMG_20191103_214504.jpg

IMG_20191103_214452.jpg

tarihinde Yaşar BURUL tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 10 ay sonra...
Mert Karacan

merhaba arkadaşlar peugeot 308 cc aracım var iç ve ayak altı kapı altı aydınlatmalarını güçlü led yapmak istiyorum

tavsiyeniz nedir?

yani ürün tavsiyesi istiyorum baya güclü olmalı bir de canbus ve kısık yanma olmamalı

custom yapan varsa bana ulasırsa alım yapabilirim

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Piyasadaki "modül ledlerden "alın akü beslemeli yaparsanız sorun olmaz.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...