İçeriğe Yönlendir

Peugeot 301 (2012-) TÜV ve halojen ampule geçiş

Okan Çiftçi

Recommended Posts

Okan Çiftçi
(düzenlendi)

Merhabalar, yakın zamandır far ampullerimi değiştirmek istediğim için internette bu konuyla ilgili araştırmalar yapıyorum. Bu forumu otomotiv aydınlatmaları açısından fazlasıyla donanımlı görüp, aklımdaki soruları aydınlatabilmek amacıyla aranıza katılmış bulunuyorum. :)

Öncelikle muzdarip olduğum konuya değinmek isterim. Aracı aldığımız ilk günden beri üzerinde xenon kit var ve haliyle ilk günden beri kit olduğu için orijinal ampulleri ile ilgili bir bilgim yok. Aracımın far tipinin halojen olmasından dolayı xenon kitler haliyle trafikte bulunan diğer insanlar için kabusa dönüşüyor. Şehir içinde sorun yok tabi ama uzun yollarda ne karşıdan selektör yapanı, ne önde gidenin dörtlü yakması hiç bitmiyor. Çevreye verdiğim rahatsızlıktan dolayı ben de önümün boş olduğu şeritlere geçip durmaktan sıkıldım. O zamanlarda ki bilinçsizlikle yapılmış bir montaj işte, bilgi birikimim bu forumu keşfettikten sonra oldu. Halojen ampul seçimimi bu forumda tavsiye edilen markalardan yana yapacağım. Fakat tam sarı ampulden ziyade hafif beyaza kaymasını tercih ettiğim için kelvin değeri 4300 kadar olan ampulleri tercih edeceğim. Sizlere iki sorumu aşağıda maddeler halinde yazıyorum.

1) Renk uyumu için kısa hüzme için alacağım ampullerle birlikte, uzun hüzmelere ve sis farlarınada aynı ampulün gereken soket tipini seçip alacağım. Bu üç hüzmedeki ampulün halojen olsada 4300k olduğu için TÜV muaynesinde bir sıkıntı yaratması söz konusu mu ? Xenon kitler haliyle muayneden geçemiyordu, bu durum sadece xenon kit ile ilgilidir diye düşünerek, rengin 4300k olması halojen ampul olduktan sonra fark etmiyordur olmasını umuyorum.

2) Şu an üzerinde xenon kit olduğu için bir de balastları var. Halojen ampule geçtiğimde halojende böyle bir durum söz konusu değil sanırım, ampullerle birlikte balastları da söküp direk sokete tak çalıştır mantığıyla mı montaj yapacağım halojenlere ?

NOT: Araç modelimle ilgili bir konu bulamadığım için hem aynı araç sahiplerine ek bir bilgi, hem de aklında benimle aynı soru işareti bulunan birine yardımcı olabilmesi adına açtım konuyu, bu sebeple artısı olabilecek farklı bir tavsiyeye de açığım. Doğru yer olmasına, konunun gerekli olmasına ve konuyu fazla uzatmamaya özen gösterdim fakat varsa bir hatam, affola. Şimdiden teşekkürler. :)

Aracımın far tipine örnek fotoğraf:

P301 FARR.jpg

tarihinde Okan ÇİFTÇİ tarafından düzenlendi
Yazım hataları.
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Aramıza hoşgeldiniz. 

Takılan ampul halojen olduğu sürece muayenede sorun çıkarmaz. Beyaz ampul denen ampuller kış şartlarında iyi performans göstermiyor bunu dikkate almak lazım. Kutusunda ece r37 onaylı markalı ampuller en iyi sonucu verir. 

Balastlar sökülecek. Tahminim kısa far soketinden balasta giriş alınmıştır iptal edilecek ve soket direkt olarak ampulün duyuna takılacak.

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Murat Engin

Foruma hoşgeldiniz, Philips ve Osram marka dışında ampul tercih etmeyin bence...

Bu markaların standart tiplerinden değilde, performans serilerinden (night breaker, xtreme vision, vb...) alırsanız renk ve ışığından memnun kalırsınız.

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Okan Çiftçi
(düzenlendi)
12 saat önce, Selçuk Keleş yazdı:

Aramıza hoşgeldiniz. 

Takılan ampul halojen olduğu sürece muayenede sorun çıkarmaz. Beyaz ampul denen ampuller kış şartlarında iyi performans göstermiyor bunu dikkate almak lazım. Kutusunda ece r37 onaylı markalı ampuller en iyi sonucu verir. 

Balastlar sökülecek. Tahminim kısa far soketinden balasta giriş alınmıştır iptal edilecek ve soket direkt olarak ampulün duyuna takılacak.

Benzer uyarılarınızı forumda dolaşırken çokça gördüm. Konuyu açarken lafı uzatmamak adına yazmadım fakat şu an aracımın üzerinde bulunan xenon kitler göz kararımca 6000-8000k değerlerinde. Bu değerlere rağmen kış koşullarında dahi uzun yolda sıkıntı yaşamadım, sanırım bu durum hiç sarı ampul kullanmamanın alışkanlığı. 4300k değerinde bir ampul tercih etmemin sebebi zaten sizin uyarılarınız doğrultusunda oldu, yoksa daha yüksek kelvin değerinde bir ampul arayışına girecektim. Görünüş açısından biraz beyaza kaymasını istiyorum açıkçası, performans açısından ödün vereceğinin farkındayım. Bahsettiğiniz onay sertifikasını mutlaka dikkate alacağım. :)

11 saat önce, Murat Engin yazdı:

Foruma hoşgeldiniz, Philips ve Osram marka dışında ampul tercih etmeyin bence...

Bu markaların standart tiplerinden değilde, performans serilerinden (night breaker, xtreme vision, vb...) alırsanız renk ve ışığından memnun kalırsınız.

Yazdıklarınıza ek bir de Bosch markasını değerlendiriyorum. Bu üç markayı zaten daha önceden biliyor olmam bir yana, forumda çok önerilmesi üzerine ele aldım. Bu üç marka dışında bir marka düşünmüyorum. Üçü de ne üretirlerse üretsin, hakkını veriyor. Büyük ihtimalle de Philips ya da Osram alacağım. :)

6 saat önce, Oktay Toker yazdı:

Resimdeki fara göre Kısa far H7,Uzun H1 kılıfta görünüyor.

Konuyu bir inceleyiniz.

Ampul değiştirmeye karar verip bir arayış içine girince önce bu forumda bu sınıfların ne anlama geldiğini öğrenip, ardından aracımın farlarının sınıflarını aramaya koyuldum. Osram'ın seçilen araca özel far ve far ampulleri ile iligi bilgi verdiği bir link verilmiş, önce oradan bilgi alıp ardından aracımın kaputunu açıp bir bilgi etiketi aradım, far bölgesinde etiketi mevcuttu oradan da teyit ettim. Gördüğünüz far sınıfları doğrudur, benim de bahsini geçirdiğim iki yerde sizin söylediğiniz sınıflandırmalar yazıyordu. :)

Hızlı ve kıymetli yanıtlarınız için çok teşekkür ederim, cümleten hoşbuldum. :)

tarihinde Okan ÇİFTÇİ tarafından düzenlendi
Yazım hataları.
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...